Gelukkig nieuw haar!

Gelukkig nieuwjaar! En wellicht ook gelukkig nieuw haar, want er zijn weer een paar nieuwe Zaailingen shampoo bars in de verkoop.

Meteen bestellen? Klik hier voor de webshop.Afgelopen zomer ging ik experimenten met het zelf maken van shampoo. Ingrediënten: het milde sodium coco sulfaat, biologische kokosolie, biologische karitéboter en een beetje water. Eindelijk een shampoo bar zonder palmolie, zonder het agressief reinigende SLS en zonder onnodig water en daarmee de bijbehorende conserveermiddelen en plastic fles. Niet geheel onbelangrijk: hij werkt fantastisch! Amke was het eerste proefkonijn en was eveneens direct enthousiast.

Eerste batch

In november maakte ik een eerste batch voor de verkoop. Een experimentje. De batch was in precies een week uitverkocht en ik kreeg al snel reacties binnen van tevreden klanten. Zo leuk om te horen dat hij andere mensen ook bevalt! Afgelopen week stuurde ik mijn zeer gewaardeerde klanten van het eerste uur een korte enquête, omdat ik graag wilde weten of ik toch nog het een en ander zou kunnen verbeteren.

Hoewel een paar mensen laten weten dat ze eerst nog hun oude shampoo aan het opmaken zijn voordat ze aan de shampoo bar beginnen, geeft het overgrote deel aan de shampoo fijn te vinden en hem eventueel opnieuw te willen bestellen. Hoera, wat een opluchting!

Voorheen gebruikte vrijwel iedereen een reguliere of milde shampoo uit een fles, dus dan was het misschien wel even wennen aan een shampoo bar. Hoe vaak iedereen hun haren eerst waste, is mooi verdeeld tussen elke dag, elke 2-3 dagen en elke 4-5 dagen. Eén iemand wast nu vaker, een paar wassen even vaak omdat het niet hun doel is om minder vaak te wassen en de helft kan nu 1 of 2 dagen langer zonder te wassen.

De zero waste-verpakking wordt gewaardeerd, maar sommigen zouden wel een geuriger zeepje willen. Eén iemand heeft ineens statischer haar. Zou dat niet door de kou komen van de afgelopen tijd? Iemand anders vindt wat zeepresten in haar borstel. Het is met die schuimende shampoo ook wel erg makkelijk om snel teveel te gebruiken, dus misschien helpt het om zo zuinig mogelijk te zijn. Ook weer lekker duurzaam en beter voor je portemonnee.

Bij iemand werd de shampoo op het laatst wat zachter ondanks dat de shampoo netjes op een roostertje werd gelegd. Het klinkt wel alsof de shampoo wel behoorlijk vaak gebruikt is, dus misschien heeft de shampoo iets minder tijd gekregen om te drogen dan dat hij nodig blijkt te hebben. Een te vochtige badkamer of hete verwarming zullen overigens ook niet erg helpen. Hoewel, vanuit Australië hoor ik dat de shampoo zich wel goed staande houdt bij zomerse temperaturen.


Tweede batch

In de webshop vind je nu de tweede batch! Naar aanleiding van de enquête heb ik besloten om het recept onveranderd te laten. Etherische oliën heb ik nog overwogen om toe te voegen, maar ik wil het product het liefst toch zo eenvoudig en neutraal mogelijk houden. Als je echt graag een geurtje wil of behoefte hebt aan de werking van een bepaald etherische olie kun je de shampoo ook zelf maken volgens dit recept of wellicht een druppeltje op de shampoo aanbrengen voordat je hem gebruikt.

Je kan inmiddels ook bestellen vanuit België hoewel de verzendkosten behoorlijk aan de prijs zijn. Betalen kan via een bankoverschrijving en via PayPal, maar nog even niet via iDeal vanwege een gebrek aan KvK-inschrijving.

De tweede batch is wederom een experimentje, voordat ik beslis of ik doorlopend shampoo bars wil aanbieden. Daarvoor moet ik ook eerst uitzoeken hoe het zit met allerlei regelgeving en bovendien moet ik vooral bedenken of ik er dan nog meer tijd in wil steken wat ten koste zal gaan van nieuwe blogs. Wellicht dat jullie animo duidelijk zal maken hoe het verder zal gaan met de Zaailingen shampoo bar! Heb ik je interesse gewekt? De webshop vind je hier.Voor nu eerst wens ik je graag een heel fijn en groen 2018 met lekker plantaardig eten, warme truien, gedeelde spullen en duurzame reizen!

Dit denken jullie ervan

  1. Yes, ik ben vooral heel blij dat andere mensen hem ook fijn vinden 🙂

 1. Hoi!
  Lijkt me leuk om de shampoobar eens te maken en te proberen. Maar waar koop ik de ingrediënten?
  Groeten Leonie

  1. Doe je er wel water bij? Het moet een beetje kunnen oplossen, anders blijven het inderdaad droge korrels. Ik doe meestal ook het deksel op de pan, zodat de warmte beter blijft hangen.

 2. Kun je inplaats van scs ook SODIUM COCOYL ISETHIONATE (SCI) gebruiken voor de shampoo?

  1. Jazeker, dat kan. Gebruik alleen wat meer olie, zodat het massapercentage van SCI niet boven de 60% uitkomt.

Comments are closed.