Getest: zonnebrandcrèmes met anorganische (minerale) filters

Zonnebrandcrèmes met anorganische filters lijken vaak – maar niet altijd – veiliger voor mens en milieu, maar zijn ook berucht om de witte waas die ze achterlaten. Zoveel merken, zoveel verschillende samenstellingen. Welke zijn het fijnst in gebruik?

DDe zonnebrandcrème van Alga Maris heb ik zonder voorwaarden ontvangen van Druantia. Zoals toegelicht in de disclaimer deel ik uitsluitend mijn oprechte mening.Nadat ik eindelijk alles wat ik maar wilde weten over zonnebrandcrèmes had uitgeplozen en een paar varianten gevonden had die het minst schadelijk lijken te zijn voor zowel onze gezondheid als het milieu, bleef er één belangrijke vraag over: zijn ze ook fijn?

Zonnebrandcrèmes met anorganische waren mij tot een jaar geleden nog helemaal onbekend, maar leken om diverse redenen een betere optie dan reguliere zonnebrandcrèmes. Deze wilde ik dus graag eens testen. Ondanks dat ik mijn best doe om genoeg te smeren, gaan flessen zonnebrandcrème eindeloos lang mee. Daarom testte ik – voor nu – twee merken en ga ik daarnaast graag af op de ervaringen van mijn lezers, collega-bloggers en andere reviewschrijvers.

Nog even over de ingrediënten

Dit hoofdstuk is een samenvatting van het artikel De perfecte zonnebrandcrème voor lichaam en milieu. Hier kun je terecht als je meer wil weten over zonnefilters, andere ingrediënten, hun invloed op onze gezondheid en het milieu en een lijst van zonnebrandcrèmes. Onderaan vind je een korte samenvatting die je bij de hand kunt houden als je op zoek gaat naar een zonnebrandcrème.

Organische en anorganische zonnefilters

Zonnefilters zijn de belangrijkste bestanddelen van je zonnebrandcrème, want deze beschermen je tegen de straling van de zon. Het verschilt per filter of je beschermd wordt tegen UV-A, UV-B of allebei en in welke mate.

Reguliere zonnebrandcrèmes bevatten organische zonnefilters. Dit is een heel diverse groep van moleculen die synthetisch geproduceerd worden, in je huid trekken en daar schadelijke straling absorberen. Sommige filters zoals oxybenzone, octinoxate en PABA zijn omstreden omdat ze schadelijk zijn voor koraalriffen en mogelijk zelfs kankerverwekkend zijn voor ons, maar er zijn ook – recenter ontwikkelde – filters die geen schade toebrengen aan onze gezondheid en soms ook aan het milieu.

In zonnebrandcrèmes van merken met een groen imago vind je vaak anorganische filters. Dit zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Deze filters blijven op je huid liggen en absorberen én reflecteren de zonnestraling. Zinkoxide beschermt goed tegen UV-A en UV-B, hetzij in iets mindere mate dan de allerbeste organische filters. Titaniumoxide beschermt echter alleen voldoende tegen UV-B en biedt zonder toevoeging van een andere filter dan ook geen volledige bescherming.

Zonnefilters zorgen bij contact met zonlicht soms voor het vrijkomen van vrije radicalen. Titaniumdioxide lijkt dat iets meer te doen dan zinkoxide en nanodeeltjes van beide filters lijken dat ook meer te doen dan deeltjes groter dan 100 nanometer. Kleinere nanodeeltjes kunnen bovendien schadelijk zijn wanneer je ze inhaleert en zijn daarnaast ook giftig voor het zeeleven.

Voorlopige voorkeur voor non-nano zinkoxide

De organische filters die het minst schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu bieden eveneens de allerbeste bescherming tegen zonnestraling. Het liefst zou ik dan ook een zonnebrandcrème gebruiken met deze filters, maar helaas bevatten ze daarnaast – tot nu toe tenminste – altijd ook andere filters die wel schadelijk zijn. Non-nano zinkoxide lijkt daardoor voorlopig het beste alternatief dat veilig is voor mens en milieu en bovendien goed beschermt tegen UV-A en UV-B.

