Welke verzekeraars zijn het groenst?

December is de uitgelezen tijd om je verzekeringen onder de loep te nemen. Wellicht kan je wat goedkopers vinden, maar zou het ook duurzamer kunnen?

Mijn geld laat ik graag gebruiken voor doelen waar ik ook daadwerkelijk achter sta. Zo stapte ik al eens over naar een duurzame bank die niet investeert in wapenhandel en fossiele brandstoffen, maar in hernieuwbare energie, zorg, woningbouw en cultuur. Ook neem ik mijn stroom af bij een leverancier die uitsluitend in écht groene stroom investeert.

Daarnaast gaat een aardig deel van mijn geld naar diverse verzekeringen. De zorgverzekering en een handjevol andere verzekeringen. Maar wat doen deze verzekeraars eigenlijk met de premies en is dat wel zo duurzaam?

Welke verzekeringen heb ik?

Ondanks dat ik vrij goed denk te weten waar mijn geld naartoe gaat en in welke hoeveelheden, is het geen overbodig luxe om eens op een rij te zetten welke verzekeringen ik eigenlijk precies heb.

Mijn zorgverzekering is duidelijk de grootste kostenpost en heb ik momenteel afgesloten bij De Friesland. De afgelopen jaren heb ik regelmatig van verzekeraar gewisseld, omdat dat vanwege de premie nogal een hoop kosten kan schelen.

Mijn inboedelverzekering bij Aon heeft een premie die zo laag is dat ik er sinds het afsluiten eigenlijk nooit meer naar omgekeken heb. De premie van mijn doorlopende reisverzekering bij Delta Lloyd is gedurende de jaren wel aardig opgelopen en ik zou eens moeten overwegen of ik deze überhaupt wel nodig heb. Tenslotte heb ik nog een aansprakelijkheidsverzekering bij Reaal.

Mijn verzekeraars zijn dus allemaal verschillende partijen die ik voornamelijk geselecteerd had op de hoogte van de premie, eventuele verschillen in dekking, keuzevrijheid en klantbeoordelingen. Welke verzekeraars het duurzaamste zijn, heb ik geen idee van.

Hoog tijd om dat eens uit te zoeken! Ook alvast voor als we ooit eens een koophuis weten te bemachtigen en er nog een overlijdensrisicoverzekering en opstalverzekering bij zullen komen.


Welke verzekeraars zijn duurzaam?

Op de Eerlijke geldwijzer vind je naast de Eerlijke bankwijzer ook een Eerlijke verzekeringswijzer. Hier zie je hoe het beleid van verschillende verzekeringsgroepen scoort op aspecten als klimaatverandering, mensenrechten en bonussen. Precies wat ik zoek! Maar eh, verzekeringsgroepen?

Verzekeringsgroepen

Blijkbaar zijn heel veel verzekeraars onderdeel van slechts enkele grotere groepen. Hieronder zie je welke verzekeraars (in ieder geval ten tijde van december 2018) in welke groep vallen:

Achmea: Avéro, Centraal Beheer, De Friesland, FBTO, Hagelunie, Hema, Inshared, Interpolis, OZF, Prolife, Woonfonds en Zilveren Kruis.
Aegon: Capital one, Ensupport, Knab, Kroodle en Nedasco.
Allianz: AllSecur en Euler Hermes.
APG: Loyalis.
A.S.R.: Ardanta, De Amersfoortse, Ditzo en Europeesche verzekeringen.
CZ: CZdirect, Delta Lloyd (zorg), OHRA (ziektekosten en zorg).
Menzis: Anderzorg en Hema (zorg).
Nationale Nederlanden: ABN AMRO, AZL, Be Frank, Delta Lloyd, Movir en OHRA.
VGZ: Bewuzt, IZA, IZZ, SZVK, UMC, Univé, Zekur en Zorgzaam.
Vivat: Reaal, Route mobiel, Zelf en Zwitserleven.

