De perfecte zonnebrandcrème voor lichaam en milieu

Minerale filters zijn goed en synthetische slecht? Zo eenvoudig is het niet! Bovendien zijn er veel meer dingen waar je op kunt letten in je zoektocht naar de perfecte zonnebrandcrème. Lees het in dit zeer uitgebreide artikel. Welke zou het beste scoren?

In de eerste versie van mei 2018 ging ik er nog vanuit dat titaniumdioxide en moderne organische filters schadelijker waren voor het milieu dan zinkoxide, maar dat bleek in juni 2019 onjuist. Na een laatste update in april 2020 ben ik gestopt met het updaten van de lijst. Door een wildgroei aan merken en continu wijzigende formules was het niet meer bij te houden. Aan de hand van dit artikel kun je zelf je producten checken.

Op zoek naar de perfecte zonnebrandcrème voor lichaam en milieu

Misschien denk je bij de perfecte zonnebrandcrème er vooral aan dat het lekker smeert, snel intrekt, geen witte strepen achterlaat, niet vreemd ruikt en het liefst ook niet al te duur is. Dat lijkt me allemaal erg fijn, maar ik besloot voor mission impossible te gaan en op zoek te gaan naar een zonnebrandcrème die aan nog honderd eisen meer voldoet.

Mijn eisen: absolute prioriteit blijft een goede bescherming tegen UV-A én UV-B. Daarnaast wil ik een zo klein mogelijk risico dat de zonnebrandcrème schadelijk kan zijn voor mijn gezond of het milieu. Puntjes van aandacht hierbij zijn de zonnefilters en het eventueel gebruik van aardolie, palmolie, toevoegingen als alcohol en parfum en de wijze van toediening.

zonnebrandcreme

Reken niet alleen op je zonnebrandcrème, maar smeer wel

Voordat ik in alle ins and outs van zonnebrandcrèmes duik, moet ik het even gezegd hebben. Allereerst geldt natuurlijk dat als het even kan je de schaduw opzoekt. Bedek je huid met shirtjes, hoedjes of parasolletjes. Er is zelfs speciaal UV-werende kleding. En natuurlijk vermijd je vooral de felle middagzon.

Geniet in het voorjaar regelmatig korte periodes van zo’n tien minuten onbeschermd van de zon om je huid de kans te geven om vitamine D en pigmenten aan te maken. Zonnebrandcrème is een laatste hulpmiddel voor als je toch door de zon moet, langere tijd buiten bent of echt niet met een shirt de zee in wil.

Met je winterhuid in één keer zonnebaden in de (nog fellere Mediterraanse) zomerzon is helaas nogal van deze tijd, maar vooral echt heel erg gevaarlijk. Ook als je niet verbrandt, zal de straling altijd enige schade toegebracht hebben. Blijf je dus bewust van de gevaren van de zon.

Maar smeer wel! Ondanks allerlei dubieuze ingrediënten, mogelijke gezondheidsrisico’s en minder duurzame bestanddelen moet je absoluut nooit zuinig zijn met zonnebrandcrème. Smeer vaak, dik en veel. Hiermee voorkom je namelijk niet alleen en pijnlijk rode huid, maar verklein je – ook als je niet verbrandt – de kans op huidkanker en rem je de vorming van rimpels en pigmentvlekken.

Bescherming

Zonlicht bestaat uit straling van verschillende golflengtes. De meeste straling is zichtbaar licht, maar UV-straling is schadelijk voor ons. UV-C is het meest schadelijk, maar die wordt tegengehouden door de atmosfeer. UV-A en UV-B worden wel doorgelaten.

Bij blootstelling aan teveel UV-B verbrandt je huid. De SPF, Sun Protection Factor, van een zonnebrandcrème geeft aan hoe sterk de bescherming tegen UV-B is. Hoewel er minder UV-A door de atmosfeer heen komt, heeft deze wel een verouderend effect en speelt UV-A een rol bij het vormen van huidkanker. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een zonnebrandcrème die naast een SPF ook bescherming biedt tegen UV-A. Op de verpakking zie je soms het symbool van een cirkel met UV-A erin, maar dit garandeert helaas geen volledige bescherming. Je zal dus naar de gebruikte filters moeten kijken.

Zonnefilters

Voordat ik naar allerlei crèmes ga speuren, ga ik eerst even op onderzoek uit om meer te weten te komen over de verschillende soorten zonnefilters die er te vinden zijn. Dit zijn de bestanddelen in je zonnebrandcrème die je beschermen tegen UV-B en eventueel UV-A.

Organische zonnefilters

Reguliere zonnebrandcrèmes bevatten vrijwel altijd organische filters, ook wel bekend als ‘chemische’ of synthetische filters. De filters vormen een heel diverse groep moleculen, maar hebben gemeen dat ze allemaal kool- en waterstofatomen bevatten. Hoewel ik niet vaak genoeg kan benadrukken dat synthetische stoffen niet per se slechter zijn dan ‘natuurlijke’ stoffen, raken sommige synthetische zonnefilters wel steeds meer in opspraak.

Organische filters smeer je op je huid en trekken vervolgens ín je huid. Daar maken ze de schadelijke straling onschadelijk door ze te absorberen. De filters verliezen na het aanbrengen langzaamaan hun absorberende werking, waardoor je het elke paar uur opnieuw aan moet brengen.

Er zijn veel verschillende organische zonnefilters. Sommigen zijn berucht om allergische reacties, anderen kunnen mogelijk hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend zijn, maar heel veel zijn gewoon prima te gebruiken zonder gezondheidsrisico’s te lopen. Alle organische filters afdoen als ‘slecht’ is absoluut te kort door de bocht.

Anorganische filters

Zinkoxide en titaniumdioxide (ook wel aangeduid als titaniumoxide) zijn anorganische filters, ook wel bekende als minerale of fysische filters. Het zijn mineralen die de schadelijke straling absorberen maar deels ook reflecteren. Het idee is dat de filters op je huid blijven liggen, dus niet je lichaam binnentreden en daardoor – voor zover bekend – geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Beide filters beschermen grotendeels tegen UV-A en UV-B. Titaniumdioxide beschermt wat effectiever tegen UV-B, maar mist een deel van het UV-A-spectrum waar zinkoxide dan weer wel tegen beschermt. Voor de beste bescherming zou je ze dus eigenlijk moeten combineren.

Anorganische filters worden overigens vaak toegepast in ‘natuurlijke’ zonnebrandcrèmes, maar de filters zelf zijn in feite niets anders dan hele kleine stukjes geoxideerd metaal. Hoeft op zich niets mis mee te zijn, maar het geeft maar weer eens aan dat ‘natuurlijk’ een onzinnige en misleidende marketingterm is.

Dat de filters op je huid blijven liggen, zorgt er voor dat de zonnebrandcrème ook niet intrekt. Het wegwrijven van die witte waas, kun je dus wel op je buik schrijven. Of je kan met de witte waas op je buik schrijven, zo kun je het ook bekijken.

Wanneer de mineralen kleiner zijn dan 100 nanometer, spreken we van nanofilters. Het voordeel hiervan is dat ze minder zichtbaar zijn op je huid en toch goed beschermen. Bij sommige merken is het onduidelijk of het om nano- of non-nanofilters gaat, maar als er na het smeren geen duidelijke witte waas achter blijft, heb je waarschijnlijk te maken met nanofilters.

Het effect van zonnefilters op de gezondheid

Zoals bij meer verzorgingsproducten gebeurt het wel eens dat een ingrediënt dat eerst onschadelijk leek te zijn, nu toch schadelijk blijkt voor onze gezondheid. Zo kan het gebeuren dat er momenteel (goedgekeurde) ingrediënten in omloop zijn die je nu waarschijnlijk liever niet meer wil gebruiken.

Grofweg kunnen de zonnefilters opgedeeld worden in filters die veilig zijn om te gebruiken, filters die minder voorkeur hebben en filters die je beter alleen kunt gebruiken als er niets anders voorhanden is. Hierbij is de Nederlandse “onderzoeksarts cosmetische dermatologie” Jetske Ultee iets voorzichtiger dan het Amerikaanse EWG. Ik zal alle bevindingen hieronder combineren en aanvullen. Aangezien in Amerika meer omstreden filters op de markt zijn en in de Europese Unie juist de nieuwere, betere filters, volg ik voornamelijk het Nederlandse perspectief.

Onder de organische zonnefilters is met name oxybenzone, oftewel benzophenone-3, berucht. Oxybenzone wordt in hogere mate opgenomen door de huid dan andere filters, leidt vaker tot allergische reacties en heeft een beperkte hormonale activiteit waarvan het effect onbekend is. Ook octinoxate, oftewel octyl methoxycinnamate, dringt de huid binnen, leidt soms tot allergische reacties en kan hormonale processen beïnvloeden.

In mindere mate worden ook homosalate, octisalate en octocrylene geassociëerd met het binnendringen van de huid, allergische reacties en/of verstoring van hormonale processen.

Met slechts twee varianten zouden de anorganische filters wat overzichtelijker kunnen zijn, ware het niet dat ik veel tegenstrijdige informatie vind. Volgens het RIVM en het Amerikaanse EWG is het gezondheidsrisico van het gebruik van nano en non-nano zinkoxide en titaniumdioxide heel klein. Bovendien veroorzaken ze vrijwel nooit allergische reacties.

Maar de anorganische filters kunnen onder invloed van zonlicht vrije radicalen vormen. Titaniumdioxide zou dat iets meer doen dan zinkoxide en kleinere nanofilters doen het meer dan grotere filters, maar het is me niet duidelijk in welke mate ze het überhaupt doen. Hoewel het niet bewezen is dat de filters kankerverwekkend kunnen zijn bij gebruik in zonnebrandcrème, kunnen deze vrije radicalen mogelijk wel je DNA en daarmee je cellen beschadigen. Het coaten van de filters kan dat helpen voorkomen.

Maar als non-nanofilters beter zouden zijn dan nanofilters, wat is er dan aan de hand met die nanofilters? Het EWG beweert dat de nanofilters niet de huid binnendringen en het ontstaan van vrije radicalen geen schade toebrengt aan de huid. Naast meerdere negatieve studies, laat één enkele studie zien dat zeer kleine hoeveelheden titaniumdioxide toch de huid binnen zijn gedrongen. Het RIVM concludeert dat het gebruik van nanofilters vooralsnog veilig lijkt, omdat de huid alleen verwaarloosbare hoeveelheden van de filters doorlaten en er al met al dus meer voordelen dan nadelen lijken te zijn.

Waar meer zekerheid over is, is dat het inhaleren van nanodeeltjes van zinkoxide en titaniumdioxide geen goed idee is. Je longen kunnen de nanodeeltjes moeilijk afvoeren en met name titaniumdioxide is via die weg mogelijk kankerverwekkend. In Europa mogen er om die reden geen verstuivende sprays met nanodeeltjes meer verkocht worden, totdat het bewezen onschadelijk is.

Het effect van zonnefilters op het milieu en zeeleven

De voornaamste reden waarom ik me ging verdiepen in zonnebrandcrème was omdat ik eens hoorde dat zonnebrand veel schade toebrengt aan koraalriffen en ander zeeleven. Precies dat mooie leven wat ik zo graag bekijk, nadat ik me rijkelijk heb ingesmeerd! Dat is een effect dat ik niet op mijn geweten wil hebben.

Veel filters blijken ook al bij heel lage concentraties schadelijk voor het zeeleven waaronder algen, vissen en koralen. De koraalriffen die toch al te lijden hebben onder oceaanverzuring, opwarming en vervuiling worden verstoord in hun groei. Ook de algen waarvan ze afhankelijk zijn – en ons bovendien zuurstof leveren – worden vergiftigd. Geen zwemmer? Via je huid, urine en riool komt je zonnebrand alsnog in de zee terecht. Als je het op het strand niet meteen al gedeeltelijk naast je lichaam gespoten had.

Vooral op plekken met veel toerisme worden de effecten pijnlijk zichtbaar. Het is dan ook niet voor niets dat Hawaii hun waardevolle riffen wil beschermen en een verbod op zonnebrandcrèmes met de meest beruchte filters oxybenzone en octinoxate overweegt. En precies, dit zijn twee van die filters die ook het meest risicovol zijn voor onze eigen gezondheid. Op een aantal plaatsen in Mexico zijn deze en een paar andere filters nu al verboden.

Zinkoxide en titaniumdioxide lijken helaas ook niet geheel onschadelijk. Een nieuwe studie van Slijkerman en Keur van de WUR laat zien dat zinkoxide wel nadelige effecten kan hebben. Daarnaast kunnen nano-filters van beide mineralen vanwege hun kleine afmetingen celprocessen verstoren en mogelijk heeft het ontstaan van vrije radicalen ook negatieve gevolgen voor het zeeleven. Anorganische filters zijn bovendien niet bio-afbreekbaar en zullen dus altijd ergens op de zeebodem blijven dwarrelen.

Over het effect andere filters op het zeeleven is weinig informatie te vinden. Dit kan betekenen dat het minder schadelijk is, maar het is veel waarschijnlijker dat er er gewoon nog niet genoeg onderzoek naar gedaan is zoals ook aangestipt wordt in het rapport van de WUR. Maar zodra filters in zeewater en in weefsel van mensen en dieren gevonden worden, ontstaan vrijwel altijd zorgen over de effecten van hun aanwezigheid. Zonnebrandcrèmes die ‘Reef Safe’ of ‘Reef Friendly’ zouden zijn, zijn daar meestal niet specifiek voor getest en geven helaas dus ook helemaal geen garantie.

Als je het zeeleven echt wil beschermen, is het overigens veel effectiever om eerst flink te snijden in onze CO2-uitstoot, te stoppen met overbevissing en met grootschalige vervuiling met plastic en industrieel afval. Oftewel, door heel hard te consuminderen. De zonnefilters zijn niet de allergrootste bedreiging voor het zeeleven, maar kunnen wel net het verschil maken voor een toch al kwetsbaar ecosysteem.

Over industrieel afval gesproken: over de productie van zonnefilters kan ik verdomd weinig informatie vinden, maar de chemische industrie staat over het algemeen bekend als grote vervuiler. De kans lijkt me reëel dat er energievretende en vervuilende processen aan te pas komen die het milieu schaden met bijvoorbeeld het vrijkomen van CO2 of giftige stoffen. Anorganische filters scoren waarschijnlijk niet veel beter – of misschien zelfs slechter? -, want ook het winnen en zuiveren van de erts gaat gepaard met veel energiegebruik en vervuiling nog voordat de metalen onder hoge temperatuur geoxideerd worden. Lekker ‘natuurlijk’ joh.

Welke filters zijn nou wel en niet oké?

Een aantal filters lijkt behoorlijk schadelijk voor zowel mens als milieu en veel filters zijn om verschillende redenen dubieus. Zijn er nog meer opties? En wat zijn dan de beste opties?

Ontwikkeling van zonnefilters is duidelijk nog volop in gang en er komen – met name in Europa – steeds nieuwe, meestal betere filters op de markt. Naast bescherming tegen UV-B is er steeds meer aandacht voor UV-A. Over de effecten van deze filters op onze gezondheid en het zeeleven worden regelmatig nieuwe inzichten verworven.

Hieronder een (niet definitief) overzicht van de filters die ik kon vinden met hun diverse (merk)namen, bescherming en effect op gezondheid en zeeleven op basis van gegevens van met name EWG, WUR en Jetske Ultee. Onder voorbehoud dus.

Naam UV-B UV-A Gezondheid Zeeleven Andere namen Toelichting
Tinosorb A2B ja goed veilig veilig tris biphenyl triazine (nano) stabiel, ontstekingsremmend
Mexoryl XL ja ja veilig veilig drometrizole trisiloxane, silatriazole stabiel, vormt geen vrije radicalen, zelden irriterend
Tinosorb M ja ja veilig veilig methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (nano) stabiel, zelden irriterend
Tinosorb S ja ja veilig veilig bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine stabiel, vangt vrije radicalen weg, ontstekingsremmend
UVAsorb HEB ja ja veilig veilig diethylhexyl butamido triazone, iscotrizinol verbeterde versie van octyltriazone, maar minder stabiel
Mexoryl SX matig ja veilig veilig terephthalylidene dicamphor sulfonic acid, ecamsule stabiel, zelden irriterend, nog geen onderzoek over hormoonverstoring
Uvinul A Plus nee ja veilig veilig diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate stabiel, zelden irriterend, nog geen onderzoek over hormoonverstoring en vrije radicalen
Uvinul T 150 ja nee veilig veilig? octyltriazone, ethylhexyl triazone stabiel, zelden irriterend, niet hormoonverstorend
Zinkoxide, non-nano ja goed veilig schadelijk

Titaniumdioxide, non-nano ja deels redelijk matig

Zinkoxide, nano ja goed redelijk schadelijk
schadelijk bij inhaleren, coating voorkomt ontstaan van vrije radicalen
Ensulizole ja nee redelijk schadelijk? phenylbenzimidazol sulfonic acid stabiel, ontstekingsremmend, vormt wel vrije radicalen
Octisalate ja nee redelijk schadelijk octyl salicylate, ethylhexyl salicylate, Neo Heliopan OS mogelijk penetratie van de huid, zelden irriterend, stabiel in combinatie met andere filters
Avobenzone nee goed matig schadelijk butyl methoxydibenzoylmethane, 4-tert-butyl-4-methoxydibenzoylmethane benzophenone alleen stabiel in combinatie met andere filters, vaak irriterend
Homosalate ja nee matig schadelijk homomenthyl salicylate matige penetratie van de huid, hormoonverstorend, toxische afbraakproducten
Menthyl anthranilate nee deels matig schadelijk methyl 2-aminobenzoate afgekeurd in EU
Titaniumdioxide, nano ja deels matig schadelijk
schadelijk bij inhaleren, coating voorkomt ontstaan van vrije radicalen
Cinoxate ja nee matig schadelijk?
niet meer in gebruik
Trolamine salicylate ja nee matig? onbekend TEA salicylate onbekend, familie van homosalate en octisalate?
Bisdisulizole disodium nee ja twijfel onbekend Neo Heliopan AP lijkt oké, maar nog weinig over bekend
Polysilicone-15 weinig nee twijfel schadelijk? Parsol SLX lijkt oké, maar nog weinig over bekend
Dioxybenzone ja deels schadelijk? onbekend benzophenone-8 onduidelijk, maar familie van andere benzonen
Sulisobenzone ja ja schadelijk onbekend benzophenone-4, Uvasorb S5 hormoonverstorend, vaak irriterend, vormt mogelijk vrije radicalen
Amiloxate ja nee schadelijk schadelijk isoamyl p-methoxycinnamate, Neo Heliopan E1000 familie van octinoxate, weinig over bekend
Enzacamene ja nee schadelijk schadelijk 4-methylbenzylidene camphor hormoonverstorend, vaak irriterend, vormt mogelijk vrije radicalen
Octocrylene ja nee schadelijk schadelijk
mogelijk penetratie van de huid, gevonden in moedermelk, vaak irriterend
Padimate O ja nee schadelijk schadelijk octyldimethyl paba, ethylhexyl dimethyl PABA afgeleide van PABA, iets veiliger maar omstreden
Octinoxate ja nee schadelijk zeer schadelijk octyl methoxycinnamate, ethylhexyl methoxycinnamate, Neo Heliopan AV matige penetratie van de huid, hormoonverstorend, regelmatig irriterend
Oxybenzone ja ja schadelijk zeer schadelijk benzophenone-3, Neo Heliopan BB penetreert de huid, gevonden in moedermelk, hormoonverstorend, vaak irriterend
PABA ja nee zeer schadelijk zeer schadelijk para-aminobenzoic acid, 4-aminobenzoic acid ouderwetse filter, penetreet de huid, vaak irriterend, vormt vrije radicalen en mogelijk kankerverwekkend


Het belangrijkste is misschien om in ieder geval weg te blijven bij filters die bewezen of sterk vermoedelijk schadelijk zijn. Dit zijn met stip oxybenzone, octinaxate en PABA, maar ook homosalate, octisalate, octocrylene, Sulisobenzone, amiloxate en enzacamene. Een zonnebrandcrème met die eerste drie filters zou ik persoonlijk niet meer gebruiken. Een crème met een van de andere filters zou ik nog wel opmaken en daarna een nieuwe aanschaffen.

Samengevat in een cheat sheet voor bij de drogist:

Streng vermijden: oxybenzone, octinaxate en PABA (weggooien)
Vermijden: homosalate, octisalate, octocrylene, Sulisobenzone, amiloxate, Padimate O en enzacamene (opmaken, niet opnieuw kopen)
Veilig voor ons: Tinosorb, Mexoryl, UVAsorb HEB, Uvinul T150, Uvinul A Plus, non-nano zinkoxide en eventueel non-nano titaniumdioxide (liefst gecombineerd)
Veilig voor de zee: Tinosorb, Mexoryl, UVAsorb HEB, Uvinul T150, Uvinul A Plus en waarschijnlijk non-nano titaniumdioxide

Andere dingen om op te letten

Je wil meteen weten welke zonnebrandcrème je kan gaan halen? Momentje nog! Naast die filters zijn er nog andere ingrediënten waarvan je moet weten of ze je juist wel of niet in je zonnebrandcrème zou moeten hebben. Tenslotte kun je je nog afvragen of je wel een spray wil gebruiken en wat het voordeel is van een waterbestendige zonnebrandcrème.

