Hoe ik aan mijn ‘nieuwe’ telefoon kwam

Na jarenlange trouwe dienst was het eindelijk zo ver. Mijn smartphone was aan vervanging toe, maar zomaar een nieuwe halen wilde ik niet. Ik vertel je hoe ik aan een ‘nieuwe’ kwam.

Met mobieltjes heb ik altijd een beetje achter de feiten aan gehobbeld. Een hip, duur, modern toestel vond ik nooit zo belangrijk, maar op een gegeven moment wilde ik toch WhatsApp kunnen gebruiken en later ook Instagram. Mijn huidige telefoon kan dat laatste niet meer zo goed en dus ging ik op zoek naar een vervanger.

Een splinternieuwe telefoon was eigenlijk geen optie, want de milieuimpact is gigantisch en er zijn nog zoveel tweedehands smartphones die ongebruikt in een hoekje liggen. Voordat mijn mobiel het helemaal zou begeven, ging ik op zoek of ik een goed alternatief kon vinden.

Voordat ik je vertel wat ik gevonden heb, wil ik graag met je delen welke mobieltjes ik eerder heb gehad en wat ik precies zoek in een nieuwe.

Mijn telefoonverleden

Mijn eerste mobiel kreeg ik van mijn ouders toen ik in 2004 op kamers ging, zodat ze mij konden bereiken. Die klassieke Nokia 3310 werd een paar jaar later gejat toen hij al nauwelijks meer iets waard was. Voor 40 euro kocht ik een Nokia 3410 waar ik tot begin 2013 mee heb gedaan.

Achteraf gezien was het best heel duurzaam om bijna negen jaar te doen met twee toestellen, maar in werkelijkheid heb ik gewoon een hekel aan bellen, vond ik het prima om alleen op mijn computer thuis op internet te kunnen en vond ik het mijn geld niet waard. Liever spaarde ik voor mijn klimaatverwoestende vliegreizen.

Vooral vanwege WhatsApp was de verleiding voor een smartphone uiteindelijk te groot. Ik kocht een Samsung Galaxy mini 2 voor geloof ik zo’n 115 euro. Zo’n minicomputer in mijn zak vond ik toch wel heel bijzonder! Maar hoewel die Galaxy mini 2 al niet meer heel nieuw was toen ik hem kocht, was hij na 2 jaar toch eigenlijk al enorm verouderd. Twee jaar! Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat zoveel mensen dat lang vinden. Mijn sokken gaan al langer mee.

Toen mijn vriend zijn iPhone 6S kocht, mocht ik zijn iPhone 4S hebben. Die was ongeveer even oud als mijn Galaxy mini 2, maar zoveel sneller en meer up to date. Deze heb ik met plezier in gebruik genomen, zodat hij uiteindelijk in totaal zo’n vijfenhalf jaar dienst heeft gedaan. Tot eerder deze maand.

Overigens heb ik in mijn hele leven nooit een telefoon-abonnement gehad. Zoals gezegd heb ik een hekel aan bellen en doe ik dit dus nauwelijks. Toen ik mijn eerste smartphone kocht, was er inmiddels al overal wifi en vond ik een abonnement niet nodig. In geval van nood kan ik zonder abonnement alsnog gewoon op internet en betaal ik een of twee dubbeltjes om even iets op te zoeken. Dat werkt prima voor mij en zo geniet ik nog eens van het uitzicht als ik in de trein zit.

De iPhone 4S mét barst

Wat wil ik

Maar goed, nu wilde ik dus toch een nieuwe smartphone. Wilde ik die trouwens wel echt? Was het niet onder druk van de maatschappij? Bij grotere aankopen en zeker als ze veel impact maken op het milieu – zoals bij alle elektronica! – wil ik hier goed over nadenken, voordat ik iets koop.

Ondanks alle uren die ik doorbreng op mijn smartphone, blijft het voor mij een bijzaak. Niet iets waar ik honderden euro’s aan wil uitgeven. Ik gebruik hem nog steeds voornamelijk voor WhatsApp, Buienalarm en reisplanners, maar inmiddels ook voor Instagram en internetbankieren.

Mijn iPhone 4S kan alles goed af behalve Instagram, want dan crasht hij regelmatig. Bovendien heeft hij moeite met het laden van pagina’s in de internetbrowser en dat is vrij irritant. De foto’s zijn tamelijk slecht, maar ik vind het prima om mijn spiegelreflex te gebruiken voor de betere foto’s en met mijn mobiel alleen herinneringen vast te leggen.

Mijn eisen

De voornaamste reden om mijn iPhone te vervangen is dat ik Intagram fatsoenlijk wil kunnen gebruiken. Beter kunnen fotograferen en scrollen op internet zou niet onwenselijk zijn als ik dan toch over zou stappen. Een smartphone moet niet achterlijk duur zijn, maar liefst wel van een behoorlijke kwaliteit, zodat ik niet volgend jaar weer een nieuwe wil en een heel belangrijke eis: ik wil een klein toestel dat in mijn broekzak past.

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat ik me alvast voorbereidde op dit moment. Als ik toe was aan een nieuwe smartphone, zou ik namelijk kunnen kiezen tussen een nieuwe, gerefurbished of tweedehands. Waarschijnlijk zou ik het best nog wat langer uitgezeten hebben met mijn iPhone 4S als ik niet gezien zou hebben hoeveel toestellen er liggen te verstoffen die veel beter zijn dan wat ik heb.

Dus ja, dan wil ik toch echt een nieuwe, maar enkel onder voorwaarde dat het geen echte nieuwe is.

iPhone SE

Ik had mijn zinnen gezet op een iPhone SE, want deze is klein, sneller dan de 4S en tot op heden nog geschikt voor het nieuwste besturingssysteem. Daarnaast speelt mee dat Apple op de – voor mij veel te logge – Fairphone na het hoogst scoort op rankabrand, dat ik heb gemerkt dat de toestellen relatief lang meegaan én dat Apple zelf belooft dat ze hun toestellen langer willen blijven updaten.

Niet dat ze heilig zijn natuurlijk na het bewust vertragen van oudere telefoons, de werkomstandigheden van de arbeiders, het niet zelf kunnen repareren als het nodig is en de enorme hoeveelheid data die ze ons willen laten gebruiken door het bijkopen van opslag, maar volgens mij is het alsnog een betere keuze dan bijvoorbeeld Samsung of Huawei. En niet onbelangrijk: de iPhone SE is tweedehands goed verkrijgbaar.

Weer een tweedehandsje

Dat werd dus mijn doel: een tweedehands iPhone SE. Maar waar haal ik die vandaan? Van een bekende, van een winkel of van een onbekende particulier?

Rondvragen

Mijn iPhone 4S kreeg ik van mijn vriend, dus nu heb ik eerst ook even rondgevraagd bij bekenden en via Instagram of iemand een SE over had, maar dat was helaas niet zo. Een telefoon overnemen van iemand die je kent of vertrouwt zou wel ideaal zijn, want dan is de kans op oplichting simpelweg een stuk kleiner.

Refurbished?

Vorig jaar keek ik al even naar refurbished telefoons. Het concept sprak me enorm aan, want waarom zou je niet of nauwelijks gebruikte telefoons niet kunnen oplappen en opnieuw verkopen? Wat me opviel is dat ze niet heel veel goedkoper zijn dan nieuw. Daar zou ik mee kunnen leven als je zeker weet dat je een goed apparaat krijgt, maar de ervaringen die ik las waren nogal wisselend.

Het klinkt een beetje als een loterij. Je moet maar hopen dat je een goed product krijgt en als er problemen zijn moet je maar hopen dat je probleem goed afgehandeld wordt. Het gaat vast ook vaak goed, maar door de verhalen van mensen die keer op keer een kapot apparaat kregen of helemaal geen gehoor vonden bij de verkoper, vond ik het risico te groot.

Marktplaats

Gelukkig is er een enorm aanbod tweedehands smartphones te vinden. Eerst probeerde ik het via Marktplaats. Ik zocht naar de SE en vond er direct zoveel dat ik kon filteren op mijn eigen stadje. Met zo’n aankoop is het fijn als je het toestel zelf kan gaan bekijken en afhalen, dus hoe dichterbij hoe beter. Er was ruim aanbod en voor aanzienlijk lagere prijzen dan refurbished.

Al snel kon ik langskomen bij iemand die er een verkocht voor een spotprijsje, omdat de batterij niet meer zo goed zou zijn. Nu had ik net gelezen dat je tijdelijk een nieuwe batterij kan laten installeren voor 29 euro, dus dat was best een optie. Maar bij het bezoek bleek dat er al een nieuwe batterij in zat en er misschien iets met de software aan de hand was. Als deze telefoon mijn enige optie was geweest, was het misschien een lastige keuze geworden, maar ik had nog genoeg alternatieven en besloot deze te laten gaan.

