Getest: drie keer vegetarische rookworst

Er zijn de laatste tijd een paar spraakmakende vegetarische rookworsten op de markt gekomen. Nu het stamppotseizoen begonnen is, wil ik natuurlijk weten: smaken ze ook?

Vegetarische rookworsten

Het is weer de tijd van korte, donkere dagen, goudkleurige bomen, warme chocolademelk, dekentjes op de bank en stamppot. Stamppot mét rookworst, want dat kan tegenwoordig ook gewoon voor vegetariërs en veganisten.

Toen ik bijna-maar-nog-niet-helemaal vegetariër was, had ik totaal geen moeite om kwaliteitsbiefstukjes af te slaan. Nee, als ik het moeilijk had, kwam dat door een verlangen naar vet, zout, sappig, mega-ongezond afvalvlees zoals spekblokjes en jawel, rookworst.

Ik was dan ook door het dolle heen met het nieuws dat de langverwachte rookworst van De Vegetarische Slager dit najaar in de schappen zou liggen. Kort daarna volgde ook een rookworst van rookworstkoning Unox. Heel veel meer belovend kun je het niet krijgen.

Hoewel… nog voor ik ook maar één van beide worsten te pakken hadden kunnen krijgen, kregen ze al een vernietigend oordeel van een proefpanel bestaande uit twee chefs en twee slagers. Ik laat me er hier niet van weerhouden: proeven zal ik ze!

Valess

Vegetarisch
160 gram voor 2,75 euro
Op basis van melk, plantaardige olie en eiwitpoeder

 
rookworst

Lang voordat de grote worsten- en nepvleesmakers met hun rookworsten kwamen, had Valess er al eentje in hun aanbod. Deze proefde ik een hele tijd geleden en eerlijk gezegd weet ik de details niet meer van hoe hij smaakte. De hoofdlijnen wel: saaaai. De Valess rookworst ziet er prima uit, maar heeft nauwelijks smaak. De structuur kan ik me niet meer herinneren. Ik heb de worst nooit weer opnieuw gekocht (alleen nog even een onscherpe foto gemaakt in de supermarkt), dus dat zegt wellicht genoeg.

De Vegetarische Slager

Veganistisch
150 gram voor 3,49 euro
Op basis van soja-eiwit, tuinbonenmeel en plantaardige olie.

 
rookworst

rookworst

Maar liefst zeven jaar zouden ze er aan gesleuteld hebben bij De Vegetarische Slager. Na een kleine klopjacht in diverse supermarkten hadden we dan eindelijk een verpakking in huis. Er zitten twee tamelijk kleine, beetje bleke worstjes in met een vreemd slurfje aan een uiteinde. Maar goed, daar gaan we ze natuurlijk niet zomaar op afkeuren. Wel op die palmolie in het ingrediëntenlijstje trouwens.

Zodra ik de verwarmde worsten uit de verpakking haal, ruik ik al iets rokerigs. Bij het doorsnijden verschijnen er oliedruppels die de worst weliswaar iets sappiger maken dan ik me van Valess meen te herinneren, maar het komt niet bepaald in de buurt van een echte worst.

De smaak vind ik wel goed. De worst is lekker gekruid en smaakt een beetje rokerig. Ook de structuur is prima en doet voor mijn gevoel niet meer onder voor een echte rookworst.

Het is geen échte rookworst. Vanwege de hoge verwachtingen die De Vegetarische Slager op zich afgeroepen had, stelt dat heel even een beetje teleur, maar uiteindelijk blijkt het wel een prima vervanger te zijn die helemaal niet misstaat bij je stamppotje. En – voorlopig als enige – nog veganistisch ook.

Unox

Vegetarisch
250 gram voor 3,64 – 3,88 euro
Op basis van water, plantaardige olie, verdikkingsmiddelen, eiwitpoeder en erwten

 
rookworst

rookworst

Een week na het verschijnen van de rookworst van De Vegetarische Slager kwam ook Unox – op 1 oktober, Wereld Vegetarismedag – met een vegetarische worst op de proppen. Complete verrassing voor mij, maar blijkbaar was hier ook al vier jaar aan gewerkt.

Na die rare flapjes van De Vegetarische Slager is het uiterlijk van deze worst wel een feestje hoor. Een feest der herkenning, want dit is zoals een rookworst eruit hoort te zien! Zou hij ook smaken als het origineel?

De structuur en mate van (niet zo) sappigheid lijkt aardig op die van De Vegetarische Slager. De rookworst is op dezelfde manier gekruid en gerookt als een originele worst en ik vind de smaak dan ook erg in de buurt komen. Net zoals het proefpanel van de Volkskrant proefde ik ook iets zurigs. Mijn vriend vond dat storender dan ik. Is een echte rookworst niet ook een ietsie pietsie tikkeltje zuur?

De rookworst is aardig zout wat niet zo gezond is, maar wel precies wat ik wil van een rookworst. Het meest opvallende vind ik nog de typische, bouillonachtige nasmaak. Ik weet niet of ik er wel blij mee ben dat ik nog uren napret heb, maar al met al vind ik ook deze rookworst wel geslaagd.

