Nooit meer saaie hummus: eindeloos variëren met extra ingrediënten en toppings

Hummus saai? Dan heb je vast nog niet alle lekkernijen geprobeerd die je er doorheen kunt mixen en er overheen kunt draperen. Wat wordt jouw favoriete combinatie?

Als je vegetarisch eet, niet zo gek bent op zoet broodbeleg en niet alleen maar kaas wil eten, ben je op één ding aangewezen: hummus. Nou ja, er zijn natuurlijk nog veel meer alternatieven, maar hummus is lekker, goedkoop en makkelijk zelf te maken. Het is bovendien erg veelzijdig, want het combineert uitstekend met heel veel ander lekkers!

Hummus

Hummus is een eenvoudige manier om meer groenten te eten. Het zit bomvol eitwitten en mineralen en bevat langzame koolhydraten, waardoor je wel vol raakt maar je bloedsuikerspiegel niet door het dak gaat.

Zelf hummus maken is het meest gezond en het lekkerst. Het allerlekkerst is wanneer je zelf de kikkererwten kookt, maar uit een blik of pot is stiekem duurzamer, omdat men in een fabriek veel efficiënter kan koken dan wij met onze pannetjes. Pureer de kikkererwten met wat plantaardige olie, een flinke schep tahin, een teentje knoflook, een beetje citroensap, peper en zout. Voilà! Dit is je basishummus.

hummus

Toevoegingen voor in de hummus

Kruiden en specerijen

Ga naar hartelust los met kruiden en specerijen die je lekker vindt. Op die manier kun je ontzettend veel variëren met smaken. Geef je hummus een Mediterraans tintje of maak hem lekker pittig. Je kan ook kant en klare specerijenmengsels gebruiken zoals kerrie, ras el hanout, harissa, sambal of een currypasta.

Kruiden en specerijen die ik graag gebruik zijn verse peterselie, verse koriander, chilipeper, gerookt paprikapoeder en komijn, heel veel komijn.

Groente

Naast alle mogelijke kruiden en specerijen kun je je hummus ook een bijzondere smaak meegeven door groente toe te voegen tijdens het pureren. Populaire opties zijn onder andere avocado, rode biet, pompoen, gegrilde paprika, zongedroogde tomaatjes en artisjokharten.

hummus

Toppings voor op de hummus

Nog niet genoeg gevarieerd? Gelukkig zijn er nog genoeg voorbeelden van wat je zoal op je broodje hummus kan doen. Of sla desnoods het broodje over en dip deze lekkernijen rechtstreeks in je hummus.

hummus
Paprika, rauw of gegrild

hummus
Gegrild courgette

hummus
Tomaat, rauw, gegrild of (wel een stuk minder duurzaam) zongedroogd

hummus
Rucola of andere soorten sla

hummus
Radijsjes

hummus
Champignons, rauw of gebakken met olie en knoflook

hummus
Avocado

hummus
Maïs

hummus
Tapenade of olijven

hummus
Alfalfa of andere kiemen

Je kan vast nog veel meer verzinnen dat goed combineert met hummus. Denk aan gegrilde of geroosterde groenten zoals aubergine, bloemkoolroosjes, pompoen, zoete aardappel, kikkererwten of artisjokharten. Of maak het fris met verse of koude groenten zoals verse spinazie, geraspte worteltjes, bleekselderij, komkommer of rode biet. Of kies voor een andere topping zoals falafel, groenteballetjes of – als je het er niet al doorheen had gedaan – currypasta, harissa of sambal.

Kun je niet kiezen? Geen probleem! Dan stapel je gewoon van alles op elkaar. Een recente combinatie die hier goed in de smaak viel, was een wrap met hummus met veel komijn, gerookt paprikapoeder en wat chilipoeder, getopt met gegrilde courgette, geroosterde kikkererwten, rucola en kiemen. Er zijn ergere manieren om restjes op te maken!

hummus

Weet jij nog ingrediënten die we eens zouden moeten proberen?

Dit denken jullie ervan

  1. Lekker! Waar heb je de wijsheid over het duurzamer kopen dan zelf koken vandaan? Ik doe het zelf in de tweedehands snelkookpan, wel op (CO2-gecompenseerd) gas helaas. Ik wil het graag lezen!