Vervolgens vond ik er eentje van acht maanden oud voor een prima prijs. Hij was van een jonge knul die liever een groter toestel wilde. Voor zover te zien leek alles in orde, maar het blijft natuurlijk een gokje. Ik besloot het erop te wagen en nam hem over voor 130 euro. Mijn duurste smartphone ooit! Na een week gebruik heb ik nog geen gebreken kunnen ontdekken en de eerste foto’s al probleemloos kunnen uploaden naar Instagram. Snel een cover glass eroverheen, zodat het scherm niet zo snel eindigt als die van mijn 4S.

Plan B

Als het niet zo vlotjes gelukt was met het vinden van mijn nieuwe iPhone SE had ik nog kunnen zoeken in een grotere regio, op Tweakers of genoegen kunnen nemen met 16 GB. Sowieso had ik het best nog een tijdje kunnen uitzingen met de 4S in afwachting van nieuwe advertenties.

Daarnaast had ik nog kunnen kijken naar kleine modellen van andere merken, want ik ben ook niet vies van Android. Eventueel had ik alsnog een gokje gewaagd met een refurbished telefoon, maar één ding was overduidelijk: nieuw is compleet onnodig in de huidige markt als je niet per se het nieuwste van het nieuwste wil.

Mijn ‘nieuwe’ iPhone SE

Afvoeren van mijn oude telefoon

Behalve het in huis halen van ‘nieuwe’ spullen is het afvoeren net zo goed belangrijk om over na te denken. Mijn Samsung bleef lang in een laatje liggen als ‘reserve’, maar die heb ik nooit meer nodig gehad. Die iPhone 4S gaat nu dus zo snel mogelijk de deur uit.

Goede telefoons kun je nog prima doorgeven of doorverkopen. Op Marktplaats staan een paar advertenties voor een iPhone 4S, maar ik durf echt niets meer te vragen voor zo’n oudje met een barst in het scherm. Misschien is hij nog wel geschikt als eerste telefoon voor een kind of voor iemand die alleen wil kunnen bellen, dus ik ga eerst proberen of ik hem kan weggeven aan iemand die hem nog echt gaat gebruiken. Zo wordt de levensduur nog verder verlengd en dat is de meest duurzame optie.

Als dat niet lukt, denk ik dat ik hem zou inleveren bij Eeko. Dan gaat er een vergoeding naar een van de vele goede doelen waarmee ze samenwerken en kijken ze nog of de telefoon opgelapt kan worden voor hergebruik of dat hij gerecycled wordt. De kans op hergebruik acht ik klein, maar ik weiger dat bij voorbaat al op te geven. Als ik hem inlever bij de milieustraat hier om de hoek, weet ik vrijwel zeker dat mijn trouwe vriendje vermalen zal worden en – ondanks dat ze er dan allemaal kostbare metalen uit kunnen halen – doet dat toch wel een beetje zeer. Er is vast wel iemand die hem nog wil koesteren! Of nou ja, dat hoop ik althans…

Hopelijk heb ik je kunnen laten inzien dat je echt geen nieuwe smartphone hoeft te kopen als je aan een nieuwe toe bent. Zou je voor je volgende smartphone nu ook een tweedehandsje overwegen?

Dit denken jullie ervan

 1. Dank voor je info! Ik loop vreselijk achter op mobiele telefoongebied, dus ik kan deze informatie goed gebruiken. Ook fijn om te lezen dat je ook niet zo’n ‘verslaafde’ bent en in de trein uit het raam kijkt. 🙂

  1. Vooral als de wifi in de trein niet werkt, haha 😉
   Maar vreselijk achter lopen op telefoongebied is waarschijnlijk héél duurzaam!

 2. Yes! Fijn om jouw ervaring te lezen, en wat een perfecte timing… Ik heb ook een 4S, nog steeds m’n eerste. Deze week laadde hij opeens niet meer. Stress! Ik gebruik hem namelijk ook voor werk en als computer (heb geen internet thuis, maar wel 5GB per maand op de telefoon) en had geen oude telefoon meer liggen. Ik zat al te denken aan een Fairphone of Shiftphone (Duitse fairphone; iets meer bij de tijd dan de echte Fairphone), of toch maar een nieuw model waar ik weer heel lang mee kan doen. Maar ja, zoveel keuze… En geen internet meer om te vergelijken, haha! Uiteindelijk bleek een nieuwe laadkabel genoeg te zijn. Een opluchting, maar mijn zoektocht is nu wel officieel gestart…

  1. Oeh dat is wel schrikken als je er zo afhankelijk van bent. Fijn dat ie het nu weer doet, dan heb je lekker de tijd om te zoeken.

