Langste Vegetarische Tafel 2016

Afgelopen vrijdag was ik bij de zesde editie van de Langste Vegetarische Tafel, een initiatief van de Vegetariërsbond. Met 1950 deelnemers werd er niet alleen een record verbroken, maar werd vooral het belangrijkste doel bereikt: veel mensen laten proeven dat vegetarisch eten voor een beter klimaat ook erg lekker kan zijn.

Net na zessen stopte de tram bij halte Museumplein in hartje Amsterdam. Toeristen drentelden rond de musea. In het gras zaten groepjes mensen met een boek of een picknickmand en hier en daar ging er een bal of frisbee door de lucht. Ik vroeg me af of deze mensen wisten dat er verderop maaltijden uitgedeeld werden.

Langste Vegetarische Tafel Langste Vegetarische Tafel
Langste Vegetarische Tafel Langste Vegetarische Tafel

Aan de andere kant van het plein, aan weerszijden van de vijver voor het Rijksmuseum, stonden niet alleen rijen van tafels, maar ook rijen van mensen. Blijkbaar was er dus niks mis met de aankondiging van de Langste Vegetarische Tafel! In een aantal tenten stonden vrijwilligers in rap tempo grote hoeveelheden bordjes vol te scheppen met allerlei lekkers. Het kleine uurtje wachten ging gemoedelijk. Tijdens het wachten genoten sommigen van worteltjes met hummus en iedereen genoot van de zon. Intussen probeerde ik met een blik op de borden aan het einde van de rij alvast te spotten wat ons te wachten stond.

Langste Vegetarische Tafel Langste Vegetarische Tafel
Langste Vegetarische Tafel Langste Vegetarische Tafel

De oogst zag er veelbelovend uit: pasta met pesto, wortelsalade, groenteschotel, bietjes en falafel in drie kleuren met tzatziki. En lekker was het ook! In zulke grote hoeveelheden is pasta nooit goed al dente te krijgen, maar de smaak was prima. De groenteschotel en salades waren lekker gevarieerd, maar de falafel met tzatziki was de grote favoriet. Hoewel ik meestal niet zo’n liefhebber ben van ‘soya-zuivel’, vond ik de volledig plantaardige tzatziki heerlijk smaakvol en fris. De falafelballetjes waren er in drie smaken: spinazie, biet en pittig. Ze waren zo smakelijk dat het leek alsof ze zelfgemaakt waren, maar deze waren van de hand van sponsor Tivall. Goed om te weten voor als ik zelf een keer zin geen heb om balletjes te draaien…

Langste Vegetarische Tafel Langste Vegetarische Tafel

Rond zevenen zaten de meeste tafels wel zo goed als vol, terwijl er nog flinke rijen stonden bij het uitdelen van het eten. Het is me niet duidelijk of ze mensen of bordjes geteld hebben, maar volgens de organisatie zijn er uiteindelijk 1950 mensen komen eten en daarmee was er een recordopkomst. Volgend jaar over de 2000 heen?

Langste Vegetarische Tafel Langste Vegetarische Tafel