Mijn vier verzekeringen heb ik allemaal afgesloten bij verschillende partijen. De zorgverzekering valt onder Achmea, de reisverzekering onder Nationale Nederlanden en de aansprakelijkheidsverzekering onder Vivat. De inboedelverzekering van Aon valt – niet op de lijst – onder het Britse Aon plc.

Duurzaamheid

CZ, Menzis en VGZ scoren in 2018 als enige hoog op (niet te schandalig hoge of niet transparante) bonussen, maar scoren op alle andere twintig thema’s zeer beschamende dikke onvoldoendes. Ook de scores van Aegon, Allianz, APG en Nationale Nederlanden stemmen me diep bedroefd. Alleen APG en Nationale Nederlanden scoren nog een paar zeldzame voldoendes, maar verder is het om te huilen.

Achmea, A.S.R. en Vivat zijn de drie besten van dit bedroevende klasje. Ze hebben in tegenstelling tot de rest wel flink wat hoge cijfers, maar zijn ook geen van allen vrij van onvoldoendes. A.S.R. scoort het hoogst met alleen een vijf op woningbouw, Vivat scoort een drie op bonussen en een één op gendergelijkheid en Achmea laat het liggen bij gendergelijkheid, klimaatverandering en in iets mindere mate bij bonussen, dierenwelzijn en corruptie. Over het algemeen scoren de verzekeraars elk jaar ietsje beter, dus dat geeft hoop.

Aon plc is niet in verzekeringswijzer terug te vinden, vermoedelijk omdat het onder een Britse groep valt. Ik kan me nog herinneren dat het een paar keer overgezet is via Reaal, A.S.R en Meeùs – waarvan de eerste twee dus eigenlijk prima waren -, maar met de teleurstellende scores van de meeste verzekeraars durf ik er niet zomaar op te vertrouwen dat het nu nog steeds in orde is. Zeker niet als ze CO2 niet eens juist weten te spellen op hun website.

Kortom: A.S.R. is het duurzaamst. Vivat is ook prima en Achmea is misschien een acceptabel alternatief voor als de rest niet kan bieden wat je nodig hebt.

Zie hier het overzicht van alle scores en het complete verslag van 2018.

Hmm, oké. Mijn aansprakelijkheidsverzekering lijkt in goede handen bij Reaal van Vivat. Mijn zorgverzekering bij De Friesland van Achmea is niet slecht. Maar ja, klimaatverandering vind ik wel een dingetje – of nogal een groot ding eigenlijk – en laat Achmea daar nou net niet zo best op scoren. Mijn reisverzekering zit al helemaal niet goed bij Delta Lloyd van Nationale Nederlanden en over mijn inboedelverzekering bij Aon heb ik geen idee. Overstappen dan maar?

Wel of niet overstappen per soort verzekering

Tot kort geleden stonden er nog nauwelijks zorgverzekeraars in het lijstje van de Eerlijke verzekeringswijzer. De verklaring daarvoor was dat zorgverzekeraars vrijwel niet beleggen. Het geld dat ze binnenhalen aan premies wordt zo goed als volledig gebruikt om zorgkosten mee te betalen. Ook schadeverzekeraars beleggen weinig, terwijl levensverzekeraars en pensioenverzekeraars er bij uitstek voor zijn om te beleggen.

Zorgverzekering

Als mijn zorgverzekeraar nauwelijks investeert is het misschien niet zo erg om bij Achmea te blijven. Of zou er wat beters te vinden zijn?

Van de hele A.S.R.- en Vivat-groepen hebben alleen Ditzo en de Amersfoortse heeft een zorgverzekering. Een snelle blik op Independer.nl leert dat Ditzo bij gelijke dekking op jaarbasis 51 euro duurder is dan wanneer ik bij mijn huidige verzekeraar blijf. De Amersfoortse is zelfs maar liefst 329 euro duurder. Als ik bij Achmea blijf, kan ik ook juist 56 euro goedkoper uit zijn door over te stappen naar het Zilveren Kruis.