Meer…

Ondanks alle ophef om Unox de De Vegetarische Slager blijken er nog meer vegetarische rookworsten te zijn. Garden Gourmet, Vivera en Goodbite hebben allemaal een rookworst op basis van (onder andere) soja-eiwit, tarwe-eiwit, plantaardige olie en kippenei-eiwit.

Oordeel

Een échte rookworst is lastig om aan te tippen. Ik was wat huiverig vanwege het snoeiharde oordeel van het testpanel in de krant, maar achteraf zou ik wel durven stellen dat dat maar een stelletje aanstellers zijn. Nee, het is inderdaad niet zo smakelijk als een echte rookworst, maar uitspugen? Kom nou.

De rookworst van Valess had weinig indruk op me gemaakt, maar die van De Vegetarische Slager en Unox zijn zeker geschikt om de dierlijke variant mee te vervangen. Smaakt prima!

Ik vind het grappig om te zien dat met heel verschillende ingrediënten toch vergelijkbare producten gemaakt zijn. Vanwege de olie en het zout, zijn het niet bepaald gezonde producten, maar dat is natuurlijk ook niet waarom je zo’n worst wil eten. Wel jammer dat ze ondanks zoveel vet en soms ook water dan nog niet echt sappig zijn.

Onlangs deed ik nog een kleine vega-cheat door stiekem een hapje echte rookworst te proeven. Die was wel echt heerlijk sappig, maar bevestigde ook dat de smaak naar mijn idee behoorlijk goed geïmiteerd is in de nepworsten van Unox en De Vegetarische Slager. De vega-worsten hebben wel minder knak waar iedereen het steeds maar over heeft, maar ik vraag me ernstig af of – als de vega-worst er eerder was geweest – we zo’n darm niet gewoon verschrikkelijk taai zouden vinden. Die kan ik wel missen.

Ik hoor dat de meningen over de vegetarische rookworsten nogal verdeeld zijn, dus ik geef geen garanties! Ga vooral lekker zelf proeven. Welke is jouw favoriet?

Dit denken jullie ervan

 1. Wat leuk dat je de rookworsten getest hebt! Ik ben het helemaal met je eens. Ik vond die van Valess, heel lang geleden eens geprobeerd, echt niet te eten, maar de anderen écht verrassend goed. Ik was al enthousiast over die van de Vegetarische Slager, maar die van Unox vond ik zo mogelijk nog smakelijker. Ik was nooit een groot rookworstfan, maar nu vind ik het wel lekker door de erwtensoep of bij een stamppot.

  1. Om mij heen hoor ik vooral mensen die die van De Vegetarische Slager het lekkerst vonden, maar ik neig geloof ik ook naar die van Unox. Misschien nog eens naast elkaar proeven om het zeker te weten 😉

 2. Ik begrijp niet waarom niet-vleeseters perse produkten willen die op vlees lijken. Pas je stijl van koken aan en je hebt geen behoefte aan die nepdingen.
  En als je perse een rookworst bij je stamppotje wilt kun je m.i. beter een biologische, echt rookworst van een goede slager eten dan deze nepperds.

  1. Ik begrijp niet wat het bezwaar is tegen vleesvervangers. Ze hebben me anders enorm geholpen bij het stoppen met vlees eten en zo kan ik naast anders koken af en toe toch nog eens genieten van de smaak zonder een dier te hoeven eten. Prima als jij er geen behoefte aan hebt, maar ik vind het fantastisch dat het er is.

 3. Lekker! Ik vond die van DVS erg geslaagd, die van Unox kwam nét na mijn test in de winkel. Van de andere merken heb ik nog geen rookworst gespot, dus ook nog niet geproefd. Ik ben wel benieuwd naar die van Unox, hoor er erg wisselende verhalen over.

  1. Hihi, wist jij ook niet dat ie nog kwam? DVG had het er al jaren over en die van Unox was er ineens een week later ook. Unox lijkt inderdaad een gevalletje hate it or love it. Maar één manier om er achter te komen!

 4. Grappig, ik heb juist vorige week de rookworst van De Vegetarische Slager geproefd. Alleen ben ik er een stuk minder enthousiast over: vergeleken met hun andere producten vond ik de smaak en structuur echt tegenvallen. Gewoon vies! Ik heb maar de conclusie getrokken dat ik af en toe echt vlees eet en verder alleen vleesvervangers die ik wel lekker vind.

   1. Haha, met enige overdrijving was dit ook mijn reactie ja. 😉 Overigens, voor een positieve noot: de Bratwurst en de Little Willies van DVS vind ik wel behoorlijk goed te eten en dat kan ook prima bij je stamppotje. 🙂

 5. Ik heb enkel nog maar die van DVS geproefd en vond hem best geslaagd bij een zoete aardappelpuree. Ik miste die ‘knak’ waarover ze het constant hebben wel, maar misschien komt dat doordat ik de worsten, voor het bakken al, in schijfjes gesneden had. Naar die van Unox ben ik nu wel erg benieuwd, die heb ik hier in België nog niet kunnen vinden.

