Niets nieuws: tweedehands spullen met een tweedehands toepassing

Er is weinig slechter voor onze aarde dan alsmaar nieuwe spullen produceren en weer afdanken. Tweedehands spullen kunnen niet alleen een uitkomst bieden ter vervanging van gelijksoortige nieuwe spullen, maar soms ook geheel anders benut worden.

Tweedehands

In de introductie van deze serie legde ik al uit waarom we minder spullen zouden moeten kopen. Als we dan toch iets willen om ons leven makkelijker en fijner te maken, is tweedehands de meest duurzame optie.

Om je te inspireren en te laten zien dat tweedehands niet per se minderwaardig is aan nieuw, wil ik je laten zien wat ik zelf zoal aan tweedehands spullen in huis heb. Tijdens een rondgang door mijn huis, zag ik dat ik ook wat dingen niet ik niet als zodanig tweedehands gekocht heb, maar wat losse vondsten en overblijfselen – al dan niet geüpcycled – op een andere manier ben gaan gebruiken.

Tweedehands spullen met een tweedehands toepassing

Spullen zijn vaak met een bepaald doel gemaakt, maar ik vind het altijd wel leuk om daar een beetje mee te sollen. Zo gebruiken we schilderijplankjes als kruidenrekje, een grote glazen vaas als tafellamp en een schelp als zeepbakje. Dat kan natuurlijk ook met tweedehands vondsten!In mijn studentenhuis was een rommelzolder waar allerlei afgedankt bouwmateriaal lag. Van een stapel latjes timmerde ik een schoenenrekje. Hij wiebelt een beetje en als je hem oppakt heb je een splinter in je vinger, maar dat vind ik niet erg. Hij heeft namelijk de perfecte afmetingen voor alle soorten en maten schoenen die we hebben.


Uit diezelfde schroothoop viste ik een bamboe rolgordijn. Hier zaagde ik een stuk vanaf, hing er paperclips aan en maakte er een sieradenrekje van dat aan de binnenkant van mijn kastdeur hangt. Overzichtelijk, makkelijk toegankelijk, nooit meer iets in de knoop en toch uit het oog.


Opbergdozen van de Ikea, wie heeft ze niet? Nou ik dus. Mijn vriend heeft nog wel zo’n bak met kleding, maar verder bewaren we onze kampeerspullen, extra beddengoed, klusspullen, lampen, kabels en andere ongein in verhuisdozen en kleinere dozen van de supermarkt. Formaatje courgettedoos blijkt heel handig en bovendien erg stevig.


Oude schoenendozen worden gebruikt om sokken en panty’s in te sorteren en de schoenscheersels en -sprays in te verzamelen. In een mandarijnenkistje staan oude notitieboekjes en – een favoriete lifehack – een oude bestekbak dient voor het ordenen van potloden, stiften, plakband, kwasten en ander knutselspul.

Heb je nog andere briljante ideeën om spullen op een andere manier te gebruiken?

Dit denken jullie ervan

  1. Ik heb een aantal snijplanken en die wilde ik naast gasfornuis hebben staan. Lang gezocht naar een zgn stokbroodbak. Ongeveer 10 cm breed en 50 lang met een inkeping om schuine stukken stokbrood af te snijden. Daar passen mijn snijplanken prima in.

    1. Ah, wat goed! Het zijn de beste vondsten als het er voor gemaakt lijkt te zijn 🙂

Comments are closed.