Niets nieuws: mijn tweedehands kleding

Er is weinig slechter voor onze aarde dan alsmaar nieuwe spullen produceren en weer afdanken. Gelukkig biedt de tweedehands markt uitkomst en laat het aanbod in kleding nou net verreweg het grootst zijn.

Tweedehands

In de introductie van deze serie legde ik al uit waarom we minder spullen zouden moeten kopen. Als we dan toch iets willen om ons leven makkelijker en fijner te maken, is tweedehands de meest duurzame optie.

Om je te inspireren en te laten zien dat tweedehands niet per se minderwaardig is aan nieuw, wil ik je laten zien wat ik zelf zoal aan tweedehands spullen in huis heb. Vooral aan kleding is een gigantisch overschot en daarmee is het extra zinvol om dit zo min mogelijk nieuw te kopen.

Kleding

Voor het kopen van tweedehands kleding moest ik toch wel even een drempel over. Het idee dat het al door iemand gedragen is, de vaak rommelige en muffe winkels en het moeten leren zoeken. Ik voel me nog steeds een beginner, maar heb intussen wel het een en ander verzameld.Maar ook voordat ik de tweedehandskledingwinkels ontdekte, kwam er zo nu en dan al een tweedehands item in huis via een kledingruil. Daarvan heb ik momenteel nog een hemdje, shirt en trui. Alle drie de kledingstukken zijn inmiddels behoorlijk oud en ik heb ze allemaal gedragen. De trui ligt inmiddels op de ‘mag weg’-stapel. Het hemdje en shirt gaan misschien nog wel mee op vakantie, maar ik zoek dringend naar vervangers die iets meer joy sparken en er wat minder afgedragen uit zien.

Het eerste tweedehands kledingstuk dat ik kocht, was een zwart vestje. Nu het warmer wordt, vind ik hem al snel te dik, maar in de winter heb ik hem regelmatig gedragen in combinatie met een spijkerbroek en shirt of een jurkje.De blauwe trui kocht ik samen met een donkergroen shirt en iets wat ik me niet eens meer kan herinneren. Het shirt kocht ik vooral vanwege de kleur. De loose fit doordat hij veel te groot was, bleek toch niet zo’n succes. Eerst baalde ik nogal van die miskoop, omdat ik nou juist bewust wilde gaan shoppen. Later realiseerde ik me dat miskopen misschien niet helemaal te vermijden zijn en als ik ze dan toch eens moet maken, dan maar liever tweedehands. Nu gebruik ik tweedehands juist om wat meer mee te experimenteren, want in het ergste geval heb ik voor een paar euro de kringloopwinkel gesponsord in ruil voor zelfinzicht en hangt het kledingstuk even later weer in de winkel.Naast het experimenteren moet ik er misschien ook maar gewoon aan toegeven dat ik me prettig voel in mijn gebruikelijke shirtjes gecombineerd met eenvoudige vestjes. Vroeger kocht ik die vestjes bij WE of Hema en precies zulke hangen regelmatig in de kringloop, meestal zo goed als nieuw. Laatst kocht ik er twee in beige en bruin en kreeg ik een wat langere, donkergroene van Janna op het ruilfeestje dat ze met Hermien georganiseerd had. Deze ga ik zeker nog veel dragen!Het toeval – of niet? – wilde dat zowel die blauwe trui als twee truien die ik bij fair fashion-merk Armedangels gekocht had, driekwart mouwen hebben. Niet zo erg, want ik heb het snel warm en stroop ze anders toch op, maar wel grappig dat ik vervolgens tegen deze trui aan liep. Ook al met driekwart mouwen! Door de wijde mouwen, voel ik me net een vlindertje in deze trui. Of een mot dan, want hij is wel bruin natuurlijk.Ik was de kringloopwinkel alweer bijna uit toen ik een stofje spotte in mijn favoriete kleur. Op de mannenafdeling. Toch maar even kijken. Het bleek een prachtige trui in maat L. Een mannenmaat L zou natuurlijk veel te groot zijn en ik wilde niet weer de mist in gaan met een overdreven loose fit. Toch maar even passen. Toch maar gewoon meenemen ook. Nu is hij gepromoveerd tot lievelings!Bij de kledingruil van Janna en Hermien kreeg ik ook nog een zwarte spijkerbroek van Afieke. Ik had zowat alle zwarte fair fashion-broeken die ik kon vinden al gepast, maar helaas zonder succes. Toen deze bleek gewoon precies wat ik zocht. Hoera!Dit jasje van Iris nam ik ook van de kledingruil mee bij wijze van experiment, maar die heb ik nog niet aangehad. Met een spijkerbroek vind ik hem niet zo’n succes. Wel wil ik hem eens in combinatie met een jurkje proberen, maar ik vrees eigenlijk dat hij toch niet goed bij me past.Tweedehands schoenen heb ik nog niet gekocht, maar mijn schaatsen zijn wel hartstikke tweedehands. Deze klassieke leren noren kocht ik van een oudere dame die ze nieuw gekocht had, maar met pijn in haar hart moest besluiten dat ze het eigenlijk niet meer aandurfde om het ijs op te gaan. Wat cru dat zij niet meer kon, terwijl ik net middenin de piek van mijn schaatsenthousiasme zat. Maar de schaatsen zouden goed terecht komen, want zoals ik haar beloofd had, heb ik optimaal van ze genoten. Na honderden kilometers ijsplezier zijn ze overigens nog steeds in perfecte staat.

