Getest: drie keer vegetarische paté

Vegetarische paté is een handig en makkelijk verkrijgbaar alternatief voor vleesbeleg. Ik probeerde drie verschillende merken en was aangenaam verrast.

Voordat ik vegetariër werd, at ik regelmatig vleeswaren op brood of op een toastje. Lekker hartig, daar hou ik van. Toen ik vlees van mijn menu schrapte, verving ik dat met (nog meer) kaas, hummus en notenpasta’s. Niet erg creatief, dus ik probeerde daarnaast nog wat huisgemaakte smeersels.

Maar eerlijk is eerlijk. Als ik ‘s ochtends met mijn slaperige hoofd uit bed rol en mijn boterhammetjes ga smeren, kan het me niet eenvoudig genoeg zijn. Een kant-en-klaar smaakvol, makkelijk, hartig alternatief uit de supermarkt was dan ook zeer welkom. Gelukkig blijkt er volop keuze uit vegetarische paté.

Vegetarische smeerworst van Garden Gourmet

paté

Ingrediënten: Water, gerehydrateerd SOJA-eiwit (19%), plantaardige oliën (zonnebloem, raapzaad), gerehydrateerd TARWE-eiwit (16%), ui, aardappelzetmeel, zout, glucosestroop, scharrelEI-eiwit, erwtvezel, tuinkruiden (0,5%), specerijen, dextrose, stabilisatoren (guarpitmeel, xanthaangom), champignon, antioxidant (rozemarijnextract), gehydrolyseerd eiwit (SOJA, maïs), gistextract, aroma, kleurstoffen (E163, E172).

Smeerworst en smeerworst tuinkruiden van Garden Gourmet zijn verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet en kosten 1.79 euro voor 120 gram.

De vegetarische smeerworst van Garden Gourmet was de eerste smeerbare vleesvervanger die ik tegenkwam in mijn supermarkt. Hij is als een worstje verpakt in plastic folie en is zo zacht dat je hem niet zoals leverworst in plakken kan snijden, maar je hem echt moet smeren. Tip van mijn lief: duw hem door een klein gaatje naar buiten in plaats van er steeds verder met je mes in te moeten duiken. Zo blijft hij nog langer goed ook.

Misschien dat ik inmiddels al te lang geen vlees meer eet om het nog goed genoeg te kunnen herinneren, maar deze neppaté op basis van soja ziet eruit als paté, smeert als paté en smaakt als paté. Heel goed! Wel vind ik de smaak net een beetje saai. De variant met tuinkruiden ben ik nog nooit in het wild tegengekomen, maar als je de keuze hebt, zou ik die eens proberen.

Vega paté van Vivera

paté

Ingrediënten: Water, zonnebloemolie, MELKEIWIT, glucosestroop, paneermeel (bevat TARWE), HAVERVLOKKEN, SCHARRELKIPPENEI-EIWIT, zout, dextrose, gistextract, voedingsvezels, specerijen, kruiden [ui, paprika, tomaat, groenten], paprika-extract, verdikkingsmiddel (E412), rookaroma, gefermenteerde rijst, ijzer, vitamine B12.

Het Vivera-assortiment in mijn supermarkt groeit met de week en daar ben ik maar wát blij mee. Zo verscheen daar naast alle vleesvervangers voor bij de avondmaaltijd ook ineens de Vega paté. Net als die van Garden Gourmet zit deze in zo’n plastic worstje verpakt.

Ook deze neppaté ziet eruit uit paté, smeert als paté en smaakt als paté. Ondanks dat de ingrediënten aardig verschillen, vind ik hem opvallend veel lijken op de paté van Garden Gourmet. In de Vega paté zit geen soja-eiwit, maar melkeiwit. Omdat hij wat kruidiger is, vind ik deze wel iets lekkerder dan de vegetarische smeerworst van Garden Gourmet. Blijkbaar zijn de kruiden voor mij bepalender voor de smaak dan het soort gebruikte eiwit. Wel vermoed ik dat deze paté iets minder duurzaam is door het gebruik van dierlijk eiwit.

Vega paté van Vivera is verkrijgbaar bij onder andere Jumbo, Plus, Hoogvliet, Coop en sommige kleinere supermarktketens. Voor 125 gram betaal je 1,59 euro.

