Getest: zonnebrandcrèmes met anorganische (minerale) filters

Zonnebrandcrèmes met anorganische filters lijken vaak – maar niet altijd – veiliger voor mens en milieu, maar zijn ook berucht om de witte waas die ze achterlaten. Zoveel merken, zoveel verschillende samenstellingen. Welke zijn het fijnst in gebruik?

De zonnebrandcrème van Alga Maris heb ik zonder voorwaarden ontvangen van Druantia. Zoals toegelicht in de disclaimer deel ik uitsluitend mijn oprechte mening.

Dit artikel is aangepast in juni 2019. In eerdere versie ging ik er nog vanuit dat titaniumdixiode schadelijker was voor het milieu dan zinkoxide, terwijl dat dat precies andersom blijkt. Vandaar dat reacties onder het artikel mogelijk niet helemaal overeenkomen met de aangepaste inhoud.Nadat ik eindelijk alles wat ik maar wilde weten over zonnebrandcrèmes had uitgeplozen en een paar varianten gevonden had die (toen nog) het minst schadelijk leken te zijn voor zowel onze gezondheid als het milieu, bleef er één belangrijke vraag over: zijn ze ook fijn?

Zonnebrandcrèmes met anorganische waren mij tot een jaar geleden nog helemaal onbekend, maar leken betere opties voor huid en milieu dan de meeste reguliere zonnebrandcrèmes. Deze wilde ik dus graag eens testen. Ondanks dat ik mijn best doe om genoeg te smeren, gaan flessen zonnebrandcrème eindeloos lang mee. Daarom testte ik – voor nu – twee merken en ga ik daarnaast graag af op de ervaringen van mijn lezers, collega-bloggers en andere reviewschrijvers.

Nog even over de ingrediënten

Dit hoofdstuk is een samenvatting van het artikel De perfecte zonnebrandcrème voor lichaam en milieu. Hier kun je terecht als je meer wil weten over zonnefilters, andere ingrediënten, hun invloed op onze gezondheid en het milieu en een lijst van zonnebrandcrèmes. Onderaan vind je een korte samenvatting die je bij de hand kunt houden als je op zoek gaat naar een zonnebrandcrème.

Organische en anorganische zonnefilters

Zonnefilters zijn de belangrijkste bestanddelen van je zonnebrandcrème, want deze beschermen je tegen de straling van de zon. Het verschilt per filter of je beschermd wordt tegen UV-A, UV-B of allebei en in welke mate.

Reguliere zonnebrandcrèmes bevatten organische zonnefilters. Dit is een heel diverse groep van moleculen die synthetisch geproduceerd worden, in je huid trekken en daar schadelijke straling absorberen. Sommige filters zoals oxybenzone, octinoxate en PABA zijn omstreden omdat ze schadelijk zijn voor koraalriffen en mogelijk zelfs kankerverwekkend zijn voor ons, maar er zijn ook – recenter ontwikkelde – filters die voor zover onderzocht geen schade toe lijken te brengen aan onze gezondheid en het milieu.

In zonnebrandcrèmes van merken met een groen imago vind je vaak anorganische filters. Dit zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Deze filters blijven op je huid liggen en absorberen én reflecteren de zonnestraling. Zinkoxide beschermt goed tegen UV-A en UV-B, hetzij in iets mindere mate dan de allerbeste organische filters. Titaniumoxide beschermt echter maar matig tegen UV-A en biedt zonder toevoeging van een andere filter dan ook geen volledige bescherming.

Zonnefilters zorgen bij contact met zonlicht soms voor het vrijkomen van vrije radicalen. Titaniumdioxide lijkt dat iets meer te doen dan zinkoxide en nanodeeltjes van beide filters lijken dat ook meer te doen dan deeltjes groter dan 100 nanometer. Kleinere nanodeeltjes kunnen bovendien schadelijk zijn wanneer je ze inhaleert en zijn daarnaast ook giftig voor het zeeleven. Zinkoxide heeft meer effect op het zeeleven dan titaniumdioxide.

De beste filters

In de eerste versie van dit artikel gaf ik mijn voorkeur aan non-nano zinkoxide vanwege volledige bescherming en geringe effect op het milieu. Inmiddels blijkt juist titaniumdioxide minder schadelijk te zijn, maar die beschermt juist minder. Allebei niet helemaal ideaal dus. Wel blijkt dat het milieueffect van crèmes met beide filters in sommige gevallen mee te kunnen vallen afhankelijk van de samenstelling van het gehele product.