Andere punten van aandacht

Je kan verder zo veel of weinig eisen van een zonnebrandcrème als je zelf wil. Wat ik zelf probeer te vermijden ter bescherming van mijn huid, het milieu en het zeeleven zijn alcohol, parfum, diverse etherische oliën, conserveringsmiddelen, insecticiden, siliconen, microplastics, bijenwas en ingrediënten gemaakt van aard- of palmolie. Antioxidanten zoals vitamine E en C zijn juist weer wel wenselijk. Daarnaast heb ik liever een tube of fles dan een spray of pot en is waterbestendigheid ook een pluspunt.

Op basis van alle bovengenoemde punten heb ik een heel assortiment aan zonnebrandcrèmes gerangschikt. Hierin kun je makkelijk aflezen wat er precies in welke zonnebrandcrème zit en in welke mate dat geschikt is voor ons en het milieu.

Hoe fijn is een zonnebrandcrème met anorganische filters?

Ik testte zelf twee zonnebrandcrèmes met anorganische filters. Gelukkig was ik niet de enige die hier nieuwsgierig naar was, want dankzij de ervaringen van enkele lezers – waarvoor veel dank! – en andere bloggers kunnen we hopelijk een beter beeld krijgen van wat fijn is.

Alga maris organic sun spray SPF 30Deze zonnebrandcrème van Alga Maris kreeg ik vorig jaar van Iris van webshop Druantia. Toen had ik me nog niet helemaal verdiept in alle theorie en was nog in de veronderstelling dat alle anorganische filters oké waren en dat het vinden van een palmolievrije zonnebrandcrème onmogelijk zou zijn.

Deze zonnebrandcrème bevat zowel titaniumdioxide als zinkoxide als zonnefilters en biedt daardoor een goede bescherming, maar is dus misschien toch niet helemaal ideaal voor het zeeleven. Hij is waterbestendig en bevat vitamine E, maar ook parfum en ingrediënten waarvoor vrijwel zeker palmolie gebruikt is.De zonnebrandcrème is een heel dunne vloeistof in sprayvorm die duidelijk naar kokos ruikt. Bij het spuiten knoei ik meteen wat en als ik eerst op mijn hand spuit, blijkt het zo dun dat het er bijna als water vanaf dreigt te lopen. Alga Maris heeft ook dikkere crème met vrijwel dezelfde ingrediënten in een pompflacon, dus dat lijkt me eigenlijk een fijnere optie. Beiden hebben een losse dop die in no time vies en los raakt, waardoor ik de spray niet zonder plastic zak eromheen in mijn reistas mee durf te nemen.


Doordat de zonnebrandcrème zo dun is, gaat het uitsmeren heel makkelijk. Zo makkelijk dat ik me afvraag of het er wel dik genoeg op zit. De witte waas valt me erg mee en lijkt zelfs eerder een beetje roze. Op mijn onderarmen en onderbenen is dit wel zichtbaar, maar in mijn gezicht is dat het nauwelijks. Daar durf ik wel mee gezien te worden!
Bovendien voelt het laagje dat achterblijft helemaal niet vervelend.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de bescherming en ik kan je beloven: dat zit wel goed. Snorkelen en bootje varen zijn beruchte verbrandactiviteiten, maar daar kwam ik zelfs ondanks mijn bleke winterhuidje geheel ongeschonden vanaf. Tijdens het snorkelen kon ik de zonnebrandcrème op mijn huid zien zitten en dat zat er nog netjes op toen ik na een half uur het water uit kwam. Voor wetenschappelijk doeleinden moest ik dit nog enkele malen herhalen, dus dat was wel even afzien! Ik hoop alleen dat ik het de koraal en de visjes niet te zwaar heb gemaakt met die titaniumdioxide en parfum.


Pluspunten: de zonnefilters titaniumdioxide en zinkoxide bieden gezamenlijk een goede bescherming, veilig voor de gezondheid, het bevat vitamine E en is waterbestendig.
Minpunten: de titaniumdioxide is mogelijk niet helemaal veilig voor het zeeleven, er is vrijwel zeker gebruik gemaakt van palmolie, er zit parfum in en het is een spray.
Oftewel: geen ideale samenstelling, maar hij beschermt goed, is waterbestendig, smeert makkelijk en de meest schadelijke stoffen zitten er niet in. De spray vond ik tamelijk onhandig, maar de zonnebrandcrème smeert fijn en werkt prima. Al met al dus geen optimale, maar ook zeker geen slechte keuze.

Attitude


Nadat ik tot de conclusie kwam dat het gebruik van alleen zinkoxide als zonnefilter waarschijnlijk een betere optie is voor het zeeleven, wees lezer Ingrid mij op het merk Attitude. De enige in Nederland verkrijgbare veganistische zonnebrandcrème die goed scoort op mijn lijstje. Nog net voor mijn vakantie viste ik de parfumvrije variant uit webshop Babongo.

Zinkoxide is dus de enige zonnefilter, maar er zitten helaas ook ingrediënten van palmolie in en juist geen antioxidanten. In de tube zit een crème die wat mij betreft wel iets dikker had mogen zijn. De klikdop kan ik niet verliezen en de handige tube mag zonder plastic zak erom in mijn tas. Zoals te verwachten van een parfumvrije zonnebrandcrème, ruikt het niet echt ergens naar en dat is oké.

Ondanks dat de crème niet echt dik is, lijkt hij haast taai bij het uitsmeren. Bij de eerste paar keer wrijven, lijkt het spul zich alleen te verplaatsen. Pas na een aardig aantal keer wrijven, verdeelt het zich over mijn huid. Ik dacht dat non-nanodeeltjes altijd een duidelijke witte waas zouden, geven, maar ik vind hem nauwelijks zichtbaar. Wel voelt de huid erg plakkerig aan. Op mijn lichaam is dat slechts een beetje storend, maar in mijn gezicht heeft het echt een onprettig effect. Het voelt alsof mijn huid dusdanig afgesloten wordt, dat ik niet meer kan zweten. En laat dat nou net iets zijn waar ik zo goed in ben.

De bescherming is volgens mij niets mis mee. Ik was een heel klein beetje verbrand, maar dat was het gevolg van weer zo’n gevaarlijke combinatie van zon een zeewind, waardoor ik me met mijn stomme hoofd te laat bedacht om me opnieuw in te smeren. Ondanks mijn gezweet bleef de zonnebrandcrème wel een tijdje zitten, maar zeker niet zo lang als die van Alga Maris. Ik heb niet getest of hij ook waterbestendig is als je een tijdje het water in duikt, maar hij is onder de kraan vrij makkelijk af te spoelen.


Pluspunten: zinkoxide biedt een goede bescherming, veilig voor de gezondheid en het zeeleven, zit in een handige tube, veganistisch en is – in ieder geval in theorie – waterbestendig.
Minpunten: er is vrijwel zeker gebruik gemaakt van palmolie, het smeert niet heel fijn, voelt plakkerig en is voelt vooral onaangenaam in het gezicht.
Oftewel: op de palmolie en gebrek aan antioxidanten na een ideale samenstelling, maar minder fijn in gebruik. Ik maak hem wel op, maar zal hem niet opnieuw kopen. Ingrid vond hem zelf overigens wel fijn, dus misschien moet je hem niet helemaal afschrijven op basis van mijn ervaring!

Zonnebrandcrèmes met alleen titaniumdioxide

De meest geteste zonnebrandcrème met anorganische filters die ik tegenkwam, is met stip Lovea bio sun spray SPF 30. Desiree, Iris, Sofie en Zoë waren er overwegend positief over, maar ik wil er kort over zijn: niet doen. Hij kan nog zo lekker smeren, maar deze zonnebrandcrème bevat alleen titaniumdioxide en biedt dus onvoldoende bescherming tegen UV-A. En dan heb ik het nog niet eens over de alcohol, parfum, palmolie en insecticiden die er ook in zitten.

Ook onder andere Lavera sunscreen SPF 30 die Mariëlle en Natasja testten, Alphanova sun SPF 30 die Mariëlle testte, Acorelle spray solaire SPF 30 die Zoë testte en Naïf zonnebrandcrèmes waarvan Shirly de SPF 50 (toen nog wel mét zinkoxide) testte, zou ik je bij gebrek aan volledige bescherming willen afraden.

Zonnebrandcrèmes met titaniumdioxide en zinkoxide

Zonnebrandcrèmes met zowel titaniumdioxide als zinkoxide zijn waarschijnlijk dus niet helemaal ideaal voor het zeeleven, maar bieden wel een goede bescherming. Evenals de Alga Maris organic sun spray SPF 30 zou ik zeggen dat het geen optimale, maar zeker ook geen slechte keuzes zijn.

Merel testte Goddess garden everyday SPF 30 en vond deze goed beschermen, smeren en ruiken. Naast de titaniumdioxide kan ook de lavendelolie mogelijk het zeeleven verstoren en is het gebruik van palmolie niet erg milieuvriendelijk. Earth Line argan bio sun SPF 20 bevat eveneens palmolie, maar ook parfum en extracten van citrusvruchten. Sophie was enthousiast over het gebruik ervan voor haar lichaam, maar niet voor haar gezicht vanwege de glans.

Zonnebrandcrèmes met alleen zinkoxide

Naast Attitude zijn er meer zonnebrandcrèmes met alleen zinkoxide als zonnefilter, maar helaas zijn veel daarvan niet of slecht verkrijgbaar in Nederland.

The Ohm collection sun safe SPF 30 is hier wel verkrijgbaar en lijkt een goede optie. Hoewel het zichzelf de onbeschermde claim sea safe toedicht, weet ik niet of zee-organismen het daarmee eens zijn vanwege de aanwezigheid van de extracten van citrusvruchten. Ook de aanwezige bijenwas zou mogelijk restanten pesticiden met zich kunnen meebrengen, hoewel ik persoonlijk graag denk dat dat over zeer minimale hoeveelheden zal gaan. Ondanks deze relatief kleine kanttekeningen is deze zonnebrandcrème op papier een van de betere opties die je kan vinden en hij lijkt zelfs helemaal vrij van parfum, alcohol, aardolie en palmolie. Mariëlle blijkt alleen moeite te hebben met het uitsmeren en vindt de witte waas te overheersend. Marieke vindt het juist fijn uitsmeren en heeft nauwelijks een witte waas.

Lezer Lilian kon ons vertellen dat ze blij is met Soléo organics sunscreen SPF 30. Deze bevat naast palmolie en bijenwas geen minder gewenste ingrediënten. De crème is een beetje vettig, maar dat vindt Lilian juist wel fijn voor haar droge huid. Alleen in haar gezicht vindt ze het niet fijn. Dat klinkt bekend!

Zonnebrandolie met alleen zinkoxide

Naast Attitude en Soléo organics vond ik nog twee merken verkrijgbaar in Nederland die er in theorie goed uit zien: Badger en Raw elements. Daarnaast wees lezer Nathalie me op het Tsjechische merk Amazinc!.

Deze drie merken hebben gemeen dat ze naast zinkoxide (vrijwel) niets anders gebruiken dan plantaardige olie en bijenwas. Geen water, geen palmolie, geen honderdduizend andere ingrediënten. Anders dan alle crèmes die hierboven besproken zijn en bijna te simpel voor woorden. Zou het werken? Smeert het fijn? Daar ben ik wel benieuwd naar!