Overstappen naar een duurzame bank is zo makkelijk en meestal even duur, waardoor je het daarvoor niet hoeft te laten. Hoewel overstappen van zorgverzekeraar nóg eenvoudiger is, vind ik het prijsverschil hier wel een obstakel. Ik ga nog even goed kijken wat de verschillen tussen Ditzo, De Friesland en het Zilveren Kruis precies zijn. Mocht ik besluiten toch bij de Achmea-groep blijven, dan ga ik ze daar in ieder geval laten weten dat ik vind dat ze zich moeten verbeteren door een klacht in te dienen via de Eerlijke verzekeringswijzer.

[Update: bij de goedkoopste optie van het Zilveren Kruis kun je niet bij alle ziekenhuizen terecht. Bij een eerlijke vergelijking met gelijke dekking is Ditzo nog maar 61 euro duurder in plaats van 107 euro.]

Schadeverzekeringen

Mijn aansprakelijkheidsverzekering zou ik kunnen laten staan bij Reaal. Mijn reisverzekering bij Delta Lloyd ga ik zeker opzeggen, want ondanks dat er met de premie waarschijnlijk niet veel geïnvesteerd wordt, zijn er veel alternatieven binnen de A.S.R.- en Vivat-groepen. Vooral A.S.R. zelf en Reaal lijken me interessant om verschillende verzekeringen te gaan bundelen. Dan kan een toekomstige opstalverzekering daar wellicht ook bij.

Levensverzekeringen

Bij een levensverzekering en pensioenverzekering is het het meest van belang om een verzekeraar te kiezen die investeert met oog voor mens en milieu. Zelf heb ik deze verzekeringen niet en ben ik ze ook niet van plan om binnenkort af te sluiten.

Ondanks dat een overlijdensrisicoverzekering niet erg prijzig is, vermoed ik dat deze wel valt onder het rijtje premies waarmee flink geïnvesteerd wordt. Een overlijdensrisicoverzekering zal ik pas afsluiten tegen de tijd dat we een huis kopen. Onze hypotheekadviseur regelt dat dan voor ons, maar nu weet ik alvast dat ik dan kan sturen naar een verzekering van bijvoorbeeld A.S.R., Reaal of Zwitserleven. Waarschijnlijk laat ik hier dan meteen vanaf hangen waar ik mijn opstalverzekering, eventuele reisverzekering en misschien ook aansprakelijkheidsverzekering mee naartoe verhuis.

Zo dat is weer duidelijk. Mijn zorgverzekeraar leg ik bijna elke decembermaand onder de loep en dit jaar doe ik dat met een groene bril erbij. Mijn overige verzekeringen laat ik voorlopig zo staan, totdat we toe zijn aan een overlijdensrisicoverzekering. Nu weet ik tenminste alvast waar ik dan het beste terecht kan.

Heb jij wel eens gekeken naar welke verzekeringen je precies hebt en of deze wat groener kunnen?

Dit denken jullie ervan

 1. Ik ben er ook ingedoken en kwam ongeveer tot dezelfde conclusies. Ik overweeg wel serieus om over te stappen naar Ditzo (al zouden de vreselijke reclames me er bijna van weerhouden, haha). Op maandbasis vind ik het verschil minder schokkend. Ik wil ook overwegen of ik iets effectiëvers met het geld zou doen (omdat niks echt top is) of dat ik beter de schade zo direct mogelijk kan voorkomen. We hebben nog even om te beslissen gelukkig!

  1. Dat vroeg ik me ook af inderdaad. Liever schade voorkomen natuurlijk maar als het echt veel scheelt kun je ook nog overwegen om een goedkopere (niet heel slechte) verzekering te nemen en je geld rechtstreeks aan een goed doel te geven. Zeker bij een zorgverzekering lijkt er dus weinig geld geïnvesteerd te worden, maar hoeveel van onze premie precies waar naartoe gaat, is me niet duidelijk geworden.
   Ditzo is nog goed te doen inderdaad! Ik schrok vooral van De Amersfoortse. Even puzzelen nog of ik een aanvullend pakket neem, want dan liggen de verhouding waarschijnlijk weer anders. Ben jij er al uit?

