Getest: vijf platforms om online kleding te (ver)kopen

Mijn kast bevat een aardig aantal kledingstukken die ik niet (meer) draag, maar nog prima te gebruiken zijn. Om ze een nieuwe, trotsere eigenaar te gunnen en uit nieuwsgierigheid probeer ik ze te verkopen via een aantal apps en websites. Ik deel van elk de eigenaardigheden, voordelen en nadelen en ik ontdek een onverwachte favoriet.

Kleding voor de verkoop

Hoppa, mijn garderobe gaat op de schop. Kleding die ik graag of graag genoeg draag, zal ik volledig afdragen. Kleding die ik in huis haal, zal voornamelijk fair fashion, duurzaam en/of tweedehands zijn. Kleding die ik niet meer draag of stiekem nooit gedragen heb, gaan de deur uit.

Ondanks eerdere opruimacties, kledingruils en donaties aan het Rode Kruis bevat mijn kast best nog wat kleding die ik niet meer gebruik. Soms bewaarde ik nog wel wat, want ‘je weet nooit’. Zo kan de broek die wel lekker zit, maar een beetje gekke lengte heeft gelukkig wel ineens weer in combinatie met mijn nieuwe schoentjes. Voor de meeste andere items is het niet zo’n feest.

Meestal is de kleding die ik weg doe zo oud dat er gaten inzitten of het model eruit is. Dan gooi ik ze direct in de textielcontainer in de hoop dat ze eindigen als isolatiemateriaal of matras. