Op zoek naar lekkere vegan ‘kaas’: heel veel voorverpakte plakjes en blokjes

Kaas is absoluut een van mijn grootste guilty pleasures en ik merk dat ik stiekem ook helemaal niet echt bereid ben om het op te geven of zelfs ook maar te minderen. Hoogste tijd dus om op zoek te gaan naar waardige vervangers. Dit keer dook ik op de voorverpakte plakjes en blokjes.

Kaasproeverij

Het online aanbod van kant en klare veganistische kaas is enorm. Ik was van plan om eens een selectie te gaan bestellen en een proefpanel te verzamelen om alles te gaan keuren. Maar ik was nogal huiverig vanwege mijn ervaring met Wilmersburger en het zou nogal zonde van het eten en het geld zijn als het grootste deel in de prullenbak zou belanden.

Het kwam dus als geroepen dat veganistische webshop Vmarkt een heuse vegan kaasproeverij organiseerde! Voor 25 euro zouden we tenminste 15 soorten kazen te proeven krijgen. Smeerkazen, plakjes kazen en harde kazen. En dan ook nog eens kaasfondue toe. Feest!

Ik sleepte er een niet-veganistische vriendin mee naartoe die mij altijd om kaasfondue vraagt en zich niet af laat schepen met slechte kaas-imitaties. Een medestander in mijn zoektocht voor een serieus goede vegan kaas dus. De lat ligt wederom hoog.

Plakjes kaas


Wilmersburger

Op de kaasproeverij waren er geen plakjes van Wilmersburger, maar deze probeerde ik eerder al eens. Die kaas is op basis van water, kokosolie, zetmeel en zout. Die combinatie vond ik totaal geen succes. Het smaakt niet naar kokos, maar de structuur van het vet met zetmeel is niet prettig en daarnaast heeft het een vreemde, vieze bijsmaak.

Violife

De kaas van Violife bestaat eveneens voornamelijk uit water, kokosolie, zetmeel en zout. We proefden de smaken Tomaat & Basilicum, Gerookt, Mozarella, Kruiden en Pizza.

De Mozarella heeft de meest subtiele toevoegingen, waardoor diezelfde vieze bijsmaak als de Wilmersburger ook had overheerst. Ook bij Kruiden en Tomaat & Basilicum kan het smaakje wat mij betreft niet genoeg compenseren. De rooksmaak van Violife Gerookt is wat sterker, maar nog steeds is het niet lekker. Als je de plastic-achtige structuur even negeert, is de Pizza wel aardig te eten. Lekker is anders, maar hij is weg te krijgen.

Bedda

Van het merk Bedda kregen we de smaak Mediterraans te proeven. Ondanks dat de hoofdingrediënten ook hier weer water, kokosolie, zetmeel en zout zijn, kunnen de sterke kruiden die nare kaasbasis wel aardig redden. Vooral de oregano doet zijn werk. Wederom niet écht lekker, maar wel te eten.

VeGourmet Jeezini

Jeezini Santi is op basis van water, sheaboter, kokosolie, zetmeel en zout. Die sheaboter hadden we niets van gemerkt. Hij deed me denken aan de smakeloze varianten van Violife en Wilmersburger, waarbij die vieze bijsmaak alweer overheerst.

Simply V

De kaas van Simply V is gemaakt van water, amandelen, kokosolie, zetmeel en zout. De toevoeging van amandelen ten opzichte van de andere merken mocht helaas ook al niet baten. Ook deze kaas smaakt ons niet.

Nature & moi

Een week eerder proefde ik op de Vrij Van & Veggie Food Fair twee plakjes kaas van Nature & moi: geitenkaas en naturel. Deze zijn gemaakt van water, dan eerst zetmeel en daarna pas kokos- én olijfolie en ondere andere nog wat rijsteiwit en plantaardige vezel. Iets andere samenstelling dus.

De geitenkaas was een beetje smakeloos, maar die vieze bijsmaak leek een stuk minder aanwezig en dat is al heel wat. De naturel had wat meer smaak, maar de structuur blijft wel als een soort plastic. Als ik een vegan tosti zou moeten maken, dan wordt het deze.

Blokjes kaas


Violife

Daar hebben we Violife weer. Nu in de vorm van grote blokken kaas waarvan we kleine stukjes proeven. Wederom die verdomde combinatie van water, kokosolie en zetmeel. We proeven de smaken Prosociano, Block Blu, Blue Berry en Cranberry.