Dit denken jullie ervan

  1. Ja, ik heb zo’n zwak voor mooie kleuren! Alleen dan moet ik de pasvorm niet uit het oog verliezen 😉 Tweedehands vind ik wel echt een uitkomst om eens iets te proberen wat ik niet zou durven bij dure fair fashion.

 1. Ik vind de ‘mottentrui’ ook heel mooi, leuk ook met die olifanten ketting!
  Het shirt dat ik van jou heb gekregen tijdens de kledingruil draag ik trouwens echt veel 🙂

  1. Wat goed om te horen! Hij was ook echt nog in goede staat en hij hing hier maar te hangen. Veel beter zo 🙂
   Dat olifantje was waarschijnlijk een stukje Chinese kinderarbeid, maar nu ik hem toch al heb draag ik hem zo vaak als ik kan!

 2. Vet leuk artikel! Jij bent echt zo goed bezig, ik raak daar enorm geïnspireerd van. Zo’n kledingruilfeestje moeten we geloof ik nog eens gaan organiseren, want volgens mij heeft iedereen daar wel wat tofs aan over gehouden. Ik draag het jurkje met de bloemen die ik van jou heb gekregen ook echt heel veel 😀

  1. Ja, ik ben voor! Ik heb intussen ook weer wat kledingstukken uit mijn kast gehaald die ik toen nog niet wilde offeren, maar nu wel. Was ook erg blij met mijn oogst toen en vond het heel leuk om te zien hoe mijn afdankertjes nog gewild waren ook. Leuk dat je het jurkje veel draagt! Hij staat je ook heel goed 🙂

 3. Leuke vondsten, en echt een fijne artikelenreeks.
  Ik heb intussen redelijk wat van de kringwinkel, maar eigenlijk nog meer gewoon gekregen. Als kind was het heel normaal om kleding van zussen en nichtjes ‘af te dragen’, onze familie zet dit gewoon door als volwassenen 😀

  1. Dat is leuk! Als kind kreeg ik inderdaad ook altijd kleding van oudere meisjes uit de buurt. Wordt er bij jullie dan een tas doorgegeven, spreken jullie af en toe af om te ruilen, krijg je vaak iets van iemand met een vergelijkbare maat en smaak of hoe organiseren jullie dat?
   Nu ruil ik soms nog wel kleding met vriendinnen en laatst dus met bloggers op een kledingruil. Goede gewoonte om erin te houden!

   1. Het gaat niet heel georganiseerd. Soms heb ik iets nodig en blijkt iemand anders dat over te hebben. Of ik heb een stuk dat ik niet meer draag en weet dat iemand anders het wel kan gebruiken. Of ik ga gewoon kijken bij iemand die zijn kast eens opgeruimd heeft 😀

    1. Dan hoef je alleen maar te weten bij wie je terecht kan 🙂 (y)

 4. Ik ben al een paar keer een tweedehandswinkel binnengestapt, maar nog niets iets gevonden. Het probleem is ook dat wanneer ik kleren ga kopen ik echt dringend iets nodig heb en het dan vooruit moet gaan, dus als ik dan niks tweedehands of ecologisch vind, grijp ik zeer snel terug naar de ouwe getrouwen zijnde Promod en WE waarvan ik de modellen ken en dus weet dat ik er goed mee ben…. Enfin, er is nog werk aan maar afgelopen jaar rond deze tijd had ik zelfs nog nooit voet gezet in een tweedehandswinkel dus er is vooruitgang! 😉
  PS de plant uit mijn vorige reactie heb ik intussen teruggevonden – ik had er een foto van gemaakt, hallelujah! Het is een Xanthosoma Frozen Planet, zo’n beauty, je zal meteen begrijpen waarom het nog altijd pijn doet dat ik hem heb laten staan (maar had en heb er echt geen plaats voor…)

  1. Oeh, prachtige plant inderdaad! Lijkt wel design 🙂

   Dat herken ik heel erg. Ik heb nooit zoveel kleding gehad en hou ook niet echt van shoppen, dus als ik iets nodig heb dan heb ik het ook echt (allang) nodig en wil ik het zo snel mogelijk in huis halen. Zo deed ik het althans. Nu probeer ik regelmatig langs de kringloop te gaan. Het helpt als zo’n winkel op een plek zit waar je toch al vaak langskomt. Meestal ga ik met lege handen weer naar buiten, maar het lukt me nu steeds beter om dingen te vinden die ik leuk vind. Grappig genoeg zijn het vaak merken die ik eerst nieuw kocht. Dat je überhaupt gaat, is echt een heel goed begin! Hou vol en geef het tijd, dan ga je vanzelf slagen.

Comments are closed.