    1. Die wijsheid heb ik van mezelf, haha, maar ben benieuwd of jij nog iets weet wat ik over het hoofd zie, want nu ik er beter over nadenk ben ik er minder zeker van.

      Volgens dit artikel worden bonen, linzen en kikkererwten (in ieder geval bij Hak) in het land van herkomst gedroogd en per schip naar Nederland gebracht. Tot zover dus nog geen verschil tussen gedroogd of in blik kopen. Vervolgens worden ze hier gekookt. Mijn logica is dat dit in een fabriek veel duurzamer is dan thuis vanwege de enorm grote schaal waarop dit gebeurt. Pure efficiëntie dus. Dan beredeneer ik wel met een simpel pannetje op het vuur (waarvan een fors deel van de warmte langs dat pannetje vliegt), maar jouw snelkookpan zal zeker veel efficiënter zijn. Misschien dat het dan niet veel meer uitmaakt of zelfs duurzamer is. Daarnaast ga ik er vanuit dat de uitstootbesparing in de fabriek opweegt tegen de impact van de verpakking en minder efficiënte transport van de fabriek via supermarkten naar huis. Nou zijn blik en glas wel goed te recyclen, maar dat kost natuurlijk ook veel energie.

      Ik heb wat zitten zoeken naar artikelen hierover om te kijken of mijn theorie wel klopt, maar de meeste artikelen vergelijken blikvoer met verse groente. Dan is blik vaak duurzamer, omdat die groente in het meest gunstige seizoen geteeld worden en er veel minder verspilling is dan bij vers. Maar kikkererwten zijn al gedroogd en daardoor veel minder kwetsbaar dan vers, waardoor die verspilling niet echt een rol zal spelen.

      Hier vind ik nog een uitgebreid rapport over peulvruchten, maar voor zover ik gezien heb nemen ze het thuis koken van droge peulvruchten niet mee in de berekeningen.

  2. Ah dankje voor de uitgebreide toelichting. Peulvruchten koken zonder snelkookpan heb ik ook helemaal geen geduld voor. Ik maak sowieso een massa en en vries dan in. Ik weet dat glas omsmelten ook megaveel energie kost, daarom heeft bier in statiegeldflesjes bijvoorbeeld een stuk minder impact. Lastig dit soort dingen zonder uitgebreid onderzoek, er zijn zoveel factoren. Ach, in elk geval zijn peulvruchten stukken duurzamer dan vlees of kaas, dat weten we dan weer wel.

    1. Precies! En als het zo lastig te vinden is, maakt gedroogd of blik misschien ook niet zo belachelijk veel uit. Slim om veel te koken en in te vriezen, scheelt veel werk!

  3. Oehhh jammie! Ik doe inderdaad ook altijd van alles op hummus, vind het zonder topping vaak saai haha. Met gegrilde courgette vind ik ook een goeie trouwens. Dat ga ik zeker eens proberen. En kiemen, ik hou ervan!

  4. Hummus is heerlijk!
    Ik heb twee tips.
    De eerste over het energiezuinig koken. Breng gedroogde kikkererwten aan de kook, laat even doorkoken, neem dan de pan van het vuur en wikkel de pan in een deken. Of zet ‘m in je bed onder de dekens. Vroeger deden ze dit met een hooikist. Een uur of wat later zijn de erwten gaar. Werkt ook met andere peulvruchten of met granen.
    De tweede is mijn favoriete topping: dukkah. Recept uit Specerijen van Jane Lawson:
    50 gram sesamzaad, 2 eetlepels korianderzaad, 1 eetlepel komijnzaad, 50 gram hazelnoten, grof gehakt. 1 theelepel zout en 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper.
    Rooster de eerste 4 ingrediënten in een koekenpan, stamp tot grof poeder met een vijzel of maal het in een keukenmachine. Zout en peper toevoegen. Klaar. Kun je lang bewaren en je kunt er bijna alles lekker mee maken. Ik strooi het ook op gegrilde paprika of baba ganoush. Zo lekker en crunchy!

    1. Ah ja, de oude vertrouwde hooikist! Dat scheelt inderdaad bakken met energie.
      Dukkah is een fantastisch idee, heel lekker en blijkbaar veel makkelijker zelf te maken dan ik dacht :’)

Comments are closed.