Tweedehands winkelen in het noorden en oosten van Utrecht

Vanwege de gevolgen van overconsumptie op onze aarde heb ik besloten dat tweedehands voortaan mijn eerste keuze is. Maar waar koop je dat? In mijn eigen Utrecht blijkt het te barsten van de kringloop- en vintagewinkels. Ook in het noord en oosten van de stad zijn nog behoorlijk wat meer en minder bezienswaardige winkels.

Tweedehands winkelen

Waarom?

Het maken en importeren van onze spullen kost bakken aan grondstoffen, energie en water en veroorzaken direct of indirect vaak voor vervuiling, vernietiging en uitbuiting van mensen en dieren. Aangezien we graag wel wát spullen willen hebben voor ons gemak en plezier, komen we nooit echt helemaal onder die impact uit. Het probleem is dat we veel te veel consumeren, van te slechte kwaliteit en dusdanig goedkoop dat de makers en het milieu daar onder lijden.

Hierom besloot ik een jaar of twee geleden om – naast flink te consuminderen – voortaan eerst op zoek te gaan naar tweedehands zodra ik iets ‘nieuws’ wilde hebben. Bijna alles dat je kunt verzinnen, ís er namelijk al.

Hoe?

Maar voor wie gewend is – ja, ik! – om snel even naar de Hema, H&M of Ikea te rennen, is het wel even wennen om over te schakelen naar tweedehands als eerste keus. Stap één is weten waar je terecht kunt. Daarna kun je op ontdekkingstocht, op zoek naar je nieuwe favoriete plekjes. Daarna heb je wat doorzettingsvermogen nodig, want je zal regelmatig langs moeten gaan om te vinden wat je zoekt. Van de andere kant vind je soms ook leuke verrassingen. Na een tijdje oefenen kun je de reguliere winkels steeds vaker links laten liggen en van tweedehands je eerste keus maken.

Waar?

Terug naar stap één: waar koop je tweedehands? Online uiteraard, maar voor wie liever wil voelen, testen of passen zijn er talloze stenen winkels met tweedehands goederen. Het aanbod is zeer divers: van goedkope tweedehands kleding tot dure vintage design meubels.

Verdeeld over een aantal blogs geef ik je een overzicht van de winkels die ik vond in mijn eigen stadsie Utrecht. Ook ten noorden van het centrum barst het van de kringloopwinkels. Kijk voor je bezoek even op de website of de locatie nog klopt en voor de openingstijden, want er verandert nogal eens wat!


Kaart openen in nieuw venster

Amsterdamsestraatweg en omgeving

De lange Amsterdamsestraatweg net ten noorden van het centrum lijkt een heus walhalla voor tweedehands shoppen. Pak een (OV-)fiets, dan neem ik je mee langs de winkels van zuid naar noord.

Wawollie

Kleding, huisraad, enkele kleine meubels aan de Amsterdamsestraatweg 67A.In het rommelige winkeltje zijn naast dames- en herenkleding ook wat lampjes, kopjes, dvd’s en ander klein spul te koop. Als je er om de hoek woont, zou ik af en toe wel binnenstappen – met name voor de dameskleding, maar het is niet echt een omfietswinkel. De grotere vestiging in Lage Weide lijkt meer de moeite waard.

Het Plantenasiel

Tweedehands planten aan de Oudenoord 330, kamer C0.52.

Doe meteen even een retourtje naar Het Plantenasiel en adopteer een plant!

Wegweefwinkel

Van alles wat aan de 2e daalsedijk 2A.

Vanwege de beperkte openingstijden is het me nog niet gelukt om hier langs te gaan, maar het concept is bijzonder! Je kan hier – zoals de naam al suggereert – gratis en voor niets spullen afgeven en ophalen. De Weggeefwinkel is een kleine winkel met onder andere kleding, boeken en speelgoed. Ik zou geen topkwaliteit verwachten, maar je weet nooit wat je tegenkomt. Of kan afleveren uiteraard.

Terre des hommes

Tweedehands dames-, heren- en kinderkleding aan de Amsterdamsestraatweg 273a.Nette winkel met goedkope kleding van prima kwaliteit. Er werken opvallend vriendelijke vrijwilligers die uitgebreid de tijd nemen voor een praatje met een buurtgenoot en zelfs zingend de rekken vullen, terwijl ze elkaar aanmoedigen – “ja, er mag inderdaad meer gezongen worden!”. Het is dat ik hier niet echt in de buurt woon, anders zou ik hier – alleen al voor de gezelligheid – zeker regelmatig binnen hoppen.

Kringloopwinkel De Waarde

Van alles wat aan de Amsterdamsestraatweg 346.Deze winkel zat voorheen op de route van mijn huis naar de stad en stiekem mis ik hem wel. De nieuwe winkel lijkt behoorlijk op de vorige: een ruim aanbod in kleding, schoenen, tassen, heel veel servies, allerlei huisraad, wat meubels, boeken, cd’s, dvd’s en een hoekje met elektronica. Bij De Waarde besloot ik nooit meer nieuwe vaasjes of schaaltjes te zullen kopen.

Het is een echte kringloop, een ruime maar niet bepaald een mooie winkel gevuld met aardig wat troep. Maar als je er regelmatig komt, kun je er best wel wat moois vinden. In het begin lag de kleding letterlijk op één grote hoop, maar tegenwoordig is het netjes gesorteerd op soort en kleur. In de vorige vestiging kocht ik mijn twee favoriete truien, een gigantische ovenschaal met deksel en “leende” er twee champagneglazen voor oud en nieuw.

Kraayenest

Van alles wat aan de Amsterdamsestraatweg 583.Nog zo’n kleine kringloopwinkel met een ratjetoe aan spullen. Je kan hier terecht voor onder andere vaasjes, glazen, boeken, cd’s, spellen en kleding. De kleding ziet er niet echt aantrekkelijk uit, maar als je wat leuks weet te vinden, kost een shirt of trui je dan ook maar anderhalve euro.

Overvecht en Noordoost

De Goede Winkel

Veel meubels, lampen, tuinmeubels, tapijten en witgoed aan de Sint Laurensdreef 33.Flink aanbod in meubels in deze ruime, lichte winkel. Wel een ritje waard als je op zoek bent naar een bank, tafel, niet-zuinige wasmachine of Perzisch tapijt.

De Gebruikte Goederen Winkel

Van alles wat aan de Nebraskadreef 1.De entree door een autoshowroom heen is wat vreemd, maar toen ik boven kwam viel ik pas echt van mijn (kringloop)stoel. Wat een onmogelijk bende! Het is nog erger dan de zolder van je verzamelverslaafde oma nadat er een stel apen huisgehouden heeft. Ik krijg er jeukende handen van. En het is ook zo zonde, want door alle troep en wanorde heb ik echt geen idee of daartussen misschien best nog leuke dingen in de winkel staan.

Used products

Tweedehands elektronica aan de Andesdreef 51.

Used products is een keten met vele winkels door het hele land. Je kan er tweedehands elektronica kopen en verkopen. Aan de zeer wisselende recensies te zien lijkt het – zoals bij refurbished telefoons – een beetje een gok of je een goede deal krijgt of niet.

Meneer en Mevrouw De Boer

Vintage meubels aan de Jan van Galenstraat 91.

Oh, wat een leuke meubels hebben ze bij Meneer en Mevrouw De Boer! Ik hou tenminste wel van die teakhouten kastjes met scheve, ranke pootjes. Hier vind je geen ultieme koopjes, maar het is ook zeker niet duur voor wat je krijgt. Misschien dat ik later nog wel eens besluit om hier meubels te kopen in plaats van nieuw voor een vergelijkbare prijs.

Emmaus Overvecht

Kleding, meubels en huisraad aan de Gloriantdreef 403.

Deze winkel ben ik nog niet geweest, maar hij schijnt een make-over gehad te hebben en afgaande op de andere winkels van Emmaus zal er niet veel mis mee zijn. Je kan er overigens ook bakfietsen huren om je nieuwe aanwinsten of andere dingen in te vervoeren.

50|50 Store

Tweedehands dames- en herenkleding, accessoires en fietsreparaties aan de Tiberdreef 28.Het Leger des Heils heeft prachtige Reshare Stores op verschillende plekken door het land. Tot mijn verdriet is er nog geen in Utrecht, maar de 50|50 Store – eveneens van Het Leger des Heils – komt een heel eind in de buurt. Er is een kleine maar nette collectie kleding met opvallend veel spijkerbroeken in uitstekende staat. Naast wat schoenen en accessoires vind je er ook wat producten die gemaakt zijn in het bijbehorende 50|50 workcenter. Je kan er bovendien je fiets laten repareren, een ‘nieuwe’ kopen of een bakfiets huren.