Niets nieuws: waarom we tweedehands moeten (leren) waarderen

Er is weinig slechter voor onze aarde dan alsmaar nieuwe spullen produceren en weer afdanken. Gelukkig biedt de tweedehands markt uitkomst. Voordat ik je laat zien wat ik zelf aan tweedehands spullen in huis heb, leg ik je uit waarom het zo belangrijk is om tweedehands te (leren) waarderen.


Het belang van tweedehands

Tweedehands shoppen is lang niet bij iedereen populair. Het heeft een oubollig imago, kringloopwinkels zijn vaak een rommeltje en veel mensen vinden het geen fijn idee om iets te gaan gebruiken dat al van iemand anders is geweest.

Als kind kreeg ik veel tweedehands kleding, maar zodra mijn eigenwijze wil boven kwam drijven, moest ik er niets meer van hebben. Ook wat betreft spullen heb ik altijd voorkeur gehad voor strak, netjes en dus nieuw. Bovendien kun je alles zó goedkoop op de kop tikken, waarom zou je dan eigenlijk tweedehands kopen?

Minder spullen

Nou, voor het milieu dus! Uit het boek – daar is ie weer hoor – De Verborgen Impact blijkt namelijk dat wij als Nederlanders onze grootste milieubelasting veroorzaken door het kopen en wegdoen van spullen.

Voor het maken van spullen zijn – soms heel schaarse – grondstoffen nodig die eerst gewonnen moeten worden. Dan worden de spullen geproduceerd, vervoerd en opgeslagen. Vervolgens worden ze gebruikt en afgedankt. De impact van je laptop gaat dus een heel stuk verder dan alleen de stroom die je uit de muur trekt.

Mensen staan er vaak niet bij stil als ze iets leuks en onschuldigs denken te kopen voor kind, huisdier, huis of garderobe, maar voor onze planeet is het heel hard nodig om drastisch te minderen met het consumeren van spullen. Zo gebruiken we minder grondstoffen en minder energie en veroorzaken we minder vervuiling.

Ook als je sowieso al niet echt van de kandelaars en elk jaar een nieuwe smartphone bent, koopt iedereen wel eens dingen die je misschien beter had kunnen laten liggen. Het is dus belangrijk om je af te blijven vragen of je iets wel echt nodig hebt. Lastig? Check dan deze series even.

Hergebruik

Van de andere kant zijn er natuurlijk ook spullen die ons leven een stuk aangenamer en gezelliger maken en we dus graag toch willen kopen. Dit is waar tweedehands een uitkomst biedt!

Er zijn namelijk al zoveel spullen op de wereld dat de kans groot is dat hetgeen wat jij zoekt allang bestaat. Wanneer spullen ongebruikt in een kast liggen te verstoffen of zonder gebruikt te zijn alweer weg worden gedaan, is dat pure verspilling van grondstoffen en energie.

Als we spullen gaan gebruiken die al bestaan in plaats van nieuwe, zorgen we er dus voor dat de grondstoffen niet voor niets zijn gewonnen én de vraag naar nieuwe producten afneemt, of tenminste minder hard toeneemt.

Bovendien is het minder kopen van spullen en het kopen van tweedehands de meest effectieve én budgetvriendelijke manier om je leven te verduurzamen.

Tweedehands in de herkansing

Ondanks dat ik altijd dacht dat tweedehands niet helemaal aan mij besteed was, heb ik me een tijdje geleden voorgenomen om voortaan altijd eerst op zoek te gaan naar tweedehands, voordat ik iets nieuws koop. Ik moest tweedehands eens een serieuze kans geven.

Sindsdien heb ik drie dingen ontdekt.

Ten eerste ben ik anders naar spullen gaan kijken. Iets wat je voor weinig geld kan vervangen als het stuk is, doe ik nu niet zomaar meer weg als ik denk dat ik het ook nog prima kan repareren. Ik kijk minder naar de waarde van het product volgens het prijsje in de winkel en meer naar de waarde van het product op basis van de gebruikte grondstoffen en geleverde arbeid.

Ten tweede blijkt dat ik onbewust en ten onrechte heb verzonnen dat tweedehands spullen uit stoffige kringloopwinkels komen. Pas nu zie ik ineens hoeveel tweedehands dingen ik al die tijd al in mijn bezit had die geen van allen daar vandaan kwamen en meestal niet onderdoen of juist leuker zijn dan nieuw. Ook zie ik dankzij veel mede-bloggers – met Hermien voorop – hoe tof tweedehands kan zijn.

Tenslotte ben ik begonnen met leren om tweedehands te shoppen. Ik ben op zoek gegaan naar allerlei winkels, van vintage kledingwinkel tot ook gewoon die ultiem stoffige kringloopwinkel. Winkelen is sowieso al niet bepaald mijn favoriete bezigheid, dus het kostte me echt wel wat moeite om mijn draai te vinden. Maar inmiddels ontdek ik steeds meer fijne winkels en leer ik beter zoeken.

Mijn tweedehands collectie

Behalve die tweedehands spullen die ik dus eigenlijk al bleek te bezitten, heb ik het afgelopen jaar nog wat meer verzameld wat ik daardoor dus niet nieuw heb hoeven kopen. Wederom geïnspireerd door Hermien van KouweKleren en ter inspiratie aan jou wil ik je laten zien welke pareltjes een tweede kans kregen in mijn huis en welke verhalen daar bij horen.

Het eerste deel kun je meteen bekijken. De rest volgt in de komende weken.

Niets nieuws: mijn tweedehands meubels
Niets nieuws: mijn tweedehands spullen
Niets nieuws: mijn tweedehands elektronica
Niets nieuws: mijn tweedehands planten
Niets nieuws: mijn tweedehands kleding
Niets nieuws: tweedehands spullen met een tweedehands bestemming

Heb jij veel tweedehands in huis?

Dit denken jullie ervan

  1. Leuk! Ik ben nu al benieuwd wat je allemaal voor tweedehands spullen in huis hebt en wat voor verhaal erachter zit. Ik kijk ook bij alles wat ik wil hebben eerst of ik het misschien tweedehands kan vinden. En dat was even wennen in het begin, maar ik vind het nu ook echt leuk geworden om er naar te speuren!

    1. Ja, precies dat. Je moet even een andere routine vinden, net als alles met tweedehands, maar als het lukt dan heb je ook echt wat.
      Hoewel niet alles een even spannend verhaal heeft hoor :’)

Comments are closed.