Te vermijden ingrediënten

Zowel voor je huid en als vanwege duurzaamheid kun je het liefst zo min mogelijk ingrediënten gebruiken waar je eigenlijk niets aan hebt. Over het algemeen geldt dat hoe minder de ingrediënten bewerkt zijn, hoe minder energievretend en schadelijk de productie is. Een simpeler product is dus al snel beter voor zowel jou als het milieu.

Alcohol en parfum kun je beter mijden. Ze werken namelijk uitdrogend. Parfum kan evenals etherische olie van citrusvruchten, limonene, linalool, menthol en lavendel tot allergische reacties leiden.

Veel conserveringsmiddelen zijn in allerlei cosmetica al omstreden om mogelijke gezondheidsrisico’s. Onder andere parabenen, phenoxyethanol, methylisothiazolinone en triclosan zijn ook schadelijk voor het zeeleven. Die zou je dus eigenlijk in geen enkel product moeten gebruiken. Sorbinezuur is een conserveermiddel dat waarschijnlijk wel veilig is.

Zonnebrandcrèmes zijn vaak op basis van water, maar soms ook op basis van olie. Het voordeel van olie is dat er dan geen – of minder (sterke)? – conserveermiddelen nodig zijn.

Vitamine A wordt aan steeds minder zonnebrandcrèmes, bodylotions en lippenbalsems toegevoegd en dat is een goede zaak. Vitamine A – of retinyl acetate, retinyl palmitate, retinyl linoleate en retinol – kan namelijk de vorming de kanker bevorderen.

Hoewel het onschuldig klinkt, zijn neemolie, eucalyptusolie, lavendelolie en kamfer schadelijk voor het zeeleven. Bovendien leiden ze bij mensen ook vaak tot huidirritaties. De zonnefilters Enzacamene (4-methylbenzylidene camphor) en Mexoryl SX (terephthalylidene dicamphor sulfonic acid) bevatten beiden kamfer, maar alleen van die eerste is vooralsnog aangetoond dat het echt schadelijk is.

Sommige zonnebrandcrèmes beschermen niet alleen tegen de zon maar ook tegen muggen. Handig? Nou, niet echt. De insectenwerende stoffen wil je namelijk echt niet in de zee hebben. Die vind je voornamelijk op het etiket als benzyl benzoate. Ook pesticiden kunnen aanwezig zijn in zonnebrandcrèmes waar gecontamineerde bijenwas in zit.

Siliconen zijn niet schadelijk voor ons maar waarschijnlijk wel voor het zeeleven. Ook microbeads, kleine stukjes plastic, moet je zeker vermijden, in welk product dan ook.

Met het oog op duurzaamheid gebruik ik het liefst zo min mogelijk aardolie en palmolie, want de winning van beide oliën is zeer schadelijk voor het milieu. De ‘natuurlijke’ merken vermijden vaak al wel het gebruik van aardolie, maar palmolie is helaas alom vertegenwoordigd – verstopt achter vele namen waaronder glycerine, caprylic / capric triglyceride, stearate en mogelijk zelfs als basis van organische filters.

Wenselijke ingrediënten

Gelukkig is niet alles kommer en kwel. Onze huid is erg gebaat bij zonnebrandcrèmes met toegevoegde antioxidanten, want deze vangen vrije radicalen weg en helpen hiermee tegen huidveroudering en vorming van kanker. Antioxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine E (tocopherol) en vitamine C (ascorbic acid, ascorbyl), maar ook groenethee-extract, soja-extract, niacinamide, cafeïne en selenium.

Toedieningsvorm

Ondanks dat sprays steeds populairder worden, zou je daar misschien beter van af kunnen zien. Sprays met anorganische nanofilters mogen in Europa sowieso al niet verkocht worden vanwege het inhalatiegevaar. Nou kun je je afvragen of een poeder dat in een crème zit wel in je longen terecht komt, maar er zijn andere redenen om geen spray te gebruiken.

Met een spray gebruik je namelijk al snel minder zonnebrandcrème en heb je kans dat je niet dik genoeg smeert. Daarnaast spuit zo’n spray nogal eens alle kanten uit, waardoor je het bijna rechtstreeks de zee in spoelt. Tenzij je heel voorzichtig bent, is het daardoor volgens mij al snel minder veilig, meer vervuilend en meer verspillend.

Flessen, tubes en pompjes zijn allemaal prima, maar ook potten met een brede deksel kun je wellicht beter laten staan, omdat het minder hygiënisch is en de zonnebrandcrème sneller zijn werking verliest door meer blootstelling aan licht.

Waterbestendigheid

Een zonnebrandcrème die waterbestendig is, blijft beter zitten. Hierdoor hoef je minder vaak opnieuw te smeren en verbrand je minder snel. Je hebt dus ook minder zonnebrandcrème nodig en komen er bovendien minder stoffen in het water terecht.

Claims

Naast ‘Reef Safe’ en ‘Reef Friendly’ is ook de claim dat een product bio-afbreekbaar is er eentje die niet gereguleerd is. Biologisch is wel een beschermde term is zegt iets over de productie van de ingrediënten, maar een product dat zowel biologische als bio-afbreekbare ingrediënten bevat, is niet per se ook duurzaam geproduceerd of onschadelijk voor mens en milieu.

Nog een stukje cheat sheet:

Mijden: alcohol, parfum, citrus, lavendel, menthol, eucalyptus, neem, kamfer, parabenen, phenoxyethanol, methylisothiazolinone, triclosan, vitamine A (retinyl), benzyl benzoate, siliconen en microbeads. Liever geen bijenwas en ingrediënten van aard- of palmolie
Wel: vitamine E (tocopherol), vitamine C (ascorbic acid/ascorbyl), groenethee-extract, soja-extract, niacinamide, cafeïne en selenium
Verder nog: Liever tube of fles dan spray of pot. Liefst waterbestending.
Vertrouw niet op claims, maar check ingrediënten

Welke zonnebrandcrèmes zijn oké?

Al die mogelijke risico’s van de filters en andere ingrediënten jagen je misschien de stuipen op het lijf, maar de risico’s zijn over het algemeen behoorlijk klein. Zelfs met de meest slechte – oké, wellicht niet met het prehistorische PABA, maar dat kun je hier toch nergens meer vinden – zonnefilters en andere twijfelachtige ingrediënten ben je nog altijd beter af dan wanneer je helemaal niet smeert. Dus ik blijf het zeggen: smeer hoe dan ook!

Nu dan eindelijk waar je waarschijnlijk op zat te wachten: welke zonnebrandcrème voldoet aan alle – of de belangrijkste – eisen? Omdat ‘natuurlijk’, biologisch of biologisch afbreekbaar helaas niet voldoende zegt, zullen we toch echt naar de ingrediënten moeten kijken om zelf een oordeel te kunnen vellen.

Om verschillende zonnebrandcrèmes beter te kunnen vergelijken, ben ik op zoek gegaan naar heel veel zonnebrandcrèmes voor het hele lichaam met een bescherming van ongeveer SPF 30. Vaak worden verschillende zonnefilters gecombineerd in een zonnebrandcrème om elkaar te stabiliseren en een breder spectrum van UV-straling te dekken.

De vergelijking is puur op basis van de ingrediënten. Hierbij ga ik voorbij aan de precieze verhoudingen en ik weet ook niet of de ingrediënten onderling nog voor bepaalde effecten zorgen. Je zal begrijpen dat ik ze lang niet allemaal heb getest, niet op mijn huid en zeker niet in een gecontroleerd zee-experiment, dus het daadwerkelijke milieueffect kan flink afwijken van mijn theoretische inschatting. Ik heb een aantal links naar reviews toegevoegd, zodat je kan nalezen of ze ook lekker smeren en al dan niet intrekken.

Zonnebrandcrèmes met een of meer van de meest schadelijke organische filters. Afraders.

Product
Filters UV Ongewenst Gewenst Gezondheid Zeeleven Vorm WP Reviews
Bioderma photoderm AKN SPF 30
Octocrylene, Tinosorb M,
avobenzone
AB AO, PO, cons, parfum VitE schadelijk schadelijk spray ja
Garnier ambre solaire
beschermende zonnemelk SPF 30

Octocrylene, octisalate
avobenzone, titaniumdioxide (nano)
Uvinul T150, Mexoryl SX
AB Alc, AO, PO, cons, parfum, MP? VitE schadelijk schadelijk fles ja
Riemann P20 SPF 30
Homosalate, Uvinul A Plus,
octocrylene, avobenzone,
UVAsorb HEB
AB Alc, sil, MP?
schadelijk schadelijk fles / spray ja
Louis Widmer all day SPF 30
Avobenzone, octocrylene,
polysilicone-15, Ensulizone
AB AO, PO, sil, cons, parfum VitE schadelijk schadelijk tube ?
Louis Widmer clear sun SPF 30
Octocrylene, avobenzone,
octosalate, UVAsorb HEB,
polysilicone-15, Tinosorb S
AB Alc, AO, PO, sil, parfum VitE schadelijk schadelijk spray ?
Biodermal hydra plus SPF 30
Octocrylene, octisalate,
Tinosorb S, Uvinul A Plus,
avobenzone
AB Alc, PO, cons, parfum VitE schadelijk schadelijk fles ja
Biodermal gevoelige huid SPF 30
Octocrylene, octisalate,
Tinosorb S, Uvinul A Plus,
avobenzone
AB Alc, PO, cons, parfum VitE schadelijk schadelijk fles ja

Overige zonnebrandcrèmes met alleen organische filters. Betere en redelijke opties en onbekende samenstellingen. Meestal uitstekende bescherming, vaak aangevuld met minder ideale ingrediënten.

Product
Filters UV Ongewenst Gewenst Gezondheid Zeeleven Vorm WP Reviews
Mustela zonnemelk SPF 50+
Uvinul A Plus, Tinosorb S
Uvinul T150
AB PO VitE veilig veilig tube ja
Muti body LSF 30
Tinosorb S, Tinosorb M,
Tinosorb A2B
AB PO VitE, vitC, Aox veilig veilig pompje ?
Facetheory sunfragma SPF 25
Tinosorb S, Uvinul A Plus AB PO? veilig veilig tube
Uncover suncover SPF 30
Uvinul A Plus, Uvinul T150,
Tinosorb S, Tinosorb A2B,
Ensulizole
AB PO, AO Aox veilig veilig fles ? Liset, Loes, Nathalie
Derma Sollotion SPF 30
Uvinul A Plus, Uvinul T150,
UVAsorb HEB
AB AO, PO, cons, MP
redelijk redelijk tube ja
DM Sundance Kids SPF 50
Uvinul A Plus, Uvasorb HEB,
octisalate, Tinosorb 2AB
Uvanul A Plus
AB AO, PO vitE redelijk redelijk tube ja
A-Derma AD SPF 50+
Tinosorb M, Tinosorb S,
UVAsorb HEB, avobenzone
AB AO, PO VitE redelijk matig tube
A-Derma AC SPF 50+
Tinosorb M, Tinosorb S,
UVAsorb HEB, avobenzone
AB AO, PO, parfum VitE redelijk matig tube ja
Avène crème/melk SPF 30
Tinosorb M, Tinosorb S,
UVAsorb HEB, avobenzone
AB AO, PO, parfum VitE redelijk matig tube ja
Drs Leenarts
suncare SPF 30

Octisalate, Tinosorb S,
Uvinul T150, Uvinul A Plus
AB AO, PO, sil, MP VitE redelijk schadelijk tube ja
Louis Widmer sun gel SPF 30
Uvinul A Plus, polysilicone-15,
Tinosorb S, Uvinul T150,
UVAsorb HEB
AB AO, PO, EO, cons, sil, parfum VitE matig matig tube ?
Bioderma photoderm LEB SPF 30
Tinosorb M, avobenzone,
Tinosorb S
AB AO, PO, cons, parfum
matig schadelijk spray ja
Garnier ambre solaire
protection SPF 30

Mexoryl SX, Mexoryl XL,
meer?
AB (geen informatie)
onbekend onbekend fles / spray ja
Garnier ambre solaire
clear protect SPF 30

Mexoryl SX, Mexoryl XL,
meer?
AB (geen informatie)
onbekend onbekend spray ja
Garnier ambre soleil
light and silky SPF 30

Mexoryl SX, meer? B (geen informatie)
onbekend onbekend fles ja
Vision every day SPF 30
nieuwe formule, onduidelijk AB (geen informatie)
onbekend onbekend tube / pompje / spray ja
RoC soleil-protect SPF 30
(geen informatie) ? (geen informatie)
onbekend onbekend spray ja
Nivea sun protect SPF 30
Octisalate, avobenzone,
Tinosorb S, Uvinul T150
AB Alc, PO, sil, EO, cons, parfum VitE schadelijk schadelijk fles ja
Eucerin sensitive protection
lotion SPF 30

Octisalate, avobenzone,
Tinosorb S, Uvinul T150
AB Alc. AO, PO, sil, parfum VitE schadelijk schadelijk fles ja
Ultrasun sports spray SPF 30 Uvinul A Plus, octisalate,
Uvinul T150, Tinosorb S
AB Alc, AO, PO VitE schadelijk schadelijk spray ja
Ultrasun Sports gel SPF 30 Octisalate, Uvinul A Plus,
Uvinul T150, Tinosorb S
AB Alc, AO, PO VitE schadelijk schadelijk fles? ja
Biodermal kids zonnemelk SPF 50
Tinosorb M, octisalate,
Uvinul A Plus, Tinosorb S,
Uvinul T150
AB Alc, PO VitE schadelijk schadelijk fles ja

Zonnebrandcrèmes met (schadelijke) organische filters en titaniumdioxide. Afraders.

Product
Filters UV Ongewenst Gewenst Gezondheid Zeeleven Vorm WP Reviews
Green People scent free SPF 30
Amiloxate, titaniumdioxide (nano),
Uvinul A Plus
AB PO Aox schadelijk schadelijk tube ? Iris
Cien zonnebrand SPF 30
Octocrylene, octosalate,
titaniumdioxide (nano), avobenzone
AB Alc, AO, PO, EO, sil, parfum VitE schadelijk schadelijk tube / fles / pompje ja Cynthia
Biotherm zonnemelk SPF 30
Mexoryl SX, polysilicone-15,
octocrylene, titaniumdioxide
AB Incomplete informatie, EO VitE schadelijk schadelijk tube ?
Ultrasun Family SPF 30 Tinosorb S, titaniumdioxide (nano),
octisalate, Tinosorb S,
Uvinul A Plus, Uvinul T150
AB Alc, AO, PO VitE schadelijk schadelijk tube ja
Nivea sun kids SPF 30
Homosalate, octocrylene,
avobenzone, titaniumdioxide (nano),
octisalate
AB Alc, PO, sil, EO, parfum VitE schadelijk schadelijk fles ja
La Roche-Posay Anthelios SPF 30
Octocrylene, octisalate,
avobenzone, titaniumdioxide (nano),
Uvinul T150, Mexoryl SX
AB Alc, AO, PO, cons VitE schadelijk schadelijk tube ja
Yaoh sun block SPF 30
Octocrylene, octinoxate,
oxybenzone, zinkoxide
AB PO, parfum VitE, vitC schadelijk zeer schadelijk fles ?
Paula’s Choice suncare SPF 50
Homosalate, oxybenzone,
octisalate, avobenzone,
octocrylene, titaniumdioxide (nano)

AO, PO, sil, MP, cons, vitA VitE schadelijk zeer schadelijk tube ?
Aloe Pura SPF 25
Avobenzone, octinoxate
Tinosorb M, titaniumdioxide (nano),

PO, cons VitE schadelijk zeer schadelijk tube
Jason family sunscreen SPF 45
Avobenzone, homosalate
octocrylene, octisalate

PO, sil, EO VitE schadelijk zeer schadelijk tube

Zonnebrandcrèmes met alleen zinkoxide. Goede bescherming, mogelijk schadelijk voor het zeeleven.

Product
Filters UV Ongewenst Gewenst Gezondheid Zeeleven Vorm WP Reviews
Heel Natuurlijk Zonnelotion SPF 30 W Zinkoxide, non-nano AB veilig schadelijk fles
Rokai All natural
sunscreen SPF 25
W Zinkoxide, non-nano AB Was veilig schadelijk potje
Suntribe Face & Sport
Natural sunscreen SPF 30
W Zinkoxide, non-nano AB Was veilig schadelijk potje ja
Suntribe Face & Sport
Natural sunscreen SPF 30
W Zinkoxide, non-nano AB Was VitE veilig schadelijk potje ja
Skalaris Sun Cream SF 30 Zinkoxide, non-nano AB EO VitE veilig schadelijk spray?
Badger SPF 30 unscented W Zinkoxide, non-nano AB Was VitE veilig schadelijk tube ja
Raw elements face + body 30+ W Zinkoxide, non-nano AB Was VitE, Aox veilig schadelijk tube / stick / blikje ja Kyra
*Mama Kuleana reef safe SPF 30
Zinkoxide, non-nano AB Was VitE veilig schadelijk potje ja
*All good SPF 50 sport W Zinkoxide, non-nano AB Was VitE veilig schadelijk stick ja
*All good SPF 30 sport
Zinkoxide, non-nano AB PO Aox veilig schadelijk tube / spray ja
*Babo clear zinc SPF 30
Zinkoxide, non-nano AB PO
veilig schadelijk tube / spray ja
Attitude 100% mineral sunscreen SPF 30
Zinkoxide, non-nano AB PO
veilig schadelijk tube / spray ?
Naif zonnebrandcrème lichaam/gezicht SPF 30/50
Zinkoxide, non-nano AB PO, parfum VitE veilig schadelijk fles ja Shirley
*Kokua sun care SPF 50
Zinkoxide, non-nano AB PO, AO VitE veilig schadelijk tube ja
*Suntegrity unscented SPF 30
Zinkoxide, non-nano AB PO, sil Aox veilig schadelijk tube ?
* Goddess Garden baby SPF 30
Zinkoxide, non-nano AB PO VitE veilig schadelijk tube ?
Soléo organics sunscreen SPF 30
Zinkoxide, non-nano AB PO, was Aox veilig schadelijk tube ja
Earth’s best mineral sunscreen SPF 30
Zinkoxide, non-nano AB PO, EO VitE veilig schadelijk tube ja
The Ohm collection sun safe SPF 30
Zinkoxide, non-nano AB EO VitE veilig schadelijk tube ? Marieke, Mariëlle
*Manda organic sun paste SPF 50
Zinkoxide, non-nano AB Was, EO
veilig schadelijk potje ja
*Raw love SPF 35
Zinkoxide, non-nano AB Was, EO VitE veilig schadelijk blikje ja
Erbaviva baby sunscreen SPF 30
Zinkoxide, non-nano AB PO, EO VitE veilig schadelijk tube ja
Simple as that Zinkoxide, non-nano? AB PO, parfum veilig schadelijk tube
*Sea & Summit suncreen lotion SPF 30 Zinkoxide, non-nano AB PO, cons
VitE
redelijk schadelijk fles ja
Mádara plant stem cell SPF30
Zinkoxide, non-nano AB Alc, PO, EO, was VitE, vitC matig schadelijk tube ?
Grahams SunClear SPF 30
Zinkoxide, nano AB PO, sil, MP, cons, parfum VitE redelijk schadelijk tube ja

Zonnebrandcrèmes met een combinatie van zinkoxide en titaniumdioxide. Optimale bescherming bij gebruik van anorganische filters, maar zorgt mogelijk voor schade aan het zeeleven.

Product
Filters UV Ongewenst Gewenst Gezondheid Zeeleven Vorm WP Reviews
Goddess Garden everyday SPF 30
Titaniumdioxide, zinkoxide AB PO, EO VitE veilig matig tube / fles ? Merel
Ringana Fresh SPF 20
Titaniumdioxide, zinkoxide AB PO, alc VitE, vitC veilig matig fles? ja
Earth Line argan bio sun SPF 20
Titaniumdioxide, zinkoxide AB PO, EO, parfum VitE veilig matig tube ? Sophie
Alga Maris organic sun spray SPF 30
Titaniumdioxide, zinkoxide AB PO, parfum VitE veilig matig spray ja
Alga Maris sun screen lotion SPF 30
Titaniumdioxide, zinkoxide AB PO, parfum VitE veilig matig pompje ja
Biosolis gezicht en lichaam SPF 30
Titaniumdioxide, zinkoxide AB Alc, PO, parfum VitE matig matig tube ja
Alba botanica sensitive mineral SPF 30
Titaniumdioxide, zinkoxide AB PO, cons VitE matig schadelijk spray ja
Ultrasun Body Mineral SPF 30 Zinkoxide, titaniumdioxide AB Alc, PO matig schadelijk pompje ja
Eco cosmetics sunmilk SPF 30
Zinkoxiode, titaniumdioxide AB PO, parfum VitE veilig schadelijk tube ?
De Tuinen Zonnemelk SPF 30
Zinkoxiode, titaniumdioxide AB PO, parfum VitE veilig schadelijk tube
Alba botanica kids mineral SPF 30
Zinkoxiode, titaniumdioxide AB Alc, PO, sil VitE matig schadelijk tube ja
Alba botanica sensitive mineral SPF 30
Zinkoxiode, titaniumdioxide AB Alc, PO, sil VitE matig schadelijk tube ja
Jason mineral sunscreen SPF 30
Zinkoxiode, titaniumdioxide AB PO, sil, cons
matig schadelijk tube ?