 3. Wow, netjes hoor! Je hebt echt heel lang met een oude telefoon gedaan (zowel je eerste als je tweede Nokia). Ik heb bijna 10 jaar gedaan met mijn eerste telefoon: de Nokia 3410. Fijn ding! Daarna kocht ik een Nokia music, die ik het liefst nog steeds had gehad als Whatsapp niet had bestaan. Voldeed aan al mijn eisen, die erg lijken op die van jou: broekzaktelefoons for the win!

  Op dit moment heb ik alweer vier jaar een tweedehands iPhone en gelukkig (fingers crossed) gaat dat nog goed. Ik heb er inmiddels twee keer iets aan laten repareren (speaker & nieuwe batterij). Beide reparaties kostten inclusief materiaal €30 à €40 en waren het wat mij betreft volledig waard. Mocht je ooit nog voor de keuze komen te staan: na een nieuwe batterij herken je je telefoon niet meer terug! Je kunt jezelf het repareren ook aanleren trouwens, er staan goede filmpjes van op Youtube.

  1. Grappig zeg, als mijn eerste Nokia niet gejat wat hadden we bijna precies dezelfde telefoongeschiedenis. Repareren is vaak echt de moeite waard inderdaad. Mijn vorige telefoon heeft ook eens een nieuw scherm gekregen. Een nieuwe batterij kan ook wonderen doen. Mijn laptop was ook weer als nieuw, nadat ik er alleen een nieuwe harde schijf in had gezet. Ook nog eens veel goedkoper dan alles maar meteen nieuw halen 🙂

 4. Ja dat is denk ik sowieso het plan. Ik twijfel soms of ik nog wel een smartphone zou willen, maar ik ben zot van instagram en ik gebruik mijn smartphone ook voor het werk… Mijn iPhone 5S is nu 3 jaar oud en toont nog geen enkele vorm van slijtage, dus ik hoop dat hij nog lekker lang gaat leven 🙂

  1. Ah ja Instagram, zonder die app zou ik mijn telefoon echt 90% minder gebruiken. Maar Whatsapp is toch ook wel heel erg handig hoor. Maar ik snap je overweging! Hopelijk hoef je voorlopig nog niet te beslissen 😉

 5. Ik heb nu een iPhone 6S, en inderdaad een tweedehandsje. Mijn 5S begaf het na ruim vier jaar, hij werd al steeds slechter en uiteindelijk kreeg ik hem helemaal niet meer aan de praat. Dus ik heb diezelfde dag nog via marktplaats een ‘nieuwe’ gekocht, meevallertje, voor 125 euro en ook soort van ‘refurbished’, alleen niet officieel. De verkoper werkte bij een bedrijf die dat soort dingen deed, en het scherm en de accu waren voor de verkoop vervangen, hij was helemaal nagekeken en goed ingesteld, dus weer zo goed als nieuw. Het enige? Een paar krasjes op de hoekjes. En dat boeit me eigenlijk vrij weinig.

  1. Wat een goede deal! Fijn om te horen dat er meer mensen niet vies zijn van tweedehands 🙂

 6. Ik heb een tweedehandsje van mijn vrouw gekregen, een Google Nexus geval. Bevalt goed, ik heb hem nog niet kunnen betrappen op het weigeren van noodzakelijke apps. Hij is ook niet zo groot en nog redelijk netjes. De batterij had langer mee mogen gaan, maar ach… voor zijn leeftijd is hij prima.

  1. Klinkt ideaal hoor. Heerlijk als je gewoon genoegen kunt nemen met een telefoon die voldoet 🙂

 7. Mijn Nexus 5x heeft het afgelopen lente begeven en in plaats van direct een nieuwe te kopen – ik hoopte stiekem op eentje via mijn werk maar dat is intussen een definitieve no – heb ik de oude van het lief in gebruik genomen. Hij had een nieuwe gekocht omdat de batterij van de oude niet lang meer meeging, maar ik doe er meestal een (werk)dag mee dus voor mij is dat voldoende. Hij is nu drie jaar oud, en het enige wat eraan mankeert is dat het geheugen constant vol zit, maar ik heb onlangs gezien dat je voor Huawei extra geheugenkaartjes kan kopen, dus waarschijnlijk ga ik dat doen. En als de batterij me wel begint te ergeren, dan kan ik er nog altijd een nieuwe laten insteken. Alles is beter dan zomaar een nieuwe kopen omdat je de oude beu bent, zoals ik vroeger altijd deed!

  1. Zo is dat! Met nieuwe batterijen en geheugenkaartjes zijn ze soms weer helemaal als nieuw

Comments are closed.