Winkels met eerlijke en/of duurzame kleding in Utrecht

Ben je klaar met fast fashion, maar wil je wel nieuwe, eerlijk geproduceerde kleding die je in de winkel kan passen? In deze Utrechtse winkels vind je eerlijke en duurzame kleding.

Alweer (of nog maar?) ruim drie jaar geleden besloot ik dat ik niet meer wilde bijdragen aan uitbuiting van mens en milieu en niet anders kon concluderen dat ik dus liever geen fast fashion meer wilde kopen. Online en offline vond ik tweedehands kleding als duurzamer alternatief, maar als ik iets tweedehands niet kan vinden en om eerlijkere en duurzamere productie van kleding te stimuleren, koop ik soms ook bij fair fashion-merken.

Fair fashion is het makkelijkst online te vinden in diverse gespecialiseerde webshops, maar het liefst wil ik alles eerst even zien, voelen en passen in een winkel. Gelukkig komen er steeds meer winkels met een aanbod van fair fashion. Zo ook deze winkels in Utrecht.

Winkels met uitsluitend (licht blauw) of deels (donker blauw) fair fashion

Winkels met uitsluitend fair fashion

De winkels in dit hoofdstuk zijn ideaal voor wie nog niet zo thuis is in de eerlijke merken. Hier hoef je namelijk niet op te letten welk merk je uitzoekt, want álles is eerlijk geproduceerd. Daarnaast blinken de meeste gespecialiseerde fair fashion-winkels uit in service en kennis.

Bellamy gallery

Bij Bellamy gallery kiezen ze voor kwaliteit en tijdloze basics voor mannen, vrouwen en kinderen. De productie van de kleding vindt plaats in Europa zonder dat er tussenpartijen tussen de makers en de winkels staan. Hierdoor kan Bellamy gallery – en dat doen ze ook – transparant zijn over alle kosten, marges en salarissen en alsnog de verkoopprijzen in toom houden. In de collectie vind je stoffen als Tencel en linnen.

Oudegracht 85B
Dames-, heren- en kinderkleding
Eerlijk merk: eigen merk

Claudia Sträter

Claudia Sträter is een Nederlands merk dat aangesloten is bij de Fair Wear Foundation. Ze zijn geen ambitieuze koploper, maar ondernemen wel stappen richting sociaal en ecologisch verantwoorde productie. Qua duurzaamheid valt er ook nog wat te verbeteren, hoewel er in de eco-collectie wel veel gebruik wordt gemaakt van Tencel en linnen. Let op dat naast het eigen merk ook een selectie broeken van Cambio verkocht wordt. Dit merk is waarschijnlijk niet eerlijk of duurzaam.

Oudegracht 135 & Clarenburgplein 4
Dameskleding
Eerlijk merk: eigen merk

Joline Jolink

Voor stijlvolle, tijdloze ontwerpen van Nederlandse hand moet je bij Joline zijn. Naast de flagship store is er nu ook een tweede winkel in hartje Utrecht.

Voorstraat 41
Dameskleding
Eerlijk merk: eigen merk

MIRK

Misschien ken je MIRK nog onder de naam ènz FAIRWEAR. Bij mij eerste bezoek was ik meteen aangenaam verrast over het aanbod en de aangename sfeer. Extra leuk: naast enkele mooie eerlijke merken hebben ze een vrij uitgebreide eigen collectie met de meest prachtige stoffen.

Hardebollenstraat 11
Dames- en herenkleding
Eerlijke merken: eigen merk, People tree, Lanius, Kings of Indigo, Elements of freedom en Studio JUX

Katoenfabriek

De Katoenfabriek is een textieldrukkerij die gebruik maakt van eerlijk geproduceerde shirts van biologisch katoen en milieuvriendelijke druktechnieken. In de winkel zijn ook onbedrukte shirts te koop, per stuk of in grote oplagen.