  1. Haha, wat is toch die obsessie met de knak?! :’D
   Wist je trouwens dat je hem niet moet bakken, maar verwarmen in heet (maar niet kokend) water? Weet niet of dat de knak nou echt ten goede komt (hij is zeker niet zo knakkerig als een echte worst), maar misschien wil je dat proberen voor de volgende keer. Zijn er wel andere Unox-producten verkrijgbaar in België? Hier duurde het ook een tijdje voordat ie tussen het assortiment zat.

   1. Ze beloven een knak, ik wil een knak! 😀 Helaas, haha.
    Goh, ja, ik heb hem gebakken omdat ik dat zag bij Sytse van Het Groene Broertje. De volgende batch ga ik inderdaad volgens de verpakking verwarmen. 🙂 Bij Albert Heijn hebben ze hier wel danig wat van Unox, maar toch nét niet wat ik zoek. De vegetarische gehaktballetjes in satésaus zijn hier bijvoorbeeld ook nog nergens te bespeuren. Misschien ooit – en anders moet ik maar eens inkopen gaan doen in Nederland. 😉

    1. Haha, als ze knak beloven, dan verwacht je dat natuurlijk ook!

     Misschien eens naar vragen in de supermarkt? Als ze wel Unox verkopen, kunnen ze vast een extra vakje aanvinken op de bestellijst 😉

 6. Ik vind het echt supergoed van Unox dat ze nu ook een vega variant hebben en dat er ook reclame voor is gemaakt, goed dat er zo veel aandacht voor is! Ik ben zelf iets meer benieuwd naar die van DVS omdat die vegan is, die wil ik snel gaan proeven.

 7. Ik heb de onappetijtelijk uitziende worstjes ook gebakken zodat ze wat kleur en knak kregen. Het oog wil ook wat 😉 Volgende keer ga ik de Unox worst proberen, die er tenminste ook als een rookworst uitziet. Kreeg deze ‘knakkers’ ook nauwelijks uit de plastic verpakking. Wat je voor de aarde goed doet om vegetarisch te eten, wordt door de hoeveelheid plastic weer teniet gedaan 🙁

  1. Haha ja, ik had ook ruzie met dat plastic. Het helpt de worsten denk ik wel om heel erg lang goed te blijven, dus dat is ook wat waard.

   1. Nou, dat valt vies tegen. Ik heb ze een dag over datum gegeten 😳 De Unox worst – ik heb er een weten te bemachtigen maar nog niet geprobeerd – is buiten de koelkast veel langer houdbaar.

 8. Heb even het ingredientenlijstje bekeken van de Unox maar klinkt niet uitnodigend…. cellulose gistextract (dus e621) en nog een paar…. brrrrr…..

 9. Ha, ik heb naar aanleiding van jouw artikel de vegetarische roockworst van de Vegetarische Slager geprobeerd bij de hutspot.
  Mijn reactie: BAH!
  De worst is best te eten en smaakt in de verte wel iets naar rookworst. Maar ik vond hem toch te flauw en ik mis de sappigheid. Kortom het eten zorgde voor geen enkele vreugde en na afloop dacht ik dus: meh, bah, yuk.
  Sommige vlees-look-a-likes voldoen wel aan de behoefte om iets hartigs bij je maaltijd te hebben. (Of op je brood. Kips heeft nu trouwens een vegan smeerworst die ik echt lekker vind.Heb je die al geprobeerd?) Voor als je de smaak mist of omdat je gewoon geen creatieve kookbui hebt. Deze worst is het voor mij in ieder geval niet. Dan eet ik liever falafel bij de hutspot of nog beter deze notenballen: https://vegetus.nl/noten-gehaktballetjes/
  Als je geen bus edelgist (is wel een slimme hartigmaker) wil kopen werkt wat extra sojasaus ook. En ik doe er vaak wat een theelepel specerijen(mengsel) in om het meer umpf te geven. Als je geen brood hebt, met havermout kan het ook.
  Deze ballen kun je in een grote hoeveelheid maken en in de vriezer bewaren.

  1. Haha, smaken verschillen duidelijk. De sappigheid miste ik ook wel hoor. Vanavond eten we een krokante ‘kip’schnitzel bij de stamppot 😉
   Ja die smeerworst van Kips is helemaal prima! Goed dat ie vegan is en volgens mij ook niet de meest ongezonde.

 10. Ik moet eens op zoek gaan in onze biowinkel, misschien dat ze daar ook wel vegetarische rookworsten hebben. Dat kan ‘s winters zo smaken…

 11. Het blijkt dat smaken verschillen, want de unox roodworst ging bij mij vanuit de mond, direct in de prullenbak.
  Vandaag had ik erwtensoep met Valess worst en de bite en de smaak waren voor mij top. Misschien was het recept aangepast na jouw testmoment!
  De worsten wel in water verwarmen, ik begrijp dat bakken niet zo.
  Bert

  1. Oh haha, wat grappig. We zijn het allemaal volkomen oneens blijkbaar. Gelukkig is er nu voor ieder wat wils 😉

Comments are closed.