Je favoriete sneakers maar dan duurzaam

Zweer je bij je All Stars, ben je verzot op je Nikes? De meeste sneakers zijn helaas niet zo eerlijk of duurzaam geproduceerd. Niet getreurd, want ik vertel je graag hoe het anders kan.

Skater van Ethletic

Tweedehands

De sneakers vliegen als warme broodjes over de toonbank en daarbij worden er nogal wat miskopen gedaan of prima exemplaren vroegtijdig vervangen door iets nieuws simpelweg omdat het kan. Daardoor blijven er eindeloos veel paren onbemind achter.

De meeste merken die je tweedehands kan vinden, zijn niet eerlijk of duurzaam geproduceerd, maar zolang er een overdaad aan afdankertjes vol smacht op je te liggen wachten, is het overnemen van sneakers die anders ongeveer voor niets geproduceerd zijn min of meer het meest duurzame wat je kunt doen.

Wel kun je nog altijd je vraagtekens zetten bij de vraag of je wel (opzichtige) merken wil dragen die eerlijke en duurzame productie niet hoog in het vaandel hebben staan. Daarnaast zou je ook niet dusdanig veel tweedehands schoenen moeten kopen dat eerstehands kopers erop rekenen dat ze het altijd nog bij jou kunnen dumpen en dat je je omgeving het signaal geeft dat het normaal is om elke week nieuwe schoenen te dragen. Zoals altijd, met mate kopen dus.

Online

De meeste online webshops voor tweedehands kleding zijn gespecialiseerd in vintage en daar vind je meestal weinig sneakers. Wel kun je je lol op op diverse (ver)koopplatforms voor particulieren. Vooral op United Wardrobe vind je een overdaad aan sneakers van All Star, Adidas, Puma, Superga, Vans, Reebok en alle andere merken die je kan verzinnen in alle kleuren en maten. Het aanbod is gi-gan-tisch. Sinds ik dit heb gezien, zul je mij niet snel meer in een schoenenwinkel zien.

Je kunt het beste zoeken als je een beetje weet wat je wil: een bepaalde kleur, een bepaald merk en de maat. Let wel op dat je goede foto’s te zien krijgt om te kunnen beoordelen in welke staat ze verkeren en dat je geen nieuwprijzen betaalt voor iets dat het niet waard is. Geen succes maar ook geen haast? Stel een zoekopdracht in, zodat je een seintje krijgt als er iets nieuws aangeboden wordt.Een selectie van het aanbod op United Wardrobe

Offline

In kringloopwinkels kun je soms geluk hebben om een paar tegen het lijf te lopen dat jouw maat en in jouw gewenste kleur is, maar de kans is vrij klein. Als je fan bent van All Star kun je terecht in bepaalde vintage winkels zoals Episode of Vintage Island. Hebben ze niet de juiste kleur of maat? Pas dan even andere kleuren om te kijken welke maat je moet hebben, zodat je online je slag kan slaan uit een groter aanbod.

Foto van Vintage Island

Fair fashion

Kun je geen smetteloos witte tweedehands sneakers vinden of vind je het geen fijn idee dat de schoenen al gedragen zijn? Overweeg dan eens om je volgende sneakers van een fair fashion-merk te kopen. Deze zijn eerlijk en vaak ook duurzaam geproduceerd en bieden steeds meer fijne modellen die niet onderdoen voor de bekende merken.

Ethletic

Ik begin meteen met Ethletic, want ik heb er een paar van en ben fan! De veganistische sneakers worden Fairtrade geproduceerd van biologisch katoen en zelfs de rubberen zool is FSC-gecertificeerd. Eerlijk én duurzaam dus.

De unisex schoenen van Ethletic lijken erg op verschillende modelletjes van All Star en Vans en het mooie is: ze zijn helemaal niet duurder. Wel een stukje duurder dan de cheapo look a likes die ik altijd kocht, maar met Ethletic heb ik tenminste geen kinderarbeid en milieuvervuiling meer aan mijn voeten. Na een half jaar en meer dan zeventig dagen dragen durf ik bovendien wel te stellen dat ze kwalitatief meer dan in orde zijn.

Een selectie kun je kopen via Lotika, Waschbär, Chevaliers des pieds en Supergoods. De rest van de collectie kun je rechtstreeks vanuit Duitsland laten overkomen als je bij Ethletics zelf bestelt. De maten gaan van 36 tot en met 47.

ethletic
Skater van Ethletic

Veja

Dikke kans dat je Veja al dan niet bewust al eens gespot hebt op straat, want dit Franse merk gaat hard. De hippe schoenen worden eerlijk geproduceerd van plantaardig gelooid leer, natuurlijk rubber en biologisch katoen. Een deel van de collectie is veganistisch.

Veja heeft unisex modellen die doen denken aan die van Adidas, Nike, Puma en andere klassiekers. Je betaalt bedragen tussen de 80 en 165 euro voor maat 36 tot en met 46. Wederom heel vergelijkbaar met de originele versies dus. Voor kindermaten 22 tot en met 35 betaal je 60 tot 80 euro en voor de allerkleinste Veja’s betaal je 50 euro.

Veja is te vinden in enkele stenen winkels in Nederland en België en is daarnaast te koop in fijne webshops zoals The Blind Spot, Take it slow, Brandmission, The green labels en – voor België – online en offline bij Supergoods.

Meer merken

De bovenstaande merken zijn eerlijk én duurzaam geproduceerd, betaalbaar en uitstekende vervangers voor veel geliefde – maar niet zo fraaie – merken. Zoek je toch iets anders? Er zijn nog genoeg andere merken die sneakers maken die Fairtrade, veganistisch en/of duurzaam zijn. Check voor elk merk zelf de claims als je het belangrijk vindt, want het is me niet altijd even duidelijk.

Acne Studios: eerlijk
Beyond skin: veganistisch, eerlijk en duurzaam
Ecoalf: duurzaam van gerecycled materiaal, mogelijk eerlijk
ekn: veganistische opties, eerlijk en duurzaam
El naturalista: eerlijk, duurzaam en veganistische opties
Filippa K: eerlijk en duurzaam
Good guys: eerlijk, duurzaam en veganistisch
Keep company: veganistisch, mogelijk eerlijk
Matt and Nat: veganistisch, duurzaam en (twijfelachtig) eerlijk
Minuit sur terre: veganistisch, waarschijnlijk ook eerlijk en duurzaam
Mipacha: waarschijnlijk eerlijk en duurzaam
NAE: veganistisch (o.a. Ananasleer, kurk), eerlijk en duurzaam
Native shoes: veganistisch, waarschijnlijk ook eerlijk en duurzaam
Rombaut: eerlijk, duurzaam en veganistisch
Sole rebels: veganistische opties, duurzaam en eerlijk
Stella McCartney: veganistisch, duurzaam en waarschijnlijk eerlijk
Toms: veganistische opties, onduidelijkheid over productie en effect van gedoneerde schoenen
Zespa: eerlijk en duurzaam

toms
Classic van Toms


De allerduurzaamste sneakers zijn natuurlijk de sneakers die je al hebt. Maar als ze aan vervanging toe zijn, ga jij dan ook voor een duurzaam en eerlijk paar?

Dit denken jullie ervan

  1. Op hun website hebben ze het over productie met oog voor mens en natuur, maar omdat ik geen harde bewijzen zie, weet ik het niet zeker. Stuur ze gerust een e-mail om te vragen of ze het kunnen toelichten.

 1. Wat een handig overzichtje! Ik zet het tussen mijn favorieten 🙂

  Een maand geleden kocht ik vegan schoenen van The Good Guys en ze zitten echt extreem lekker! Zou ik zeker aanraden.

 2. Er is tegenwoordig ZO veel keus dat we eigenlijk geen smoesjes meer kunnen hebben 🙂 Ik heb nu 3 paar duurzame schoenen en één paar tweedehands. Als mijn sneakers aan vervangen zijn, ga ik zeker weer voor duurzame merken!

 3. Sinds ik United Wardrobe heb ontdekt ga ik ook voor tweedehands, ze hebben er van alles! Maar net wat je zegt, wil ik nog wel met opzichtige Adidas schoenen lopen? Dat blijft nog wel lastig, ik wil ze niet promoten namelijk.

  1. Het gaat mij er ook meer om dat ik bepaalde modelletjes leuk vind dan dat er een merk op staat. Als het kan sloop ik merkjes er meestal af O:)

 4. Hi! Wat supertof dat The Blind Spot in je blog staat! Wow! Ik werd er via via op geattendeerd. Heel tof! Ja, de Veja sneakers dragen ook nog eens een fantastisch verhaal over hoe ze gemaakt worden en waar. Ze zijn niet voor niets erg populair aan het worden. Fijn weekend!

 5. Ik was dit najaar op zoek naar degelijke sneakers maar nadat ik (via Zalando) enkele maten en modellen van Veja had laten afkomen (in drie verschillende bestellingen, want ik wou niet direct opgeven) heb ik me erbij neergelegd dat die niet voor mij bestemd zijn: ze passen gewoon niet. Ofwel te groot, ofwel te klein. Dus ben ik uiteindelijk voor een paar van Gabor gegaan, waarvan ik hoop dat ze lang zullen meegaan. En de volgende keer dat ik nog eens sneakers nodig heb, ga ik weer Veja’s proberen; er is een winkel bij mij in de stad die ze verkoopt en ze zien er zo leuk uit en ik wil ze gewoon dus ik ga proberen tot het lukt 😀

  1. Ah wat zonde! Je kan niet zeggen dat je het niet geprobeerd hebt, maar als je de modellen niet goed past, moet je het zeker niet doen. Dan is een minder duurzaam merk dat je wel draagt uiteindelijk duurzamer dan een miskoop. Wel tof dat Veja in steeds meer winkels te vinden is, dan kun je inderdaad altijd nog eens passen 🙂

 6. Pingback: Getest: vegan schoenen van Good Guys | WEcotip

Comments are closed.