Duurzaam scheren met een safety razor

In de loop der jaren ben ik steeds iets duurzamer gaan douchen, maar nu is het tijd voor de laatste stap: de safety razor. Ik testte het levensgevaarlijke mes in combinatie met een aantal verschillende zepen en oliën.

Het scheermes en de scheerzeep heb ik zonder voorwaarden ontvangen van Druantia. Zoals toegelicht in de disclaimer deel ik uitsluitend mijn oprechte mening.

scheren

Onlangs nam ik mijn eigen doucheroutine onder de loep. Hoewel het aantal minuten dat ik wekelijks onder de douche sta me enorm meeviel, was er op allerlei andere vlakken nog best wat te verduurzamen. Scheren is daar een van.

Wegwerpmesjes, epilators en scheermesjes met vervangbare koppen

Vroeger gebruikte ik alleen maar van die plastic wegwerpmesjes en dat veroorzaakte een hoop afval. Op fora lees ik dat sommige mensen deze mesjes na één keer gebruik al weggooien, anderen na een paar weken. Fabrikanten adviseren het mesje na 5 tot 7 keer te vervangen. Om ze net zo lang te gebruiken totdat er met grof geweld geen haar meer te snoeien valt, beveelt niemand aan, maar daarmee heb ik in al die jaren tenminste íets minder veel afval veroorzaakt.

Om praktische redenen ben ik voor mijn oksels en benen uiteindelijk een epilator gaan gebruiken. Zo’n apparaat kost veel grondstoffen, water en energie om te produceren en ook nog weer stroom bij het gebruik. Het is waarschijnlijk dus ook niet de meest duurzame optie, maar aangezien ik hem nu toch al – heel lang! – heb, blijf ik hem ook gebruiken. Het stroomverbruik van de epilator weegt hopelijk op tegen het vervangen van scheermesjes, maar het is lastig om dat te checken. Het scheelt in ieder geval dat ik uitsluitend groene stroom verbruik en het ding nooit onder de stromende douche gebruik.

Voor de bikinilijn en voor alles tijdens vakanties heb ik lange tijd wel nog steeds die wegwerpmesjes gebruikt. Sinds ruim anderhalf jaar heb ik daarvoor een fatsoenlijker scheermes met vervangbare koppen. Deze gaat zóveel langer mee! En als je uiteindelijk dan toch een mesje moet vervangen, verdwijnt er tenminste alleen maar een opzetkop in de prullenbak. Die combinatie zorgt ervoor dat het echt een hoop afval bespaart ten opzichte van wegwerpmesjes.

scheren

Safety razor

Hoewel ik intussen dus een hoop minder afval veroorzaak en ook niet veel gas en water meer verspil door extra lang onder de douche te blijven staan om daar uitgebreid mijn benen te scheren, kan het nog steeds een stukje beter.

Het leek me altijd al heel tof als mijn vriend zo’n ouderwets scheermes zou gebruiken. Zo’n groot, echt mes waarmee ze je bij de Turkse kapper ook nog scheren. Super stoer en helemaal afvalvrij, want je kan hem eindeloos bijslijpen. Alleen misschien niet zo geschikt voor het hele lichaam.

Dankzij een uitgebreid artikel van Iris werd ik eraan herinnerd dat er ook een subtielere tussenversie bestaat: de safety razor. Deze bestaat uit een stevig, roestvrijstalen handvat met kop. De kop kun je openschroeven en daar schuif je dan een scheermesje tussen. Dit mesje is in feite niet meer of minder dan een metalen plaatje met gaatjes erin en dat aan weerszijden superscherp geslepen is.

Het voordeel: nóg minder afval, omdat je alleen het mesje vervangt en waarschijnlijk ook omdat ze nog weer langer meegaan dan de vervangbare scheerkoppen. Daarnaast zijn ze uiteindelijk ook goedkoper, want na de investering in de houder, hoef je nauwelijks nog geld uit te geven aan de uiterst goedkope mesjes.

Wat houdt me dan tegen? Het klinkt een beetje eng! De safety razor heet in het Nederlands eigenlijk een krabbertje en dat klinkt helemaal niet zo aangenaam. Iris waarschuwt ook dat het wat oefening en tijd nodig heeft en staan er hele tutorials online die laten lijken alsof het super moeilijk is. En dan gebruik ik scheermesjes ook nog eens voornamelijk voor mijn bikinilijn en als ik ergens níet wil uitschieten, is het daar wel.