De nieuwere organische filters lijken op basis van nog beperkt onderzoek momenteel het minst schadelijk voor onze gezondheid en het milieu en bieden bovendien de allerbeste bescherming tegen zonnestraling. Een zonnebrandcrème gebruiken met zulke filters zou dus mogelijk een betere optie kunnen zijn, hoewel het effect op het zeeleven per crème alsnog behoorlijk kan verschillen afhankelijk van andere ingrediënten en hun onderlinge interacties.

Andere punten van aandacht

Je kan verder zo veel of weinig eisen van een zonnebrandcrème als je zelf wil. Wat ik zelf probeer te vermijden ter bescherming van mijn huid, het milieu en het zeeleven zijn alcohol, parfum, diverse etherische oliën, conserveringsmiddelen, insecticiden, siliconen, microplastics, bijenwas en ingrediënten gemaakt van aard- of palmolie. Antioxidanten zoals vitamine E en C zijn juist weer wel wenselijk. Daarnaast heb ik liever een tube of fles dan een spray of pot en is waterbestendigheid ook een pluspunt.

Op basis van alle bovengenoemde punten heb ik een heel assortiment aan zonnebrandcrèmes gerangschikt. Hierin kun je makkelijk aflezen wat er precies in welke zonnebrandcrème zit en in welke mate dat geschikt is voor ons en het milieu.

Hoe fijn is een zonnebrandcrème met anorganische filters?

Ik testte zelf twee zonnebrandcrèmes met anorganische filters. Gelukkig was ik niet de enige die hier nieuwsgierig naar was, want dankzij de ervaringen van enkele lezers – waarvoor veel dank! – en andere bloggers kunnen we hopelijk een beter beeld krijgen van wat fijn is.

Alga maris organic sun spray SPF 30Deze zonnebrandcrème van Alga Maris kreeg ik vorig jaar van Iris van webshop Druantia. Toen had ik me nog niet helemaal verdiept in alle theorie en was nog in de veronderstelling dat alle anorganische filters oké waren en dat het vinden van een palmolievrije zonnebrandcrème onmogelijk zou zijn.

Deze zonnebrandcrème bevat zowel titaniumdioxide als zinkoxide als zonnefilters en biedt daardoor een goede bescherming. De zinkoxide is misschien niet helemaal ideaal voor het zeeleven, maar de concentratie is lang niet zo hoog als bij zonnebrandcrèmes die enkel zinkoxide gebruiken. Hij is waterbestendig en bevat vitamine E, maar ook parfum en ingrediënten waarvoor vrijwel zeker palmolie gebruikt is.De zonnebrandcrème is een heel dunne vloeistof in sprayvorm die duidelijk naar kokos ruikt. Bij het spuiten knoei ik meteen wat en als ik eerst op mijn hand spuit, blijkt het zo dun dat het er bijna als water vanaf dreigt te lopen. Alga Maris heeft ook dikkere crème met vrijwel dezelfde ingrediënten in een pompflacon, dus dat lijkt me eigenlijk een fijnere optie. Beiden hebben een losse dop die in no time vies en los raakt, waardoor ik de spray niet zonder plastic zak eromheen in mijn reistas mee durf te nemen.


Doordat de zonnebrandcrème zo dun is, gaat het uitsmeren heel makkelijk. Zo makkelijk dat ik me afvraag of het er wel dik genoeg op zit. De witte waas valt me erg mee en lijkt zelfs eerder een beetje roze. Op mijn onderarmen en onderbenen is dit wel zichtbaar, maar in mijn gezicht is dat het nauwelijks. Daar durf ik wel mee gezien te worden!
Bovendien voelt het laagje dat achterblijft helemaal niet vervelend.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de bescherming en ik kan je beloven: dat zit wel goed. Snorkelen en bootje varen zijn beruchte verbrandactiviteiten, maar daar kwam ik zelfs ondanks mijn bleke winterhuidje geheel ongeschonden vanaf. Tijdens het snorkelen kon ik de zonnebrandcrème op mijn huid zien zitten en dat zat er nog netjes op toen ik na een half uur het water uit kwam. Voor wetenschappelijk doeleinden moest ik dit nog enkele malen herhalen, dus dat was wel even afzien! Ik hoop alleen dat ik het de koraal en de visjes niet te zwaar heb gemaakt met die zinkoxide en parfum.


