Veganized: cheesecake

Het is altijd tijd voor cheesecake, maar zonder dierlijke producten is hij nóg lekkerder. Ik deel mijn recept op basis van sojakwark en tip een paar variatiemogelijkheden.

Waar feest is, is taart. Hoera! Maar voor de betrokken kippen en koeien is het niet allemaal koek en ei. Daarom probeer ik af en toe een baksel te veganizen, oftewel te maken zonder dierlijke producten zoals melk, roomboter of ei.

Vegan taartjes zijn in opkomst en de recepten talloos, maar oh hemeltje, waarom worden goddelijke baksels omgebouwd tot healthy varianten? Behalve dat die dadels, agavesiroop en kokosolie heus niet zo gezond zijn, vind ik dit soort recepten meestal ook niet echt zo lekker. Bij taart horen calorieën. Die voedingsstoffen eten we wel een andere keer.

Dus ik ga voor vegan, maar dan wel gewoon lekker bomvol suiker en vet.

Mijn eerste poging met sojakwark. Met een doosje blauwe bessen door de naturel kwark geroerd en een doosje gemengd zomerfruit erbovenop. Toen stiekem nog met gelatine en een luie koekjesbodem.

Cheesecake

Het veganizen van cheesecake vergt net even iets meer aandacht dan bij appeltaart. De twee meest voorkomende varianten van vegan cheesecake zijn op basis van cashewnoten en op basis van sojakwark. Hoewel de eerste heel lekker kan zijn, vind ik de sojakwark beter slagen in het romige en frisse wat ik juist zo lekker vind aan cheesecake.

Daarom hieronder een recept op basis van sojakwark mét een paar variaties. Kies bijvoorbeeld tussen een klassieke koekbodem die op zandkoekjes lijkt of een bodem die wat meer wegheeft van Bastognekoeken. Voor de vulling kun je kiezen voor gewone sojakwark, maar je kan er ook eentje kiezen waar al een smaakje aan zit zoals bosbessen, vanille of citroen. Tenslotte kun je de cheesecake vullen of toppen met fruit, jam, koekkruimels of wat je maar lekker vindt.

Topping van kersen op siroop, gebonden met een schepje maizena.

Ingrediënten

Voor een klassieke koekbodem

180 gram zelfrijzend bakmeel (of 180 gram meel en 5 gram bakpoeder)
120 gram (neutrale) olie
55 gram suiker

Voor een Bastogne-achtige koekbodem

180 gram zelfrijzend bakmeel (of 180 gram meel en 5 gram bakpoeder)
105 gram (neutrale) olie zoals koolzaad of zonnebloem
45 gram kandijsuiker of bruine basterdsuiker
60 gram glucosestroop
Snuf zout
Naar smaak kaneel en eventueel kruidnagel

Voor de vulling

800 gram sojakwark (bijvoorbeeld Alpro Go On of Provamel)
5 gram agar agar (van de biowinkel)
200 milliliter water

Zomerse combinatie van een lichte bodem en fris fruit.

Bereiding

Haal de sojakwark alvast uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur komt.

Voor beide koekbodems geldt: kneed alle ingrediënten tot een deeg. Dek de kom af met een theedoek en zet het tenminste een uur in de koelkast. Druk vervolgens het deeg uit op de bodem van een ingeoliede springvorm. Bak het gedurende 20 minuten op 175 graden en laat het afkoelen, voordat je de vulling er overheen giet.

Breng 200 milliliter water aan de kook. Als je een zoetekauw bent en graag extra suiker door de vulling wil roeren, kun je die het beste nu oplossen. Voeg vervolgens de agar agar toe en roer dit zo’n twee minuten goed door. Let op dat het papje niet helemaal zo dik wordt als lijm. Voeg zo nodig wat extra water toe.

Voeg vervolgens beetje bij beetje de kwark toe en blijf goed roeren. Bij teveel koude kwark zal de agar agar te snel stollen en krijg je klontjes. Mocht dit toch gebeuren, breng dan alles opnieuw aan de kook, want de agar agar zal bij verhitting boven 90 graden opnieuw smelten. Let op, want van rondvliegende hete kwark krijg je nare brandwonden. Trust me.

Voeg aan je kwarkmengsel eventueel stukjes vers fruit of een doosje diepvriesfruit toe. Giet de kwark over de koekbodem en laat deze eerst afkoelen buiten de koelkast en vervolgens een paar uur of een hele nacht opstijven in de koelkast. Na het opstijven kun je de cheesecake eventueel nog versieren met stukjes vers fruit, jam, sojaslagroom of wat je maar wil.

Niet alle agar agar schijnt even sterk te binden, dus misschien moet je dit recept eerst even uitproberen als je graag indruk wil maken met een perfect exemplaar. Als de cheesecake te slap of te stijf is, kun je er na afloop niet meer zoveel aan doen, maar lekker is het sowieso wel!

Heerlijke meer winterse combinatie van de Bastognebodem met kersen. Nogal stevige vulling, dus in het huidige recept heb ik de hoeveelheid agar agar flink verminderd.


Wat is jouw favoriete combinatie?

Dit denken jullie ervan

  1. Hihi, wat verfrissend dat je schrijft dat je gewoon liever een lekker vettige en suikerige taart eet dan die alternatieve dingetjes 😉

    Hopelijk is je kwark-brandwonde goed genezen!

    1. Tja, als ik dan toch ga zondigen moeten we niet doen alsof het allemaal reuzegezond is hoor. En ik heb nog steeds een vage kwarkoorlogswond, haha

  2. Het water loopt me in de mond bij het zien van die laatste foto, ahh. 🤤 Ik denk dat ik dit recept maar eens onder de knie ga proberen krijgen tegen m’n verjaardag in augustus, zodat ik m’n collega’s kan impressen, haha.

    1. Oh haha, jij neemt een veilige tijdmarge om te oefenen. Heb je al een poging gedaan?

  3. Ik ben hier helemaal niet zo van, máár het ziet er wel heel goed uit 😀 En ik ken genoeg mensen die er gek op zijn, dus dan schuif ik dit mooi onder hun neus 😉

Comments are closed.