Volgens Kyra werkt Raw elements face + body 30+ tin – dat precies dezelfde ingrediënten bevat als de tube – heel goed. Om erachter komen hoe hij smeert, moet ik uitwijken naar internationale blogs. Danielle schrijft dat de zonnebrandcrème goed beschermt, maar ze is niet blij met de witte waas en het uitsmeren kost wat moeite, omdat de crème erg dik – maar niet vettig – is. Ook Nina is verdeeld over de stick van Raw elements, die eveneens dezelfde ingrediënten bevat. Op Amazon staat een berg aan reviews die suggereren dat het een kwestie is van you hate it or you love it. De ene vindt de zonnebrandcrème van Raw elements erg dik, plakkerig, zwaar en/of stinkend, de ander juist lichtgewicht en makkelijk smeer- en afspoelbaar. Over Badger zijn eenzelfde soort reviews te vinden op Amazon. De ene krijgt er een droge huid van, de ander vindt het juist heel verzorgend. Over Amazinc! kan ik geen reviews vinden.

Uiteindelijk zijn deze zonnebrandcrèmes misschien toch niet zo anders dan de zonnebrandcrèmes op waterbasis, want ik krijg de indruk dat de gemiddelde ervaring erg lijkt op mijn ervaring met Attitude: taaie structuur en plakkerig, maar beschermt wel zolang het op je huid blijft liggen. Alleen had ik bij Attitude geen witte waas en hebben sommige mensen dat bij Raw elements en Badger wel. Aardig wat mensen schrijven bovendien dat het niet goed zou beschermen, maar ik vraag me af of ze dan misschien zo lang uitgesmeerd hebben dat ze de zinkoxide in feite weer verwijderd hebben.

Hoe dan ook, deze merken lijken me in ieder geval geen heilige graal en ik sta er dan ook niet echt meer om te springen om het te proberen. Jij wel? Badger koop je via Ecco Verde en Raw elements via Indisha.

Conclusie

Er is opvallend veel verschil tussen verschillende zonnebrandcrèmes en ook bij een enkele crème is er veel verschil tussen individuele ervaringen. Het lijkt wel of geen enkele anorganische zonnebrandcrème bij iedereen wel of juist niet bevalt.

Ik dacht dat je bij zonnebrandcrèmes met alleen zinkoxide niet onder de witte waas uit kon komen, maar Marieke had dat niet bij The ohm collection en ik ook nauwelijks bij Attitude. Als ik voorzichtig een beetje ga generaliseren, zou ik zeggen dat crèmes met zinkoxide meestal vrij taai en vettig zijn, soms in meer of mindere mate een witte waas geven en in principe altijd wel goed beschermen. Het ligt denk ik aan je verwachtingen, je huidtype en of je het in je gezicht wil gebruiken of zo’n crème je bevalt. Zelf heb ik niet zo’n moeite met een witte waas, maar het verstikkende gevoel in mijn gezicht is wel een deal breaker. Ik ga de tube Attitude nog wel opmaken op mijn lichaam, maar niet op mijn gezicht en ga hem ook niet opnieuw kopen.

Zonnebrandcrèmes met alleen zinkoxide bevatten allemaal zo rond de 20% zinkoxide en ik vermoed dat dit hoge gehalte die typische taaie structuur veroorzaakt. Zonnebrandcrèmes die naast zinkoxide ook titaniumoxide bevatten, bevatten veel minder van beide filters – vaak elk zo’n 6%. Ik weet niet of ze elkaar versterken om alsnog dezelfde sun protection factor (SPF) te bereiken, maar deze samenstelling lijkt er wel voor te zorgen dat deze crèmes veel makkelijker smeren en uit de reviews krijg ik ook de indruk dat ze over het algemeen beter in de smaak vallen.

Hoewel Badger en Raw elements voor het lezen van alle reviews nog hoog op mijn uitprobeerlijstje stonden vanwege de ingrediënten, neig ik nu vanwege de smeerbaarheid eerder nog naar Eco cosmetics (als het gehalte zinkoxide niet heel hoog is), Goddess garden of zelfs gewoon de lotion-variant van de Alga Maris-spray die ik hierboven besprak. Mét titaniumdioxide, inderdaad. Ik wil een crème namelijk gewoon op mijn gezicht kunnen smeren zonder dat die aanvoelt alsof hij in plastic folie ingewikkeld wordt en moet dan maar hopen dat de effecten van de titaniumdioxide, parfum en etherische oliën heel minimaal zijn. De ideale anorganische zonnebrandcrème bestaat blijkbaar (nog) niet echt voor mij, dus ik zal ergens concessies moeten doen.