  2. Blijkbaar had ik niet goed gekeken, want die goedkopere optie bij het Zilveren Kruis is minder goedkoop als je bij alle ziekenhuizen terecht wil kunnen. Daar had ik de anderen ook op geselecteerd, dus dan wordt het verschil tussen Ditzo en Zilveren Kruis nog maar 61 in plaats van 107 euro. Scheelt toch aanzienlijk! Ik overweeg nog een aanvullende verzekering. Die is iets duurder bij Ditzo, maar de dekking ook beter dus dan maakt het niet zoveel uit. Denk dat ik er uit ben 😉

 2. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit op die manier naar gekeken…. Ik ben net vandaag weer met mijn zorgverzekering bezig geweest, en het is inmiddels al aangepast. Ik kijk voornamelijk naar het financiële plaatje. Pensioenfonds kan ik niet zelf voor kiezen, dat doet de werkgever natuurlijk en voor de rest; levensverzekering heb ik niet. Reisverzekering ook niet, De rest zit bij Unive, Die zijn plots een stuk duurder geworden, dus ze liggen enorm onder de loep. Uitvaart heb ik al sinds mijn 18e van Monuta. Ik ga er eens wat dieper induiken…..

  1. Ik shopte ook altijd voor de goedkoopste premie hoor. Het scheelt soms zoveel geld, terwijl de dekking van de basisverzekering overal precies hetzelfde is. Pensioenfonds kan ik helaas ook niet kiezen en ze zijn echt helemaal niet goed bezig. Ik heb al meerdere boze brieven gestuurd :’)
   Succes met uitzoeken!

 3. Ja heb er sinds de uitkomsten er zijn van de eerlijke verzekeringswijzer naar gekeken en ben nu samen met dochter overgestapt naar Ditzo voor de de zorgverzekering! Heel blij mee. Ook onze opstal-, inboedel verzekering etc gaan we waarschijnlijk overzetten maar pas in mei als dat weer mogelijk is. Had helaas wel net nieuwe autoverzekering afgesloten voor een jaar , maar die gaat er dus volgend jaar ook aan geloven.
  Wij gaan echt voor het goede gevoel bij een duurzame bank of verzekeraar en weten inmiddels dat we daar ook echt blij van worden sinds we hypotheek en betaal- en spaarrekening overgebracht hebben naar de Triodos bank. Iedere keer als ik mijn groene pas pak voor betaling of artikelen lees over ‘foute’ banken ben ik heel tevreden met onze keuze

  1. Na jullie hypotheek en bank stelt de rest natuurlijk niets meer voor, haha. Goed zeg. En dat gevoel herken ik ook als ik mijn betaalpas tevoorschijn haal, dat voelt toch echt wel fijn. Bij verzekeringen lijkt het allemaal wat minder zichtbaar. Ik hoop ook echt dat deze verzekeringswijzer hetzelfde effect op verzekeraars heeft als de bankwijzer op de banken. Het gaat langzaam, maar het gaat vooruit!

 4. Wat een prijsverschil zeg! Mooi dat dit soort overzichten er zijn. Wat betreft je overlijdensrisicoverzekering: die mag je overal afsluiten waar je wilt, dat hoeft je hypotheekmannetje niet te doen. Áls je ‘m maar op tijd en juist afsluit 🙂

  1. Ja, goed dat je het zegt. Terwijl ik het schreef vroeg ik me af of die hypotheekadviseur gebonden is aan een verzekeraar, maar ik geloof het niet. Als het niet naar mijn zin is, regelen we het inderdaad gewoon zelf 🙂

 5. Bij mijn overlijdensrisicoverzekering – anderhalf jaar geleden afgesloten – en doorlopende verzekeringen heb ik hier niet naar gekeken. Bij de zorgverzekering heb ik vorig jaar wel heel bewust een groenere optie gekozen.
  Ik vind het mooi dat je een afweging maakt op basis van zowel wat er met je geld gebeurt als wat eventuele meerkosten voor jou zijn. Zo heb ik er nog nooit over nagedacht, maar wil ik wel gaan doen. Met name dus bij de type verzekeringen waar veel mee belegd wordt. Bedankt voor dit nieuwe inzicht!

