Websites voor treinreizigers: reisplanners en treintickets boeken

Misschien wil je best wel met de trein op vakantie, maar valt het niet mee om een fijne verbinding en betaalbare treinkaartjes te vinden. Dat ligt niet aan jou! Maar met een paar tips en handige websites kun je het jezelf wel iets makkelijker maken.

Treintickets boeken

Vliegtickets versus treintickets

Een van de betere alternatieven voor je vervuilende vliegvakantie is de trein. Het is comfortabel, je reist direct van stadscentrum naar stadscentrum en het eten is beter. De voornaamste redenen waarom de trein nog niet volop benut wordt, zijn de prijs en de reistijd. Of tenminste, het idee wat mensen hebben van de prijs en reistijd, want soms blijken die helemaal zo slecht nog niet.

Een overkoepelend probleem is dan ook de moeite die het kost om goede verbindingen en leuk geprijsde treinkaartjes te vinden. Voor het vliegtuig heb je in twee minuten zicht op de goedkoopste optie van A naar B. Bovendien kun je vaak in één oogopslag zien of een ander vliegveld of andere reisdag wellicht nog goedkoper is. Voor internationale treinreizen is dat helaas iets ingewikkelder.

Knelpunten bij het vinden van treintickets

Alle landen hebben andere spoorwegmaatschappijen. Anders dan de vliegtuigmaatschappijen zijn deze minder fanatiek met het delen van hun aanbod, waardoor je de kaartjes van elke maatschappij vaak alleen bij die maatschappij zelf kan kopen. Het boeken van treinkaartjes wordt dus ook vooral lastiger als je door meerdere landen reist.

Doordat er verschillende maatschappijen zijn met elk hun verschillende websites, is er geen duidelijk overzicht. Gelukkig komen er wel steeds meer websites die proberen om dit overzicht – voor zo goed als dat lukt – te creëren.

Daarnaast geldt dat treinkaartjes vaak niet meer dan drie maanden tevoren te boeken zijn. Daarbij komt nog dat diezelfde treinkaartjes in veel landen aanzienlijk duurder worden als je te lang wacht met boeken.

Algemene tips

Reis je alleen binnen één land? Koop je kaartje dan rechtstreeks bij de betreffende spoorwegmaatschappij. Dat is vaak het goedkoopst. Koop dan wel een e-ticket krijgt of zorg dat je het kaartje bij een loket of automaat op kunt halen.

Voor een reis door meerdere landen schijnt het soms voordeliger te zijn om je reis in losse trajecten op te breken en elk kaartje bij de betreffende spoorwegmaatschappij te kopen. Let er op dat je flexibele kaartjes koopt of ruime overstappen kiest, want je mag niet altijd zomaar op de volgende trein wanneer je een overstap mist. Ook als je met regionaal treintje naar een kleinere bestemming wil die de grote websites niet kunnen vinden, kan het mogelijk toch als je het laatste stukje los koopt bij de regionale maatschappij.

Zoek bij de betreffende maatschappijen of landen naar speciale aanbiedingen. Zo ben je in Nederland ook snel goedkoper uit met een speciaal dagretourtje. Dan heb je er soms nog een gratis lunch of museumkaartje bij ook. Als jongere of senior krijg je vrijwel overal korting als je niet toch al een goedkoop tarief hebt en soms krijg je korting als je met zijn tweeën reist. Als je geen specifieke bestemming in gedachten hebt, kun je je helemaal laten leiden door de allerbeste aanbiedingen.

Waar boek je je treintickets?

Er zijn diverse websites waar je treinroutes kan opzoeken, prijzen kan vergelijken en kaartjes kan kopen. Welke werkt het beste? Ik test een aantal van die websites door te zoeken naar voorbeeldreizen voor één volwassene. Ga je van 7 tot 21 juli mee van Amsterdam naar Madrid, Rome, Boekarest en Stockholm en weer terug?


NS International

Uit gewoonte surf ik eerst naar NS International. Hier kun je eigenlijk altijd wel reizen vinden van Nederland naar grote Europese steden. Voor alle bestemming vind ik makkelijk allerlei dienstregelingen, maar nergens zijn prijzen te zien. Voor Rome en Boekarest kan ik niet online boeken, maar telefonisch zou dat wel mogelijk zijn. Bij Madrid staat aangegeven dat de kaartjes nog niet beschikbaar zijn, ondanks dat het vertrek binnen drie maanden zou plaatsvinden. Je kan wel een alert instellen. Als ik de vertrekdatum naar voren schuif, zodat die binnen twee maanden valt, staat er dat de reis niet online te boeken is. Uiteindelijk zul je dan alsnog moeten bellen. Ook de reis naar Stockholm is alleen telefonisch te reserveren, terwijl een groot deel van de verbindingen überhaupt niet te boeken is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met werkzaamheden op het traject.


Deutsche Bahn

Onze oosterburen hebben een goede website waarop je veel treinreizen kunt vinden, soms zelfs als er geen Duitsland aan te pas komt in je reis. Deze zoektocht valt helaas nogal tegen, want voor Madrid, Rome en Boekarest zijn wederom geen prijzen te vinden en online geen kaartjes te boeken. Telefonisch kan het net als bij de NS dan weer wel. Voor de reis naar Stockholm vind ik nu dan eindelijk prijzen én is de reis direct online te boeken. Toch ietsje beter dus.


Treinreiswinkel en HappyRail

Vooral het daadwerkelijke boeken is dus wel wat lastig via de nationale spoorwegmaatschappijen. Behalve door te bellen, kan je ook een offerte aanvragen bij de Treinreiswinkel. Dit is in feite een soort reisbureau voor treinreizen.

Voorheen zocht ik eerst zelf naar een geschikte route via NS International, maar de Treinreiswinkel heeft samen met de Railtravelshop een eigen zoekmachine opgezet: HappyRail. HappyRail heeft als missie “één platform voor alle treintickets wereldwijd”. Ze boeken nu nog tickets voor ons, maar het doel is dat we dat binnenkort helemaal zelf kunnen doen. Dit klinkt precies als wat ik zoek!

De website van HappyRail ziet er goed uit en is makkelijk in gebruik. Let alleen op dat je niet per ongeluk doorscrollt naar de volgende dag als je reistijden vergelijkt. Er zijn duidelijke toelichtingen wanneer een ticket nog niet te boeken is. Voor de reis naar Boekarest geeft hij als tip om een Interrailpas te overwogen. Dit voelt allemaal heel sympathiek.

Maar voorlopig voegt de website helaas nog niet zoveel toe. Voor alle verbindingen zijn reistijden te zien, maar nog altijd geen prijzen en voor het boeken hebben we de Treinreiswinkel nodig. Die heeft wel als voordeel dat je alvast een offerte aan kan vragen voor reizen die nog nergens te reserveren zijn en de service is prima. Laten we hopen dat ze HappyRail snel op poten weten te zetten, want ik voel potentie.


Trainline

Hoera, Trainline geeft behalve reisopties ook de bijbehorende prijzen weer en heeft een mogelijkheid tot boeken! Helemaal zelf boeken, bedoel ik dan. De reisopties zijn inclusief bussen en deze optie kun je helaas niet uitzetten. Zelf opletten dus als je liever niet per bus reist, maar wel weer een goede toevoeging voor de slow traveller die zo goedkoop mogelijk wil reizen.

De gesuggereerde reisopties lijken me niet altijd het meest logisch. Naar Rome ontbreekt de optie via München en naar Madrid word je midden in de nacht in een bus gezet. Maar als je zelf een beetje van puzzelen houdt, geeft het wel inzicht in je opties én de prijzen. Zo is me nu wel duidelijk dat ik een reis naar Madrid zou opbreken met een nachtje Barcelona of Perpignan.

Reizen naar Boekarest en Stockholm krijgt Trainline niet gevonden. Van Amsterdam naar Kopenhagen en van Kopenhagen naar Stockholm kan dan weer wel. Lijkt me een uitstekende plek voor een tussenstop, maar dat het niet goed te vinden is, is natuurlijk wel erg onhandig.

Ook Trainline heeft potentie, maar is nog niet helemaal in orde. Ik zou haast de route op een van de bovengenoemde websites opzoeken en dan hier kijken of je de tickets kan vinden om te boeken. Of is er nog een betere optie?