Pluspunten: de zonnefilters titaniumdioxide en zinkoxide bieden gezamenlijk een goede bescherming, veilig voor de gezondheid, het bevat vitamine E en is waterbestendig.
Minpunten: de zinkoxide is mogelijk niet helemaal veilig voor het zeeleven, er is vrijwel zeker gebruik gemaakt van palmolie, er zit parfum in en het is een spray.
Oftewel: hij beschermt goed, is waterbestendig, smeert makkelijk en de meest schadelijke stoffen zitten er niet in, maar het milieueffect is onbekend. De spray vond ik tamelijk onhandig, maar de zonnebrandcrème smeert fijn en werkt prima. Al met al dus geen optimale, maar ook zeker geen slechte keuze.

Attitude


Nadat ik tot de (verkeerde) conclusie kwam dat het gebruik van alleen zinkoxide als zonnefilter waarschijnlijk een betere optie is voor het zeeleven, wees lezer Ingrid mij op het merk Attitude. De enige in Nederland verkrijgbare veganistische zonnebrandcrème die goed scoort op mijn lijstje. Nog net voor mijn vakantie viste ik de parfumvrije variant uit webshop Babongo.

Zinkoxide is dus de enige zonnefilter, maar er zitten helaas ook ingrediënten van palmolie in en juist geen antioxidanten. In de tube zit een crème die wat mij betreft wel iets dikker had mogen zijn. De klikdop kan ik niet verliezen en de handige tube mag zonder plastic zak erom in mijn tas. Zoals te verwachten van een parfumvrije zonnebrandcrème, ruikt het niet echt ergens naar en dat is oké.

Ondanks dat de crème niet echt dik is, lijkt hij haast taai bij het uitsmeren. Bij de eerste paar keer wrijven, lijkt het spul zich alleen te verplaatsen. Pas na een aardig aantal keer wrijven, verdeelt het zich over mijn huid. Ik dacht dat non-nanodeeltjes altijd een duidelijke witte waas zouden, geven, maar ik vind hem nauwelijks zichtbaar. Wel voelt de huid erg plakkerig aan. Op mijn lichaam is dat slechts een beetje storend, maar in mijn gezicht heeft het echt een onprettig effect. Het voelt alsof mijn huid dusdanig afgesloten wordt, dat ik niet meer kan zweten. En laat dat nou net iets zijn waar ik zo goed in ben.

De bescherming is volgens mij niets mis mee. Ik was een heel klein beetje verbrand, maar dat was het gevolg van weer zo’n gevaarlijke combinatie van zon een zeewind, waardoor ik me met mijn stomme hoofd te laat bedacht om me opnieuw in te smeren. Ondanks mijn gezweet bleef de zonnebrandcrème wel een tijdje zitten, maar zeker niet zo lang als die van Alga Maris. Ik heb niet getest of hij ook waterbestendig is als je een tijdje het water in duikt, maar hij is onder de kraan vrij makkelijk af te spoelen.


Pluspunten: zinkoxide biedt een goede bescherming, is veilig voor de gezondheid, zit in een handige tube, is veganistisch en is – in ieder geval in theorie – waterbestendig.
Minpunten: de zinkoxide heeft waarschijnlijk effect op het zeeleven, er is vrijwel zeker gebruik gemaakt van palmolie, het smeert niet heel fijn, voelt plakkerig en is voelt vooral onaangenaam in het gezicht.
Oftewel: naast de palmolie en gebrek aan antioxidanten blijkt de zinkoxide toch niet zo ideaal en hij is ook nog minder fijn in gebruik. Ik maak hem wel op, maar zal hem niet opnieuw kopen.

Zonnebrandcrèmes met alleen titaniumdioxide

De meest geteste zonnebrandcrème met anorganische filters die ik tegenkwam, is met stip Lovea bio sun spray SPF 30. Desiree, Iris, Sofie en Zoë waren er overwegend positief over, maar ik wil er kort over zijn: niet doen. Hij kan nog zo lekker smeren en het is fijn dat de titaniumdioxide niet schadelijk lijkt, maar deze zonnebrandcrème biedt onvoldoende bescherming tegen UV-A. En dan heb ik het nog niet eens over de alcohol, parfum, palmolie en insecticiden die er ook in zitten.