Oudegracht 382
Dames- en herenkleding, overig textiel
Eerlijk merk: Stanley/Stella

Nukuhiva

De moeder aller fair fashion-winkels, voor zover ik weet. Floortje Dessing richtte de eerste winkel op in Amsterdam met de opbrengsten van haar boek en uit behoefte om bij te dragen eerlijke handel. In 2008 volgde de tweede winkel in Utrecht. Bij Nukuhiva vind je uitsluitend eerlijke merken die meestal ook veel oog hebben voor duurzaamheid en behoorlijk toegankelijk zijn qua stijl en prijs. Het personeel is er altijd vriendelijk, op de hoogte en behulpzaam voor zover je daar behoefte aan hebt. De mannenafdeling in de kelder is groter dan in de meeste andere winkels.

Zadelstraat 36
Dames- en herenkleding
Eerlijke merken: Kuyichi, Nudie, Yunit, O My Bag, ArmedAngels, People tree, Alchemist, Rhumaa, Komodo, Inti en meer

Studio JUX

Toen ik hoorde dat Studio JUX vorig jaar aankondigde uit te breiden naar mijn stadsie, deed ik een klein dansje. Net als bij Nukuhiva kun je hier namelijk uitstekend terecht voor eigentijdse mode van uitsluitend eerlijke merken. Het aanbod is – onder andere dankzij hun eigen merk – net even anders en daardoor een waardevolle toevoeging. Alle keren dat ik er was, vertelde het personeel – mij of andere klanten – trots over hun concept en de winkel is altijd op en top verzorgd.

Twijnstraat 7
Dames- en herenkleding
Eerlijke merken: Studio JUX, MUD jeans, Jan n June, Aesthetic stories, Miss Green, LangerChen, Kings of Indigo, Thinking Mu en meer

Suitsupply

Ik kende Suitsupply eigenlijk alleen van hun controversiële reclames, maar wat blijkt? Ze zijn al sinds 2007 lid van de Fair Wear Foundation en blijven hun prestaties op het gebied van eerlijke productie continu verbeteren. Ze laten hun pakken en andere nette kleding niet alleen produceren in Europa, maar proberen ook actief bij te dragen aan verbeteringen in Azië. Die dappere missie mogen ze wat mij betreft ook wel eens breeduit onder de aandacht brengen.

Oudkerkhof 39-41
Herenkleding
Eerlijk merk: eigen merk

Vanilia

Nog zo’n Nederlands merk dat aangesloten is bij de Fair Wear Foundation en krijgt een prima score. Vanilia haalt vrijwel al hun stoffen uit Europa en laat minstens 90% van hun kleding produceren in hun productiefaciliteiten in Turkije.

Oudkerkhof 35
Dameskleding
Eerlijk merk: eigen merk

fair fashion utrecht
fair fashion utrecht
fair fashion utrecht
Studio Jux

Winkels met enkele eerlijke merken

Behalve de winkels waar (vrijwel) alles eerlijke geproduceerd is, zijn er een hoop winkels in Utrecht die een of enkele eerlijke merken verkopen. Als je zelf goed oplet dat je de juiste merken uit het rek haalt en je niet laat verleiden door de minder eerlijke merken, heb je zo een hoop extra plekken waar je terecht kunt.

Anna van Toor

Het Nederlandse merk Anna van Toor is lid van de Fair Wear Foundation en toont daarmee de wil om mee te werken aan eerlijke werkomstandigheden. Net als Claudia Sträter zijn het geen voortrekkers van de eerlijke mode, maar ze voeren langzaam maar gestaag verbeterpunten door. In de winkels van Anna van Toor vind je naast het eigen merk ook andere merken die, voor zover ik kon zien, niet per se eerlijk zijn.

Oudegracht 127 & Roelantdreef 39 (Overvecht)
Dameskleding
Eerlijk merk: eigen merk Anna

Bever

Outdoorkleding is meestal niet bepaald fashionable, maar veel merken van Bever hebben duurzaamheid en eerlijke productie hoog in het vaandel staan. Zo is Patagonia een pionier in eerlijke en duurzame outdoorkleding en zijn Vaude, Deuter, Mammut, Haglöfs en Schöffel lid van de Fair Wear Foundation. Bonus: bij Bever kun je je outdoorkleding en -spullen laten repareren, onderhouden en bij sommige winkels uiteindelijk ook weer inleveren voor recycling.