De Prosociano heeft weliswaar een betere structuur dan de plakjes van Violife. Dit komt qua structuur denk ik het beste in de buurt van een oudere kaas dan ik tot nu toe gezien heb en hij is ook lekker zout. Helaas heeft het weer die vreemde vieze bijsmaak.

Block Blu smaakt serieus best goed naar blauwe schimmel, maar het is niet genoeg om die typische vieze smaak te camoufleren. De Cranberry en Blue Berry sla ik zelfs gewoon maar over, want ik hou toch al niet zo van fruit bij kaas en hier valt geloof ik niet zoveel meer te redden.

VeGourmet Jeezo

Jeezo is de grote broer van de Jeezini-plakjes met de sheaboter. We proeven de Parmesan. Net als Violife Prosociano is de structuur erg goed, maar stelt de smaak teleur. Ik weet niet zeker of de Intens, Swiss en/of Bianco nog voorbij zijn gekomen, want ik heb op een gegeven moment maar wat overgeslagen.

No Muh

Van No Muh krijgen we Golden, Pikant en Walnoot geserveerd. Golden klinkt absoluut mooier dan het is. De structuur is heel zacht, alsof je vooral kokosolie zit te eten met wat korreligs erin. Ondanks dat ik al steeds kleine stukjes van het bord uitkies, krijg ik deze haast niet weg. Té smerig dit. De Pikant smaakt niet zoals een pittig oud kaasje, maar heeft een enorm sterke knoflooksmaak. Het doet er eigenlijk niet toe, met die structuur en die beruchte bijsmaak is het echt niet te doen. De Walnoot mag ik allergietechnisch gelukkig overslaan.

Wilmersburger

Tenslotte is daar Wilmersburger weer. We proeven een stuk met de smaak Paddenstoel. Er is inderdaad een sterke paddenstoelensmaak aanwezig die ik wel aardig vind, maar de vieze bijsmaak en plastic-achtige structuur kunnen me er niet van overtuigen dat dit nou lekker is.

Conclusie

Met Wilmersburger begon ik mijn zoektocht naar veganistische plakjes kaas en gaf ik de hoop al bijna meteen op. Dankzij de kaasproeverij kon ik zonder al teveel risico op voedsel- en geldverspilling alsnog een flink aantal uitproberen. Maar met die laatste Wilmersburger geef ik het nu dan toch maar gewoon helemaal op.

Want eigenlijk vond ik vrijwel alle plakjes en blokjes niet te eten. Ik vermoed dat het vooral die kokosolie is die zorgt voor een vieze smaak en zal dat zetmeel ook niet echt voor de ideale structuur zorgen.

Jammer genoeg hebben de paar kaasjes met een betere structuur – Violife Prosociano en VeGourmet Jeezo Parmesan – geen lekkere smaak. Maar de kazen die ik het lekkerst vond – Violife Pizza en Bedda Mediterraans – zouden zelfs met een betere structuur ook niet heel veel meer dan oké geweest zijn. En voor de duidelijkheid: we zoeken beter dan oké.

Ben ik dan zo’n zeurpiet? Mijn vriendin had intussen van bijna elke soort een afgekloven restje van een plakje of blokje verzameld. Die ging ze absoluut niet meer verder opeten. De rest van ons ruime gezelschap was verdeeld. Zo was er eentje gek op het kokosvet met knoflook van de No Muh Pikant en aten de meesten er wel wat smakelijker van dan wij, maar over het algemeen waren de plakjes en blokjes niet bepaald favoriet. Ook niet onder de doorgewinterde veganisten.

Gelukkig kregen we meer te proeven die middag. Later meer daarover!

Ben jij wel fan van plakjes of blokjes veganistische kaas? Of weet je nog een merk dat echt heel andere ingrediënten gebruikt?

Dit denken jullie ervan

 1. Hahaha wat een heerlijk verslag van alle vegan kaas. Jammer dat je het allemaal smerig vind.
  Ik ben geen enorme kaasfan en vind wilmersburger een prima vervanging (als je het ergens doorheen doet, want los is t niet echt aan te raden). Ik ben benieuwd naar t vervolg!