Ook onder andere Lavera sunscreen SPF 30 die Mariëlle en Natasja testten, Alphanova sun SPF 30 die Mariëlle testte, Acorelle spray solaire SPF 30 die Zoë testte en Naïf zonnebrandcrèmes waarvan Shirly de SPF 50 (toen nog wel mét zinkoxide) testte, zou ik je bij gebrek aan volledige bescherming willen afraden.

Zonnebrandcrèmes met titaniumdioxide en zinkoxide

Zonnebrandcrèmes met zowel titaniumdioxide als zinkoxide zijn een ingewikkelder verhaal. Ze bieden waarschijnlijk wel een goede bescherming, maar hun effect op het zeeleven is onbekend. Op basis van enkele geteste crèmes kan het effect mogelijk vrij klein of juist redelijk groot zijn. Het effect zal per product verschillen en daar kunnen we zonder afzonderlijke tests alleen maar over speculeren. Het gebruik van non-nano lijkt in ieder geval wel belangrijk.

Merel testte Goddess garden everyday SPF 30 en vond deze goed beschermen, smeren en ruiken. Naast de titaniumdioxide kan ook de lavendelolie mogelijk het zeeleven verstoren en is het gebruik van palmolie niet erg milieuvriendelijk. Earth Line argan bio sun SPF 20 bevat eveneens palmolie, maar ook parfum en extracten van citrusvruchten. Sophie was enthousiast over het gebruik ervan voor haar lichaam, maar niet voor haar gezicht vanwege de glans.

Zonnebrandcrèmes met alleen zinkoxide

Naast Attitude zijn er meer zonnebrandcrèmes met alleen zinkoxide als zonnefilter. Ze komen vaak uit Amerika en veel daarvan zijn niet of slecht verkrijgbaar in Nederland. Hoe het effect van de specifieke merken precies uitpakt zullen studies moeten uitwijzen, maar gezien het effect van zinkoxide op het milieu lijken deze opties ineens allemaal een stuk minder aantrekkelijk dan ik in eerste instantie dacht.

The Ohm collection sun safe SPF 30 is hier wel verkrijgbaar. Hoewel het zichzelf de onbeschermde claim sea safe toedicht, weet ik niet of zee-organismen het daarmee eens zijn vanwege de aanwezigheid van zinkoxide en de extracten van citrusvruchten. Ook de aanwezige bijenwas zou mogelijk restanten pesticiden met zich kunnen meebrengen, hoewel ik persoonlijk graag denk dat dat over zeer minimale hoeveelheden zal gaan. Wel lijkt hij helemaal vrij van parfum, alcohol, aardolie en palmolie. Mariëlle blijkt alleen moeite te hebben met het uitsmeren en vindt de witte waas te overheersend. Marieke vindt het juist fijn uitsmeren en heeft nauwelijks een witte waas.

Lezer Lilian kon ons vertellen dat ze blij is met Soléo organics sunscreen SPF 30. Deze bevat naast zinkoxide, palmolie en bijenwas geen minder gewenste ingrediënten. De crème is een beetje vettig, maar dat vindt Lilian juist wel fijn voor haar droge huid. Alleen in haar gezicht vindt ze het niet fijn. Dat klinkt bekend!

Zonnebrandolie met alleen zinkoxide

Naast Attitude en Soléo organics vond ik nog twee merken met alleen zinkoxide die verkrijgbaar zijn in Nederland: Badger en Raw elements. Daarnaast wees lezer Nathalie me op het Tsjechische merk Amazinc!.

Deze drie merken hebben gemeen dat ze naast zinkoxide (vrijwel) niets anders gebruiken dan plantaardige olie en bijenwas. Geen water, geen palmolie, geen honderdduizend andere ingrediënten. Anders dan alle crèmes die hierboven besproken zijn en bijna te simpel voor woorden. Zou het werken? Smeert het fijn? Daar ben ik wel benieuwd naar!

Volgens Kyra werkt Raw elements face + body 30+ tin – dat precies dezelfde ingrediënten bevat als de tube – heel goed. Om erachter komen hoe hij smeert, moet ik uitwijken naar internationale blogs. Danielle schrijft dat de zonnebrandcrème goed beschermt, maar ze is niet blij met de witte waas en het uitsmeren kost wat moeite, omdat de crème erg dik – maar niet vettig – is. Ook Nina is verdeeld over de stick van Raw elements, die eveneens dezelfde ingrediënten bevat. Op Amazon staat een berg aan reviews die suggereren dat het een kwestie is van you hate it or you love it. De ene vindt de zonnebrandcrème van Raw elements erg dik, plakkerig, zwaar en/of stinkend, de ander juist lichtgewicht en makkelijk smeer- en afspoelbaar. Over Badger zijn eenzelfde soort reviews te vinden op Amazon. De ene krijgt er een droge huid van, de ander vindt het juist heel verzorgend. Over Amazinc! kan ik geen reviews vinden.