Loco2

Loco2 is een mooie, duidelijk website. Je kan makkelijk routes zoeken en prijzen inzien. Als je met de muis over een optie schuift, krijg je zelfs het traject te zien op de kaart en als je op een optie klikt, zie je alle prijzen per deeltraject. Heel inzichtelijk!

Voor een reis naar Madrid en Rome worden heel veel opties gegeven en die zijn direct te boeken. Dit werkt precies zoals je zou hopen.

Voor de reis naar Boekarest krijg je alleen een prijs te zien als je zoekt in Engelse ponden en vervolgens kun je die kaartjes alleen laten bezorgen op een adres in het Verenigd Koninkrijk. Lekker ouderwets, maar dit is wel voor het eerst dat ik überhaupt een traject en prijs te zien krijg voor deze reis. Voor de reis naar Stockholm geldt helaas hetzelfde. Als ik naar een eerdere datum zoek, is een aantal reizen helemaal niet te boeken en een aantal reizen alleen gedeeltelijk.

Ondanks dat ook Loco2 nog niet helemaal perfect is, is deze voorlopig favoriet. Andere websites zoals Rome2Rio en Combitrip maken gebruik van Loco2 en omdat ik die voor het boeken van treintickets alleen maar onhandiger vind, stuur ik je liever rechtstreeks door naar Loco2.


B-Europe

B-Europe kent Madrid niet en ook geen Boekarest of Bucharest of Bucureşti. Rome vindt hij ook niet, maar Roma wel, ondanks dat de website (ook) in het Nederlands is. De website geeft een paar reisopties naar Rome, maar slechts een enkele is voorzien van een prijs. Als je doorgaat met boeken van een reis met onbekende prijs, krijg je uiteindelijk tóch een prijs te zien. Wel erg onhandig dat je niet makkelijk prijzen kan vergelijken vóór je een paar keer hebt doorgeklikt. Voor Stockholm verschijnen er een paar reisopties, maar allen zonder prijs en wederom alleen telefonisch te boeken.


Interrail

Bij Interrail kun je passen kopen waarbij je meerdere dagen binnen een bepaald land of heel Europa kunt reizen. De prijs is afhankelijk van het aantal reisdagen en de reisperiode, het land, je leeftijd en de reisklasse. Zo’n Interrailpas is al snel goedkoper dan losse kaartjes als je meerdere ritten binnen een bepaalde periode wil gaan maken.

Aan de passen zijn allerlei regels verbonden die je eerst goed moet bekijken, voordat je beslist of je met zo’n pas wil reizen. Zo zijn bijvoorbeeld voor veel hogesnelheidstreinen en nachttreinen reserveringen en toeslagen vereist. Wel kun je ook met een aantal veerboten reizen met de pas. De reisplanner en app van Interrail geven veel reisopties en geven bovendien aan op welke trajecten je moet of kan reserveren.

Samengevat

Bestemmingen

De reis naar Stockholm is alleen online te boeken via Deutsche Bahn, anders via Treinreiswinkel of telefonisch bij de NS. Je kan de reis overigens ook online boeken als je hem opdeelt: van Amsterdam tot Kopenhagen via de NS of Deutsche Bahn en van Kopenhagen naar Stockholm via de Zweedse spoorwegen. Rome en Madrid zijn het makkelijkst te boeken via Loco2. Met iets meer moeite ook bij Trainline en alleen Rome ook bij B-Europe. Voor Boekarest vind je de meeste opties bij HappyRail en de prijs van één van die reizen via Loco2. Deze reis zou ik boeken via de Treinreiswinkel.

Dienstregeling zoeken

Mogelijke routes en reistijden zijn niet lastig te vinden. Alleen Trainline en B-Europe missen wel nog bestemmingen. Trainline geeft ook opties met bussen erbij, terwijl B-Europe juist minder reisopties geeft. De overige geteste websites zijn allemaal heel geschikt om te vinden via welke routes je kunt reizen en hoe lang dat duurt.

Prijzen vergelijken en tickets boeken

Het boeken van internationale reizen is vaak niet goed mogelijk bij nationale maatschappijen. Bij NS International en Deutsche Bahn kun je wel telefonisch internationale reizen reserveren, maar omdat er geen prijzen op de website staan, is het niet duidelijk of het tijdstip van je keuze wellicht veel duurder is dan iets eerder of later. Waarschijnlijk kun je bij een telefonische reservering wel gewoon vragen wat de prijzen voor een aantal reisopties zijn, voordat je er eentje boekt. Het is alleen wat meer gedoe en minder overzichtelijk.

Websites die treintickets van verschillende landen combineren zijn in theorie een stuk handiger. HappyRail, Trainline en B-Europe hebben potentie om goede websites te worden, maar zijn het nog niet. HappyRail vindt de meeste en beste verbindingen, maar daar kun je nog niet zelf boeken zoals bij Trainline en B-Europe wel kan. HappyRail vangt dit op met de services van de Treinreiswinkel, wat sowieso een goed alternatief is wanneer je langer dan drie maanden van tevoren tickets wil reserveren. Op eventuele boekingskosten na zijn de prijzen voor dezelfde reis overal hetzelfde.

Loco2 lijkt al iets verder ontwikkeld. Je krijgt er veel reisopties te zien en je kan veel reizen zelf boeken. Vanwege de weergave van de prijzen zal ik voortaan niet meer zoeken via NS International, maar direct naar Loco2 surfen. Wel hoop ik dat ze nog extra bestemmingen zullen toevoegen. Anders zou het zomaar eens kunnen dat HappyRail ze flink voorbij streeft als die met een boekingssysteem komen.

Conclusie

Geen van de geteste websites is helemaal perfect. Voorlopig blijf ik denk ik NS International gebruiken voor het zoeken naar de beste verbindingen en wordt Loco2 mijn nieuwe go to-website voor het daadwerkelijke boeken van de treinen. Als ik de gewenste reis daar niet kan vinden, probeer ik de reis in delen te boeken via de betreffende maatschappijen en anders ga ik naar de Treinreiswinkel. Intussen houd ik HappyRail goed in de gaten, want daar gaan we in de toekomst mogelijk heel blij van worden. Bij meerdere treinreizen in één land of flinke stukken in Europa is een Interrailpas mogelijk een goedkoper en meer flexibel alternatief.

Heb jij ervaring met deze of andere websites? Of nog briljante tips die we niet mogen missen?

Dit denken jullie ervan

 1. Wat leuk dat je dit bent gaan vergelijken! 😊 Ik hoop ook dat Happy rail zich verder gaat ontwikkelen, zou echt super zijn. En ik hoop dat het trein verkeer door Europa in de snelle toekomst ook beter op elkaar afgestemd wordt waardoor je geen rare overstappen meer hebt 😇

  1. Oeh ja, dat is weer een héél ander verhaal, maar dat hoop ik ook. Veel snelle treinen tussen grote steden en een paar langeafstandstreinen lijkt me ideaal. Die lui van het congres van laatst zijn er volgens mij (achter de schermen) echt flink mee bezig.

 2. Leuk stukje! En heel herkenbaar, ik wil gewoon even snel een prijs weten ook al is het pas over een paar maanden. Ik heb geen zin in offertes of bellen, ik wil gewoon direct boeken. Dit houdt mij echt tegen om lange stukken met de trein te reizen en kies dan eerder voor de auto. Hopelijk komt hier ooit verandering in, moet niet zo lastig zijn toch?

  1. Dat zou ik ook denken, ja. Deze informatie is er, de mogelijkheid om te boeken is er blijkbaar dus ook. Nu nog alles goed combineren. Loco2 werkt al wel net zo makkelijk als een Cheaptickets of Skyscanner, dus die zou je eens kunnen proberen. Anders is de auto helemaal niet zo gek nog niet ten opzichte van het vliegtuig 😉

 3. Heel leuke vergelijking, maar ik raak dus alleen van jouw omschrijvingen al een beetje gefrustreerd. Ik ken deze zoektocht goed, het zou zo fijn zijn als treinen boeken net zo makkelijk was het boeken van een vliegreis. Ik heb zelf wel heel goede ervaringen met de treinreiswinkel. Die hebben helemaal voor me doorgerekend dat we met losse tickets voor onze reis in Spanje toch goedkoper uit waren dan met een interrail landenpas een aantal jaar geleden. We zijn er toen trouwens wel heen gevlogen, moet ik erbij zeggen. En ook alle nachttreinen voor onze Europa-tour waren zo geboekt, lekker overzichtelijk.