  1. Hihi, het vervolg wordt sowieso beter hoor, maar wat die plakjes betreft kan ik er echt niet meer van maken helaas. Dat Wilmersburger alleen te vreten is als je het ergens doorheen doet, zegt me al genoeg 😛

 2. Oh spijtig, want kaas weglaten is hier ook wel een dingetje. Vooral bij warm eten, dus ik ben benieuwd hoe de kaasfondue was, misschien dat er een soort gesmolten wel kazig was?! *fingers crossed*

  1. De kaasfondue was wel oké inderdaad! Wel een vreemd geurtje, maar was best tevreden over de smaak en structuur. Ik wil er nog een paar meer testen, dus je zal een tijdje geduld moeten hebben voor het verslag 😉

 3. Zo jammer dat al de kaas tegenviel. Ik ben ook altijd op zoek naar lekkere vegan kaas om mijn gewone kaas mee te vervangen, maar heb ook nog niets gevonden. Heel spijtig dat men, de dag van vandaag, nog steeds geen goed alternatief heeft bedacht.

  1. Heel jammer inderdaad! Vooral die plakjes waren zo fijn geweest om kaas op brood mee te vervangen. Er zijn wel wat smeerseltjes die ik wel lekker vind, maar toch, voor die oude vertrouwde kaas heb ik nog geen goed alternatief kunnen vinden.

 4. Zucht! Van alle vegan producten die ik wil proberen, vind ik kaas echt het moeilijkst. Ik vind Wilmersburger prima voor een tosti, maar voor de rest gebruik ik het niet hoor. Vroeger at ik altijd jonge kaas, dat vond ik heerlijk. Gelukkig ben ik van die verslaving af, maar echt een vervanger heb ik nog niet gevonden.

  1. Ja, echt he! Ik realiseer me steeds meer hoe uniek de smaak de structuur van kaas eigenlijk is, dus het is ook echt super lastig om het na te maken. Maar goed, ik blijf zoeken 😉

 5. Pingback: 7 x mijn favoriete groene blogs - Aandachtige Blog

 6. Hahahaha, dit ook: “Als je de plastic-achtige structuur even negeert, is de Pizza wel aardig te eten. Lekker is anders, maar hij is weg te krijgen.” Heerlijk! De opmerking dan hè?! Die kaas lijkt me smerig ;).

  1. Haha, ik dacht als die kaas om te janken is dan probeer ik er een verhaaltje van te maken waar om te lachen valt 😛

 7. Vegan kaas bevat ontzettend veel verzadigd vet, wat absoluut niet gezond is. “Echte” kaas bevat veel minder verzadigd vet. Voor mensen die op de cholesterol moeten letten is vegan kaas dus helemaal niet aangewezen.

  1. Ja, dit geldt inderdaad voor vegan kaas die voornamelijk uit kokosvet bestaat. Helemaal niet zo gezond! Voor kaasjes op basis van noten pakt het denk ik wel een stuk gunstiger uit. Die zie je meer bij de zachte, smeerbare kazen.

 8. Late reactie, maar uhm… ik ben fan van Wilmersburger op mijn brood, of tussen de hamburger. Gooi het zelfs op mijn pizza.

  Gelukkig dat er dus vegan kaas is voor een ieder zijn/haar smaak 🙂

  1. Nog wel relevant, gelukkig 😉 Goed om te horen! Ik proefde Wilmersburger ook als eerste, omdat ik er zoveel goeds over hoorde. Ondanks dat het niet voor mij, is het wel fijn dat het er is voor iedereen die wel fan is 🙂

 9. Hé wat herkenbaar! Ik heb ook wat vegan shit in de vuilnisbak gegooid de afgelopen jaren…. Grinnik. Ik vind de violife wel erg lekker op een tosti of door een risotto of tussen een quesedillo (heet dat zo) . Alle varianten. Ze zijn gewoon lekkerder als ze gesmolten, warm zijn. Geen enkele vegan kaas is lekker uit het vuistje. Maar goed ook. Neem nu handje nootjes. Beter voor me. 🙂
  Ik ben blij dat ik mijn tosti kaas niet hoef te missen nu ik vegan eet. Ik kies dan voor violife.

  1. Haha, wat goed. Gesmolten is het inderdaad wel een stuk lekkerder en die nootjes zijn heel verstandig van je!

 10. Wat een negatief artikel. Jammer dat je alles zo afkraakt en zo eentonig veroordeelt.
  Natuurlijk kan het zijn dat de producten inmiddels veranderd/verbeterd zijn waardoor de recensie is achterhaald, maar ik ben blij dat er vegan kazen zijn. Nee, die zullen nooit naar echte kaas gaan smaken. Maar vleesvervangers zijn ook niet identiek aan echt vlees qua smaak en structuur.
  Ik vind de Violife mozzarella geraspte kaas prima op m’n pizza en over m’n pasta bolognese.

Comments are closed.