Eiervervangers: veganistische eiersalade

Heb je al eens eiersalade zonder ei gehad? Het smaakt heerlijk en lijkt ook nog eens op het origineel. Bovendien kun je het supermakkelijk zelf maken.

Heb ik al eens verteld dat ik een kaasjunkie ben? Dat gaat dus vrijwel dagelijks op brood, over het eten, op een toastje of uit het vuistje. Omdat ik zowel voor mijn gezondheid als de planeet wel wat minder kaas zou mogen eten, probeer ik regelmatig plantaardig beleg.

Favorieten zijn pindakaas, cashewpasta en hummus, maar daar heb ik niet altijd zin in. Laatst redde ik een kuipje eiersalade van de voedselverspilling in de supermarkt en bedacht me dat ik dat ook prima plantaardige varianten van te fabriceren zijn. Op basis van tofu. Aan de slag dan maar.

eiersalade

Ingrediënten

Voor een veganistische eiersalade zonder eieren heb je nodig:

Blok tofu, uitgelekt
Veganistische mayonaise (zelfgemaakt of bijvoorbeeld Remia Mayolijn 100% plantaardig)
Ongezoete, plantaardige yoghurt (bijvoorbeeld sojayoghurt)
Kerriepoeder
Zwarte peper
Zout
Bieslook, bosuitje of peterselie

Zo maak je het

Dit recept is haast geen recept te noemen, zo makkelijk is het. Nóg makkelijker dan gewone eiersalade al is, want je hoeft geen eitjes te koken en te pellen.

Snij de tofu in kleine blokjes. Schep daar een paar eetlepels veganistische mayonaise en/of plantaardige yoghurt doorheen. Als je alleen veganistische mayonaise gebruikt, wordt de saus meer olieachtig. Op basis van plantaardige yoghurt is de saus iets dikker en romiger. Zelf gebruik ik het liefst evenveel van beiden en niet teveel in verhouding tot de tofu.

Breng de salade op smaak met zout en peper. Wees royaal met het kerriepoeder, want deze krijgt de hoofdrol. Voeg tenslotte nog fijngesneden bieslook toe of een ander vers kruid wat je voor handen hebt.

eiersalade

Zo smaakt het

De eerste keer dat ik veganistische eiersalade proefde, had ik het niet zelfgemaakt en geloofde ik haast niet dat er geen ei in zat. De structuur en milde smaak van de tofu lijkt precies op ei! Nu ik het zelf gemaakt heb, herken ik de tofu er iets beter in, maar ik vind het behoorlijk geslaagd.

Net zoals bij echte eiersalade komt de smaak wel voornamelijk van de specerijen en dat is nu ook weer zo. De smaak van ei mis ik niet echt, maar je als je wil kun je nog kala namak – ook bekend als Indian Black Salt – toevoegen. Dit zout bevat een klein beetje zwavel, waardoor het op de smaak van eieren lijkt.

eiersalade

Drie keer raden wat ik de hele week op brood heb gegeten? Nu heb ik wel weer even genoeg gehad, maar voor een volgende keer ga ik eens proberen of ik hem extra kan spicen met paprika- en chilipoeder.

Dit denken jullie ervan

  1. Afgelopen weekend heb ik deze gemaakt en je hebt geen woord gelogen: dit is echt een waardige vervanger! Kala namak kon ik helaas niet vinden, ik vermoed dat dat het nog iets lekkerder maakt. Maar vooralsnog waren ik en mijn mede-proevers erg content met dit receptje. Thanks!

    1. Maar ik kan dan ook echt heel slecht liegen, haha. Had je ook vegan mayo en sojayoghurt half om half gebruikt? Goede combi met jouw neptonijn 🙂

Comments are closed.