(Uit)eten tegen voedselverspilling

In een eerder artikel vertelde ik waarom we zo min mogelijk voedsel zouden moeten verspillen en hoe je daar thuis en in de supermarkt rekening mee kan houden. Nu zou het natuurlijk fijn zijn als ook restaurants, voedselproducenten en winkels een beetje helpen om verspilling tegen te gaan. Het goede nieuws is dat dit al gebeurt! Ik zet een paar leuke projecten op een rijtje die je vast wel wil steunen.

Kromkommer
De oprichtsters van Kromkommer konden het niet verkroppen dat komkommers weggegooid worden als ze niet mooi recht zijn. Ze besloten groente met een afwijkende vorm of kleur te gaan redden en gingen zelfs een beetje houden van tweebenige wortels. Van deze gekke groenten maken ze soepen die ze los verkopen en in toffe kerstpakketten stoppen.

Mijn eerste kennismaking met Kromkommer was via hun Bijna Waste Geweest Feest, waarbij je een groentetas met geredde groente kon aanschaffen. Afhankelijk van wat er plotseling in overvloed is, willen ze ook nog wel eens zomaar zakjes tomaten te vondeling leggen in diverse steden of een pop-up store met mini-pompoentjes openen.


Afbeelding van Kromkommer


The Ketchup Project
The Ketchup Project ontstond nadat de oprichters zagen hoeveel tomaten er verloren gingen in Kenia. De tomaten worden nu gered door ze te verwerken tot veel langer houdbare ketchup. Dit levert bovendien een hoop meer en stabielere inkomsten op voor de lokale boeren en deze kunnen geïnvesteerd worden in de verbetering van het productieproces en van de levensomstandigheden van de gemeenschap.

Instock
In veel restaurants worden tegenwoordig alleen nog kleine schaaltjes friet en salade op tafel gezet die bijgevuld worden, zodra ze leeg zijn. Dit is een goede manier om veel voedselverspilling tegen te gaan, maar Instock pakt het rigoureus aan. Instock zet voedselverspilling op de kaart, zo luidt hun motto. Figuurlijk, want ze willen met hun restaurants aandacht vragen voor het probleem. En letterlijk, want ze koken met producten die nog goed zijn maar niet meer verkocht kunnen worden in de winkels van Albert Heijn.

Instock heeft restaurants in Amsterdam en Den Haag en vanaf december 2016 ook in Utrecht. Voor schappelijke restaurantprijzen eet je wat de pot schaft. Aangezien van tevoren niet duidelijk is welke ingrediënten uit de supermarkt gered worden, staat er elke dag iets anders op het menu en kunnen de koks hun creativiteit erop loslaten.

Behalve met de restaurants en catering zet Instock zich op meerdere manieren in tegen voedselverspilling. Zo hebben ze een kookboek uitgegeven, geven ze workshops conserveren en brouwen ze van overtollige aardappels hun eigen Pieper Bier dat ze heel treffend labelen met een ‘tenminste heerlijk tot’-datum.


Afbeelding van Instock Pieper Bier


Tenslotte zijn ze ook nog eens heel sociaal, want gasten van Instock kunnen geld doneren aan de Voedselbank. Instock verdubbelt de donaties en zet de bedragen om in dinerbonnen, waarmee mensen die anders afhankelijk zijn van de Voedselbank ook eens (anoniem) uit eten kunnen.

Buitenbeentjes
Misschien hebben ze het idee wel afgekeken van Kromkommer en Instock, maar dat geeft niet. Hoe meer gekke groenten er gewoon gegeten worden, hoe beter. Albert Heijn verkoopt namelijk ook Buitenbeentjes. De groenten en fruit met een afwijkende vorm of kleur zijn vaak wat goedkoper, maar niet minder vers of lekker.


Afbeelding van Albert Heijn


Apps voor overtollige restaurantmaaltijden
Via de app van Restoranto vind je aanbiedingen bij restaurants in de buurt. Door flexibele last minute-klanten aan te trekken willen ze restaurants vullen en hiermee voedselverspilling tegengaan. Ook hier zit weer een sociaal tintje aan, want voor elke geclaimde aanbieding doneert Restoranto een maaltijd aan iemand in hongersnood in Oeganda. Op het moment van schrijven, vond ik vooral aanbiedingen rond Rotterdam en Den Haag.

Waar je bij Restoranto voornamelijk helpt om het betreffende restaurant te vullen, kun je via de apps van ResQ en Get Chef’s eten bestellen dat aan het eind van de avond daadwerkelijk over blijkt te zijn. Uiteraard voor een leuk prijsje. Bij ResQ kun je alleen afhalen, terwijl je er bij Get Chef’s ook voor kunt kiezen om de maaltijd in het restaurant zelf te nuttigen. Get Chef’s doneert per maaltijd bovendien 10 cent aan de Voedselbank. Vooralsnog zijn er bij beide apps alleen nog maar Amsterdamse restaurants aangesloten, maar ik hoop dat daar snel verandering in komt.

Banner samengesteld met afbeeldingen van Kromkommer, Instock Pieper Bier en Albert Heijn Buitenbeentjes