Veganized: grootmoeders appeltaart

De klassieker onder de klassiekers moet en zal maar op één manier gemaakt worden: volgens grootmoeders recept. Gelukkig kan het ook diervriendelijker zonder dat het iets afdoet aan de smaak en structuur.

Waar feest is, is taart. Hoera! Maar voor de betrokken kippen en koeien is het niet allemaal koek en ei. Daarom probeer ik af en toe een baksel te veganizen, oftewel te maken zonder dierlijke producten zoals melk, roomboter of ei.

Vegan taartjes zijn in opkomst en de recepten talloos, maar oh hemeltje, waarom worden goddelijke baksels omgebouwd tot healthy varianten? Behalve dat die dadels, agavesiroop en kokosolie heus niet zo gezond zijn, vind ik dit soort recepten meestal ook niet echt zo lekker. Bij taart horen calorieën. Die voedingsstoffen eten we wel een andere keer.

Dus ik ga voor vegan, maar dan wel gewoon lekker bomvol suiker en vet.


Grootmoeders appeltaart

De taart der taarten. Ik weet niet beter of de appeltaart is al mijn leven lang aanwezig op elk feestje in het ouderlijk huis. En dan niet zo’n plakkerig fabriekstaartje, maar een echte. Zelfgebakken. Volgens grootmoeders recept. Of misschien ook wel gewoon uit de Allerhande, dat weet ik eigenlijk niet eens. Maakt niet uit, als die taart maar zó is. Zoals ie hoort.

Maar ons familierecept bevat roomboter en ei, dus vegan is ie niet. Gelukkig bleek de oplossing makkelijker dan ooit. Vervang de boter met plantaardige margarine of olie en laat het ei gewoon weg of vervang het met een lepel appelmoes. En verder alles zoals altijd. Easy as pie!

Ingrediënten

Voor de vulling

1 kilo Goudreinet, Jonagold, Elstar of andere friszure appel
Handje rozijnen
Suiker
Kaneel
Citroensap

Voor het deeg

400 gram bakmeel (of 400 gram meel en 12-15 gram bakpoeder)
225 g plantaardige margarine of een neutrale olie
175 gram basterdsuiker
Snuf zout
VanillesuikerBereiding

Schil de appels en snij ze in partjes, grove blokjes of plakjes. Meng ze met royaal veel suiker, kaneel en een plens citroensap. Als het me lukt om dit klusje uit te besteden, neem ik het handje rozijnen op de koop toe. Zet aan de kant.

Kneed de basterdsuiker, meel, olie zout en vanillesuiker tot een gladde deeg. Mijn vriend gebruikte bij een eerste poging nog harde plantaardige margarine omdat deze net zo stevig is als roomboter, maar met olie blijkt het ook gewoon te werken. Het voordeel van olie is dat je palmolie en kokosolie en daarmee veel verzadigde vetten kan omzeilen. Ik kies voor koolzaadolie, want dit heeft een neutrale smaak en zou een duurzame keuze zijn. Zonnebloemolie lijkt me ook een goede keuze.

Druk het deeg uit op de bodem van een ingevette bodem van een springvorm en duw het langs de randen omhoog. Zorg dat de bodem niet te dik wordt en dat je zo’n kwart van het deeg overhoudt. Vul de bodem met de appels. Rol het overgebleven deeg uit en snij repen die je kruislings over de appels legt. Als mijn deeg af en toe spontaan wat kruimeliger uitpakt, strooi ik de resterende kruimels er gewoon zo overheen. Appelkruimel is ook goed!

Bak de appeltaart gedurende een uur op 175 graden in het midden van de oven. Laat de taart iets afkoelen voordat je de springvorm openmaakt. Serveer eventueel met sojaslagroom.

Eet smakelijk!

Dit denken jullie ervan

  1. Dit is waar ik naar op zoek was, ben zelf helemaal gek van appeltaart! Ben zeker van plan om het via dit recept een keer te maken, fijn dat je het wilde delen! Tof!

Comments are closed.