Terwijl ik zat te dubben of ik een nieuwe vervangbare scheerkop of een safety razor aan zou schaffen, kreeg ik precies zo’n safety razor van het merk Mühle aangeboden door webshop Druantia. Dat was op het juiste moment een goede schop onder mijn kont om het dan toch maar eens te proberen.

scheren

De test

Het scheermes

Wat een mooi ding! Hij ziet er luxe uit en vóelt zelfs luxe. Maar ja, ook nog steeds wel een beetje eng dus. Eerst die kop eens openmaken en een mesje erin. De bovenkant van de kop zet je daarna weer over het mesje heen. Aan weerszijden zie je een stukje van het snijvlak er tussenuit piepen.

Hoewel ik normaal gesproken dus eigenlijk alleen mijn bikinilijn scheer, zul je begrijpen dat ik toch maar even met mijn benen begonnen ben. Ik durfde het mes bijna niet tegen mijn huid aan te leggen en mikte eerst maar op een wat langere haar. Goink! Je hóórt het gewoon, alsof je een prei afhakt met een zwaard. Of nou ja, dat denk ik tenminste.

Het is de kunst om het mesje in de juiste hoek op je huid te zetten, waarbij je weinig druk zet. Mijn angst bleek overbodig. Na wat oefenen op vlakke stukjes been, zijn ook de enkels er zonder snijwonden vanaf gekomen en ben ik uit plezier zelfs nog even doorgegaan tot aan mijn knieën. Het duurt naar mijn idee eigenlijk helemaal niet langer dan met een ander scheermes, dus dat is best een meevaller.

Het resultaat? Van mijn toch al botte scheermes is het makkelijk winnen, maar glad is het zeker. Heel glad zelfs!

Het enige nadeel tot nu toe – ik heb me nog niet gesneden, dat scheelt! – is meteen ook weer een voordeel. Een ‘gewoon’ scheermes maak ik snel schoon door hem in tegengestelde richting over een handdoek te vegen en onder de kraan af te spoelen. De safety razor wordt eigenlijk pas echt schoon als je hem weer open schroeft. Dat kost wel wat meer tijd, maar daarbij kun je hem wel echt goed schoonmaken. Ik verwacht daarom dan ook dat hij veel langer goed zal blijven dan die scheerkoppen waarbij altijd wel iets tussen die driedubbele mesjes blijft zitten.

scheren

Scheerzeep en -olie

Het stukje huid dat ik alleen met water scheerde werd behoorlijk glad. Na afloop voelde het een heel klein beetje branderig, maar omdat het mes zo scherp is, stelde dat nauwelijks wat voor.

Bij het scheermes kreeg ik ook scheerzeep van Friendly Soap aangeboden. Deze bestaat voornamelijk uit verzeepte kokos- en olijfolie, is palmolievrij, SLS-vrij, dierproefvrij, vegan en alcoholvrij en voldoet hiermee dus ruimschoots aan mijn eisen.

Met een beetje water kun je makkelijk een schuimende massa maken. Als je twee handen hebt, heb je er geen borstel voor nodig. Ik gebruikte eerst al meteen te veel zeep, waardoor het wat stroperig werd. Met wat meer water erbij gaat het mesje er makkelijker overheen en dan werkt het uitstekend. Mijn huid kán volgens mij niet gladder dan dit en ik kreeg geen irritaties.

Ter vergelijking scheerde ik mijn andere been met Aleppozeep, wat pure olijfzeep is. Ook hierbij geldt dat je niet teveel moet gebruiken. Doordat het niet schuimt, werkt het iets minder fijn, maar het werkt wel. En wederom een superglad resultaat en geen irritaties.

Omdat Iris zo enthousiast is over haar scheerolie, heb ik nog een klein experimentje gedaan. Alle scheeroliën die ik zo snel kon vinden, bestaan voornamelijk uit olijf- en/of kokosolie én zijn nogal aan de prijs. Volgens vele websites kun je deze oliën ook gewoon puur gebruiken om mee te scheren.