St Jacobsstraat 121
Dames- en herenkleding en outdooruitrusting
Eerlijke merken: Patagonia, Vaude, Deuter, Fjällräven, Haglöfs, Mammut en Schöffel

De Bijenkorf

Het grote luxe warenhuis de Bijenkorf heeft talloze merken in haar aanbod, maar wist je ook dat daar een paar mooie, eerlijke merken tussen zitten?

Dames- en herenkleding
Eerlijke merken: Acne studios, Kings of Indigo, Nudie jeans, Veja, Anecdote, Filippa K, MYOMY, Claudia Sträter en O My Bag

G.U.R.U.S

Bij G.U.R.U.S. vind je minimalistische en vrouwelijke ontwerpen van kleinere, Europese merken waaronder ook een aantal eerlijke merken. Het is meestal wel aardig high end, dus neem een goedgevulde portemonnee mee. Daar krijg je dan wel weer de mooiste stoffen en unieke ontwerpen voor terug.

Twijnstraat 69
Dameskleding
Eerlijke merken: wisselend, op het moment van schrijven onder andere Rhumaa en Inti

Hutspot

Dit is best wel een hipsterwinkel, maar het ruime pand met Scandinavische invloeden is zeer aangenaam voor het oog. De enige keer dat ik er was, vond ik slechts één eerlijk kledingmerk, maar in de andere vestigingen hebben ze meer, dus daar zou ik gewoon om vragen als je interesse hebt. Pas wel op dat je niet naar huis gaat met een van de vele leuke hebbedingetjes die ook bij Hutspot te vinden zijn als je eigenlijk voor een nieuwe blouse kwam.

Vinkenburgstraat 19
Dames- en herenkleding
Eerlijke merk: Anecdote. In andere vestigingen ook: Rita Row, Filippa K, Aesthetic stories, O My Bag en meer

Jason King

Bij Jason King krijg ik altijd het gevoel dat ik toetreed tot het domein van een klein groepje trouwe klanten die deze winkel al lang geleden ontdekt hebben en het graag verborgen houden voor de grote massa. Het aanbod bestaat uit kleinere, onafhankelijke merken waarvan een heel groot deel ook eerlijk is. De winkel blinkt uit in kleur en printjes zonder dat het een kermis wordt. Als je slechte service in fast fashion-winkels beu bent, kun je hier weer genieten van een hartelijke begroeting en zoveel of weinig aandacht als je wil.

Oudegracht 201
Dames- en herenkleding
Eerlijke merken: Wunderwerk, Skunkfunk, Komodo, ArmedAngels, Lanius, Knowledge Cotton Apparel en meer.

Liv stores

Bij Liv stores kun je je hart ophalen aan qualitiy designer labels. Het gaat om collecties van ontwerpers die in kleine oplage produceren, waardoor je altijd iets unieks zal vinden. De winkel besteedt veel aandacht aan eerlijke en ecologisch verantwoorde productie, dus vaak voldoen de merken daar ook aan.

Twijnstraat 41
Dameskleding
Eerlijke merken: Rita Row, Maium, Elements of freedom, Loop .alife en meer

OQ Fashion

OQ staat voor Original Quality en kwaliteit is dan ook waar het hier om draait. In de winkel vind je Europese merken waarvan enkele duurzaam en/of eerlijk zijn. Ook kun je terecht voor koffie en persoonlijk kledingadvies.

Nachtegaalstraat 81
Dameskleding
Eerlijke merken: wisselend, op het moment van schrijven is People Tree is enige eerlijke merk. Elements of freedom, Karigar en Insane in the rain worden aangemerkt als duurzaam.

Puha

Puha is een winkel met producten van jonge designers en dat zie je! Geen saaie basics hier, maar kleding van mooie stoffen en bijzondere ontwerpen. Het aanbod in de winkel is niet per se geheel eerlijk en duurzaam geproduceerd, maar veel van de kleine ateliers doen dat vaak – als dan niet bewust – alsnog. Mode is hier eerder kunst dan een wegwerpproduct en daar de prijzen dan vaak ook wel naar.

Voorstraat 48
Dames- en herenkleding
Eerlijke merken: Rhumaa, Afriek en Studio JUX

The Revenge

The Revenge is nog zo’n hipsterwinkel aan het begin van de Voorstraat. Je vindt er onder meer shirts met toffe prints, spijkerbroeken en vegan tassen. Fair fashion houdt zich hier verre van geitenwollensokken.

Voorstraat 6
Dames- en herenkleding
Eerlijke merken: ArmedAngels, Dedicated, Maium, Matt and Nat en MUD jeans

Transit

Transit is het zusje van Jason King en ook hier vind je kleinere merken waarvan een aanzienlijk deel eerlijk is. Vooral liefhebbers van King Louie zijn hier aan het juiste adres, maar er is nog meer kleurige mode te vinden.

Twijnstraat 36
Dameskleding
Eerlijke merken: Miss Green, Komodo, King Louie

Zolamanola

De altijd prachtige etalage was me al vaker opgevallen toen ik er voorbij fietste, maar tussen die kunstwerkjes van Zolamanola hangen ook enkele duurzame merken. Je vindt er Europese merken, nette kleding en wat grotere prijskaartjes.

Springweg 10
Dameskleding
Eerlijke merken: Veja en Acne Studios

fair fashion utrecht
Jason King

fair fashion utrecht
Hutspot

Winkels met duurzamere opties

Ben je ook verbaasd over de hoeveelheid winkels waar je eerlijke merken kan vinden? Mocht je toch nog iets nodig hebben wat je echt niet kunt missen, lenen of tweedehands of fair kunt kopen, ga dan voor een duurzamere keuze. Deze kleding is helaas vrijwel nooit eerlijk geproduceerd, maar wel gemaakt van bijvoorbeeld biokatoen, Tencel of gerecyclede stoffen. Voor duurzamere kleding kun je in steeds meer winkels terecht.

Zo vind je bij Monki een behoorlijk uitgebreide collectie genaamd Monki cares met kleding van gerecyclede stoffen en biokatoen. Bij C&A (Stationsdwarsstraat 107, Gloriantdreef 56 & Luxemburgpromenade 113) kun je terecht voor basics, ondergoed en spijkerbroeken van biokatoen. Ook bij fast fashion-giganten als H&M (Steenweg 33 + 34, Oudegracht 147, Boven Vredenburgpassage 108 & Wenenpromenade 136-138) en Zara (Hollandse toren 89) vind je geregeld conscious collecties van gerecyclede stoffen, biologisch katoen of Tencel. Basic dames- en herenkleding van biokatoen en hennep vind je bij Bureaubewust (Zakkendragersteeg 12) en basic shirts van biokatoen bij Slippely store (Lijnmarkt 13).

fair fashion utrecht
Mannenafdeling Nukuhiva

Nu weet je waar je eerlijke en duurzame kleding kan vinden in Utrecht! Mijn favorieten? Hoewel ik tegenwoordig bijna alles tweedehands weet te vinden, kom ik graag af en toe eens neuzen bij Nukuhiva, Studio JUX en Jason King.

Dit denken jullie ervan

  1. Leuk artikel, en erg handig. Want inderdaad, online is een hoop te vinden, maar het is zo fijn ook te kunnen zien, voelen en passen.
    Ook een leuke winkel is Expresso.

    1. O ja natuurlijk, Expresso is ook lid van de Fair Wear Foundation! Dank je wel voor de aanvulling 🙂

  2. Hoi. Heel veel linken die naar fair wear verwijzen zijn inactief 😃. Zijn die merken niet meer onderdeel ervan of is de inhoud verplaatst?

    1. Dank je wel voor het melden! De inhoud is verplaatst en de links veranderd, dus die moet ik even aanpassen. De merken hebben gelukkig niet massaal gefaald 😉

  3. Pingback: Duurzaamheid in je kledingkast: wat is slow fashion? - Vlwssn

Comments are closed.