Uiteindelijk zijn deze zonnebrandcrèmes misschien toch niet zo anders dan de zonnebrandcrèmes op waterbasis, want ik krijg de indruk dat de gemiddelde ervaring erg lijkt op mijn ervaring met Attitude: taaie structuur en plakkerig, maar beschermt wel zolang het op je huid blijft liggen. Alleen had ik bij Attitude geen witte waas en hebben sommige mensen dat bij Raw elements en Badger wel. Aardig wat mensen schrijven bovendien dat het niet goed zou beschermen, maar ik vraag me af of ze dan misschien zo lang uitgesmeerd hebben dat ze de zinkoxide in feite weer verwijderd hebben.

Hoe dan ook, deze merken leken me al geen heilige graal toen ik nog dacht dat het gebruik van zinkoxide ideaal was, maar nu ben ik nog meer geneigd om ze voorlopig links te laten liggen.

Conclusie

Er is opvallend veel verschil in gebruik tussen verschillende zonnebrandcrèmes en ook bij een enkele crème is er veel verschil tussen individuele ervaringen. Het lijkt wel of geen enkele anorganische zonnebrandcrème bij iedereen wel of juist niet bevalt.

Ik dacht dat je bij zonnebrandcrèmes met alleen zinkoxide niet onder de witte waas uit kon komen, maar Marieke had dat niet bij The ohm collection en ik ook nauwelijks bij Attitude. Als ik voorzichtig een beetje ga generaliseren, zou ik zeggen dat crèmes met zinkoxide meestal vrij taai en vettig zijn, soms in meer of mindere mate een witte waas geven en in principe altijd wel goed beschermen. Het ligt denk ik aan je verwachtingen, je huidtype en of je het in je gezicht wil gebruiken of zo’n crème je bevalt. Zelf heb ik niet zo’n moeite met een witte waas, maar het verstikkende gevoel in mijn gezicht is wel een deal breaker. Eigenlijk doet het er niet toe, want de zinkoxide blijkt toch niet helemaal onschadelijk voor het zeeleven en heeft daarom niet meer mijn voorkeur.

Zonnebrandcrèmes met alleen zinkoxide bevatten allemaal zo rond de 20% zinkoxide en ik vermoed dat dit hoge gehalte die typische taaie structuur veroorzaakt. Zonnebrandcrèmes die naast zinkoxide ook titaniumoxide bevatten, bevatten veel minder van beide filters – vaak elk zo’n 6%. Ik weet niet of ze elkaar versterken om alsnog dezelfde sun protection factor (SPF) te bereiken, maar deze samenstelling lijkt er wel voor te zorgen dat deze crèmes veel makkelijker smeren en uit de reviews krijg ik ook de indruk dat ze over het algemeen beter in de smaak vallen. Studies zouden moeten uitwijzen of de betreffende merken veel effect hebben op het zeeleven.

Vanwege de effecten en smeerbaarheid van zinkoxide vallen Badger en Raw elements naar beneden op mijn uitprobeerlijstje. Zonnebrandcrèmes met alleen titaniumdioxide beschermen veel minder goed tegen UV-A, waardoor ik deze niet zou willen aanraden. Wat betreft zonnebrandcrèmes met anorganische filters zou ik eventueel nog crèmes met beide filters in lagere concentraties willen proberen in de hoop dat het effect op het zeeleven beperkt is. Opties zijn dan onder andere Goddess garden, Biosolis, Earth-Line of zelfs gewoon de lotion-variant van de Alga Maris-spray die ik hierboven besprak.

Intussen loer ik nu vooral weer naar de zonnebrandcrèmes met organische filters, want met een paar van de beste, nieuwste filters die er zijn, is daar in theorie een perfecte zonnebrandcrème mee te maken die optimaal beschermt, lekker smeert en vriendelijk is voor onze gezondheid en het milieu. Een paar lijken in theorie al een heel eind in de buurt te komen.

Heb jij ook ervaring met zonnebrandcrèmes met anorganische filters? Deel vooral wat je geprobeerd hebt en hoe je dat vond. Gouden tips zijn altijd welkom!