Zonnebrandcrèmes met alleen titaniumdioxide. Geen volledige bescherming tegen UV-A.

Product
Filters UV Ongewenst Gewenst Gezondheid Zeeleven Vorm WP Reviews
Alphanova sun SPF 30 kids
Titaniumdioxide, non-nano B PO, parfum VitE veilig matig spray ?
Pure nuff stuff SPF 20 W Titaniumdioxide, non-nano B PO VitE veilig matig fles ?
Eco cosmetics no biocide SPF 30
Titaniumdioxide, non-nano? B PO, EO
veilig matig? tube ?
Eco cosmetics sunpspray SPF 30
Titaniumdioxide, non-nano? B PO, parfum VitE veilig matig? spray ?
Weleda edelweiss SPF 30
Titaniumdioxide, non-nano B Alc, PO, EO, parfum
matig matig tube ja
Weleda edelweiss gevoelige huid SPF 30
Titaniumdioxide, non-nano B Alc, PO
matig matig tube ja
Stream2sea sunscreen for body SPF 30
Titaniumdioxide, non-nano B Alc, PO, MP? VitE, Aox matig matig tube / fles ja
Lovea bio sun spray SPF 30
Titaniumdioxide, non-nano B Alc, parf, PO, ins VitE matig schadelijk spray ja Desiree, Iris, Natasja, Sofie, Zoë
Lavera sunscreen SPF 30
Titaniumdioxide, non-nano B Alc, parf, PO, ins, was, EO VitE matig schadelijk tube ja Mariëlle, Natasja
Alphanova sun SPF 30
Titaniumdioxide, non-nano B PO, EO, ins, parfum
matig schadelijk spray ? Mariëlle
Acorelle spray solaire SPF 30
Titaniumdioxide, non-nano B Alc, PO, ins, parfum
matig schadelijk spray ja Zoë
June
Titaniumdioxide, non-nano B PO, parfum VitE
veilig matig spray ja

Producten gesorteerd op filters: anorganische filters, organische én anorganische en organische filters, daarbinnen gesorteerd op veiligheid voor mens en milieu, * niet verkrijgbaar in Nederland; W: zonnebrand met weinig ingrediënten; UV: bescherming tegen UV-A (A), UV-B (B) of beide (AB); Ongewenst: ongewenste ingrediënten zoals alcohol (Alc), aardolie (AO), palmolie (PO), schadelijke conserveermiddelen (cons), schadelijke plantaardige/etherische oliën (EO), insectenwerende middelen (ins), bijenwas (was), siliconen (sil) en microplastics (MP); Gewenst: gewenste ingrediënten zoals vitamine E (vitE), vitamine C (vitC) en andere antioxidanten (Aox); Gezondheid: potentieel gecombineerd effect van filters en andere ingrediënten op onze gezondheid; Zeeleven: gecombineerd effect van filters en andere ingrediënten op het zeeleven; Vorm: toedieningsvorm; Waterproof (WP). Overzicht mogelijk niet 100% nauwkeurig, met name AO, PO en non-nano onder voorbehoud.

Holy smokes wat zijn er toch veel zonnebrandcrèmes! En dan is deze lijst niet eens compleet. Omdat ik geen zonnebrandcrème meer kan zien, zul je zelf even moeten checken of de producten dierproefvrij dan wel veganistisch zijn als je dat belangrijk vindt. En geef een gil als ik een heel goede over het hoofd gezien heb!

De perfecte zonnebrandcrème met organische filters?

Ondanks alle ophef over schadelijke organische filters, blijkt er een aantal zonnebrandcrèmes te zijn die gemaakt zijn met de nieuwere filters en hierdoor zowel beter beschermen als minder schadelijk zijn voor mens en milieu. De grootste kanttekening is dat die nieuwe filters nog weinig onderzocht zijn, maar de verbetering ten opzichte van zonnebrandcrèmes met oxybenzone of octinoxate is enorm en het lijkt erop dat ze ook een stuk minder schadelijk zijn dan homosalate, octisalate, octocrylene, Sulisobenzone, amiloxate, Padimate O en enzacamene.

De beste opties qua filters lijken Mustela, Muti, Facetheory, Uncover en Derma. Een betere bescherming zul je niet vinden in een zonnebrandcrème. Derma en Facetheory zijn bovendien veganistisch. Deze zonnebrandcrèmes bevatten wel allemaal stoffen die verdacht zijn voor palmolie en Derma gebruikt het conserveermiddel phenoxyethanol en microplastics. Maar gezien mijn eindeloze eisenlijst ben ik vooral heel blij met dit rijtje.

Met name DM Sundance kids, Avène en A-Derma zijn prima opvolgers van die eerste vijf. Ze bevatten naast uitstekende filters helaas ook nog een minder ideale filter en soms parfum. Daarna volgen Louis Widmer sun gel en Bioderma photoderm LEB SPF 30, beiden met parfum en phenoxyethanol. Welke van deze zonnebrandcrèmes in de praktijk het minst schadelijk is in zee, is zonder onderzoek niet met zekerheid vast te stellen.

De zonnebrandcrèmes die ik vond met een combinatie van organische en anorganische filters kan ik kort over zijn. Ze bevatten allemaal het schadelijke octocrylene of amiloxate en vrijwel allemaal ook nog alcohol en/of phenoxyethanol. Laat maar staan dus.

De perfecte zonnebrandcrème met anorganische filters?

Er is ruime keuze uit zonnebrandcrèmes met anorganische filters. In dit segment vind je vooral veel merken die zich als ‘natuurlijk’ profileren en ook nog eens vaak uit Amerika, omdat de nieuwste organische filters daar nog niet goedgekeurd zijn.

Het viel me op dat zonnebrandcrèmes met alleen titaniumdioxide vaak een UVA-symbool hebben, maar hier dus eigenlijk helemaal niet volledig tegen beschermen. Qua bescherming is zinkoxide veel beter, maar dat is weer minder gunstig voor het leven in de zee. Houston, we have a problem.

Er zijn veel merken die alleen zinkoxide, vaak in hoge concentraties, gebruiken. Merken als Raw elements en Rokai zijn koning in het gebruiken van zo min mogelijk ingrediënten waardoor ze soms zelfs palmolievrij zijn. Soléo organics, Attitude en The Ohm collection bevatten meer ingrediënten maar worden vaak ook gezien als beter smeerbaar. Maar ja, misschien toch niet zo fijn voor het zeeleven dus met zoveel zinkoxide.

Zonnebrandcrèmes die alleen titaniumdioxide bevatten beschermen juist weer niet zo goed tegen het gehele spectrum van UV-A. Mogelijk is een combinatie van titaniumdioxide en een lagere concentratie zinkoxiode een aardige tussenweg die zorgt voor voldoende bescherming en niet teveel effect op het milieu. De studie van WUR laat zien dat het effect van zo’n zonnebrandcrème (Product D) vrij klein kan zijn. Dit geeft alleen geen garantie dat dat ook geldt voor de producten van onder andere Earth-line, Goddess garden en Alga maris. Ik hoop dat er meer studies komen om hier meer duidelijkheid over te geven.

Verder nog

Opvallende samenstellingen

Er is vaak verschil in samenstelling van verschillende zonnebrandcrèmes binnen hetzelfde merk, tussen verschillende SPF-waardes maar ook tussen een tube en een spray. Check dus altijd de ingrediënten van het specifieke product als je wil weten wat er in je zonnebrandcrème zit.

Zonnebrandcrème speciaal voor kinderen of baby’s is overigens pure marketing. Je zou verwachten dat ze milder zijn, maar sommige zijn ronduit schadelijk. En als je dan toch een fijne vindt waarom zou je die dan niet gewoon ook zelf gebruiken? Onze huid verdient evengoed het allerbeste, lijkt me.

Oliën en zelfgemaakte zonnebrandcrèmes

Er zijn ook ‘natuurlijke’ zonnebrandcrèmes te koop van plantaardige olie en eventueel was of etherische olie. Zonder filters. Bang geworden van alle mogelijke effecten van zonnefilters en lijkt dit je wel wat? Ho, wacht, stop!

Er gaan allerlei verhalen te ronde over hoeveel sommige plantaardige oliën zouden beschermen, maar het is helemaal niet duidelijk of het echt werkt. Bovendien is de eventuele SPF sowieso al snel veel te laag. Dit geldt evengoed voor zelfgemaakte zonnebrandcrèmes op basis van vergelijkbare ingrediënten. Aan sommige recepten wordt dan nog alcohol toegevoegd ook. Niet doen!

Een zelfgemaakte zonnebrandcrème met zinkoxide lijkt vrij eenvoudig te maken, maar realiseer je dat verhoudingen extreem belangrijk zijn. Zinkoxide is ook schadelijk als je er teveel van gebruikt en werkt niet genoeg als je juist te weinig gebruikt. Bovendien hebben ingrediënten ook altijd weer een effect op elkaar. Ik zou er echt niet aan beginnen als je er geen verstand van hebt.

Aftersun

Ach ja, als ik dan toch bezig ben. Aftersun is een beetje omstreden. We smeren het nadat we in de zon geweest zijn om de huid te herstellen. Allereerst moeten we natuurlijk voorkomen dat we überhaupt verbranden, zodat er niet teveel schade ontstaat. Maar verbranden gebeurt soms toch en ook zonder te verbranden is een aftersun soms fijn. We gebruiken het om de huid te hydrateren en te verkoelen.

Vaak zit een aftersun vol met alcohol, menthol of parfum. Dat verlicht wel even, maar is uiteindelijk helemaal niet goed voor je toch al kwetsbare huid. Beter koel je je huid onder een koude douche en smeer je het daarna in met een aftersun of bodylotion op waterbasis zónder alcohol, menthol of parfum, maar mét glycerine en antioxidanten.

Conclusies

Ik wil je niet bang maken met hoe zonnefilters en andere ingrediënten mogelijk invloed hebben op ons en de natuur. Integendeel, paniekzaaierij over zonnebrandcrème vind ik een erg kwalijke zaak. Al heb je de minst gunstige zonnebrandcrème uit bovenstaand lijstje, kun je alsnog altijd beter gewoon wél smeren. Maar het is wel goed om te weten welke stoffen je – in het vervolg – beter kunt mijden en bij welke je wel baat hebt.

Dat anorganische filters goed zijn en organische slecht, is duidelijk te kort door de bocht. De oudere en minder stabiele filters kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid en het leven in de zee lijkt zelfs nog een stuk gevoeliger. Er zijn echter ook een paar heel goede organische filters die momenteel veilig lijken voor mens en milieu. Bij de anorganische filters is zinkoxide beter qua bescherming, terwijl titaniumdioxide minder schadelijk is in zee. Lees hieronder in de samenvatting welke filters je echt wil vermijden en welk oké zijn.

Naast de keuze voor filters is het aan te raden om ingrediënten als alcohol, etherische oliën van citrusvruchten en lavendel, bepaalde conserveringsmiddelen, vitamine A, siliconen, microplastics en insectenwerende middelen te vermijden. Ingrediënten vervaardigd uit aardolie of palmolie hebben uit milieuoverwegingen niet de voorkeur. Antioxidanten als vitamine E, vitamine C, cafeïne en thee-extract zijn juist wel weer aan te bevelen ter bescherming van onze huid.

Het aanbod in zonnebrandcrèmes is enorm. De best beschermende organische filters vind je al in veel verschillende zonnebrandcrèmes, maar zijn meestal aangevuld met minder onschuldige filters en andere ongewenste ingrediënten. Mustela, Muti, Facetheory, Uncover en Derma bevatten alleen de betere filters en lijken daardoor momenteel beste keuze voor onszelf. Of ze ook onschadelijk zijn voor het zeeleven, zou onderzoeken moeten vaststellen.

De zonnebrandcrèmes met anorganische filters worden het vaakst als “Reef safe” gepromoot, maar de zinkoxide is niet helemaal onschadelijk en titaniumdioxide alleen biedt weinig bescherming tegen UV-A. Misschien dat een (non-nano) combinatie van beiden de beste balans geeft tussen goede bescherming en beperkte milieuimpact. Als Goddess garden, Earth line en Alga maris beter getest zouden kunnen worden, zit hier misschien nog wel een prima optie tussen die goed beschermt en niet zo schadelijk is.

Hoewel bedekkende kleding en de parasol altijd nog het meest duurzaam en gezond zijn, moet we natuurlijk gewoon wel blijven smeren en dan kunnen we beter kiezen voor een goed beschermende échte zonnebrand dan ten koste van alles bepaalde ingrediënten vermijden. Mustela, Muti, Facetheory, Uncover en Derma komen al heel aardig in de buurt van de perfecte zonnebrandcrème, maar gooi niet zomaar weg wat je al in huis hebt. Intussen blijf ik hopen op meer van zulke zonnebrandcrème met moderne filters en verder niet teveel andere ingrediënten. Misschien zelfs wel zonder aard- en palmolie. Teveel gevraagd? We zullen zien!

Ten slotte nog de complete cheat sheet:

Streng vermijden: oxybenzone, octinaxate en PABA (weggooien)
Vermijden: homosalate, octisalate, octocrylene, Sulisobenzone, amiloxate, Padimate O en enzacamene (opmaken, niet opnieuw kopen)
Veilig voor ons: Tinosorb, Mexoryl, UVAsorb HEB, Uvinul T150, Uvinul A Plus, non-nano zinkoxide (en eventueel non-nano titaniumdioxide)
Veilig voor de zee: Tinosorb, Mexoryl, UVAsorb HEB, Uvinul T150, Uvinul A Plus en waarschijnlijk non-nano titaniumdioxide

Mijden: alcohol, parfum, citrus, lavendel, menthol, eucalyptus, neem, kamfer, parabenen, phenoxyethanol, methylisothiazolinone, triclosan, vitamine A (retinyl), benzyl benzoate, siliconen en microbeads. Liever geen bijenwas en ingrediënten van aard- of palmolie
Wel: vitamine E (tocopherol), vitamine C (ascorbic acid/ascorbyl), groenethee-extract, soja-extract, niacinamide, cafeïne en selenium
Verder nog: Liever tube of fles dan spray of pot. Liefst waterbestending.
Vertrouw niet op claims, maar check ingrediënten

Beste keuze: Mustela, Muti, Facetheory, Uncover en Derma


Wil je een bepaalde zonnebrandcrème checken? Zoek met Control+F of hij al in de lijst hierboven of reacties hieronder staat. Na een laatste update in april 2020 ben ik gestopt met het updaten van de merkenlijst. Door een wildgroei aan merken en continu wijzigende formules, is het niet meer bij te houden en kan ik geen ingrediëntenlijst meer zien. Aan de hand van dit artikel kun je zelf je producten checken die nog niet genoemd of vernieuwd zijn, zoek de ingrediënten op en kijk of je de zonnefilters kan herkennen in de ingrediëntenlijst.

Had jij al eens stilgestaan bij de verschillen tussen zonnebrandcrèmes? Laat een berichtje achter als je ervaring hebt met een fijn merk, als je nog met vragen zit of de gouden tip in handen hebt!

Dit denken jullie ervan

  1. Heel erg bedankt voor dit artikel. Erg verhelderend en uitgebreid geschreven! Ik ben al een tijdje op zoek naar het “perfecte” zonnebrandmiddel en nu heb ik eindelijk een overzicht die mij hierbij kan helpen. Nogmaals bedankt en nog een fijn Pinksterweekend gewenst!

    1. Fijn om te horen dat je er iets aan hebt! Als je eraan denkt, hoor ik over een tijdje graag wat je uiteindelijk gekozen hebt en hoe dat bevalt 🙂

  2. Super bedankt voor dit artikel 😃 nu weet ik welke zonnebrandcrème ik kan gaan gebruiken.
    Ik was er een tijdje terug achter gekomen dat de zonnebrandcrème die wij altijd gebruikte heel schadelijk is voor het zeeleven 😮😢 Sindsdien gebruikte ik eigenlijk nauwelijks crème. Vooral de methode kort in de zon en steeds iets langer. Want verbanden wil ik zeker niet.

    1. Dat kort onbeschermd in de zon is in het voorjaar wel goed om te doen, maar ik zou ook met die schadelijke zonnebrandcrème wel echt blijven smeren hoor. Want ook als je niet verbrand, raakt je huid beschadigd van de zon. Ben wel benieuwd wat je volgende crème wordt en wat je daarvan vindt!

  3. Oh man… ik werd niet echt vrolijk terwijl dit artikel las. Ik hoorde al steeds vaker dat zonnebrandcrèmes niet zo goed zijn voor het zeeleven. Fijn wel deze duidelijk uitleg! Ik ga er eens goed op letten als ik de volgende ga kopen 😉

    1. Oh oeps, sorry! Ik denk dat het belangrijkste is dat we ons realiseren dat vooral oxybenzone en octinoxate echt slecht zijn. Al die andere stoffen die ik noemde zijn niet ideaal, maar zolang er niets bestaat wat helemaal perfect is kom je daar niet echt onder uit. En dan vind ik enge huidkanker voorkomen toch echt nog het allerbelangrijkste.

    2. Ik voor mijn kindje vorig jaar aan het zoeken geweest en deze gebruikt. Wel beetje dik qua smeren maar verder positief. Eco Cosmetics Baby & Kids zonnebrandcrème SPF50 parfumvrij.

      Voor mijn gezicht gebruik ik Amber solair sensitieve advanced. Nav ooit van een andere lijst. Heb de verpakking niet meer benieuwd of deze ook goed is. Bij de eco supermarkt sun safe gekocht. Factor wat lager wel fijne crème.

    1. Beetje teveel misschien! Maar als ik vragen heb, dan móet ik antwoord. Hopelijk kun je er wat mee als je aan nieuwe zonnebrandcrème toe bent 🙂

  4. Hallo,

    Ik ben zelf ook een zoektocht gestart en kwam uit op het Canadees merk Attitude.( non nano,100% mineraal, factor 30)
    Hij bevalt mij goed, zijn er meer refenties van dit merk?
    Gr,Ingrid

    1. Dank je wel, Ingrid! Deze had ik nog helemaal niet gezien en volgens mij is het een gouden tip!

      Er zijn een paar varianten, maar ik zie weinig verschil in samenstelling. Ze bevatten alleen zinkoxide als filter, dus dat is gunstig. Verder wel water en veel ingrediënten die waarschijnlijk van palmolie gemaakt zijn, maar geen schadelijke conserveermiddelen of andere ongewenste stofjes. In een handige tube en zelfs gecertificeerd veganistisch. In Nederland hebben ze alleen een andere verpakking, dus ik zou even navragen of ze mogelijk verouderd zijn (vanwege de houdbaarheid) of dat ze hier gewoon een ander etiket gebruiken.

      Ik ga hem toevoegen aan het lijstje 🙂 Nogmaals bedankt!

  5. Bedankt voor dit Artikel. Ik ben al wat jaren op zoek naar een Zonnecreme zonder slechte ingrediënten. Ik kwam op pure nuff stuff. Ken je deze?

    Groetjes José

    1. Ja, die staat op het lijstje! Met titaniumdioxide, dus niet helemaal ideaal, maar zeker geen verkeerde optie. Bevat ook opvallend weinig ingrediënten. Heb je hem gebruikt?

  6. Supergoed stuk Linda! Ik zit nooit heel erg lang in de zon (en sowieso al zelden tussen 12.00 en 16.00), maar soms ontkom je er inderdaad niet aan zoals jij zegt.

    Ik werd laatst door iemand getipt over “Amazinc”, daar ben ik heel erg benieuwd naar. Ik schrok er echt van om te zien hoe onze zonnebrand het zeeleven kan aantasten, met name de oxybenzone als ik deze video mag geloven: https://www.youtube.com/watch?v=28qWIPeOkvI&t=420s, maar nooit geweten dat bijvoorbeeld ook lavendelolie schadelijk is..

    Overigens helemaal mee eens met jouw stelling dat alleen je zonnefilter aanpassen niet voldoende is en dat consuminderen stap 1. Stap 1 naar een gezondere zee én een gezondere planeet in het algemeen. Toch denk ik dat er weinig mensen zich bewust zijn van het effect van hun zonnebrand op het zeeleven (en op hun eigen gezondheid), dus supergoed dat je hier aandacht aan besteed.