Ik scheerde mijn benen enkele dagen later nog een keer. Nu één been met olijfolie en de ander met kokosolie. De handdoek lag er alweer onder, maar met de paar druppels die al genoeg bleken te zijn, was dat helemaal niet nodig geweest. Het insmeren en scheren met olie is ontzettend fijn! Na afloop hoef je niet meer af te spoelen en af te drogen, maar kun je het gewoon laten intrekken. Het lijkt zowat meer op een schoonheidsbehandeling dan op een rotklusje.

De kokosolie vind ik geloof ik ietsje fijner, omdat het wat minder plakkerig voelt en niet ruikt alsof mijn benen zometeen de oven in moeten. Bij beiden wordt het resultaat zo mogelijk nog weer iets gladder dan met de scheerzeep.

Ondanks dat de oliën online juist geprezen worden omdat ze irritaties zouden verminderen, heb ik na afloop helaas toch een branderig gevoel. Vreemd genoeg zelfs meer dan na het scheren met alleen water. Misschien voelde het zo glad dat ik wat fanatiek aan de slag ben gegaan en teveel druk heb gezet.

scheren

Conclusies

Wegwerpmesjes wilde ik sowieso al nooit meer kopen, maar de fabrikanten van scheermesjes met vervangbare koppen verdienen voortaan ook niets meer aan mij. De safety razor geeft een beter resultaat, veroorzaakt veel minder afval en is uiteindelijk nog goedkoper ook.

Ik moet nog even moed verzamelen om oksels en bikinilijn te gaan scheren met de safety razor, maar heb er inmiddels wel vertrouwen in gekregen dat het moet gaan lukken. Dat het scheren en vooral het schoonmaken van het mes iets meer tijd kost, vind ik het dan meer dan waard.

Scheren met zeep geeft een beter resultaat en minder irritatie dan wanneer je alleen water gebruikt. De scheerzeep van Friendly Soap beviel me iets beter dan Aleppozeep. De oliën en dan met name de kokosolie zijn het fijnst in gebruik, maar daar kreeg ik toch nog een branderig gevoel van. De kokosolie ga ik later zeker nog eens – en dan wat voorzichtiger – proberen.

scheren

Heb jij ook een safety razor? Of zou je hem nu wel eens willen proberen?

[Update: Inmiddels heb ik mijn benen nog een paar keer geschoren met alleen water, met de scheerzeep en met kokosolie. Nu ik wat voorzichtiger was, kreeg ik bij alle drie de middeltjes geen irritaties meer. Met water voelt het het minst prettig, maar is wel een lekker makkelijke en snelle optie. Met scheerzeep en kokosolie scheert het veel soepeler en droogt je huid wat minder uit. Na het gebruik van kokosolie kost het wat meer moeite om het mesje weer schoon te krijgen, terwijl het bij de scheerzeep juist wat meer werk is om je benen af te spoelen.

Nu ben ik weer lekker aan het epileren geslagen, want dat is toch een betere manier voor mij in de strijd tegen wildgroei. Maakt dat het mes nu dan overbodig? Nee! Want hij blijkt ook geschikt voor oksels en bikinilijn. En dan nog steeds geheel zonder snijwonden.]

Dit denken jullie ervan

 1. Leuke review! Hij staat ook op mijn verlanglijstje. Net zoals jij stel ik het uit omdat ik een beetje bang ben voor snijden en het gebruiksgemak, en ook omdat ik heel snel veel uitslag en ontstekingen krijg…
  Maar ooit ga ik het proberen. Ik ben benieuwd naar de ervaring met bikinilijn.