Petit paté van de Vegetarische Slager

paté

Ingrediënten: Water, kokosvet, 13% peulvruchten (witte bonen, gele erwten), zonnebloempitten, ui, tomatenpuree, zonnebloemolie, champignons, specerijen, verdikkingsmiddelen: guarpitmeel en Arabische gom, suiker, specerijenextract, zetmeel, dextrose, natuurazijn, natuurlijk aroma (selderij), glucosestroop, antioxidant: ascorbinezuur, kleurstoffen: lycopeen en ijzeroxide, zout.

De Petit paté van de Vegetarische Slager is eveneens zonder soja, maar daarnaast ook nog een veganistisch. Als je mijn artikelen over vegan ‘kaas’ gelezen hebt, zul je weten dat ik een beetje bang voor geworden ben voor kokosvet in mijn eten en laat dat nou net het voornaamste ingrediënt zijn van deze paté. O jee. De Petit paté smeert heel gladjes, bijna als kokosvet. Nog meer o jee.

Gelukkig blijkt de Petit paté erg lekker te zijn! Dat was eigenlijk ook wel te verwachten van de Vegetarische Slager natuurlijk. De paté is heel smaakvol en zelfs een beetje pittig. Daar hou ik van.

De verpakking is wel een dingetje. De paté zit weer in zo’n plastic folietje, maar nu in vijf kleine bolletjes met daar nog een zak omheen. Behoorlijk veel plastic voor 120 gram paté. Die kleine bolletjes zijn wel handig om mee te nemen of als je een grotere verpakking niet snel genoeg leeg krijgt, want voedselverspilling moeten we natuurlijk te allen tijde zien te voorkomen. Maar aangezien de paté helemaal niet zo snel bederft en je die 120 gram makkelijk op kan voordat het zover is, gaat mijn voorkeur uit naar een verpakking met minder plastic.

Petit paté van de Vegetarische Slager is verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn, Jumbo en Plus en kost 2,40 euro voor 5 x 24 gram.

Conclusie

paté

Vegetarische paté smaakt prima! Ik hou wel van iets meer smaak dan die van Garden Gourmet. Vivera heeft een lekkere, goedkopere optie en de Vegetarische Slager biedt een heel smaakvolle veganistische variant.

Heb jij ze al geprobeerd?

Dit denken jullie ervan

 1. Ik probeerde ze ook al alle 3 en mijn voorkeur qua smaak gaat overduidelijk naar die van de Vegetarische Slager (die heel veel producten heeft die je zondermeer onder de neus van een vleeseter kan duwen zonder dat hij dit merkt.)
  Nu ik besef dat ik ook bij andere producten op gebruik van cocosvet ga ik hier nog meer op letten.
  Ik vind de handige kleine deelverpakkingen wel goed omdat je geen overschot hebt die kan bederven – in 1 maaltijd een bolletje op – maar weer eens: meer plastiekverpakking

  1. Ja, die is ook echt lekker smaakvol en net iets pittiger dan de rest. Bedoel je dat je niet teveel kokosvet wil eten? Het bevat wel erg veel verzadigde vetzuren inderdaad. Die kleine verpakkingen heeft ook zeker voordelen. Het is maar net wat je zelf handig vindt.

  1. Na al die vieze nepkaas was ik ook blij verrast dat dit wel smaakt. Als ik die met tuinkruiden eens kan vinden, zal ik die zeker ook nog proberen 🙂

   1. Grappig, bij onze AH ligt alleen maar die met tuinkruiden, ik heb de gewone juist nog nooit gezien 🙂

 2. Wat een inspirerende site heb je. Ik heb je net ontdekt!
  Ik vind het ook altijd leuk om vegetarische broodbeleg en aanverwante zaken uit te proberen. Sommige zijn best lekker. Van de Vegetarische Slager neem ik af en toe de Filet American lookalike.
  Over de paté, de Garden Gourmet en Vivera bevatten SCHARRELKIPPENEI-EIWIT. Dat is wel een reden waarom ik ze niet wil. Scharrelkippen komen nooit buiten en hebben gekapte snavels. Wat de herkomst van het melkeiwit is staat er niet bij. Komen die koeien buiten? Wel jammer dat de producenten daar niet meer aandacht aan besteden.

  1. Dank je wel! Wees welkom en leuk dat je meteen reageert 🙂
   Ik had de ingrediënten erbij gezet, zodat iedereen kan zien wat erin zit en zelf kan kiezen wat je wel of niet wil eten. Sommigen willen überhaupt niets dierlijks, maar ze zijn in ieder geval alle drie duurzamer dan vleesbeleg. Wel goede vragen over het kippen- en melkeiwit! Je zou ze gewoon eens kunnen mailen daarover. Misschien besteden ze er meer aandacht aan dan je denkt (ze kunnen onmogelijk alles op de verpakking zetten) of gaan ze dat wel doen als je erover begint.

 3. Eens mailen, goede suggestie van je! Direct maar mee aan de slag gegaan en van Vivera kreeg ik binnen 10 minuten antwoord!
  Hier mijn vraag, met daaronder het antwoord:

  Beste medewerker, Ik ben blij met uw aanbod van vegetarische producten, ik maak graag zelf van alles maar de culinaire boog kan niet altijd gespannen zijn. Toch laat ik de producten van Vivera meestal liggen vanwege het gebruik van scharrel- of vrije-uitloop-eieren, en de onduidelijke herkomst van het melkeiwit. Op de verpakking van de vegetarische paté bijvoorbeeld staat: KIPPENEI-EIWIT (vrije uitloop). Eerder meen ik SCHARRELKIPPENEI-EIWIT gelezen te hebben. Nu is vrije uitloop beter vanwege de ruimte die kippen hebben maar toch zie ik het liefst eieren gebruikt worden van biologisch gehouden kippen, omdat bij hen de snavels niet gekapt worden. Er staat ook: melkeiwit. Wat is de herkomst daarvan? Zijn het weidekoeien? Mijn voorkeur zou overigens uitgaan naar alleen plantaardige ingrediënten. Nog mooier: alles biologisch en plantaardig. Kortom: zijn er belangrijke overwegingen om geen biologische eieren te gebruiken? Wat is de herkomst van het melkeiwit? Heeft Vivera plannen om dat in de toekomst wel te gaan doen? Voor mij zou een hogere kostprijs geen probleem zijn.

  Antwoord:
  Beste Anneke,
  Hartelijk dank voor je mail! Onze kippeneiwit is afkomstig van vrije-uitloopkippen. We nemen je suggestie graag mee om dit te veranderen in biologische eieren.
  Ons melkeiwit is afkomstig van weidekoeien.
  Wij zijn er tot slot mee bezig om al onze producten 100% plantaardig te maken. Belangrijk voorbeeld hieraan is onze recent uitgebrachte Groenteschijf en Oosterse Schijf.
  Met vriendelijke groet

  1. Wow, wat goed! En best een fijn antwoord ook. Ik ben benieuwd hoe snel het gaat. De afgelopen jaren zijn veel meer van hun vleesvervangers veganistisch geworden zag ik, dus dat is wel hoopvol voor de rest. Dank je wel voor het delen 🙂

  1. Via instagram zeiden ze dat die verpakking inderdaad was om voedselverspilling tegen te gaan. Dat vind ik ook echt heel belangrijk, maar ik heb zo’n grotere verpakking makkelijk op voordat het bederft. Hopelijk komen ze later nog met twee soorten verpakkingen, zodat we kunnen kiezen. Lekker is ie zeker!

 4. De pate van Kips is ronduit smerig! Ik ben al ruim 30 jaar vegetariër. En dus opgegroeid met Tartex.

  Het plastic van de vegetarische slager is ook niet om vrolijk van te worden. Voormij een reden om het niet te kopen!

  Garden Gourmet is smakelijk.

  1. Haha, dat is een duidelijke mening. Van Kips heb ik intussen pate en leverworst geprobeerd en ik vond de pate juist wel prima. De leverworst vond ik minder, erg melig. Mijn supermarkt heeft ineens geen pate van Vivera meer, dus ik eet nu ook Garden gourmet, liefst mét tuinkruiden 🙂

 5. Ik ben niet zo dol op die vegavarianten van vleeswaar. Vooral in conventionele producten zitten best veel ingrediënten waar ik vraagtekens bij heb.
  Aangezien kaas in bovenstaande correspondentie al eens voorkwam, kan ik de veganistische kaas van het biologische merk vegan deli (te koop bij o.a. Eko plaza) van harte aanbevelen. In verschillende varianten, ze zijn echt allemaal lekker. Tenminste, dat vind ik, na meer dan 10 jaar melkproductenvrij bestaan. Smelt als echte kaas in een tosti, wat een genot. Gemaakt van o.a. kokosolie en erwteneiwit. Wat is er mis met kokosolie, behalve dat het vet is? Beetje vet mogen we wel hebben, toch?

  1. Kokosolie is bestaat grotendeels verzadigd vet en is daarom minder gezond dan de meeste andere oliën. Maar een beetje kan inderdaad geen kwaad.

Comments are closed.