    1. Uiteindelijk zijn bijna alle duurzame onderwerpen inderdaad samen te vatten met ‘we moeten consuminderen’ 🙂
      Amazinc had ik nog niet gezien, dank voor de tip! Het flesje bevat alleen olie, was en zinkoxide. Ziet er goed uit! Ben wel benieuwd hoe het smeert met al die olie en hoeveel zinkoxide er precies in zit. Het blikje en de stick bevatten een ‘mineral filter’, dus het is me niet duidelijk of dat zinkoxide en/of iets anders is. Dat flesje is denk ik wel een poging waard!

    1. Dank je wel voor de tip, Evelien. Ik ben bang dat ik hem er niet bij ga zetten, nee. De filters zijn redelijk oké voor ons, maar schadelijk voor de zee. Verder zie ik palmolie, citrus, alcohol en een schadelijk conserveermiddel. Het lijstje zal nooit compleet worden, want ik las laatst dat er zo’n 3400 varianten zijn. Dan voeg ik liever alleen merken toe waar ik iets enthousiaster van word…

  7. Ojee ik dacht dat dit juist een heel goed natuurlijk merk was. Zo zie je maar weer 🙁 Welk schadelijk conserveermiddel had je gezien?

    1. Natuurlijk is echt een waardeloze claim hoor. Vaak betekent het alleen dat er geen aardolie in zit (wat wel goed is), maar verder zegt het niks over of het goed is voor jou of het milieu.
      Het conserveermiddel is phenoxyethanol.

  8. Helaas pindakaas.. de Solait zonnebrand spray van Kruidvat die ik zo fijn vind komt ook niet door de keuring op het eerste oog.. Van een huidtherapeut heb ik overigens ook een zonnebrand getipt gekregen van Heliocare, een Spaans merk. Ik ga eens kijken of ik daar het ingrediëntenlijstje nog van kan vinden 🙂 Nogmaals dank voor je briljante artikel!

  9. Dankjewel voor dit steengoede, uitgebreide artikel. En voor het overzicht met de merken (ik hou van lijstjes en overzichten)! Wij hadden, overigens voor ik dit artikel had gezien, de literfles Uncover gekocht, en voor ons baby meisje de Weleda zonnebrandcrème. Als het op is – dat kan wel even duren, want ondanks de bekende risico’s zit smeren niet in ons systeem – ga ik een metalen potje van Raw Elements aanschaffen. Die is namelijk ook nog eens zonder plastic verpakking 😀

    1. Dank je wel voor je enthousiasme! Fijn dat ik het niet alleen voor mezelf heb uitgezocht 😉
      Ik ben wel heeeel benieuwd: hoe bevallen de crèmes van Uncover en Weleda? Die Uncover lijkt me de beste optie voor een zonnebrandcrème met organische filters en ook goed betaalbaar, dus ik vraag me af hoe die in de praktijk is. Die en Raw Elements of Badger staan ook nog op mijn lijstje, maar ook hier moet er eerst een aardig voorraad van vanalles op. Moeten we toch maar eens leren om vaker te smeren 😉

  10. Die van Uncover vind ik heel prettig in gebruik. Smeert goed! En ruikt ook wel lekker (je herkent de geur direct). Om het mee te nemen pakken we gewoon een klein potje. Overigens is de spuitkop wel enthousiast, die gaat wat harder dan je verwacht en geeft ook meer dan verwacht. Daar moesten we even aan wennen, dus ging er nog regelmatig wat op de grond in plaats van in onze handen. Ik baalde er wel van dat de grote fles in een nog grotere doos werd verstuurd met van dat piepschuimen opvulmateriaal 🙁 Qua duurzaamheid is er nog een wereld te winnen, maar in gebruik dus erg prettig.

    Die van Weleda is heel stroef, zoals volgens mij wel vaker het geval is bij anorganische filters. Maar dat wist ik bij aanschaf nog niet. Bij het insmeren van onze beweeglijke baby gaat het eigenlijk dus niet zo prettig. Er blijft ook een flink witte waas achter – eveneens heel logisch bij anorganische filters – wat ik eigenlijk wel fijn vind omdat ik kan zien wat al gesmeerd is en wat nog niet. Door de moeite van het smeren ben ik echter wel blij dat het een kleine tube is en ik dan over kan op een ander product.

    1. Oh, dank je wel voor de dubbele review! Heel handig om te weten (ook voor de meelezers).
      Het verbaast me niet heel erg. Aangezien Uncover ontwikkeld is door een dermatoloog mag ik hopen dat die lekker smeert. Zo’n spuitkop lijkt me eigenlijk juist wel handig (als je hem onder controle hebt). Dat piepschuim is jammer, maar ik baal vooral dat ze de crème net niet aan al mijn eisen hebben laten voldoen 😉
      Ik heb nu twee producten met anorganische filters geprobeerd. De ene is oké, maar niet echt fijn en de ander is eigenlijk gewoon echt niet fijn. Ik hoor meer twijfelachtige geluiden over zulke zonnebrandcrèmes. Er lijkt nogal wat verschil te zijn tussen merken en persoonlijke voorkeuren, dus dat is helaas nog niet zo makkelijk. Misschien probeer ik er later nog eentje. Eerst maar even restjes opmaken.

    2. Hoi Judith,

      Zelf bestel ik ook regelmatig producten van dr. Jetske Ultee (waaronder de Suncover) maar de opvulling in de doos is van afbreekbaar milieuvriendelijk materiaal hoor…Ik dacht al dat ik dat gelezen had, maar ik heb het even nagezocht en op de website bij de veelgestelde vragen staat: “…De verzenddoos met foam waarin onze producten verzonden worden, is gemaakt van recyclebare, milieuvriendelijke materialen. ….”

      Groetjes,

      1. Dank voor je aanvulling, Martine! Jammer dat er niet bij staat wat het dan precies voor materiaal is. Alles is in principe recyclebaar, dus dat zegt helaas niet zoveel over waar het van gemaakt is en of het daadwerkelijk gerecycled wordt. Maar ja, soms zijn de beste producten alleen online te krijgen en heb je niet zoveel keus. Behalve nog even navragen misschien 😉

      2. Dat had ik niet gezien, dankjewel Martine! Overigens ben ik gewoon wat te perfectionistisch misschien. Ik zou liever zien dat er gebruik gemaakt wordt van een kleinere verpakking en hergebruikte opvulmaterialen. Maar ik weet inderdaad niet het fijne van de gebruikte opvulling.

  11. Bedankt voor je uitgebreide verhaal! Ik kan het nergens anders zo uitgebreid vinden.

    Zelf gebruik ik overigens op aanraden van een vriendin Soleo Organics. Erg fijn spul! Wel wat vettig, maar ik heb een nogal droge huid, dus dat vind ik juist wel lekker. Voor mijn gezicht vind ik hem wel te vet, daarvoor zoek ik nog een alternatief. Ik heb nu nog een klein flesje van Clarins staan, wat superfijn is, maar vast niet goed voor mens en milieu…

    1. Oh die van Soleo Organics is ook echt een van de betere die ik kon vinden. Heb hem nog nooit in het echt gezien, dus heel fijn om te horen dat je hij je bevalt! Hij klinkt wel een beetje als Attitude, die ik afgelopen weken getest heb. Waar heb je Soleo Organics gekocht?

      1. Geweldig artikel !
        Lovea 50 en attitude en weleda zijn toppers maar voor het gezicht zie je echt te wit … hoe los ik dit op ?
        Gekleurde non nano zonnecrème ???

        1. Hoi Sabine, Lovea en Weleda vind ik helemaal niet zo’n toppers aangezien ze niet goed tegen UV-A beschermen. Maar ook met alle cremes waar wel zinkoxide in zit, word je inderdaad best wit. Als je dat storend vind, kan een gekleurde dan inderdaad een optie. Onder andere Badger heeft die.

  12. Ik heb hem via Greenbeautyshop.nl. Bij Nourishednederland hebben ze hem ook, maar ik vind de Green beauty shop handiger omdat zij pakketjes ook naar een afhaalpunt verzenden. Met beide webshops heb ik goede ervaringen.

  13. Hoi wat een superfijn artikel!! Van lovea nu overgestapt op attitude. Nog niet gebruikt want we maken eerst de lovea nog even op.
    Wat ik me afvraag, als mijn dochter naar school gaat zou ik graag een zonnebrand smeren die langer meegaat (ik denk niet dat de juf het tof vindt als ik tussendoor even kom smeren 😂). Ik kwam op ultrasun family spf 30 maar die staat er niet tussen. Heb je toevallig ervaring met deze zonnebrand?

    1. Ah jij had ook Attitude al gevonden. Bijna perfect wat ingrediënten betreft, maar ik heb hem pas getest (zie hier) en ik vond hem helaas toch niet echt fijn. Hopelijk jij wel!

      Ultrasun was ik wel tegengekomen, maar na zonnebrandcrème nummer vierduizendachthonderdzoveel had ik geen zin meer om alles aan die lijst toe te voegen wat ik tegenkwam, tenzij het een heel goede was. Deze family SPF30 bevat Tinsorb M (goed!), maar ook onder andere nano titaniumdioxide, octisalate, alcohol en veel stofjes van aard- en/of palmolie waar ik niet zo blij van word. Waarom kwam je op deze uit? De belofte dat een zonnebrandcrème de hele dag blijft zitten, mogen ze tegenwoordig niet meer maken, omdat dit helemaal niet waar te maken is. Dermatologen waarschuwen hier ook voor. Zeker als je dochter de hele dag beweegt, kan geen enkele crème de hele dag blijven beschermen. Eigenlijk zou de juf alle kinderen even moeten insmeren, voordat ze buiten gaan spelen 😉

      1. Hoi ja ik las je ervaring al met attitude. Toen had ik hem al in huis dus ik ben benieuwd.
        Ik kwam uit op deze op aanraden van een kritische kennis. Maar had er al wel twijfels bij.
        Tot nu toe hebben de juffen nog niet extra gesmeerd, iets om te bespreken wellicht.

        Dank voor je reactie!

        1. Zou zomaar kunnen dat jij hem wel fijn vindt hoor. Ik hoop het!

          1. Hoi

            Nou wat betreft de attitude ben ik het met je eens! En ik kreeg er zo’n droge huid van ook dat ik in mijn elleboogholtes eczeemplekjes kreeg. Ook mijn dochter vond hem vreselijk. Daarna Weleda geprobeerd maar daar lijk je wel een geisha mee zo wit blijft die.
            Uiteindelijk de lovea maar weer gekocht omdat ik het zoeken beu was. Volgend jaar wil ik algamaris proberen.

            Of wie weet is er tegen die tijd een superzonnebrand op de markt 😀

            Groetjes Angelique

          2. Oef ja, wat een gedoe hè? Vroeger vond ik altijd elke zonnebrand wel prima, maar dat blijken allemaal niet zulke fraaie geweest te zijn. De algamaris is mijn voorlopige lievelings, die eerst maar eens opmaken en dan inderdaad hopen dat het aanbod beter wordt 🙂

          3. Angeltje, dan zou ik echt Soleo Organics eens proberen. Houdt je huid lekker vet, vrijwel geen witte waas en zelf mijn 2 eczeemgevoelige kinderen kunnen er perfect tegen.

          4. Hoi

            Ben weer in de wereld die zonnebrand heet gedoken. Ik wam suncream van skalaris ineens tegen. Ken je die ook?

            Lijkt ook okay en goede recensies.

            Groetjes Angelique

          5. Iemand tipte hem pas ook al, maar hij is ook nieuw voor mij. Klinkt inderdaad behoorlijk goed. Ik hoor graag wat je er van vindt als je hem gaat proberen!

    1. Dank je wel! 🙂
      Oh ja, Suntribe is inderdaad ook een goeie. Ik kwam hem laatst op dit blog tegen en het bevalt hun goed. Met Face & Sport bedoelen ze denk ik dat hij óók geschikt is voor je gezicht. Afgaande op de ingrediënten zou ik niet weten waarom deze niet ook op de rest van je lichaam zou kunnen. Ik zal hem nog toevoegen aan de lijst.
      Ga jij hem proberen? Want dan hoor ik heel graag hoe je hem vindt smeren! Ik probeerde eerder Attitude en die vond ik nogal plakkerig en gaf een verstikkend gevoel in mijn gezicht (zie hier). Ik weet niet of dat aan de zinkoxide lag of aan de rest van de samenstelling. Ik hoop dat laatste 🙂

      1. Klopt, het kan vast wel op je hele lichaam. Maar het is zo’n klein potje dus dat wordt dan zo duur haha, ik smeer graag dik. Ik heb hem besteld, en ook eentje andere waar ‘body’ bij stond, 100ml. Die heeft wel iets andere ingrediënten, heel iets meer. Ik zal laten weten hoe ik het vind! Ik hoop ook fijn!

  14. Ik gebruik ultrasun nu al een eental jaren en is er echt een om 1x per dag goed op te smeren en je kan er zelfs diverse keren mee de zee in. Jarenlang gebruikt wonende in de tropen, dus zonfactor is wat hoger daar. Altijd natuurlijk wel een beetje normale tijden aanhouden, en niet van geen zon direct hele dag bakken. Common sence gebruiken.
    Maar moet eerlijk toegevendat zelfs als ik toevallig per ongeluk een hele dag in tropische zon was deze heel goed beschermde.
    Ook vind ik t netjes dat de stoffen/ ingredienten op de verpakking staan wat bij vele andere merken ontbreekt.

    Nu is mijn vraag gezien er inmiddels vele ultrasun producten op de markt zijn welke t beste is. Zag bijvde sports die veel 0%aan bepaalde ingredienten heeft

    1. Vergeet niet dat een onbeschermde huid ook schade op kan lopen zonder dat je verbrandt. Ik heb soms ook het idee dat een zonnebrandcreme de hele dag werkt, maar misschien moeten we daar niet teveel op rekenen.
      Inderdaad erg fijn als de ingrediënten op de fles staan. Het was me ook al opgevallen dat dat bij veel merken niet het geval is.
      De Ultrasun-producten word ik niet blij van. Ze bevatten octisalate, ingrediënten van palm- en aardolie en ik zie dat de sport-varianten als eerste ingrediënt alcohol bevatten. Ik zou het niet aanraden.

  15. kent u skalaris ook? ik twijfel om skalaris, suncover of soleo organics aan te schaffen, tips zijn welkom!

    1. Skalaris kende ik nog niet, maar ziet er goed uit! Zinkoxide als basis, dus bescherming tegen UV-A en UV-B. Verder weinig dingen die je niet wil hebben. Misschien heb je nog wat aan dit artikel waarin ik zonnebrandcremes met minerale filters getest heb. Ik hoor heel graag wat het geworden is en hoe dat bevalt!

      1. Ik heb Skalaris uitgetest deze zomer. Deze beviel uitstekend! Lekkere geur, trek goed in en bijna geen witte waas…. Een aanrader dus

        1. Ohh bijna jammer dat die fijn is, want ik heb inmiddels ontdekt dat die zinkoxide toch best wel schadelijk kan zijn. Ik heb het artikel hierboven daarop aangepast. Hij is in ieder geval wel veilig voor jezelf en lang niet zo schadelijk voor de zee als de ouderwetse cremes, dus ik zou hem wel lekker opmaken als ik jou was.

    1. Ja met zinkoxide zou ik dat misschien ook nog wel aandurven. Bij andere filters is het een stuk lastiger om ze elkaars werking beïnvloeden en je er dus wel echt verstand van moet hebben. Heb jij het al eens zelf gemaakt?

    2. Oké misschien toch beter van niet! Blijkbaar is het bij zinkoxide toch ook nog niet zo eenvoudig.

  16. Pingback: Dit zijn de beste duurzame zonnebrandcrèmes, en waarom dat belangrijk is - Kim op reis

    1. Oh wow, dat is een bijzondere! Heb nog nooit eerder SPF in poedervorm gezien. Er zit zinkoxide en titaniumoxide in dus als dat poeder goed dekt, is beschermt ie goed tegen UV-A en UV-B. Er zitten geen goede vitamines in, maar ook zeker geen dingen die je niet op je huid wil. Ik vraag me wel af hoe goed het blijft zitten en of je de zonnefilter niet sneller verliest dan bij een vloeibare SPF, maar er zit ook een beetje olie bij en ze zeggen dat het waterbestendig is, dus misschien plakt het toch voldoende. Heel interessant!

    2. Hi,
      Wat ben ik toch blij met dit artikel en ik raadpleeg het nog regelmatig als ik het even niet meer weet.
      Kwam onlangs nieuw nederlands merk tegen
      https://www.gojuneeveryday.com hij lijkt goed maar ben benieuwd wat jij denkt. groetjes marjolijn

      1. Met titaniumdioxide als enige filter beschermt hij niet optimaal tegen UV-A (ik zoek nog naar een wetenschappelijke bron voor deze bewering, dus zou mooi zijn als het niet waar blijkt). Verder word ik niet zo blij van de parfum, limonene, linalool, verbindingen die waarschijnlijk palmolie bevatten en de spuitfles. Vooral vanwege die twijfelachtige bescherming zou ik hem laten staan.

        1. Hallo,

          Ik had mijn oog laten vallen op de stream2sea producten omdat die naast zonnebrand oa ook shampoo/bodywash en conditioner heeft. Nu staat er op jouw lijst bij dat er wellicht MicroPlastics inzitten? Waaruit maak jij dat op, ik kon het niet zo gauw vinden op hun ingrediëntenlijst.

          Ik ziet ook niet de zonnebrand van Island Tribe. Zou je die ook eens kunnen bekijken of het wat is?

          Verder heel informatief en handig artikel, bedankt.

          Natascha

          1. De acrylates copolymer is plastic.
            Als je wil dat ik naar een product kijk, heb ik (een linkje naar) de ingrediëntenlijst nodig.

  17. Interessant artikel! Bedankt voor je uitleg! Ik ben zelf ook heel internet aan het afspeuren naar zonnebrand die niet schadelijk is voor mezelf en de natuur. Ik kwam deze nog tegen: https://nourished.nl/products/simple-as-that-100-natural-sunscreen-lotion (Simple as that).

    Volgens mij zitten er geen schadelijke ingredienten in voor mens en natuur, maar kan zijn dat ik iets over het hoofd gezien heb?? Daarnaast ook nog een vegan en dierproefvrij :).

    1. Oh dank voor de tip, die ziet er prima uit! Wel parfum en waarschijnlijk palmolie, maar zeker een van de betere. Ben wel benieuwd of ie net zo taai smeert als Attitude, dus als je hem gaat proberen, hoor ik graag of hij je bevalt.

    2. Hoi Linda,

      Dank je wel voor je reactie. Jammer dat het toch niet zo ideaal is. Het is een ingewikkelde materie. Fijn dat jij hier zoveel kennis van hebt.

  18. Beste Linda,

    Bij het lezen van jouw lijst zag ik dat je bij de zonnebrandcreme ‘Body SPF30’ van Muti had staan dat er alcohol in zou zitten. Deze kan in niet vinden in de ingrediëntenlijst. Of staat hij er wel maar onder een andere benaming? Dit zijn de ingrediënten: Aqua, 1,2-Propanediol, Caprylic/Capric Triglyceride, Sorbitan Olivate, Cetearyl Olivate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (Nano), Tris-Biphenyl Triazine (Nano), Isoamyl Laurate, Butyrospermum Parkii Butter, Niacinamide, Decyl Glucoside, Butylene Glycol, Glycerin, Tocopheryl Acetate, Bisabolol, Allantoin, Xanthan Gum, Calcium Pantothenate, Helianthus Annuus Seed Oil, Tocopherol, Lecithin, Sodium Citrate, Ascorbyl Palmitate, Citric Acid.

    Trouwens, de lijst is niet makkelijk te lezen, omdat hij niet volledig op het scherm past…wil je naar rechts scrollen dan moet je zo ver naar beneden en opzij dat je vervolgens niet meer weet waar je bent…

    Groetjes,

    1. Goed gespot! Er zit inderdaad geen alcohol in. Ik merk dat veel fabrikanten hun formules steeds weer aanpassen, dus misschien dat het inmiddels verander is. Maar veel waarschijnlijker is dan ik zo duizelig was van alle etiketten dat er een foutje in geslopen is 😉
      Als je Muti nog gaat proberen, hoor ik heel graag hoe je hem vindt, want op papier is hij echt een van de beste qua bescherming.

      1. Hoi Linda,
        Ik heb de Muti zojuist besteld. De website geeft voor alle zonneproducten aan : “Without paraben, silicone, mineral oils, paraffin and perfumes.” Helemaal niet gek, lijkt mij!
        Groet, Yop

        1. Super! Klinkt zeker goed. Hij zou alleen iets minder zijn voor het zeeleven vanwege de Tinosorb S, maar het enige beetje bewijs dat ik daarvoor had lijkt nu verdwenen, dus wie weet valt dat nog mee ook. Hij zou in ieder geval heel goed moeten beschermen. Laat je weten hoe hij is in gebruik?

