Websites voor treinreizigers: hier vind je praktische informatie, kaarten en voorbeeldroutes

Vind je het lastig om een treinreis te plannen? Er zijn talloze websites die je op weg helpen met inspiratie, routekaarten, treinnieuws, informatie over nachttreinen, handige tips en meer. Ik zet er een paar voor je op een rij.

Een (verre) treinreis boeken is vaak net even iets ingewikkelder dan een vliegticket. Zo bleek al dat je vaak meerdere websites nodig hebt om je ideale reis te plannen en tickets te boeken. Gelukkig zijn er ook veel andere websites die je op weg kunnen helpen. Hieronder een overzicht van websites met waardevolle praktische informatie, treinnieuws, kaarten en routes.

The man in seat 61De man in stoel 61 is de Engelse Mark Smith en hij is best een beetje een held. Op zijn website verzamelt hij namelijk álles wat je maar wil weten over treinreizen. Laat je niet afleiden door de chaotische layout, want geloof me: deze website is een schatkist!

Een retourtje München boeken lukt ons zo ook wel, maar op de The man in seat 61 vind je antwoord op alle vragen die je met een reisplannen niet beantwoord krijgt. Moet je treinen in Italië van te voren reserveren, via welke routes kun je naar Helsinki en hoe kom je in Parijs van het ene naar het andere station? Ga vooral lekker struinen door de pagina’s die van belang zijn voor jouw beoogde reis en ontdek allerlei handige tips.

European Railway / InterrailOok als je niet met een Interrailpas reist, kun je je voordeel doen met de websites van Interrail en de European Railway. Bij Interrail vind je overzichten van nachttreinen, scenic routes en hogesnelheidstreinen.

Inspiratie nodig voor een leuke rondreis? Check de suggested itineraries bij de European Railway of reisideeën van Interrail. Je kan zoeken op de tijd die je hebt, een thema of landen en regio’s.

Op de website van European Railway vind je een kaart met grote Europese steden en de reistijden daartussen. Vooral handig om te zien tussen welke steden je überhaupt kunt reizen, maar als je een langer traject wil plannen kun je beter een reisplanner gebruiken.

Green Tickets – European Travel MapDeze splinternieuwe Nederlandse website is nog in aanbouw en zal ons op den duur hopelijk kunnen helpen met het boeken van de ideale reis waarbij je de reistijd, prijs, comfort en klimaatimpact van je reis kan vergelijken voor vliegtuig, trein, bus, boot en auto.

Nu kun je alvast profiteren van de European Travel Map. Hierop kun je in een oogopslag zien op welke trajecten er nachttreinen, hogesnelheidstreinen en autotreinen rijden, wat de scenic routes zijn en waar er veerboten varen. Handig! Ik krijg er meteen zin van om een route uit te stippelen met bootjes en scenic treintjes.

European Rail TimetableOp deze website koop je spoorwegkaarten en complete up to date spoorwegboekjes met alle vertrektijden. Beide digitaal of hardcopy. Misschien niet heel erg noodzakelijk met alle online reisplanners die er zijn, maar wel fijn als je graag alles bij de hand wil hebben om een ingewikkelde reis of on the go wil kunnen plannen.

Empty pipes – Isochrone MapMet de trein reizen duurt lang? Ligt eraan. Op deze geniale website van medicus(!) Peter Kerpedjiev kun je precies zien hoe lang het reizen is van Amsterdam naar de rest van Europa. Er zijn ook kaarten met onder andere Brussel en Antwerpen als vertrekpunt. Zo snel mogelijk naar de Mediterraanse kust? Marseille it is!

TreinreizigerOp Treinreiziger.nl vind je nieuws over nationale en internationale treinen. Wie op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen over bijvoorbeeld de HSL of de eventuele snellere trein naar Berlijn kan Treinreiziger kan dit nieuws ook volgen via Facebook of Twitter.

Naast het nieuws vind je op Treinreiziger.nl een nationale routeplanner a la 9292.nl, informatie over internationale treinen en een overzicht van huidige aanbiedingen. Handig als je een goedkoop dagkaartje wil scoren.

Noord West ExpressVanuit Nederland rijden er helaas geen nachttreinen meer, maar dat wil niet zeggen dat je niet meer met de nachttrein kunt reizen! Vaak kun je via Duitsland of Frankrijk alsnog een prettige verbinding vinden. Noord West Express weet precies wat er wél rijdt en hoe wij daar van kunnen profiteren.

Zoek op je gewenste eindbestemming en je krijgt precies te zien welke verbindingen er mogelijk zijn, wat de vertrek- en aankomsttijden zijn, hoeveel overstappen er zijn en wat de vanaf-prijs is. Wist je dat je bijvoorbeeld al voor nog geen 75 euro met slechts één overstap naar de Pyreneeën, Wenen of Venetië kan?

Ook bij Noord West Express vind je treinnieuws en achtergrondinfomatie, maar ze zijn ook nog eens zo dapper om zelf het heft in handen te nemen. Want wat blijkt? Je kan zelf een nachttrein huren en dat is precies wat Noord West Express wil doen. Als voldoende reizigers zich melden, komt er eind juni 2019 een nachttrein naar Berlijn en terug die meteen dient als uniek jazzpodium.

Zou jij wel (weer) eens met de trein op reis willen?