Dit denken jullie ervan

 1. Leuke test, en je overzichtsartikel over zonnebrandcrèmes is ook super! Ik heb een paar jaar Lovea gebruikt vanwege het groene imago, maar toen ik me meer ging inlezen ben ik overgestapt naar Uncover en heb ik Lovea de prullenbak in gemikt. Ik vind Uncover een hele fijne crème, smeert makkelijk en geen witte waas of vettig laagje. Helaas niet zo goed voor het zeeleven dus (helpt het dat ik bijna nooit in zee zwem?), maar voor mij de beste optie op dit moment. Ben benieuwd of jouw perfecte crème nog ontwikkeld zal worden, ik hoop het wel!

  1. Normaal gesproken zou ik zeggen dat je een zonnebrandcrème beter wel op kan maken, maar dat Lovea niet goed beschermt tegen UV-A kan ik je geen ongelijk geven dat je hem weggooit. Uncover vind ik ook echt een interessant product. Een betere bescherming kun je in theorie niet krijgen! Fijn om te horen dat hij je bevalt, ik hoor er veel positiefs over. Misschien helpt het inderdaad wel als je niet in de zee zwemt. Uiteindelijk spoelt alles via het doucheputje nog naar de zee, maar misschien dat de schadelijke filters snel genoeg afbreken, zodat ze niet meer zo schadelijk zijn. Mijn gevoel zegt dat, maar weten doe ik het niet!
   Haha ja, ik krijg al bijna de neiging om Jetske van Uncover te mailen of ze die perfecte zonnebrandcrème niet even kan ontwikkelen. Het probleem is dat veel eco-merken zich op de anorganische filters hebben gestort en de bedrijven die de allerbeste organische filters in handen hebben meestal wat minder met het milieu bezig zijn. Maar wie weet, ooit! Gelukkig wordt de meest schadelijke filter oxybenzone wel steeds meer uitgefaseerd, dus dat is al een heel goed begin.

  2. Ook overgestapt naar Uncover en er een smak geld voor betaald. Maar, hier zit troep in! Naast een synthetisch nanofilter zitten er nog een aantal ingrediënten in zoals Propylene Glycol die schadelijk (kunnen) zijn voor je huid danwel voor je algehele gezondheid. Bij mij gaat ie dus weer uit de selectie. Word er moe van, iedere keer zonnebrand of dagcreme met troep erin!!

 2. Pingback: Groene tip: natuurlijke zonnebrand van Lovea - Aandachtige Blog

 3. Thanks voor je uitgebreide blogpost over zonnebrandcremes. Het ligt dus wel een stukje ingewikkelder dan ik eigenlijk had gedacht. Ik heb mijn blogpost over Lovea maar even aangepast, want die zou ik inderdaad (met de kennis die ik nu heb) niet meer aanraden.

  1. Tja, ik dacht ook dat Lovea wel oké was, daarna bleek die titaniumdioxide misschien toch niet zo fijn voor de zee en ik realiseer me pas sinds kort dat het eigenlijk best erg is dat een zonnebrandcrème blijkbaar niet per se een volledige bescherming hoeft te bieden. Wel jammer, want hij lijkt bij iedereen veel beter in de smaak te vallen dan die met alleen zinkoxide. Heb jij nog iets anders geprobeerd de afgelopen tijd?

 4. Ik heb vorig jaar de zonnebrandcrème van Jetske Ultee, die werd aangeraden in het vorige artikel, gekocht aangezien ik toen op zoek was naar een fijne crème. Hij bevalt erg goed, want de crème meert fijn uit, laat geen waas achter en beschermt goed. De enige nadelen zijn dat mijn huid er erg van gaat glimmen en ik heb met deze crème wel dat verstikkende gevoel op mijn gezicht. Laatst zag ik in de nieuwsbrief van HeelNatuurlijk dat zij een zonnebrandcrème hebben ontwikkeld met en zonder tintje. Ik heb er even snel naar gekeken en het leek er goed uit te zien, maar om eerlijk te zijn heb ik me er nog niet heel erg in verdiept, omdat ik eerst andere zonnebrandcrèmes wil opmaken. Het leek me echter wel de moeite waard om het hier te vermelden, misschien is het wel wat!