  19. Hoi Linda, grote complimenten voor het vele werk dat je hier in hebt gestoken! Heel fijn om een dergelijk overzicht aan te treffen, zonder zelf heel internet vele, vele, vele uren af te moeten struinen!

    Zoals jij al zegt is het erg lastig om de beste zonnebrandcrème te vinden als je én goed voor jezelf én het zeeleven én de gehele planeet (bijv geen palmolie) én ook nog een veganistisch product wil hebben.
    Of eigenlijk: onmogelijk 🙁

    Voordat ik jouw pagina aantrof, heb ik wel e.e.a. gevonden, waardoor ik een paar vragen/opmerkingen heb:.
    1. Ik heb niet gevonden dat Tinosorb S schadelijk is voor het zeeleven. Zou je aan kunnen geven waar je dat hebt gevonden?
    2. Er wordt heel wisselend geschreven over Zinkoxide en Titaniumoxide. De meer wetenschappelijke bronnen die ik heb gevonden wijzen Zinkoxide aan als de slechtere van de 2 als het om impact op het zeeleven gaat. Onduidelijk is of het in die onderzoeken enkel om Nano of ook om Non nano gaat. Nano is sowieso altijd slechter voor mens en milieu, lijkt de strekking wel te zijn. (2 van de bronnen hierbij: http://edepot.wur.nl/457209 & https://www.icriforum.org/sites/default/files/ICRI_Sunscreen_0.pdf ). Maar echt heel duidelijk zijn de uitkomsten nog niet te noemen.
    3. *Sea & Summit suncreen lotion SPF 30 staat in de lijst als een sunscreen met weinig ingrediënten. Het zijn er echter met 25 behoorlijk wat. De ingrediënten zelf zijn niet allemaal even jofel, als ik het goed heb. Mogelijk ook palmolie, wat niet in de lijst staat vermeld.
    4. De zonnebrandolie van Heel Natuurlijk, gelezen in een reactie onder een ander artikel van jou, is veelbelovend wat ingrediënten betreft (ervan uitgaande dat non nano zinkoxide niet zo schadelijk is). Past goed in de lijst als vegan olie, zonder palmolie. Die ga ik eens proberen 🙂
    5. Tot slot: een hoopvolle ontwikkeling? –> https://theconversation.com/making-a-cleaner-greener-environmentally-safe-sunscreen-95627 🙂

    1. Dank je wel, Paul! Het waren inderdaad vele, vele, vele uren 😉

      Goede vraag over Tinosorb S. Ik dacht dat hier ‘moderate concern: ecotoxicology’ stond (zoals er ‘low concern’ staat bij Tinosorb M), maar dat lijkt verdwenen. Bij twijfel had ik onbekend ingevuld of een vraagteken erbij, dus ik zou het toch ergens gelezen hebben. Het is bij die nieuwere filters sowieso het geval dat de ecotoxicologie vooral een puntje van zorg is en er heel weinig bewezen dan wel ontkracht is.

      Na het schrijven van dit artikel kwam ik ook meer artikelen tegen over zink- en titaniumdioxide en die hebben me wel aan het twijfelen gebracht over hun invloed op het zeeleven. Dat artikel van WUR ziet er echt betrouwbaarder uit dan veel andere bronnen die ik destijds kon vinden en dan zou titanium inderdaad een betere keuze zijn. Best jammer eigenlijk, want qua bescherming is zinkoxide wel echt beter. Dank je wel voor die bronnen in ieder geval. Ik neem ze mee voor als ik eindelijk ooit eens de tijd neem om dit verhaal te updaten. Dan voeg ik meteen alle cremes toe die nog getipt zijn, zoals die van Heel Natuurlijk. Laat je weten hoe die bevalt als je hem gaat proberen?

      Ahh suf, die Sea & Summit met weinig ingrediënten zat in een potje. De nieuwe versie zit in een fles en bevat inderdaad veel meer ingrediënten die niet per se allemaal tof zijn. De eerste ingrediënten zien er wel goed uit, maar ik zie ook risico op palmolie en het niet zo fijne phenoxyethanol. Jammer!

      Het perfecte product heb ik dus ook nog niet kunnen vinden, maar de filters worden continu ontwikkeld en met zulke toffe verhalen als over die algen heb ik nog hoop dat dat nog wel gaat komen. Ik hoop het! Laat me weten als je nog wat nieuws ontdekt 🙂

  20. Wat een super website, heel fijn om zoveel info bij elkaar te hebben en iets meer duidelijkheid in het doolhof der ingrediënten! Voor het lichaam kom ik er helemaal uit alleen voor het gezicht (iets incl oxidanten, goed voor mens & milieu) vind ik het nog lastig kiezen. Gebruik nu dado sens maar vind de ingredienten lastig te beoordelen en het is best vettig op het gezicht. Ik las laatst iets over de merken Cyberderm en Derma E, zijn deze bekend?

    1. Dank je wel, Lia!
      Welke heb je gekozen voor je lichaam? Cremes voor gezicht heb ik niet specifiek naar gezocht en de merken die je noemt zeggen me ook niets. Als je ingrediëntenlijsten of linkjes naar de producten voor me hebt, kan ik eens kijken voor je.

    2. Wat een geweldig stuk!! Ik twijfel tussen Amazinc (weinig ingrediënten en voor onze gezondheid enkel fijne maar voor zeeleven.. tja zinkoxide) en Suncover (deze staat als 1 vd meest positief in jouw lijstjes maar bevat wel veel mindere ingrediënten zoals alcohol en synthetische zonnefilters toch?) Wat zou jij dan kiezen?

  21. Hi! Ik kwam de volgende tegen (dr Leenarts suncare spf 30), op het eerste oog kom ik geen ‘no go’ ingredienten tegen. Alleen deze: Alcohol denat (oplosmiddel). Ik ben wel benieuwd of je deze was tegengekomen en of ik slechte dingen over het hoofd zie, ik koop nog steeds graag gewoon in de winkel om het bestellen van pakketjes te minderen ;).

    https://www.drleenarts.com/product/suncare-spf30/

    1. Ah ook eentje van een dermatoloog zo te zien. Homosalate is niet een van de meest schadelijke maar ook zeker niet een van de beste filters. Het zou mogelijk je hormoonhuishouding kunnen verstoren. De alcohol is inderdaad niet ideaal, maar staat niet zo hoog op de lijst dus dan is het effect kleiner. De andere filters lijken weinig schadelijk en beschermen goed, ook tegen UV-A, en er zit vitamine E en een niet-schadelijk conserveermiddel in, dus wat bescherming betreft is het denk ik wel een goede. Ik snap alleen niet waarom er bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine en Tinsorb S op de lijst staat, want dat is hetzelfde. Met name de homosalate lijkt wel schadelijk te zijn voor het milieu en verder zie ik wel veel stofjes die waarschijnlijk van palmolie gemaakt zijn. Ik zou er liever niet mee de zee in gaan, maar als je hem fijn vindt en inderdaad lekker offline kan kopen zou ik me niet al te veel zorgen maken.

  22. Tot op heden kocht ik P20 en Vision voor mijn dochters. Aangezien ik op 16 jarige leeftijd een melanoom gehad heb, ben ik een havik als het gaat om insmeren bij de meiden. Ik dacht dat ik wel goed zat met P20 en Vision. Toch hoorde ik de laatste tijd wel iets, wat er toe heeft geleid dat ik ging googlen. Want met zo’n verleden, zou je toch eigenlijk beter op de hoogte moeten zijn van het wel en wee in zonneproductenland. Maar zo zie je maar weer dat je toch ook de goedgelovige consument kunt zijn.
    Het wordt nu dus niet de aanbieding 1+1 bij Etos, ik ga me hierin verdiepen en het ‘beste’ uitkiezen…maar dat wordt nog heel veel lezen :-). Tel daarbij ook nog op dat het meiden zijn (8 en 11) waarbij vooral die van 11 alleen naar het zwembad gaat, ze tussendoor dus zelf ook een keer moet smeren en het dus ook ‘fijne’ smeerbare, niet te vet, geen witte waas achterlatende product moet zijn.
    Voor tips houd ik me heel erg aanbevolen!

    Zelf smeer ik op mijn gezicht Skeyndor SPF 50. Heb je daar ervaring mee?
    Ik ben ook erg te spreken over de insteek van de producten van Loveli Care, maar zij hebben nog geen zonneproducten.

    1. O jee, ik kan me voorstellen dat je extra goed smeert als je al eens een melanoom hebt gehad. Eigenlijk zou iedereen altijd zo alert moeten zijn natuurlijk.
      Die P20 zijn veel mensen heel enthousiast over, want het blijft ook echt best goed zitten hoewel ik die claim dat slechts één keer smeren genoeg zou zijn altijd wat riskant vind. Vooral de octocrylene hierin zou dus mogelijk niet zo goed voor je zijn en bij Vision is de oxybenzone niet zo best voor jou en vooral het milieu. Troost is wel dat je met beiden tenminste wel goed beschermd geweest tegen UV-A en UV-B en dat is uiteindelijk toch de eerste prioriteit. Vanwege je kinderen zou ik denk ik Uncover, Derma of Muti eens proberen. Die zijn het minst schadelijk voor je gezondheid en bevatten de allerbeste filters. Ze zijn niet het meest ideaal voor het zeeleven, maar ook zeker niet de slechtste. De cremes die momenteel het minst schadelijk lijken voor het zeeleven, zijn eigenlijk allemaal op basis van minerale filters. Die met alleen zinkoxide smeren meestal niet zo fijn en die met alleen titaniumdioxide beschermen niet genoeg tegen UV-A. Je zou eventueel nog kunnen gaan voor eentje met een combinatie van die filters zoals Eco cosmetics, Earth line, Alga Maris of Goddess garden.

      Skeyndor ken ik niet. Ik heb me hier ‘beperkt’ tot cremes voor het hele lichaam met SPF30.

      1. Hartelijk dank! Ik kreeg de melding van antwoord in mijn spam, vandaar een verlate reactie. Ik ga er eens goed naar kijken!

  23. Nog 1 verlate opmerking: fabrikanten gaan natuurlijk wel door met ontwikkelen. Als ik nu een goede bescherming koop, is die misschien over 2 jaar weer achterhaald. Dus zowel houdbaarheid als betere alternatieven/doorontwikkeling zorgen ervoor dat je je producten geen jaren op plank moet laten staan neem ik aan? Hoe lang kun je doen met zonnebeschermingsproducten?

    Enne….GEWELDIG artikel. Echt, ik ben in jaren niet zoveel wijzer geworden als nu…als het gaat om zonnebescherming dan he 😉

    1. Dank je wel, Mariël. En ja, die ontwikkeling gaat zeker door. Ik hou het nu al niet meer bij met alle formules die blijkbaar elk jaar veranderen en die allerbeste, nieuwste filters zitten nu nog in een paar producten, maar dat zullen er ongetwijfeld steeds meer worden. Ik heb hoop 🙂
      Die houdbaarheid hoor ik zoveel verschillende verhalen over, dat durf ik niet zo goed te zeggen. Volgens mij zeggen de meesten wel dat je het niet na een jaar al we hoeft te gooien. Als je geen zes flessen tegelijk koopt, gaat het tijdens de tweede zomer dan wel op toch?

  24. Wow, wat een super lijst, bedankt voor het uitzoeken! Update je hem ook regelmatig? Zou je misschien kunnen delen voor welke je zelf bent gegaan (en of je daar tevreden mee was?).
    Ik had zelf al een lijstje gemaakt, maar was een beetje overwhelmed met zowel het enorme aanbod als de vraag waar te kopen…
    “Mineral based sunscreen with the ingredients zinc oxide and titanium dioxide that are “non-nano.”
    (And not in plastic packaging) preferable one that applies nice and smooth.
    absence of oxybenzone and octinoxate in listed ingredients (reef safe, Also without octocrylene, homosalate, and octisalate)”

    1. Hoi Mandy, dit blog zal ik binnenkort nog eens updaten want het blijkt toch net iets anders te zitten met de minerale filters dan ik dacht (zink heeft juist iets meer effect op het milieu dan titanium). En omdat de cremes blijkbaar vaak van samenstelling veranderen kloppen die details ook niet overal meer helemaal. Na dit blog (nu ruim een jaar oud) heb ik twee zonnebrandcremes met minerale filters geprobeerd. Hier lees je daar meer over en ook over vergelijkbare cremes die anderen geprobeerd hebben. Momenteel ben ik die voorraadjes nog aan het opmaken, maar ik ben ook erg nieuwsgierig naar Uncover of Muti (met organische filters) of een nieuwere versie van Badger (met zink) die fijner schijnt te smeren dan zijn voorganger.

  25. Ik zie net dat goddess garden baby lavendel olie bevat dus nog niet helemaal perfect… maar welke wel he, pfffff. Van deze blog raak ik ontmoedigd omdat er geen eentje echt helemaal perfect is, haha! Maar zowiezo handig om the next best thing te zoeken.

    Ben op zoek naar een vegan non nano zinkoxide zonnecreme die idd hier in NL te bestellen is en ook in SPF 50 bestaat (voor mn moeder)

    1. Ja perfect kun je beter maar uit je hoofd zetten inderdaad. Let vooral op dat je filters kiest die goed beschermen tegen UV-A en UV-B en dat je wegblijft van de allerslechtste filters, dan heb je weer wat keuze 🙂

  26. Hi,

    Een hele lijst waardoor ik soms door de bomen het bos niet meer zie.. Welke staan nu in je top 3? Aan de hand daarvan zou ik graag een nieuwe zonnebrand willen kopen 🙂

    Alvast bedankt!

    1. Haha ik weet het zelf ook niet meer! Neig nu het meest naar Muti, Uncover of Derma (in die volgorde) vanwege de beste bescherming en in de hoop dat het met de schade in zee wel meevalt. Als je per se anorganische filters wil, zou ik nu gokken op Goddess garden, Earth line of Alga maris. Dan heb je wel goede bescherming, maar het zal per product verschillen hoeveel invloed het heeft op het zeeleven.

  27. Pingback: Dit zijn de leukste duurzame ontdekkingen van de maand [JUNI] – Month of May

  28. Hoi Linda,
    Wat een goed artikel! Ook ik zoek al jaren naar een fijne en goede zonnebrand. Helaas een kindje met snel uitslag, jeuk van vele creme’s. Dus het is echt zoeken waar hij niet op reageert. Hebben nu Naïf en dat gaat goed! Ken je deze? En wat denk je van de ingrediënten?
    Daarnaast gebruik ik zelf Biodermal zonnebrand gevoelige huid – zonnemelk – SPF50+. En voor mijn gezicht de matterende zonnefluïde SPF50+ van Biodermal.
    Ik zou heel graag van je horen wat jij van deze zonnebrand creme’s vindt! Ik hoop dat ik zelf grondig genoeg heb gecheckt wat erin zit…

    Dank je wel vast! Laat de zon maar komen! Want daar lekker van genieten blijft ook fijn

    1. Hoi Leonie, met control+F kun je zoeken naar deze merken in de lijst. Ik zou ze geen van allen aanraden en bij een gevoelige huid zeker parfum en alcohol vermijden.

  29. Hey Linda, mooi onderzoek heb je gedaan! Ik zie dat je een update gaat doen. Komt deze er al aan?

    Hiernaast heb ik de ingrediënten van de Zwitsal zonnebrand eens bekeken (zowel de normale als gevoelige variant). Deze lijken qua filters niet de stoffen te bevatten die op de te mijden lijst staan (parfums en alcohol enz even daargelaten). Zie ik iets over heft hoofd?

    1. Hoi Chris, ja de update heb ik afgelopen weekend gedaan. Helemaal bovenin heb ik aangegeven wat de grootste verschillen zijn tov de vorige versie.
      Organische filters hebben vaak inderdaad onmogelijke namen. Makkelijkste is om ingrediënten met heel lange namen te kopiëren en dan met control+F te zoeken in dit artikel. Waarschijnlijk is het namelijk een alternatieve naam voor filters als Tinosorb S of Uvinul A Plus.

  30. Pingback: Zonnebrand is schadelijk voor koraalrif – Maris & Mileu

  31. Hey Linda,

    Thanks voor je reactie! Helaas ook Zwitsal bevat inderdaad filters die afgeraden worden (oa avobenzone). Het zijn ook ingewikkelde namen!

    en veel dank voor de update!

  32. Wat fijn om te lezen en een handig overzicht: dankjewel!
    Ik heb zelf vorig jaar Colourwell natural sun cream gekocht, factor 30, met alleen titanium als filter (ze hebben andere versies met ook zink). Hij bevalt me goed al vermijden ik en mijn dochter de zon meestal en smeer ik alleen als we langer buiten zijn op het midden van de dag.
    Vraag: waarom staat er op mijn tube UVA/UVB als titanium dioxide niet tegen UVA beschermd?
    Ook staat er op de tube vermeld: Bioactives: Catechin, Kaempherol, Quercetin, Glucogallin, Tocopherol, Mucopolysaccharide, Gallic & Chebulinic
    Wat is dat?

    1. Goede vraag! Technisch gezien beschermt titaniumdioxide wel iets tegen UVA en dat is blijkbaar genoeg om het op het etiket te mogen zetten. Maar het beschermt niet tegen het gehele spectrum en ook niet heel goed (zie dit plaatje en dit artikel).
      De kaempherol klinkt als een derivaat van kamfer, dus dat is misschien niet ideaal. Tocopherol is vitamine C, dus dat is juist weer goed. De rest zegt me weinig: iets met berken en suikers? Klinkt plantaardig als ik het zo zou moeten inschatten. Google weet vast meer 🙂

    1. Hoi Zeliha, in beide cremes zitten de filters Uvinul A plus, Uvinul T150, titaniumdioxide en Tinosorb S. Heel goede bescherming dus! En ik zie zo snel geen heel schadelijke stoffen, parfum of alcohol. Dit is dus echt een heel goede vondst! Dank je wel voor het delen, ik zal hem binnenkort aan het lijstje toevoegen.
      Heb je ze intussen al gebruikt?

  33. Het blijkt interessant! Heel fijn dit blog als naslagwerkt!
    Ik heb oh-lief getipt gekregen en opgezocht. Het bevat zinkoxide. Op hun site staat dat het niet schadelijk is voor zeeleven of koraal. Hebben zij dat onderzoek van de WUR nog niet gevonden? Of is er iets anders aan de hand?
    Deze is gewoon bij een drogist verkrijgbaar (Etos) dat is dan wel weer handig!
    https://www.ohlief.nl/product/oh-lief-natural-sun-screen-voor-body-spf30/?fbclid=IwAR27SYYQeFGovsslq-FM4Qw00-RFBV7Y3WqcfKApGD6Rhx2_k1Qf6UI57KM

    1. Dat onderzoek van de WUR is nog vrij nieuw, dus deze creme zal al eerder ontwikkeld zijn. Bovendien praten mensen elkaar nogal makkelijk na. In de VS hebben ze die nieuwe filters dus nog niet en dan zijn de minerale filters vaak wel een betere keuze dan de schadelijke, oude filters. Vandaar dat minerale filters een beter imago hebben, terwijl er eigenlijk gewoon nog niet heel veel over bekend is en het nu dus niet helemaal onschadelijk blijkt te zijn. Merken gaan dan cremes ontwikkelend met iets dat goed klinkt en checken niet goed of het allemaal wel klopt.
      Daarnaast is de claim ‘reef safe’ niet beschermd en kunnen ze er in principe gewoon op zetten, zonder dat het waar is. Volgens een van de wetenschappers van de WUR kun je eigenlijk pas iets over ‘reef safe’ zeggen als je het hele product in de zee test in plaats van dat je ingrediëntenlijsten leest, dus eigenlijk zouden ze gewoon met testrapporten op de proppen moeten komen vind ik 😛

  34. Ik ben vooral op zoek naar een creme die je gewoon in de winkel kunt kopen. Naast allerlei merken als lavera weleda etc (minerale filters) kan ik eigenlijk alleen de Derma vinden bij de Etos.
    Iemand nog meer tips voor cremes met goede filters te koop bij een stenen winkel?

    1. Oh goed om te weten dat Derma bij de Etos ligt! Heb je die al geprobeerd? Dat is dan misschien nog de meeste toegankelijke, want je hebt helaas gelijk dat de meesten niet (makkelijk) offline te vinden zijn. Ik heb wel hoop dat dat de komende jaren gaat veranderen als meer gangbare merken de nieuwe filters gaan gebruiken en hopelijk minder schadelijke toevoegingen.

  35. Hoi 🙂
    Nog een vraagje
    Kun je meer informatie geven over het onderzoek naar de chemische filters die veilig zijn voor onze gezondheid. Hoe/waar/door wie is dat onderzocht?

    1. Die informatie komt deels van het Amerikaanse EWG.org en deels van de website van Jetske Ultee. Zoals aangegeven volg ik iets meer de visie van Jetske omdat Europa qua filters wat verder voorop loopt.

  36. Ik lees nog eens vluchtig foor je aangepaste artikel en ben best teleurgesteld dat je geen cremes vernoemd die niet getest zijn op dieren. Lijkt me een beetje wrang dat je wel om zeedieren zou geven bij het letten op het goede zonnebrandcreme maar niet om konijnen, ratten, honden etc die vreselijke verwondingen krijgen en opgesloten zitten om deze producten uit te testen! Vind ik dus zeeeeker een belangrijke toevoeging aan je artikel!

    1. Dan ben ik op mijn beurt best teleugesteld dat ik megaveel tijd in dit uitgebreide artikel stop en jij komt mopperen dat het niet genoeg is. Ik heb serieus maanden aan dit artikel gewerkt en hij is zo al veel te lang en uitgebreid voor de meeste mensen om het helemaal te lezen. Of iets vegan en/of dierproefvrij is, is weer een hele studie op zich waar anderen zowat hun full time baan van maken. Zoals aangegeven in mijn verhaal (onder alle merken) staat dat je zelf maar even moet checken of een zonnebrandcreme dierproefvrij dan wel veganistisch is. Ik heb hier volgens mij wel genoeg werk gedaan.

  37. Ik ben heel even supergrondig gaan zoeken en ik heb mss de heilige graal gevonden?! Check jij mee met mij naar het merk facetheory? Vegan en zogezegd met tinosorb als 1 van de filters!

    1. Ziet er zeer goed uit! Waarschijnlijk wel wat aard- en palmolie maar verder is het volgens mij alleen maar goed. Zal hem later nog even grondiger checken en toevoegen aan de lijst en het artikel. Dank!

  38. Dankbaar voor je onderzoek! Het is echter voor mij te technisch en kon daarom mijn aandacht er niet bijhouden 🙂 Ik ben ook een beetje in de war door de verschillende lijsten. Is het erg als ik vraag of je me een paar producten kan opsommen die ok zijn voor zeeleven en mezelf? alvast hartelijk dank!

    1. Haha ja, het is nogal uit de hand gelopen. Onderaan het artikel vind je de conclusies en een korte samenvatting. Voorlopig zou ik kiezen voor Muti, Uncover of Derma. Anders eventueel nog Goddess garden, Earth line of Alga maris.

      1. Ik ben reisbegeleider en had discussie met een deelnemer op reis die bij hoog en laag beweerde dat de zonnemelk van Nivea ok was (is zelf fervente duiker). Ik heb jouw artikel doorgestuurd en hij reageerde met volgende links:

        https://duiken.nl/koraalriffen-hebben-last-van-sommige-zonnebrandcremes/
        https://duikeninbeeld.tv/vijfmaal-koraalvriendelijk-zonnen/
        https://www.duikforum.nl/forum/duiken/duikmedische-vragen/1860997-koraalvriendelijke-zonnebrand
        https://www.nivea.nl/nieuw-van-nivea/nivea-sun-coral-reef

        1. Laat hem eerst even lezen en vervolgens met argumenten komen. Ik discussieer niet met links 😉

  39. Jammer dat je niet vooral checkt of iets vegan is, je schrapt zo alsof het niets is vegan merken van een lijst, die hun nek uitsteken een verschil te maken op de markt door geen dierlijke ingrediënten te gebruiken en dierproefvrij zijn. Jammer. Maar goed….

  40. Het is denk ik wel goed om te realiseren dat de FDA niet officieel een definitie voor nano hebben. Voor amerikaanse fysische zonnebrandcreme’s zou ik daarom de claim “non-nano” niet te serieus nemen, het is niet gereguleerd. Paula’s Choice beweert bv non-nano zonnebrandcreme’s te maken, terwijl kijk op de Nederlandse website, het is gewoon nano.
    Daarnaast denk ik ook dat het goed is om te realiseren dat de meeste onderzoeken naar het effect op koraal in het lab zijn gedaan, dus hoe het zich vertaalt naar de werkelijkheid dat is nog best lastig. Wat ik mee krijg is dat veel wetenschappers het nog helemaal niet met elkaar eens of er een significant effect is, andere factoren lijken van groter belang. Labmuffin heeft hier wel een goede blog over: https://labmuffin.com/is-your-sunscreen-killing-coral-the-science-with-video/
    Phenoxyethanol en parabenen lijken mij juist de betere conserveringsmiddelen.
    EWG zou ik ook met een korreltje zout nemen, veel verkeerd geïnterpreteerde studies, medewerkers zonder de juiste kwalificaties, ik zie erg veel fouten. Dr dray en Cyrille Laurent hebben hier wel een goede video over gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=c7sCo5C2yGk

    1. Dank je wel voor deze waardevolle toevoegingen! Goed om te weten non-nano geen gedefinieerde term is in de VS. Het valt me sowieso op dat er grote verschillen zijn in het gebruik van zonnefilters tussen Europa en de VS.
      Ik begreep ook dat het effect van alle filters en andere stoffen in de natuur nog zo goed als onbekend zijn. Eigenlijk kan geen enkel merk zich wat mij betreft reef safe noemen zolang ze hun volledige product niet op locatie getest hebben. Losse ingrediënten reageren mogelijk ook weer anders dan gecombineerd. En dan heb je natuurlijk overal nog verschillen in temperatuur, licht, pH, stromingen en meer.
      Phenoxyethanol en parabenen zijn wel omstreden maar ik denk dat het probleem is dat het vaak nergens mee vervangen wordt en de problemen dan veel groter zijn dat de mogelijke gezondheidsrisico’s van de stofjes zelf. En daarnaast zouden ze invloed hebben op het zeeleven. Lastige kwestie als er geen goede alternatieven zijn.

      1. Of naar de primary particle size of de agglomeraties gekeken wordt, en of dan 10% of 50% van de median particle size onder de 100nm moet zitten, welke specifieke eigenschappen de deeltjes moeten hebben, wat er dan op de verpakking moet, daar is niks over vastgelegd voor zonnebrandcremes in de us. Dus ja, een producent zou daarmee mogen zeggen wat hij wil in principe wat betreft nano vs non-nano. Het voorbeeld van Paula’s Choice is wel tekenend. Het is denk ik aannemelijk dat de zonfilters die veel in Europa en Azie worden gebruikt relatief veiliger voor het milieu zijn als je ze vergelijkt met Oxybenzone, Octinoxate en Enzacamene bv. Veel dingen zijn gecompliceerder dan het lijkt, als je niet de juiste kennis hebt is het eenvoudig studies verkeerd te interpreteren, hierdoor circuleert er veel incorrecte informatie op sites als EWG, skincarisma etc. Wat mij bijvoorbeeld geen goed gevoel geeft is de trend van de laatste jaren naar “clean”, “natuurlijke” ingrediënten, en alle “vrij van..” claims op verpakkingen, voornamelijk gedreven door “fear mongering” bij consumenten zonder echt daadwerkelijk goede inhoudelijke kennis.

  41. Wat een goed artikel! Was zelf al een hele poos opzoek maar het is zo’n mega karwij om alles zelf uit te zoeken. Ik zag dat de link naar Derma het niet meer deed maar deze verkopen ze tegenwoordig ook bij de Etos! ideaal! Verder is van creme van Avene met spf 50 voor het gezicht zonder parfum ook een goede optie (kwam deze ooit zelf tegen en heb toen een mail gestuurd naar Jetske zodat deze ook op haar pagina toegevoegd kon worden). Nadeel van deze creme is omdat ie zo mat is, dat ie ook een beetje stroef smeert. Maar ach je kan niet alles hebben. Verder verkopen ze bij de duitse DM ook zonnebrand die wel geschikt kan zijn. Ik geloof dat het een merk is gericht op kinderen.

    1. Dank je wel! Goed om te horen van de Etos, dat maakt het een heel stuk beter verkrijgbaar 🙂

      1. Hoi,

        Via een zero waste groep kwam ik op je pagina uit. Wow, wat een uitzoekwerk! Super zeg! Ik heb de links gevolgd en uiteindelijk suncover (nieuwe geur, fijne gratis verzending, en door je aangeraden) besteld. Het was voorheen geloof ik uncover :).

        Ik ga hem toch ook stellen, om nieuw leven in te blazen misschien:
        Ze zetten vooral in op zero waste, maar er staan ook veel dingen bij als vegan, palmolie vrij, natuurlijk, in Nederland gemaakt, cruelty free, koraalproof dan weer net niet, en wel parfum… Vandaar nu suncover, maar:
        -happy soaps zonnebrand stick en
        -lekker zonnebrand (potje), wat vind je daar verder van?

        De reviews waren wisselend, een glance op het ingrediëntenlijstje stemt me wel redelijk hoopvol, als inlezende leek zijnde :).

      1. Ah ja sorry, nog eens gelezen en nu wel gevonden. Ik heb nu uncover maar besteld. Phen.ethanol vind ik echt een no go. Ook omdat mijn 5 jarige het ook gast gebruiken. Wederom bedankt voor je uitgebreide artikel en zoekwerk.

        1. Snap ik ja! Heb zelf net uncover gekregen van een vriendin die er minder enthousiast over was. Hopelijk kunnen we binnenkort gaan testen 🙂

  42. Wat een uitgebreid onderzoek zeg. En fijn, al die reacties! Ik heb hier en daar aantekeningen gemaakt. Ga binnenkort de Soléa organic uitproberen omdat ik van smeerbare crèmes houd. Bovendien zal ik de tip uit een van de reacties, dat deze ook goed werkt voor eczeemgevoelige kinderen, doorgeven aan mijn dochter. Haar twee zoontjes zijn dat nl. ook! Derma, Uncover en Muti wil ik ook wel graag proberen. Zijn die ook goed smeerbaar, maar zonder witte waas??

    Zonnegroet,
    Trudy

    1. Benieuwd wat je van Solea vindt! Uncover, Muti en Derma bevatten geen anorganische filters, dus die hebben geen witte waas. Derma bevat wel een conserveermiddel waarvan ik niet weet of dat nadelig is bij eczeem.

  43. Jeej wat een goed stuk. Ik ben al jaren op zoek naar de beste zonnebrand voor mij en voor mijn kids. Ook al die tijd weer terug moeten komen op mijn keuzes, omdat ze uit nieuwe onderzoek toch weer slecht blijken te zijn. De gene die ik tot nu toe heb gebruikt:
    – Soleo ( voor mijn zoontje met eczeem. Hij kreeg hier geen uitslag van)
    – Green People ( ook geen klachten, maar die heeft titanium dioxide en daar wil ik nu ver weg van blijven
    ondanks dit wel beter is voor het zeeleven)
    – Lovea ( stom, ik heb me laten verleiden door marketing en was toen nog niet bezig met daadwerkelijk onderzoeken te lezen)

    Het is ook zo verdomd lastig. Wie spreekt de waarheid, welk onderzoek wordt niet gesponsord door merken die je willen verleiden. Een wat uitgebreider onderzoek, zoals die van jou, neem ik weer mee in mijn eigen avontuur opzoek naar wat het beste bij mij, mijn gezin en onze mooie aarde past!

    1. Lastig he? Als Soleo goed bevalt is misschien wel oké als je er niet mee gaat zwemmen? Ik weet ook nog steeds niet in hoeverre die zonnefilters via de douche alsnog in het water terecht komen. Ik ga nu zelf eerst Uncover proberen.

      1. Zeker! Voor mij zelf kijk ik met een schuin oog naar het Duitse merk Muti. Voor de kids blijf ik denk ik wel Soleo gebruiken, gezien ze van onnatuurlijke filters zware uitslag krijgen. Mocht iemand een zonnebrand tegenkomen zonder Zink en zonder dubieuze filters voor de gevoelige/eczeem huid. Let me know!

        1. Natuurlijk en onnatuurlijk zijn termen die ik niet zou gebruiken. Maar als je minerale filters zoekt, heb je alleen zinkoxide en titaniumdioxide. Zonder zinkoxide heb je nooit volledige bescherming, dus dan kun je het beter bij Soleo houden.
          De filters in Muti lijken beter en veiliger dan ooit. Ik heb geen kinderen, maar anders zou ik het er wel op durven smeren, haha. Eczeem kan door zoveel stofjes getriggerd worden, je komt er vaak lastig achter wat het precies is. Ben heel benieuwd wat je van Muti vindt als je die gaat testen! Een vriendin van me heeft hem pas gekocht, dus ik verzamel alvast reviews 😉

  44. Ik heb nu biodermal mat voor mijn gezicht. Maar wil iets anders gaan proberen. Ook omdat ik branderige ogen krijg. Heb je enig idee wel ingrediënt daar voor zorgt, zodat ik daar rekening mee kan houden bij mijn volgende aankoop?
    Linda wat is tot nu toe jou favoriet voor het gezicht? Ik zoek er een die niet glimt of wit blijft.

    1. Ik weet niet wat er in biodermal voor het gezicht zit, maar in de gewone zonnebrand zit alcohol, conserveermiddelen en parfum en dat zijn allemaal mogelijke bronnen van irritatie. Ik heb nooit een speciale creme voor in het gezicht en heb voor deze lijst ook alleen naar gewone zonnebrand gekeken, dus ik heb geen tip voor je. De witte waas heb je vooral bij anorganische filters, dus als je daar vandaan blijft heb je daar minder kans op. Je kan met Control+F eens zoeken naar ‘gezicht’, want volgens mij waren er wel wat ervaringen gedeeld tussen alle reacties hier.

  45. Ken je Natural Tone van Suncare Central?
    Ik heb SPF 8 gebruikt, wil nu naar SPF 15.
    Ruikt lekker en blijft niet zo vettig.
    Wel beetje wittige waas, maar die neem ik voor lief.
    Skalaris SPF15 heb ik ook geprobeerd,
    maar vind ik sterk ruiken en blijft wel vette witte laag achter.

    Dank je wel voor je goeie uitleg!

    1. Nee, die ken ik nog niet. Ik heb me voor dit verhaal zoveel mogelijk beperkt tot zonnebrandcremes met factor 30, want alleen daarvan zijn er al veel te veel 🙂

  46. Is er iemand die ook last heeft van prikkende ogen bij het gebruik van Biodermal? Toen ik Vision gebruikte waren mijn ogen zelfs dik en opgezet. Ik smeer het niet te dicht bij mijn ogen, maar dat is helaas niet afdoende.
    Heeft iemand een tip voor mij?

  47. Hallo,

    Supergoed artikel! Ik ben nog maar enkele dagen geleden voor het eerst op zoek gegaan naar een biologisch gezonde zonnecrème. Alhoewel ik zelf graag speurwerk doe, zou ik dit niet beter gedaan hebben! Werkelijk alles staat in dit grote overzicht. Echt bedankt daarvoor.

    Ik wou voor m’n gezicht toch factor 50 gebruiken en heb deze zonnecrème van Alga Maris SPF 50 gevonden. Nu wou ik graag nog eens je goedkeurend oog over de ingrediënten, omdat ik er enkele van niet terugvind in je artikel (waarschijnlijk door vertalingen enzovoort). Dit zijn de ingrediënten. Lijken deze oké en gelijkaardig aan de SPF 30?

    Caprylic/Capric Triglyceride, Zinc Oxide, Cocos Nucifera Oil*, Coconut Alkanes, Titanium Dioxide, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Butyrospermum Parkii Butter*, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Hydrogenated Vegetable Oil, Lauroyl Lysine, Alumina, Stearic Acid, Coco-Caprylate/Caprate, Glyceryl Caprylate, Gelidium Sesquipedale Extract, Maris Aqua, Potassium Olivoyl PCA, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Sodium Hydroxide

    1. Dank je wel!
      Opvallend dat in deze meer zinkoxide en minder titaniumdioxide zit dan in de SPF30. Ik vind zinkoxide namelijk heel verstikkend in mijn gezicht. Heb jij hem al geprobeerd? En ook geen (te aanwezige) witte waas? Verder zie ik niks vreemds. Waarschijnlijk geen aardolie en wel palmolie en vitamine E. Deze bevat geen parfum, dus minder kans op irritaties. Behalve dat zinkoxide en titaniumdioxide dus niet helemaal ideaal zijn voor het zeeleven, lijkt ie me verder heel prima.

  48. Hoi Linda,
    Ik was bij Holland&Barret aan het kijken voor een verantwoorde zonnebrand. En zie nu je artikel.
    Goed uitgelegd in je artikel, maar nu zag ik het volgende merk niet tussen je rijtje staan: Aloe Pura Aloe Vera Sun Lotion SPF25. En De Tuinen Zonnemelk SPF30
    Ik zit namelijk tussen deze twee producten te twijfelen…

    1. Hoi Lydia, heb je (een link naar) de ingrediënten voor me? Dan kan ik er wellicht iets over zeggen.

  49. Hoi Lydia, als ik oo de website kijk staat bij de Aloe Pura dat deze Octinoxate bevat, dat is een minder goede zonfilter. Hij is instabiel en lijkt niet erg goed voor het milieu te zijn. Daarnaast zit er citrus olie en lavendel olie. Die van de tuinen lijkt beter, maar bevat wel parfum, ik vermoed dat deze erg wit zal zijn. De ultrasun zonnebrandcremes bij de tuinen zijn wel goed, ze bevatten alleen de “nieuwere” stabielere, bevatten geen irriterende ingredienten en zijn parfumvrij. Ook de zonnebrandcremes van Dr Leenarts bij de Etos zijn goed, deze bevatten sinds kort geen homosalate meer.

    1. Dank, Peter! Supergoed om te horen dat Dr Leenarts geen homosalate meer bevat. Ik ga hem nog even goed bekijken en aanpassen in de tabel. Dat kan zomaar eens heel goed gaan uitpakken 🙂

        1. Dank voor de tip! Supergoed gevonden, want de andere flessen en sprays van Sundance zitten vol met alcohol, octocrylene en andere stofjes die ik liever mijd. Deze is echt een stuk beter. Hij heeft inderdaad heel goede filters, geen parfum en wel vitamine E en veganistisch. Alleen de octisalate is wat minder, maar die staat pas verderop in de ingrediëntenlijst waardoor deze me beter lijkt dan die van Dr Leenarts die octisalate als eerste filters gebruikt (wel beter dan de homosalate die daar eerst in zat). Goede optie en een stuk betaalbaarder dan de meeste andere toppers!

          1. Voor de mensen die bij de kruidvat wat willen kopen en niet bang zijn voor een witte waas, is de Vision Baby&young Kids SPF50+ ook wel goed. Wat betreft de DM en Drs Leenarts, op zich zijn er betere UVB filters dan Octisalate, maar goed, de andere filters zijn wel heel goed, geen Oxybenzone, Octinoxate, parfum, gekke plant extracten, geen witte waas, ik denk dat dit echt prima producten zijn. Het is goed dat mensen tegenwoordig meer bezig zijn om te proberen minder milieuvervuiling te veroorzaken, betere verpakkingen etc, maar aan de andere kant als ik dan claims zoals “natuurlijk”, “clean”, “niet-chemisch”, “EWG green”, “free of chemical sunscreens”, “gluten vrij” zie, zoals alle claims op de website van Vanicream, dat zijn gedeeltelijk nogal nietszeggende merkwaardige claims, en ik vind dat we niet echt overtuigend bewijs hebben dat het nodig is om producten te kopen die vrij zijn van al die stoffen. Het is natuurlijk voor de cosmetica industrie een makkelijke manier om hun product uniek te maken. Soms worden dan ingrediënten als vervanging gebruikt die juist helemaal niet zo goed zijn. Of het levert een product dat erg onprettig is om te gebruiken, 20% zinc oxide in pure olie en wax, de kans is groot dat je dan niet elke dag voldoende smeert. Het kan ook dat de filters erg slecht een goede film op de huid vormen, en je dus een erg inefficiënte formulering krijgt. Dus ja, of het zo goed is als consumenten allerlei stoffen op het verdachtenbankje zetten, dat vraag ik me af. Er moet nog zoveel onderzoek gedaan worden, van Oxybenzone hebben we nu zoveel data wat laat zien dat het niet zo goed is, en we hebben zoveel andere UVB filters, maar veel andere ingredienten, ik denk dat er eerst meer onderzoek gedaan moet worden.
            (trouwens het kleine beetje alcohol in Ultrasun <1%, met zoveel terugvettende stoffen, ik geloof niet dat dat negatief is, olijfolie kan echter wel de huidbarrière beschadigen).

          2. Ja, dat is ook zo. Uiteindelijk gaat het om de samenstelling van het gehele product en zeggen individuele ingrediënten niet alles. Ik ben van plan om mijn lijstje binnenkort nog even te herschikken en mijn oordeel wat aan te passen, zodat duidelijker is dat je waarschijnlijk beter af bent met een zonnebrand met de nieuwste filters en misschien eentje die wat minder is, dan met merken die wanhopig alles ‘natuurlijk’ proberen te framen.

  50. Hi Linda,

    Heb je toevallig ervaring met Purito zonnebrand? (PURITO CENTELLA GREEN LEVEL UNSCENTED SUN)

    De ingrediënten zien er volgens mij goed uit! Ik vraag me alleen wel af of deze zonnebrand voldoende bescherming biedt, omdat er maar 2 filters worden gebruikt (Uvinul A Plus en Uvinul T 150).