  1. Dat onderscheid tussen die verzekeringen zie je nu ook niet terug in de verzekeringswijzer. Toen ik vorig jaar ging kijken, ontbraken de meeste zorgverzekeraars nog en gaven ze aan dat die dus veel minder investeren dan bij levensverzekeringen. Hoe heb jij toen gekozen dan? Ik denk dat ik voor de zorgverzekering nu óf overstap naar Ditzo of blijf bij een verzekeraar van Achmea, als ik maar niet naar een slechtere ga. Die afweging met de prijs vind ik wel lastig als het om veel geld gaat zoals bij een hypotheek. Ga je een ton meer betalen voor je huis of bespaar je die bij een slechtere hypotheek en doe je er dan zelf iets goeds mee? Bij een verzekering lijken er in ieder geval wel redelijk goede opties te zijn die ook goed betaalbaar zijn.

   1. Ik ben op basis van dezelfde analyse die jij gemaakt hebt – welke zorgverzekeringen vallen onder een groenere verzekeraargroep – vorig jaar overgestapt naar Ditzo. Maar met de zorgverzekering maak je dus blijkbaar minder impact dan met sommige andere verzekeringen. Qua hypotheek hebben we bewust voor Triodos gekozen. Maar we hebben dan ook de luxe van een redelijk energielabel, waardoor de meerkosten meevallen ten opzichte van andere hypotheekaanbieders.

    Ik weet oprecht niet wat meer impact maakt. Al denk ik dat bedrijven niet veranderen als wij ze niet laten voelen dat we dat noodzakelijk vinden. En het weghalen van geld doet dan meer ‘pijn’ dan een mail of brief, denk ik…

    1. Dat laatste weet ik wel zeker ja. Ik denk ook echt dat de banken pas in beweging kwamen toen veel mensen massaal richting Triodos en ASN gingen en zelfs dan gaat het nog vrij traag. Ik kijk er naar uit om zo’n verschuiving ook bij verzekeraars te gaan zien de komende jaren 🙂

 6. Ik heb van de week besloten dat ik ga overstappen naar A.S.R. Ik ga daar alles afnemen (inboedel, reis enz) omdat ik het fijn vind als alles op één plek staat. Zorgverzekering is al jaren hetzelfde (Zilveren Kruis). Ga direct even kijken of ik dat nog wil aanpassen.

 7. Op basis van het overzicht duurzame verzekeringen (fijn dat het nu is uitgebreid met drie verzekeraars) heb ik nu ook mijn zorgverzekering bij Ditzo ondergebracht. Schadeverzekeringen pak ik in januari aan om ze tijdig op te zeggen en bij a.s.r. onder te brengen.
  Misschien is de impact in eerste opzicht (gezien beperkt beleggen) niet zo heel groot, maar het signaal dat ik de maatschappij waardeer om hun keuzes vind ik net zo belangrijk!
  (en daarmee ook het signaal dat ik aan de verzekering geef waar ik vertrek natuurlijk).

  1. Daar ben ik het helemaal mee eens! Zelfs als het voor een losse verzekering niet veel uitmaakt bij welke verzekeraar je zit, zou ik er liever eentje kiezen die de rest van zijn verzekeringen ook op orde heeft. Goed bezig jij 🙂

 8. Pingback: Veel impact maken met minimale inspanning - Het Groene Accent

Comments are closed.