  1. Dank je! Het viel me dus echt heel erg mee. Misschien gewoon proberen als je huidige mesje aan vervanging toe is? Ik wilde liever geen plastic meer kopen, dus wat dat betreft was het een ideaal moment en toen moest ik wel 😉

 2. Yep heb al een tijdje een safety razor (zelfs tweedehands op MP) en scheren ermee gaat me prima af, ook bij oksels en bikinilijn. Bij beide laatsten ben ik wel wat voorzichtiger en daardoor zijn mijn oksels misschien iets minder glad dan eerst. Maar ik vind t prima genoeg.
  Bewonderenswaardig dat jij zo weinig letsel hebt bij de eerste keer; ik scheerde altijd droog en dat is echt niet aan te raden met de safety razor!! Mijn scheenbenen hebben er flink onder te lijden gehad.
  Nu scheer ik met scheerzeep van man (bij Werfzeep gekocht) en dat gaat prima. Kokosolie geeft bij mij ook irritatie; ben allergisch voor veel dingen met geur. Blijkbaar kan kokosolie zo natuurlijk mogelijk zijn etc, ik krijg er enorme uitslag van als ik t kort na het scheren op mijn benen smeer…..
  Dank voor de tip over andere zeep, ga ik ook eens proberen.

  1. Oh goeie, via MP is natuurlijk nóg duurzamer!
   Letsel klinkt meteen zo erg, haha. Gaat het nu nog steeds wel eens mis?
   Wel gek dat je uitslag krijgt van olie. Ik las juist overal dat het zo mild zou moeten zijn. Ik ga de kokosolie snel opnieuw proberen, anders hou ik het lekker bij de scheerzeep.

 3. Ik durf niet! Ik wil wel, maar het lijkt me zóóó eng! Mijn benen epileer ik, dus het gaat dan om mijn oksels en bikinilijn, maar daar durf ik toch niet zo veel risico mee te nemen. Die vind ik met een wegwerpmesje ook al eng, hahaha. Maar… Je bent wel érg positief… Dus misschien, over een poosje als ik genoeg moed heb verzameld, probeer ik het toch 😉

  1. Hihi, ik durde ook niet en deed het toch! Gewoon proberen en voorzichtig beginnen. De oksels zijn inmiddels ook zonder verwondingen gelukt, dus dat geeft moed om me aan de bikinilijn te wagen. Dat oude scheermes wordt nu zó bot dat ik binnenkort wel móet, haha :’)

 4. Interessant artikel. Ik gebruik scheermesjes met vervangbare kop maar gebruik die echt veel meer dan 7x. Ik denk eerder iets in de trant van 50 keer. Tot ik voel dat het moeilijk gaat. Dus voorlopig gaat een safety razor niet zo heel veel verschil maken qua afval, aangezien die ook nog geproduceerd moet worden en ik nog voor minstens 2 jaar scheermeskopjes heb liggen (voordeelverpakking, weet je wel).
  En ik scheer meestal met Marseillezeep en de waterkraan dicht.

  1. Oh gelukkig maar, dan ben ik niet de enige die veeeel langer doet met zo’n mes dan de ‘bedoeling’ is, haha. Die hoeveelheid afval leek me inderdaad ook niet een enorm verschil maken voor mij, maar ik vind het wel een fijn idee om geen plastic meer in huis te halen. Zo’n mesje kunnen ze vast ook veel recyclen dan een scheerkop. Maar precies, als je nog scheerkoppen hebt liggen, zou ik die ook zeker eerst opmaken. Weggooien is helemaal zonde. Kun je later altijd nog zien 😉
   Marseillezeep gebruik ik zelf liever niet vanwege palmolie, maar lijkt me net als de Aleppozeep wel fijn en goedkoop en kun je meteen overal voor gebruiken 🙂 Niet onder de stromende douche scheren maakt trouwens inderdaad nog het meeste uit qua duurzaamheid!

 5. Hi! Ik had even een vraag.. ik kom overal van de bewaardoosjes voor de messen tegen, maar ik kan niet vinden hoe je de messen zelf kunt recyclen. Weet jij dat? 🙂
  Groetjes Danielle

  1. Goede vraag! Ik dacht bij PMD (want metaal), maar omdat het scherp is moet het volgens de Afvalscheidingswijzer (goed verpakt) bij het restafval. Mogelijk wordt het daar dan alsnog uitgevist met een magneet.

 6. Beste Linda, onder andere door deze blogpost was ik helemaal enthousiast geworden over een safety razor en heb ik er ook een gekocht. Toen ik de verpakking openmaakte zag ik echter aan het begin van de handleiding meteen de waarschuwing staan “Make sure to only use the Mühle Safety Razor on your face and neck area! Under no circumstance use the razor on other parts of your body like your legs, armpits, back, intimate area etc. (the necessary 30 degree angle is not possible to meet on other parts of the body)”. Daar schrok ik van, want ik had hem (net als jij hebt gedaan) voor mijn benen willen gebruiken. Was dit jou ook opgevallen?

  Ik heb echter ook de beschrijving op de website van Druantia bekeken, en daar wordt netjes uitgelegd dat je het mes in een hoek van 30 graden op je huid moet zetten. Er wordt niets gezegd over dat het mes alleen geschikt is voor het gezicht. Wat is jouw mening hierover?

  1. Oh wat gek! Je hebt precies dezelfde gekocht zo te horen. Ik vind het een beetje gek want benen lijken me juist veel makkelijker te scheren dan een kin of bovenlip. Maar goed, ik zou niet weten waarom het niet zou kunnen met dit mesje. Sowieso wil je eerst voorzichtig beginnen, dus ik zou lekker gaan zitten en het eerst proberen op een makkelijk stukje onderbeen ofzo. Ik beloof je dat ik hem echt overal voor gebruik (behalve die baard dan haha), dus het kan echt gewoon!

 7. Heei! Ik had even een vraagje over de safty razor. Ik las op internet iets over verschillende scherpte van de mesjes, welke heb jij gebruikt?

  1. Goede vraag! Ik had eerst mesjes waar niks op stond, dus geen idee hoe scherp die waren. Ik vond ze wel redelijk snel bot worden. Daarna zag ik mesjes met cijfers erop. Bij SMIR zeiden ze dat die van Astra (met een 5 erop) het scherpst waren en ze hebben ook ‘beginnersmesjes’ (zie hier). Nu ben ik net begonnen met het eerste mesje van Astra. Ik merk eigenlijk geen verschil, maar ik hoop wel dat ie wat langer meegaat.

 8. Ik (man) scheer me elke dag. Aangemoedigd door de jubelende verhalen van (commerciële) websites heb ik ook een houder gekocht van Muhle. Heb er meteen honderd Astra mesjes bij genomen. Ik ben gewend aan een plastic wegwerpmesje. Met zo’n mesje deed ik 2 a 3 maanden. Zeker als ik na gebruik het mesje even droog. De mesjes van Astra zijn na een week bot. Na een maand nostalgisch scheren en 4 mesjes verder heb ik spijt van mijn keuze. De wegwerpmesjes scheren niet alleen sneller, ze zorgen voor veel minder irritaties. De verschillende scheerwebsites mogen hoog opgeven van alle voordelen, ik zie ze niet. Behalve dan dat je er geen plastic mee in huis haalt. Ik weet eigenlijk niet hoe duurzaam dit alles is. Je gooit elke week een metalen mesje weg en die mesjes en het apparaat moeten besteld worden, terwijl de wegwerpmesjes gewoon in de winkel liggen. Het resultaat van mijn aankoop is dat er nu een ongebruikt prijzig scheerding in de kast ligt met een doos mesjes. Ik ga terug naar de wegwerpmesjes. Milieuwinst is vooral te halen uit de kraan dichtdoen tijdens het scheren en daarnaast natuurlijk niet autorijden, geen vlees eten, niet vliegen. Met dit soort maatregelen houden we ons voor de gek.

  1. Dat is jammer, Kees! Dat laatste is sowieso waar, de winst zit hem vooral in minder warm water te gebruiken bij het scheren en de veel grotere acties die je kan doen.

   Wat de mesjes betreft, ben ik bij nader inzien ook niet erg onder de indruk van de kwaliteit. Die ik tot nu toe gehad heb zijn wel iets beter dan de wegwerpmesjes voor dames, maar ze gaan voor mijn gevoel niet langer mee dan het scheermes met verwisselbare kop die ik had. En heel opvallend: het scheermes met verwisselbare kop die mijn vriend heeft, blijft echt veel langer scherp dan die voor dames. Ik wil wel nog wat verschillende merken mesjes proberen, want er zit schijnbaar nogal wat verschil in scherpte en kwaliteit in. Irritaties had ik dan juist minder, dat is waarschijnlijk ook persoonlijk. Misschien dat je iemand anders blij kan maken met je mes. Niet alle experimentjes zijn een succes 🙂

Comments are closed.