    Weet jij dit wellicht?

    Dit zijn de ingrediënten:

    Ingredients: Water, Butylene Glycol, Butyloctyl Salicylate, Glycerin, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Hydrogenated Polyisobutene, Acrylates Copolymer, Silica, 1,2-Hexanediol, Niacinamide, Dibutyl Adipate, Ethylhexyl Triazone, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Cetearyl Olivate, Cetearyl Alcohol, Dicaprylyl Carbonate, Sorbitan Olivate, Glyceryl Stearate, Methyl Glucose Sesquistearate, Sorbitan Stearate, Centella Asiatica Extract (4315 ppm), Madecassoside, Asiaticoside, Madecassic Acid, Asiatic Acid, Pentaerythrityl Tetra-di-t-butyl Hydroxyhydrocinnamate, Disodium EDTA, Adenosine, Hyaluronic Acid, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Tocopherol

    1. Ha Melissa, deze heb ik nooit eerder gezien. Die twee filters zouden zowel tegen UV-A en UV-B moeten beschermen. Verder kan ik niet alle ingrediënten helemaal plaatsen en acrylates copolymer is een twijfelgevalletje microplastics, maar voor zover ik kan beoordelen ziet het er inderdaad goed uit. Heb je hem gekocht?

  51. Wat een fijn artikel! Sinds kort is er een nieuwe zonnebrandcreme op de markt die claimt goed voor de gezondheid en de natuur te zijn: Naif, een Nederlands merk! Dit is de inci van de factor 30 lichaam. Ik zie er wel parfum bij staan, maar hoe denk je hier zelf over?

    INCI: Caprylic/Capric Triglyceride (gefractioneerde kokosolie), Cocos Nucifera (Kokosolie) Oil, Zinc Oxide, Isoamyl Laurate, Stearyl Heptanoate, Hydrogenated Soy Polyglycerides, Candelilla Cera/ Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax, Stearyl Caprylate, Polyhydroxystearic Acid, Parfum/Fragrance, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Tocopherol, Helianthus Annuus (Zonnebloemolie) Seed Oil, C15-23 Alkane

    Ik hoor het graag!

    1. Ha Lisette, Naif staat al in het lijstje. Ze maken al een paar jaar zonnebrandcreme. Als ik het goed onthouden heb, gebruikten ze eerst zinkoxide, toen titaniumdioxide en nu weer zinkoxide. Die zinkoxide beschermt goed tegen UV-A en UV-B, dus qua bescherming is hij helemaal prima. De vitamine E is een plus en het parfum weer wat minder. Voornaamste reden waarom ik er minder enthousiast over ben, is omdat het toch schadelijk lijkt voor het zeeleven. Ik ben er nog steeds niet achter of het nog een effect heeft als je het thuis gebruikt en het vervolgens via de douche in het oppervlakte- of zeewater terecht komt.

      1. Bedankt voor de reactie Linda! Geldt die schadelijkheid voor de oceaan ook bij de non-nano variant van Zinkoxide? Die in Naif is namelijk non-nano, en ik lees juist op andere sites dat het dan niet schadelijk is. Bedankt alvast!

        1. Ja, dat geldt ook voor non-nano. Dat het niet schadelijk zou zijn, komt denk ik doordat mensen elkaar napraten en niet op de hoogte zijn van de laatste onderzoeken. Er was tot voor kort gewoon nog geen onderzoek naar gedaan, dus dan vind ik het sowieso voorbarig om te beweren dat het dan dus niet schadelijk zou zijn. In de VS is het waarschijnlijk nog wel de beste optie bij gebrek aan goede organische filters, maar ook dan maakt dat het natuurlijk niet meteen tot een topingrediënt.

  52. Heel uitgebreid, ik ben besluiteloos:) Ik zie Lancaster 50 niet daartussen? Valt die ook onder onveilige zonnebrand ?

    1. Ik heb vooral naar SPF 30 gekeken en het is sowieso niet te doen om alle honderd miljard zonnebrandcremes te bekijken. Je kan zelf even naar de ingrediënten kijken aan de hand van de tips en lijstjes in het artikel. Laat maar weten als je ergens vragen over hebt.

  53. Hoi,
    ik ben op zoek geweest naar getinte zonnebrandmiddel voor mij gezicht en heb er 2 gevonden die volgens mijn goed zijn. zou je eens willen kijken of ik iets over het hoofd heb gezien? Wat vindt je er van?

    Algamaris Getinte Zonnebrandcrème Gezicht SPF30 50ml

    Aqua, Coconut Alkanes, Caprylic/Capric Triglyceride, Titanium Dioxide, Sorbitan Olivate, Zinc Oxide, Talc, Silica, Glycerin**, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Coco-Caprylate/Caprate, Parfum, Octyldodecanol, Alumina, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Stearic Acid, Glyceryl Caprylate, Magnesium Sulfate, Gelidium Sesquipedale Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder*, CI 77492, Potassium Olivoyl PCA, Maris Aqua, Sodium Benzoate, CI 77491, Potassium Sorbate, CI 77499, Tocopherol, Jojoba Esters, Trihydroxystearin, Helianthus Annuus Seed Oil, Sodium Hydroxide

    Alteya Organics Organic Rose Face Sunscreen SPF30 50ml

    Distilled Thermal Water, Zinc Oxide, Helianthus Annuus (Sunflower) Oil*, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Glycerin*, Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil*, Butyrospermum Parkii (Shea butter)*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil*, Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax*, Macadamia Integrifolia (Macadamia) Oil*, Garlic / Capric Triglycerides, Polygliceril-6 Stearate (and) Polygliceril-6 Behenate, Isoamyl Laurate, Cera Alba (BeesWax)*, Lecithin*, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Undecylenate, Cyamopsis Tetragonoloba (Guar) Gum*, Aloe Barbadensis (Aloe) Leaf Juice*, Persea Gratissima (Avocado) Oil*, Rosa Damascena Flower Extract, Iron Oxides (CI 77492, CI 77491, CI 77499), Tocopherol (Vitamin E), Hippophae Rhamnoides (Seabuckthorn) Fruit Extract*, Calndula Officinalis (Flower) Extract*, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil*, Cymbopogon Martini (Palmarosa) Oil*, Anthemis Nobilis (Roman Chamomile) Flower Oil*, Linalool**, Geraniol**, Citronellol**, Eugenol**.
    * certified organic ingredients
    ** naturally occurring in essential oils

    1. Die tweede bevat veel zinkoxide, dus dat beschermt wel goed, maar is niet onschadelijk voor de zee en smeert niet optimaal. Veel zinkoxide vind ik zelf een verstikkend gevoel geven, vooral in het gezicht. Verder zitten er parfums (lavendel, citroen) in en vitamine E. Die eerste lijkt me fijner smeren door de combinatie van meer titanium en minder zink. Hierdoor is mogelijk ook minder schadelijk voor de zee. Er zit vitamine E bij, maar de parfum kan mogelijk voor irritatie zorgen. Van deze twee zou ik voor de tweede gaan, maar ik zou liever iets aanraden zonder minerale filters.

  54. Dank je Linda, dan ga ik nog eens speuren naar een crème zonder mineralen filters

  55. Hoi,

    Ik ben opzoek naar een zonnebrandcreme alleen is mijn budget max €10,-. Welk product zou je mij adviseren?

    Alvast bedankt

    1. De Sundance kids 50+ van DM is goed en goedkoop, maar daar heb je weinig aan als je niet aan de Duitse grens woont. Ik heb begrepen dat de zonnebrand van Kruidvat huismerk ook goede filters heeft, alleen die heb ik niet kunnen checken omdat ik de ingrediënten online niet kan vinden.

  56. Hoi Linda wat een mooi artikel en wat een klus om alles uit te zoeken. Ik heb helaas last van pigmentvlekken met name rond mijn ogen. Heb badger die vind ik wel fijn en zag nu
    zonnebrandcreme (30) van Susanne kaufmann. erg prijzig maar als die goed is voor rond mij ogen
    wil ik hem wel aanschaffen. Ken jij deze zonnebrandcreme? groetjes Tamar.

    1. Ik zie octocrylene en avobenzone. Zelfs als hij niet zo absurd geprijsd was, zou ik hem afraden.

  57. Hoi Linda,

    Wat een werk, wauw. Maar inderdaad wat een uitdaging op een ‘goede’ zonnebrand te vinden. In de reacties zag ik dat je uncover ging uitproberen, is het wat? Ik neig op dit moment op basis van verkrijgbaarheid naar Derma maar Uncover spreekt me ook aan.

    1. Ja, ik heb Uncover afgelopen weken voor het eerst gebruikt. Hij smeert fijn en lijkt tot dusver ook prima te beschermen. Er zit alleen wel een luchtje aan dat ik niet heel prettig vind, maar dat ruik je alleen als je je neus vrij dicht bij ingesmeerde lichaamsdelen houdt, dus daar kan ik wel mee leven.

  58. Hoi Linda,

    Wat een super website! Ik woon in de USA en kan helaas heel veel zonnebrand hier niet kopen, aangezien veel nieuwe zonnefilters hier (nog) niet zijn goedgekeurd. Nu vond ik die van Purito, ik zag dat iemand anders daar ook naar vroeg in de commentaren hierboven. En ik vond Klairs Soft Airy UV Essence SPF 50 PA ++++. Ik heb beide besteld. Het zijn volgens mij Zuid-Koreaanse merken.

    Dit is de ingredientenlijst van Klairs:
    Water (Aqua), Dicaprylyl Carbonate, Butylene Glycol, Dibutyl Adipate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Hydrogenated Polyisobutene, 1,2-Hexanediol, Glycerin, Niacinamide, Ethylhexyl Triazone, Polyglyceryl-3 Methylglucose Distearate, Silica, Cetearyl Olivate, Cetearyl Alcohol, Sorbitan Olivate, Glyceryl Stearate SE, Methyl Glucose Sesquistearate, Sorbitan Stearate, Panthenol, Beta-Glucan, Disodium EDTA, Citrus Junos Fruit Extract, Adenosine, Sodium Hyaluornate, Anthemis Nobilis Flower Oil, Hippophae Rhamnoides Oil, Caprylyl Glycol, Ethylhexylglycerin, Tocopherol, Allantoin, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil

    Ik heb alle ingredienten ingevoerd op de EWG site en alle ingredienten vallen onder beoordeling 1 of 2, alleen de allerlaatste is een 5. Lijkt me aardig goed. Weet alleen niet of dit alleen voor je gezicht is, of dat je hiermee je hele lichaam kan insmeren. En of het veilig is voor kinderen.

    Alvast bedankt!!

    1. Ha Ellen,

      De eerste filter die ik zie is Uvinul Easy. Die ken ik helemaal niet! Hopelijk is het net als de andere Uvinulfilters ook een nieuwe en betere filter. Er zit ook Uvinul T150 in. Ik dacht dat je zulke filters nog niet kon krijgen in de VS, maar blijkbaar (nu) dus wel. Fijn! Omdat ik die eerste filter niet ken en er zo snel niet zoveel over kan vinden, durf ik niet te zeggen of de zonnebrandcreme ook goed beschermt tegen UV-A. De sinaasappelolie (laatste ingrediënt) kan irriterend werken en is ook nogal heftig voor het zeeleven, maar ondanks dat ik niet alle ingrediënten herken, zie ik niet veel reden om je zorgen te maken.

      Cremes voor je gezicht bevatten vaker niacinamide en zijn meestal ook duurder, omdat je gezicht meer bescherming nodig heeft. Ik zie geen reden waarom je dit niet ook op de rest van je lichaam kan gebruiken, behalve wellicht dat het onbetaalbaar wordt 😉 Bij kinderen zou ik vooral alcohol en parfums mijden. Hier zitten wel wat citrusoliën in, maar als je eerst voorzichtig wat probeert en het gaat goed, lijkt me dat geen groot probleem.

      Heb je deze of die van Purito al uitgeprobeerd? Ik ben benieuwd!

      1. Hallo Linda,
        Ik zie nu net pas je antwoord. Wij gebruiken inmiddels enthousiast de zonnebrand van Purito en Dear Klairs. Ik moest zeggen dat die van Dear Klairs erg fijn is! Maar vraag me af of die van Purito voldoende bescherming biedt.

        Ik heb nu net op Amazon een andere gevonden die meer filters heeft. Dit is een Franse van Uriage. Ken je deze?

        Hoe lijken de ingredienten van Uriage Bariesun Fragrance Free?

        AQUA (WATER,EAU) – DIETHYLAMINO HYDROXYBENZOYL HEXYL BENZOATE – ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE – DICAPRYLYL CARBONATE – ETHYLHEXYL TRIAZONE – ISODECYL NEOPENTANOATE – ETHYLHEXYL SALICYLATE – BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE – NYLON-12 – GLYCERIN – TRIACONTANYL PVP – C20-22 ALKYL PHOSPHATE – C20-22 ALCOHOLS – DIMETHICONE – BUTYLENE GLYCOL – PHENOXYETHANOL – DECYL GLUCOSIDE – GLUCOSE – XANTHAN GUM – CHLORPHENESIN – HYDROGENATED POLYDECENE – o-CYMEN-5-OL – TOCOPHERYL ACETATE – SODIUM HYDROXIDE – TREHALOSE – PROPYLENE GLYCOL – ASCORBYL TETRAISOPALMITATE – BHT – CI 75470 (CARMINE) – CITRIC ACID – TOCOPHEROL – SODIUM CITRATE – POLYQUATERNIUM-51.

        Purito kan ik ook via Amazon hier in de USA krijgen. Dear Klairs bestel van een website die rechtstreeks vanuit Zuid Korea verzend. FDA heeft hier inderdaad de nieuwe zonnefilters nog niet goedgekeurd, heel vervelend!
        Het is inderdaad wat duurder op deze manier, maar liever duur dan niet verkrijgbaar 🙂

        Super bedankt voor je reactie!

        Ellen

        1. Zie net dat er toch een ‘weggooi’ ingredient inzit.. Ik heb de bestelling geannuleerd… Jemig wat is het lastig hier in de USA.. Als iemand nog tips heeft. Volgende keer als ik in Nederland ben ga ik flink inslaan. Familie en vrienden zijn erg enthousiast over Jetske Ultee’s zonnebrandcreme.

          Ik heb nu een UK website gevonden die Mustela internationaal verzend, maar wat blijkt, er zit in deze Mustela variant wel Titanium Dioxide. Ik denk echter echt dat dit het enige is dat ik kan vinden wat op de Titanium Dioxide na, veilig is. En natuurlijk de duurdere cremepjes die ik uit Zuid Korea laat bezorgen.

          Mustela Very High Protection Sun Lotion spf 50 bebe/enfant:

          Aqua (Water), Coco-Caprylate/Caprate, Caprylic/Capric Triglyceride, Dicaprylyl Carbonate, Glycerin, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Lauryl Glucoside, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Ethylhexyl Triazone, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Titanium Dioxide, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Pentylene Glycol, Potassium Cetyl Phosphate, Stearalkonium Hectorite, Tocopherol, Glyceryl Caprylate, Sodium Hydroxide, Dehydroacetic Acid, Alumina, Xanthan Gum, Jojoba Esters, Propylene Carbonate, Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract.

          Is dit dan een UK versie?

          Groet, Ellen

  59. Ik was van plan na lezing vd jetske ultee website om voor mijn gezicht biodermal gevoelige huid factor 50 te kopen. Maar zie biodermal nu een paar keer als no go in jouw lijstje staan. Kan ik de creme die jetske aanbeveelt nu met een gerust hart kopen?

    1. Ligt eraan wat je eisen zijn. Jetske beoordeelt of het goed is voor je huid, ik kijk ook naar het zeeleven.
      Daarnaast staan er alleen cremes van Biodermal met SPF30 in mijn lijstje. Deze bevatten allemaal alcohol, parfum en phenoxyethanol en zou ik daarom dan ook niet aanraden. Een ander product van hetzelfde merk kan een heel andere samenstelling hebben en kun je dus ook niet vergelijken.

      1. Wat geweldig dat je dit allemaal uitgezocht hebt. Je had precies dezelfde criteria in je hoofd als ik bij mijn zoektocht heb (goed voor huid maar ook voor milieu, geen palmolie). Heb er heel veel aan gehad. Dank je wel voor het doen van dit degelijke onderzoek.

    1. Ik ken geen merken, producten en ingrediëntenlijstjes uit mijn hoofd. Heb je zelf al naar de ingrediënten gekeken?

  60. Hoi Linda! Bedankt voor dit artikel. Ik ben op zoek naar een veilige zonnebrand voor mijn kinderen die alleen op basis van minerale filters werkt. Ik vroeg me af of je ook zou kunnen kijken naar Derma Eco Baby Zonnelotion Hoge Bescherming SPF30. Ik twijfel namelijk tussen de Derma Eco Baby en de Naif zonnebrandcrème Baby & Kind factor 50. De baby variant van Derma heeft andere ingrediënten dan de Derma Sun Zonnelotion SPF30 en Derma Eco Kids Zonnelotion SPF30. In de laatste twee zit namelijk Phenoxyethanol. De Baby variant heeft de volgende ingrediënten:

    Aqua, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin**, Aloe Barbadensis Leaf Extract*, Titanium Dioxide (nano free), Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Magnesium Sulfate, Tocopherol, Polyhydroxystearic Acid, Stearic Acid, Alumina

    Zie jij schadelijke ingredienten en welke zijn UV-A filters hierin?

    Bedankt!

    1. Hoi Nurgul, deze crème is inderdaad heel anders dan die andere twee. Als ik me niet vergis is titaniumdioxide de enige filter in dit product en zal deze dan ook niet heel goed beschermen tegen UV-A. Wel fijn dat er geen phenoxyethanol, alcohol en parfum in zitten, maar vanwege die bescherming zou ik dit niet aanraden.

      1. Bedankt voor je snelle reactie! Ik zie nu net toevallig in een webshop staan dat Derma baby een waterbestendige en optimale bescherming tegen de UVA en UVB zonnestralen biedt en voldoet aan de nieuwe aanbevelingen van de EU voor een optimale bescherming tegen die UVA en UVB stralingen. Heb iets verder gezocht. De verpakking heeft een UV-A en UV-B logo. De UV-A logo mag een zonnebrandcreme blijkbaar als het voldoet aan de EU aanbeveling waarbij de verhouding UV-A tot UV-B 1 op 3 moet zijn. Maar dan vraag ik me wel af waar die UV-A bescherming dan vandaan komt in Derma Baby. #confused

        1. Titaniumdioxide beschermt wel een beetje tegen UV-A en blijkbaar is dat volgens de EU genoeg om zo’n logo te mogen dragen. Ik heb meer producten met alleen titaniumdioxide en een UV-A-logo gezien. Ik kan niet goed beoordelen of die regelgeving te slap is of dat het inderdaad goed genoeg berschermt, maar ik weet wel dat er filters en producten zijn die het veel beter doen. Als je dan toch smeert voor de bescherming, zou ik op dat gebied geen concessies doen.

          1. Blijft lastig allemaal. Geen concessies doen inderdaad als je doel bescherming is. Derma laat ik dan toch maar zitten. Bedankt voor het reageren!

  61. Bedankt voor deze heel uitgebreide blog!

    Ik gebruik zelf Biodermal zonnefluide SPF50 voor mijn gezicht, al zit daar blijkbaar Octisalate in wat niet zo goed is. Ik was verder aan het zoeken naar alle ingrediënten en vraag me af of dit ingrediënt goed of slecht is, ik zag het niet in je cheatsheet terugkomen:
    https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/718391-DIETHYLAMINO_HYDROXYBENZOYL_HEXYL_BENZOATE/

    De volledige ingrediëntenlijst van de zonnefluide is deze btw:
    Aqua, Dibutyl Adipate, Ethylhexyl Salicylate, Dicaprylyl Carbonate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, PEG-30 Dipolyhydroxystearate, Ethylhexyl Triazone, Nylon 6/12, Nylon-12, Ethylhexyl Benzoate, Glycerin, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano), Propanediol, Diglycerin, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Zinc PCA, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Cetyl Dimethicone, Glyceryl Behenate, Phenoxyethanol, Magnesium Sulfate, Dimethicone, Tocopheryl Acetate, Paraffinum Liquidum, Decyl Glucoside, Polyglycerin-3, Disodium EDTA, Silica, Propylene Glycol, Xanthan Gum, Sodium Hydroxide, Tocopherol, Parfum.

    1. Ja, de octisalate is minder ideaal, maar ook weer geen ramp. Verder wel een hoop goede filters, dus de bescherming is prima. Het zijn bij dit merk steeds weer de phenoxyethanol en parfum, waardoor ik hem zelf zou laten staan, maar als je er geen last van hebt, lijkt deze me op basis van dit lijstje best een goede keuze.