  1. Oh jee, ik dacht dat verstikkende gevoel echt door het hoge gehalte zinkoxide kwam, maar het kan blijkbaar dus ook door andere ingrediënten veroorzaakt worden. Balen zeg.
   Die van HeelNatuurlijk ziet er wat ingrediënten betreft echt perfect uit! Hij is zelfs nog beter dan Badger en Raw elements, want er zit geen bijenwas in. Ik ben wel bang dat hij door het hoge gehalte zinkoxide alsnog zo vreemd smeert en voor een verstikkend gevoel zorgt, maar voor die prijs valt het eens te proberen. Dank voor de tip!

  2. Ik ervaar dat verstikkende gevoel niet, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik de zonnebrandcrème speciaal voor het gezicht (Suncare, met antioxidanten) gebruik. Een stuk prijziger, maar als het rimpels voorkomt spaar ik daar weer toekomstige botox-behandelingen mee uit ;D

   1. Haha, preventief investeren. Heel verstandig!
    De suncare is wel anders in samenstelling, zag ik. Speciaal voor het gezicht inderdaad, dus misschien scheelt dat wel wat qua gevoel. Denk dat ik het zelf maar eens moet gaan proberen 🙂

   2. Hi Wilke, ben zelf ook hard op zoek en deze klinkt interessant. Ik zie alleen geen antioxidanten in deze zonnebrandcreme, en is ook niet speciaal voor gezicht, maar voor lichaam en gezicht. Of bestaat de versie die jij beschrijft niet meer wellicht?

 5. Hoi ik blijf maar dubben welke zonnebrand ik nu het beste kan kopen voor mezelf en mijn zoontje van ruim 1.5. We gaan binnenkort lekker een weekje naar Turkije en wil graag zo verantwoord mogelijk smeren. Ik twijfel tussen Soleo organics en the ohm collection. Welke zou jij adviseren? En is het mogelijk bij ons beiden factor 15 te gebruiken? Mijn zoontje is half Turks dus al licht getint.

  1. Ik kan niet zeggen welke je moet hebben, want het ligt er net aan wat je belangrijk vind! Soleo en Ohm ontlopen elkaar niet veel en bieden in ieder geval bescherming tegen UV-A en UV-B, dus daar zit je sowieso wel goed mee, denk ik. Ik zou wel altijd voor factor 30 gaan, want ook als je niet verbrandt loopt je huid nog steeds schade op als die niet goed beschermd is.

 6. Wilde de Suncare van Jetske gaan gebruiken en een andere voor watersporten. Team van Jetske raadde
  La Roche-Posay Anthélios Dermo-Pediatrics SPF50+ aan, maar als ik de ingredienten daarvan lees….. alcohol, PEG en nog wat vage namen waarvan ik denk, volgens mij is dat helemaal niet goed voor de zee en ook niet voor mijn huid……
  Begin zo wel mn vertrouwen te verliezen in deze club mensen. Die gezichts zonnebrand Suncare is wel echt goed toch?

  1. Hmm, dat is wel curieus inderdaad. De crème bevat wel twee heel goede, moderne filters die goed beschermen en is zeer waterbestendig, dus ik denk dat ze hem daarom aanbevelen. Daarnaast zie ik nog twee matige filters en inderdaad die alcohol waar Jetske zelf altijd voor waarschuwt. Maar misschien is er gewoon niks beters beschikbaar als je kijkt naar de beste bescherming en waterbestendigheid.
   Die Suncare voor je gezicht lijkt me wel echt heel goed hoor. Voor buiten het water dan 🙂

   1. Ben er inmiddels achter (helaas na aankoop) dat de creme van Jitske net zo goed troep bevat helaas……. Jammer van die veel te dure creme 🙁

 7. Hoi, van Badger hebben ze nu een nieuwe variant. Zijn dezelfde ingrediënten maar de zink word anders behandeld ofzo en is nu niet meer wit! Ik vond het ook altijd een vieze dikke witte pasta maar wilde deze variant dan nog een kans geven. Er staat dan ‘clear zinc’ op de tube. Heb hem gisteren bij mijn zoontje gesmeerd. Hij komt dik en wit uit de tube maar meteen als je gaat smeren verdwijnt het. Ik ben er blij mee.
  En zoonlief was niet verbrand 😉

  1. Dat klinkt goed! Die clear zinc is in feite nano-zinc, maar dan op een of andere manier weer aan elkaar geklonterd zodat het minder wit oogt en toch niet zo schadelijk is. Fijn om te horen dat je echt verschil hebt gemerkt en het hier even laat weten. Zo zijn er toch steeds weer wat meer betere opties op de markt. Helaas heb ik inmiddels wel begrepen dat die zinkoxide ook weer niet helemaal onschuldig is in de zee, dus dat ga ik nog even beter uitzoeken. Ooit :’)

 8. Dag,

  Via een you tube filmpje uit gekomen bij merk Avasol surfers barrière stick 30 SPH. lijkt mij een goed alternatief? Ook omdat je geen plastic in de verpakking hebt en makkelijk in gebruik.

  1. Ik heb helaas onlangs begrepen dat zinkoxide toch niet helemaal onschuldig is en ben bezig om dit artikel en die over zonnebrandcrèmes aan te passen. Al die oliën zien er verder wel goed uit, maar wel parfum en bijenwas. Mica wordt overigens vaak gewonnen door kinderen die onder zware omstandigheden in mijnen moeten werken en jong sterven. Dit merk schrijft wel dat ze alles ethically sourcen, maar ik vraag bij dat soort dingen meestal even na waar en hoe ze dat dan precies doen. Dan heb je vaak al snel een idee of het verhaal deugt of niet.

 9. Als zinkoxide toch niet zo onschuldig is, welke filter is dan het beste? Heb nu een tester van heel natuurlijk getint uitgeprobeerd en die smeerde heel fijn uit en gaf geen ‘tint’ dus leek me fijn. Ik ben vegan en wil dus zo milieuvriendelijk mogelijk maar ik ben beetje de weg kwijt door je artikelen en welke ik nu moet kiezen 🙁

  1. Snap ik! Het is behoorlijk ingewikkeld en informatie verandert ook steeds doordat er nieuwe studies gedaan worden. Ik zou me niet zoveel zorgen maken over Heel Natuurlijk. Het belangrijkste is dat je écht schadelijke filters zoals oxybenzone vermijdt en goede bescherming hebt. Dat heb je met deze allebei en hij is verder heel eenvoudig met wat oliën, dus dat zou ik gewoon lekker blijven gebruiken.

   De filters die nu het beste lijken zijn de nieuwere organische filters. Uit dezelfde familie als die ouderwetse schadelijke maar dan veel stabieler en daardoor minder schadelijk voor ons en het zeeleven en ze zouden zelfs nog beter beschermen ook. Maar die zijn nog niet heel uitgebreid onderzocht, dus wie weet zien we nog effecten over het hoofd. Ook blijkt de mate van effect op het zeeleven af te hangen van de precieze samenstelling, want concentraties en interacties tussen ingrediënten kunnen ook nog verschil maken. Muti is geloof ik een merk met zulke filters dat ook vegan is, maar het effect van die specifieke zonnebrandcrème is geloof ik nog niet getest, dus het blijft gissen naar wat nou het beste is. Ingewikkeld hè?

   Ik ben mijn artikel over zonnebrandcrèmes er over aan het updaten. De tekst zou nu weer aardig moeten kloppen, maar de tabel met merknamen is nog niet aangepast. Laat maar weten als er iets onduidelijk is!

 10. zinkoxide en titaniumdioxide zijn niet veilig voor je gezondheid, helaas maar waar. En dat om meerdere redenen…ik gebruik t daarom zeker niet!

  Zinkoxide als titaniumdioxide maken je huid echt spierwit. In hun originele vorm zijn ze daarom eigenlijk nZinkoxide en titaniumdioxide zijn bekende fotokatalysatoren. Dat wil zeggen dat de stoffen zodra ze in contact met zonlicht komen vrije radicalen kunnen vormen. En die vrije radicalen kunnen je cellen en het DNA beschadigeniet goed te gebruiken, tenzij je als een geisha door het leven wilt gaan. Daar hebben fabrikanten wat op gevonden. Door de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes te knippen, wordt de crème transparanter. Deze techniek wordt nanotechnologie genoemd, en is omstreden.

  Daarnaast zijn zinkoxide en titaniumdioxide bekende fotokatalysatoren. Dat wil zeggen dat de stoffen zodra ze in contact met zonlicht komen vrije radicalen kunnen vormen. En die vrije radicalen kunnen je cellen en het DNA beschadigen.

 11. Inderdaad de zonnebrand ceme van Jetske Ultee reageerde ik zeer allergisch op, nadat ik het gekocht zag ik ook Propylene Glycol daar kan ik niet tegen, heel vreemd want in een lijstje van Jetske met irriteerde stoffen stond deze aangegeven en dan verwerkt ze het zelf!!

Comments are closed.