Intussen loer ik ook nog naar de zonnebrandcrèmes met organische filters, want met een paar van de beste, nieuwste filters die er zijn, is er in theorie nog steeds een perfecte zonnebrandcrème te maken die optimaal beschermt, lekker smeert en vriendelijk is voor onze gezondheid en het milieu. Moet die alleen nog even samengesteld worden!

Heb jij ook ervaring met zonnebrandcrèmes met anorganische filters? Deel vooral wat je geprobeerd hebt en hoe je dat vond. Gouden tips zijn altijd welkom!

Dit denken jullie ervan

 1. Leuke test, en je overzichtsartikel over zonnebrandcrèmes is ook super! Ik heb een paar jaar Lovea gebruikt vanwege het groene imago, maar toen ik me meer ging inlezen ben ik overgestapt naar Uncover en heb ik Lovea de prullenbak in gemikt. Ik vind Uncover een hele fijne crème, smeert makkelijk en geen witte waas of vettig laagje. Helaas niet zo goed voor het zeeleven dus (helpt het dat ik bijna nooit in zee zwem?), maar voor mij de beste optie op dit moment. Ben benieuwd of jouw perfecte crème nog ontwikkeld zal worden, ik hoop het wel!

  1. Normaal gesproken zou ik zeggen dat je een zonnebrandcrème beter wel op kan maken, maar dat Lovea niet goed beschermt tegen UV-A kan ik je geen ongelijk geven dat je hem weggooit. Uncover vind ik ook echt een interessant product. Een betere bescherming kun je in theorie niet krijgen! Fijn om te horen dat hij je bevalt, ik hoor er veel positiefs over. Misschien helpt het inderdaad wel als je niet in de zee zwemt. Uiteindelijk spoelt alles via het doucheputje nog naar de zee, maar misschien dat de schadelijke filters snel genoeg afbreken, zodat ze niet meer zo schadelijk zijn. Mijn gevoel zegt dat, maar weten doe ik het niet!
   Haha ja, ik krijg al bijna de neiging om Jetske van Uncover te mailen of ze die perfecte zonnebrandcrème niet even kan ontwikkelen. Het probleem is dat veel eco-merken zich op de anorganische filters hebben gestort en de bedrijven die de allerbeste organische filters in handen hebben meestal wat minder met het milieu bezig zijn. Maar wie weet, ooit! Gelukkig wordt de meest schadelijke filter oxybenzone wel steeds meer uitgefaseerd, dus dat is al een heel goed begin.

 2. Pingback: Groene tip: natuurlijke zonnebrand van Lovea - Aandachtige Blog

 3. Thanks voor je uitgebreide blogpost over zonnebrandcremes. Het ligt dus wel een stukje ingewikkelder dan ik eigenlijk had gedacht. Ik heb mijn blogpost over Lovea maar even aangepast, want die zou ik inderdaad (met de kennis die ik nu heb) niet meer aanraden.

  1. Tja, ik dacht ook dat Lovea wel oké was, daarna bleek die titaniumdioxide misschien toch niet zo fijn voor de zee en ik realiseer me pas sinds kort dat het eigenlijk best erg is dat een zonnebrandcrème blijkbaar niet per se een volledige bescherming hoeft te bieden. Wel jammer, want hij lijkt bij iedereen veel beter in de smaak te vallen dan die met alleen zinkoxide. Heb jij nog iets anders geprobeerd de afgelopen tijd?