  62. Ah ik heb al gevonden dat het wel in je cheatsheet staat, alleen de Amerikaanse site kende het niet natuurlijk. Het is Uvinul A Plus. Ik heb een site gevonden met de ingrediënten van de Kruidvat zonnefluide SPF50 en die ziet er qua ingrediënten wel beter uit dan Biodermal, ondanks een paar nano. Ben je het met mij eens? Ik vind een fijne zonnefluide voor mijn gezicht echt lastig om te vinden maar wel heel fijn om te gebruiken en wil meer milieuvriendelijk gaan kiezen.
    https://incidecoder.com/products/kruidvat-kruidvat-solait-spf-50

    1. Ah ja, Uvinul A Plus is prima. Die van de Kruidvat tipte iemand me via de mail ook al. Ziet er behoorlijk goed uit en een stuk betaalbaarder dan de meeste andere producten met zulke filters. De nylon en titaniumdioxide snap ik niet zo goed, maar verder weinig op aan te merken (behalve siliconen, palmolie, aardolie, maar goed). Ik voeg hem later nog eens toe aan het lijstje.

  63. Hallo,
    Dank voor uitgebreide artikel. Mustela bevat ook titaniumoxide dus is combi van organisch en anorganisch dus niet geheel veilig voor zeeleven. Jetske Ultee bevat NANO filter… Jammer en vreemd, ik zag het pas toen ik de samenstelling op haar eigen site checkte.
    Heb je ooit gekeken nasr de huismerken van Kruidvat en Etos etc? Daar worden iig op scholen en kinderdagverblijven.liters van gesmeerd. Goedkoop, maar ik vermoed niet onschadelijk.

    1. Bij de Mustela die ik in het artikel gelinkt heb, zie ik geen titaniumdioxide. Heb je misschien naar een ander product gekeken?
      Dat nanofilter in Uncover is een organisch filter en dus iets heel anders dan een niet-oplosbaar anorganische/fysische filter. Nano wil niet meteen zeggen dat het dan ook daadwerkelijk door je huid gaat én schadelijk is.
      Kruidvat heb ik inmiddels naar gekeken, maar moet ik nog toevoegen aan het lijstje. Valt me alles mee! Heel goede filters en weinig toevoegingen waar ik niet blij van word. Zeker voor die prijs is dat volgens helemaal geen slechte keuze.

  64. Hoi super uitgebreid artikel echt top,
    Ik lees het op mijn mobiel dus zoeken was niet mogelijk.
    Ik vroeg me af of je de merken
    Oh lief en Sol de Ibiza ook kent?
    Zijn deze goed?
    Facts over de zonnebrandcrème van Oh-lief

    Ingrediënten:
    Zinc Oxide***, Caprylic Triglyceride (Coconut oil), Polyhydroxystearic Acid Isostearic Acid, Cocos Nucifera (Coconut) Fruit Oil*, Cera Alba (Bees) Wax**, Euphorbia Cerifera (Candellila) Wax**, Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax**, Isoamyl Laurate, Oliva Europa (Olive) Fruit Oil*, Aspalatus linearus (Green Rooibos) in Persea gratissima (Avocado) Fruit Oil*, Topopherol (Vitamin E)**, Punica granatum (Pomegranate) Seed CO2 Extract*. Daucus Carota (Carrot Jojoba) Root CO2 Extract.
    * Gecertificeerde biologische ingrediënten, ** natuurlijke ingred

    https://www.puurenfit.nl/sol-de-ibiza-minerale-zonnebrand.html

  65. Hoi, ik ben heeeeeeel blij met je duideijke overzicht (en blijkt dat die ik gebruik en dacht heel goed was, Green people), niet zo goed blijkt te zijn… Bummer.
    Maar,,, ik ben wel erg benieuwd naar die nieuwe van Madara. Ben over de andere producten wel enthousiast over dit merk namelijk…

  66. Hi bedankt voor het overzicht!
    Ik twijfel tussen de zonnebrand van soleo en simple as that. ik las ergens anders dat je het beste nano deeltjes kunt vermijden en dus voor een non-nano filter kunt gaan. maar hoe kan ik bij deze twee zien of het om nano of non nano gaat en welke raad jij aan?

    xx

      1. Hoi, als ik het dus goed begrijp adviseer je geen non nano zinkoxide vanwege dat het slecht voor het zeeleven?
        Ik zag dat je Derma aanraad. Ik heb net de ingrediënten van Derma kids gecontroleerd en dan zitten er toch best veel twijfelachtige ingrediënten in.
        Samenstelling / ingrediënten
        Aqua, Dibutyl Adipate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone, Glyceryl Stearate, Glycerin, Diethylhexyl Butamido Triazone, Ceteareth-20, Ceteareth-12, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Caprylyl Glycol, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid

  67. Wat fijn dat je al dit onderzoek gedaan hebt! ☀️
    Ik gebruik al een tijdje Pure Nuff Sun, voor mezelf en mijn kinderen, maar die is dus niet zo beschermend als ik dacht…. Ikheb nu Facetheory en Suncover besteld, ga ze allebei testen. Ik ben heel benieuwd, dank je wel!

  68. Hoi Linda,

    Mijn ervaring met Facetheory sunfragma SPF 25 voor het gezicht.

    Huidtype: neigend naar droog, soms eczeem, gevoelig
    Huidskleur: blank, snel gekleurd
    – Mijn huid is overgevoelig voor de meeste zonnefilters,

    Gezien de hoeveelheid die je moet gebruiken om de SPF te halen (halve theelepel) vond ik de Facetheory sunfragma SPF 25 enorm vet aanvoelen. Het liep in mijn ogen ondanks dat ik het daar niet had gesmeerd en heb het er na een uur af moeten spoelen.
    Ik heb ook geprobeerd om het half uur een dunnere laag aanbrengen zodat het beter in zou trekken, maar dit werkte niet. Alleen een hele dunne laag voelt semi-prettig.

    Ik voelde overgevoeligheidsreacties op mijn huid ontstaan bij het gebruik van deze zonnebrandcreme, ik denk door het ‘afsluitende’ effect.
    Jammer, want het klonk zo goed!

    Betere ervaring heb ik met de :

    – Heel Natuurlijk (minerale) SPF 30 getinte zonnebrandcreme.
    Niet ideaal, want het geeft nogal een dichtgeplamuurd-foundation effect en het is ook langere tijd vettiger. Maar dat is niet te vergelijken met die van facetheory.
    Meerdere dunne laagjes is haalbaar, vergeleken met vele andere zonnebrandcremes is deze niet zo vet en het dichtgeplamuurde gevoel van zinkoxide vind ik ook meevallen.

    – Suncover van Jetske Ultee (organisch)
    Op mijn lichaam kan ik hier heel goed tegen.
    Op mijn gezicht kan ik er over het algemeen, sinds de nieuwe formule, redelijk tot goed tegen. Hangt van mijn huidconditie af. Als ik gevoelige plekjes, of eczeem heb, dan verergeren de klachten en kan ik alleen tegen een minerale filter, maar gezien de hoeveelheid die ik uitgeprobeerd heb aan zonnebrandcremes op mijn gezicht vind kan ik er goed tegen, is het een prettige consistentie creme en trekt redelijk in. Loopt ook niet in mijn ogen.

    – Suncare van Jetske Ultee (organisch)
    De duurdere variant speciaal voor het gezicht met anti-oxidanten.
    Soortgelijke ervaring als de Suncover, met een iets hogere tolerantie voordat ik vlekjes op mijn gezicht ontwikkel.
    Bij bestaande eczeemplekjes of overgevoeligheidsreacties kan ik er niet tegen en kan ik wederom alleen tegen minerale filters.

    Ik hoop dat ik anderen met een net zo’n gevoelige huid als de mijne hiermee kan helpen.

    Linda, enorm bedankt voor jouw artikel. Dit overzicht is fantastisch, ik had het niet beter kunnen bedenken!

  69. Beste Linda,

    Bedankt voor je artikels 🙂
    Ik heb een heel gevoelige huid met veel pigmentvlekjes. Momenteel gebruik ik FotoUltra100 van ISDIN, wel nog met een schadelijk ingrediënt namelijk Octocrylene en alcohol. Heb jij een alternatief voor een sunblock zonnecreme Factor 100? Ik vind deze wel heel licht en goed uitsmeerbaar. Wat zijn jouw bevindingen? Thx voor je hulp. Grtjs
    Kathleen

  70. Hoi Linda,
    Wat een research! Super bedankt dat je dat met ons wil delen! Ik vind het namelijk zo moeilijk om een antwoord op te vinden, wat is een goede zonnecrème zonder bucht voor mens en natuur.
    Dank je daarvoor!
    Alleen viel me op dat in jouw lijstje de Attitude doorstreept staat, heeft dat een reden? Ik dacht er namelijk aan om deze aan te schaffen.

    Ook vroeg ik me af of u misschien ook onderzoek heeft gedaan naar dag/nachtcrème, bodymelk en vooral deostick? Ik heb een droge huid, vooral mijn gezicht. Voor een deo had ik ook graag een goed alternatief gevonden.
    Indien u ook nog raad kan geven over douchecreme, shampoo, handzeep, vaatwasblokjes, etc,… Hééééél graag!

    Alvast zo erg bedankt!
    Liefs,
    Ellen

  71. Wat ontzettend fijn, zo’n artikel! Waar staat PO over (onder ‘ongewenst’) en WP (waar ja/nee onder staat)? Alvast bedankt!

  72. Ik heb op basis van deze super goeie review gekozen voor Mustela (net besteld). Ik twijfelde tussen deze en Speick (nu niet op de lijst), omdat Speick ook SPF50 heeft en de ingrediënten veel belovend zijn (en ook hun principes). Heb het alleen om de alcohol uiteindelijk niet gedaan. Wellicht nog wel één om toe te voegen. Dit zijn de ingredienten ind e SPF 50 (maar op het eerste oog ook van de andere zonbescherming van Speick):

    Ingredients (INCI): Aqua (Water), Zinc Oxide, Caprylic/Capric Triglyceride, Coco-Caprylate,
    Oryzanol, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Polyhydroxystearic Acid, Brassica Campestris/Aleurites Fordi
    Oil Copolymer, Glyceryl Stearate, Silybum Marianum Ethyl Ester, Linoleic Acid, Linolenic Acid, Poria
    Cocos Extract, Phragmites Kharka Extract, Beta Vulgaris (Beet) Root Extract, Hydrolyzed Corn
    Starch, Valeriana Celtica (Speick) Extract*, Perilla Frutescens Leaf Extract, Punica Granatum Flower
    Extract, Terminalia Ferdinandiana Fruit Extract, Tocopherol, Sodium Polyphosphate, Xanthan Gum,
    Sodium Stearoyl Lactylate, Sorbitan Caprylate, Benzyl Alcohol

  73. Beste Linda,

    Fijn om je research te lezen. Ik heb nog wel een vraag over de zonnebrandcréme van Jetske Ultee, je benoemd haar in je stukje ” Het effect van zonnefilters op je huid” Ik ben wel benieuwd hoe het zit met haar zonnebrandcréme 😉 Heb je hier toevallig ervaring mee?

    Met vriendelijke groet,
    Margaretha

  74. Complimenten voor je site. Fijn te lezen dat je zoekt naar mogelijkheden om een gezondere wereld te bewerkstelligen. Ook je uitgebreide stuk over zonnecrèmes heb ik met interesse gelezen. Het ziet er naar uit dat je je er goed in verdiept hebt. Dank je wel daarvoor, het heeft mij een stuk opzoekwerk gescheeld.
    Wat mij wel verbaast is dat je het bedrijf Jetske Ultee lijkt te zien als onpartijdige partij en hetgeen zij op hun site stellen hebt overgenomen. Het zou immers ook een bedrijf met slechts zeer goede marketing kunnen zijn. Het blijft lastig om onpartijdige info op het internet te vinden, sommige bedrijven doen het voorkomen alsof zij zg onpartijdige kennis uit welwillendheid en goedheid willen delen. Er zijn ook altijd onderzoekjes te vinden waaruit blijken kan dat bepaalde stoffen heel oke zijn. Het is maar wat je vinden wilt.
    Op de site huidarts.com vond ik een stuk over zonnefilters wat mij aansprak. Hierin werd het filter Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid (Ensuizole) als chemisch filter met aanwijzing voor hormoonverstoring en allergie gezien. In de zonnecreme van Jetske Ultee zit dit filter… Jetske Ultee beoordeelt dit filter als goed. Ook maakt de Fa Jetske Ultee o.a. gebruik van PEG’s en siliconen in veel van hun producten. De meningen zijn daarover verdeeld, ik ontwijk deze ingrediënten liever tot hierover meer bekend is.
    Wat ik zeggen wil is eigenlijk dat het afbreuk doet aan je mooie overzichten en geloofwaardigheid als je een bedrijf met veel omzet gebruikt als bron voor je informatie.

  75. Wat een ontzettend fijn overzicht! Ik dacht ‘even’ uit te zoeken wat een goede, verantwoorde zonnebrandcreme is, maar dat viel even tegen. Dankjewel dat je je kennis met ons deelt!

  76. Zeer handige lijst, dank daarvoor! Ik gebruik sinds kort Madara sun 30 plant stem cell age antioxidant sunscreen, een
    fijne zonnebrandcreme, ruikt lekker en laat zo goed als geen witte waas achter. Smeert wel iets stroef, te koop bij Vitaminstore. Ingrediënten:
    Aloe Barbadensis (Aloe) Leaf Juice
    Zinc Oxide
    Isoamyl Laurate
    Dicaprylyl Carbonate
    Glycerin
    Sorbitan Olivate
    Beeswax
    Lecithin
    Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate
    Silica
    Dracocephalum Ruyschiana (Dragonhead) Cell Culture Extract
    Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil
    Cellulose
    Sodium Chloride
    Sorbitan Caprylate
    Aroma
    Palmitic acid
    Stearic Acid
    Propanediol
    Benzoic Acid
    Aqua
    Ascorbyl Palmitate (Vitamin C)
    Sodium phytate
    Tocopherol
    Potassium Hydroxide
    Citral
    Citronellol
    Linalool
    Geraniol
    Limonene

  77. Veel dank voor dit prachtartikel én de vele aanvullingen in de reacties! Ik heb vandaag Kruidvat zonnebrand gekocht, ik ben heel blij dat de filters eerder goed zijn. Ik kocht het net voor ik je artikel las, en ik besef dat ik als consument compleet onwetend ben over hoe verschillend zonnecrèmes zijn, met alle gevolgen van dien…

  78. Pingback: duurzame zonnebrandcrème: goed voor je lijf èn het milieu | theBiggerBlog.com

  79. Hi Linda,

    Bedankt voor het fijne uitzoekwerk.

    Ik ben een zonnebrand (EQ-love) met minerale filter én coating [aluminium hydroxide] tegengekomen (non-nano). Met name het vinden van een zonnebrand met coating vond ik lastig. Hij staat nog niet op jouw lijstje. Wat is jouw mening over de ingrediënten? Maakt de bescherming van coating je meer enthousiast over zinkoxide? Bedankt alvast.

    AQUA (WATER) , DICAPRYLYL CARBONATE , ZINC OXIDE , TITANIUM DIOXIDE , CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE , GLYCERINE , COCOGLYCERIDES , POLYGLYCERYL-3 DIISOSTEARATE , BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA) BUTTER* , CALOPHYLLUM INOPHYLLUM SEED OIL* , HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) HYBRID OIL* , PARFUM (FRAGRANCE) , POLYGLYCERYL-2 DIPOLYHYDROXYSTEARATE , ALUMINUM HYDROXIDE , STEARIC ACID , CERA ALBA (BEESWAX) , POLYHYDROXYSTEARIC ACID , SODIUM CHLORIDE , ZINC STEARATE , BENZYL ALCOHOL, DEHYDROACETIC ACID , TOCOPHEROL

    Groet,

    Steven

  80. Pingback: Sustainable sunscreen: Suntribe – When A Teen Goes Green

  81. Loveli heeft een nieuwe zonnebrand met alleen non nano zinkoxide en absoluut geen witte waas en alleen natuurlijke ingrediënten verder… jammer dat de zinkoxide dubieus is voor het zee leven.. nou zwem ik niet mega vaak in zee en de non-nano versie kan wel uit het drinkwater gefilterd worden dus wellicht een mooie optie als je niet te vaak zwemt… ik heb ook die van jeske ultee, fijne crème ook, maar toch niet helemaal natuurlijk. Waarom bedenkt niemand een veilig chemisch filter te nemen en dat met énkel natuurlijke ingrediënten aan te vullen?

    1. Er blijken schadelijke stoffen in te zitten en is uit de handel gehaald.
      De ingredienten die niet in het product horen, niet op het etiket staan, maar wel in het product zitten zijn:

      Ethylhexyl(octyl) methoxycinnamate (Octinoxate)
      Homosalate
      Butylmethoxydibenzoylmethane (Avobenzone)
      2-Phenoxyethanol

  82. Pingback: Duurzame, plasticvrije zonnebrand: hoe zit het? | The Zero Waste Shop | Bag-again.nl

  83. Hoi hoi, wat fijn dat je dit alles hebt uitgezocht! Ik ben zelf allergisch voor Sodium Benzoate (conserveringsmiddel) wat veel broertjes en zusjes heeft. Weet je welke zonnebrand geschikt is voor mij? Bvd voor je reactie!

  84. Nu weet ik het niet meer… ik was opzoek naar zonnebrand zonder microplastics en volgens de app van beat the plastics zit in alle producten uit de top 5 veilig van jou microplastics. Wat moet ik nu kiezen, ik weer het niet meer. Wat is gevaarlijker/belangrijker microplastics of zinkoxide.

  85. Hoi Linda, ik heb een merk en ik ben heel benieuwd wat je er van vindt.
    Ladival 50+ voor kinderen, geen microplastics!

    Aqua, c12-15 alkyl benzoate, caprylic/capric Triglyceride, Isoamyl p-methoxycinnamate, diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, butylene glycol, polyglyceryl-4 diisostearate/polyhydroxystearate/sebacate, bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine, cera Alba, ethylhexyl triazone, stearalkonium hectorite, glycine, tocopheryl acetate, vitis conifers seed extract, tocopherol, ubiquinone, lecithin, ascorbyl tetraisopalmitate, diisopropyl adipate, glycerin, alcohol, magnesium sulfate, citric acid, propylene carbonate, disodium edta.

    Ik dacht dat er niks geks in zat, de alcohol wellicht.

  86. Hi! Wat een fijn en uitgebreid artikel, dank! Ken je toevallig de merken ‘Apivita’ en ‘Messinian Spa’? Ik kwam ze tegen via de website metolfijf.nl. Deze website kende ik ook nog niet, maar ziet er goed uit. Heb jij toevallig ervaringen met deze website, en dus met bovenstaande merken? Zit erover na te denken om iets van deze merken te bestellen. Hopelijk kan jij me helpen, dankjewel alvast!

  87. Pingback: Duurzame zonnebrand, waar let je op? | Home made adventures

  88. Bedankt voor alle moeite voor het onderzoek tbv dit artikel!
    Helaas heb ik geconstateerd dat b.v. Mustela baby sunscreen microplastic bevat: Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer (m.i. een silicon, en volgens beat the microbead een “rode” microplastic, dus slecht voor mileu en ik denk ook mensen). Ook in Suncover van Dr. Jetske Ultee zit rode plastic, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Cocopolymer en Sodium Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer en nog oranje plastic (veiligheid twijfelachtig maar nog niet voldoende onderzocht). Idem dito in Dimer, maar dat had jij al vermeldt. Muti lijkt plasticvrj maar is dan ook meteen vrij prijzig.
    Lastig dus om een zonnebrand te vinden die goed beschermt en niet al te schadelijk is voor natuur en mens!

  89. Pingback: Zonnebrand crème, wees gewaarschuwd - Werk Atleet

  90. Heeft iemand ervaring met het merk HighDroxy | Day Light 30 Fluid? In deze zonnebrandcrème zitten de filters Iscotrizinol, Uvinul A Plus en Tinosorb S.

  91. Hallo, ik ben benieuwd naar iets.. De Suncover spf 30 van Dr. Jetske Ultee is in 2020 van samenstelling veranderd en zou nu een (organische) nanofilter bevatten (tris biphenyl triazine). Omdat mijn kennis van zulke ingrediënten beperkt is, laat ik me enigszins leiden door de Yuka app, die het ingrediënt in dit geval als hazardous klasseert en zeker af te raden bij kinderen onder de 3 jaar (heb zoontje van 2 waarvoor ik dus nog steeds op zoek ben naar de ‘perfecte’ zonnemelk).
    Maar klopt deze beoordeling wel, geldt de stelling algemeen voor alle nanofilters, organische en anorganisch? In bovenstaand artikel gaat het eigenlijk altijd over anorganische nanofilters.. Een internet zoektocht heeft me niet veel verder geholpen, misschien heb jij daar meer inzichten in?
    Groetjes, Lien

  92. Pingback: Groene paklijst: 11x duurzame alternatieven voor in je koffer - ROUX

Comments are closed.