  1. Haha, sorry, ik had misschien alleen de conclusie moeten delen 😛
   De Treinreiswinkel staat inderdaad bekend om goede service, dus dat is helemaal niet zo’n probleem. Het is alleen toch jammer dat je die vergelijking niet makkelijk zelf had kunnen maken. Maar dat is misschien alleen irritant als je een control freak bent zoals ik 😉
   Nog tips voor leuke treinbestemmingen? 🙂

 4. Wat een super fijne blog! Ik ga deze zeker delen onder mijn lezers, want ik vraag me in mijn travelguides wel eens af hoe je nu het makkelijkst iets met de trein boekt.. Bedankt voor het uitzoeken en ik ga vette reclame voor je maken! hihi

  1. Jeej, dat vind ik leuk om te horen! Hopelijk heb je er wat aan, en je lezers ook. Dank je! 🙂

 5. Aahh dit artikel komt echt op het perfecte moment! Ik heb net besloten om deze zomer met mijn moeder (ja echt) te gaan interrailen, scheelt toch weer twee vluchten.

  1. Oh, wat leuk! Hebben jullie al een bestemming of route op het oog? Er is zoveel moois op treinafstand en ik vind het echt een fijne manier van reizen.

 6. Vliegen binnen Europa is NOT DONE, dus volg ik de ontwikkelingen van de internationale treinen op de voet… Alvast bedankt voor het uitzoeken Linda!

  1. Nou, buiten Europa is anders nog veel schadelijker hoor 😉 Maar inderdaad, binnen Europa hebben we tenminste nog alternatieven. Ik hoop ook erg op verbeteringen van de treinen hier. Als ik zie hoe het in China geregeld is, zouden we hier ook een heleboel vluchten overbodig moeten kunnen maken.

 7. In Frankrijk kun je heel makkelijke via http://www.oui.com de Franse treinen boeken in Duitsland via http://www.bahn.de, italie, http://www.trenitalia.it en spanje http://www.renfe.es. Met interrail kun je de thalys reserveren bij het Belgische http://www.b-europe.com. De interrail reserveringen bij de Franse Spoorwegen, ongeveer 10 euro, zijn annuleerbaar zonder kosten. Voordeel bij interrail is dat je enorm flexibel bent en dat de Thalys erg goedkoop is. Met een one country pass voor Frankrijk betaal je 30 euro 1e klas en 25 euro 2e klas als toeslag inclusief het traject Nederland-Franse grens. Bovendien krijg je 75% terug bij annulering. Als je een beetje zoekt kun je makkelijk via de buitenlandse treinmaatschappijen boeken, ook interrail reserveringen. En een beetje zoeken is juist wel leuk en alles kun je thuis doen. En bij grote problemen ga je naar de Treinreiswinkel. Overigens kun je in 1 dag van Amsterdam naar Madrid reizen. Vertrek 7.48 aankomst 23.10.

  1. Goede aanvulling, dank je wel! Die nationale websites zijn inderdaad altijd wel geschikt om te boeken en ik vind het zelf ook wel leuk om te puzzelen, maar ik snap dat de meeste mensen gewoon snel willen zien wat een reis kost.
   Die one country pass heb ik een paar keer gehad en vond ik erg fijn! Inderdaad lekker flexibel. Oeh, ik wist niet dat je de pas voor Frankrijk met een toeslag vanuit Nederland al kan gebruiken! Goede tip 🙂

  2. Sinds kort kun je niet meer met een one country Frankrijk met een interrail Thalys reservering van Nederland naar Parijs. Eerst moest de interrail in elk geval 1 land dekken maar sinds kort dus 2 landen, het startland en het bestemmingsland. Dus alleen met een globalpass dek je, met 1 outboundjourney en 1 inboundjourney het hele traject.

   1. Oh dat is jammer zeg, want dat klinkt niet alsof het er goedkoper op geworden is dan. Misschien ben je dan met losse kaartjes nog beter af. Zou wel ideaal zijn als goede websites de opties en prijzen voor interrailpassen ook meenemen.

 8. Pingback: Travelguide Baltische Staten deel 3: Vilnius - Little Bit of Sunshine

 9. Heb laatst ook een treinreis naar Madrid gezocht. Eerst NS insternational online gebruikt, maar toen gebeld. Hun klantenservice was werkelijk waar geweldig!! Bellen op een rustig moment en ze zoeken werkelijk alles voor je uit en mailen je dan een overzicht. Alles waar de site tekort schiet wordt gecompenseerd door de klantenservice!

  1. Goed om te horen! Ik vind bellen toch altijd wel een stap, dus fijn dat ze dan in ieder geval goed kunnen helpen. Dat je een overzicht krijgt, vind ik wel een pluspunt trouwens. Fijner idee dan wanneer je telefonisch direct moet boeken.

 10. Als kind (11) ging ik met mijn ouders op vakantie naar Italië met de trein. Normaal gesproken gingen we met het vliegtuig of de auto ergens heen, maar dit was echt heel anders! Wat was dat een belevenis. Ik sliep in de trein en werd wakker terwijl langs bloemenvelden reden. Het is een vakantie die me altijd is bijgebleven. Wat een belevenis! Ik zou de hele reis nog na kunnen vertellen! Voor elke ouder die dit leest, raad ik een treinvakantie naar het buitenland zeker aan! Het was voor mij als kind een enorm avontuur!

  1. Leuk, goed verhaal! En volgens mij heb je helemaal gelijk. Wij gingen vroeger nooit met de trein, want er was geen station in de buurt en mijn ouders zijn gewend aan de auto. Toen ik klein was gingen we een keer naar het Dolfinarium (dat was toen nog niet omstreden ;)) met de trein en die treinreis was zó tof! Zeker weten dat ik een treinvakantie toen ook geweldig zou hebben gevonden. En sowieso met kinderen lijkt het me fijn, want dan kunnen ze wat meer rondlopen en kun je spelletjes met ze doen zonder dat je met je rug naar ze toe zit. Oh en plaspauze is geen probleem meer, haha.

 11. Thank you very much for deze uitgebreide post! Heel interessant en actueel voor mij! Hopelijk kan ik aan het eind van dit jaar een blogpost met mijn real life ervaringen maken 🙂

  1. Oh tof! Ik hoor graag hoe je uiteindelijk je kaartjes geboekt hebt, maar nog liever hoe de reis was 😉 Veel plezier alvast!

   1. Late reactie, maar het is ons uitstekend bevallen! We zijn via Parijs (startpunt Amsterdam) naar Italië gereisd. ‘s Morgens vertrokken, aan het eind van de middag waren we in Turijn – konden wandelen naar ons hostel. Hadden een kleine vertraging opgelopen, maar op zo’n lange reis viel het enorm mee. Wat ons veel tijd scheelde, was dat we in de Thalys naar Parijs alvast het metrokaartje voor de overstap hadden gekocht. Je stapt namelijk uit op een ander Frans station dan van waar je vertrekt. Er stonden lange rijen voor de kaartautomaten voor metrokaartjes, dus het was heerlijk zo de metro in te kunnen in Parijs.

 12. Wat een goede timing! In het kader van minder vliegen wilden mijn vriend en ik dit jaar (dan maar) met de auto naar Oost-Europa. Nu de leaseauto ook wegvalt vanwege een nieuwe baan, hebben we besloten dan maar te treinen naar onze bestemming. We wisten niet zo goed waar te beginnen, maar nu heb ik wel een idee! Heel fijn, bedankt! 🙂

   1. We gaan naar Slowakije! Gisteren via Happyrail de tickets geboekt (van NL naar Wenen dan: Slowakije pakt-ie volgens mij nog niet). Ging zo makkelijk, bedankt voor de goede tip! 🙂

    1. Oh wat leuk! Ik ben er vroeger eens geweest om te wandelen en het is er zo ontzettend mooi.
     Volgens mij konden we toen gewoon op de trein springen van Wenen naar Bratislava en verder in Slowakije, net zoals je in Nederland de trein neemt. Alleen bij de bushalte hingen er onleesbare papiertjes met vertrektijden, half weggeregend en met symbolen bij elke vertrektijd met de legenda in het Slowaaks. Maar een beetje avontuur is ook leuk 😉

 13. Pingback: Sunshine goes green #15: De verborgen impact - Little Bit of Sunshine

Comments are closed.