 4. Ik heb vorig jaar de zonnebrandcrème van Jetske Ultee, die werd aangeraden in het vorige artikel, gekocht aangezien ik toen op zoek was naar een fijne crème. Hij bevalt erg goed, want de crème meert fijn uit, laat geen waas achter en beschermt goed. De enige nadelen zijn dat mijn huid er erg van gaat glimmen en ik heb met deze crème wel dat verstikkende gevoel op mijn gezicht. Laatst zag ik in de nieuwsbrief van HeelNatuurlijk dat zij een zonnebrandcrème hebben ontwikkeld met en zonder tintje. Ik heb er even snel naar gekeken en het leek er goed uit te zien, maar om eerlijk te zijn heb ik me er nog niet heel erg in verdiept, omdat ik eerst andere zonnebrandcrèmes wil opmaken. Het leek me echter wel de moeite waard om het hier te vermelden, misschien is het wel wat!

  1. Oh jee, ik dacht dat verstikkende gevoel echt door het hoge gehalte zinkoxide kwam, maar het kan blijkbaar dus ook door andere ingrediënten veroorzaakt worden. Balen zeg.
   Die van HeelNatuurlijk ziet er wat ingrediënten betreft echt perfect uit! Hij is zelfs nog beter dan Badger en Raw elements, want er zit geen bijenwas in. Ik ben wel bang dat hij door het hoge gehalte zinkoxide alsnog zo vreemd smeert en voor een verstikkend gevoel zorgt, maar voor die prijs valt het eens te proberen. Dank voor de tip!

  2. Ik ervaar dat verstikkende gevoel niet, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik de zonnebrandcrème speciaal voor het gezicht (Suncare, met antioxidanten) gebruik. Een stuk prijziger, maar als het rimpels voorkomt spaar ik daar weer toekomstige botox-behandelingen mee uit ;D

   1. Haha, preventief investeren. Heel verstandig!
    De suncare is wel anders in samenstelling, zag ik. Speciaal voor het gezicht inderdaad, dus misschien scheelt dat wel wat qua gevoel. Denk dat ik het zelf maar eens moet gaan proberen 🙂

   2. Hi Wilke, ben zelf ook hard op zoek en deze klinkt interessant. Ik zie alleen geen antioxidanten in deze zonnebrandcreme, en is ook niet speciaal voor gezicht, maar voor lichaam en gezicht. Of bestaat de versie die jij beschrijft niet meer wellicht?

 5. Hoi ik blijf maar dubben welke zonnebrand ik nu het beste kan kopen voor mezelf en mijn zoontje van ruim 1.5. We gaan binnenkort lekker een weekje naar Turkije en wil graag zo verantwoord mogelijk smeren. Ik twijfel tussen Soleo organics en the ohm collection. Welke zou jij adviseren? En is het mogelijk bij ons beiden factor 15 te gebruiken? Mijn zoontje is half Turks dus al licht getint.

  1. Ik kan niet zeggen welke je moet hebben, want het ligt er net aan wat je belangrijk vind! Soleo en Ohm ontlopen elkaar niet veel en bieden in ieder geval bescherming tegen UV-A en UV-B, dus daar zit je sowieso wel goed mee, denk ik. Ik zou wel altijd voor factor 30 gaan, want ook als je niet verbrandt loopt je huid nog steeds schade op als die niet goed beschermd is.

 6. Wilde de Suncare van Jetske gaan gebruiken en een andere voor watersporten. Team van Jetske raadde
  La Roche-Posay Anthélios Dermo-Pediatrics SPF50+ aan, maar als ik de ingredienten daarvan lees….. alcohol, PEG en nog wat vage namen waarvan ik denk, volgens mij is dat helemaal niet goed voor de zee en ook niet voor mijn huid……
  Begin zo wel mn vertrouwen te verliezen in deze club mensen. Die gezichts zonnebrand Suncare is wel echt goed toch?

  1. Hmm, dat is wel curieus inderdaad. De crème bevat wel twee heel goede, moderne filters die goed beschermen en is zeer waterbestendig, dus ik denk dat ze hem daarom aanbevelen. Daarnaast zie ik nog twee matige filters en inderdaad die alcohol waar Jetske zelf altijd voor waarschuwt. Maar misschien is er gewoon niks beters beschikbaar als je kijkt naar de beste bescherming en waterbestendigheid.
   Die Suncare voor je gezicht lijkt me wel echt heel goed hoor. Voor buiten het water dan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *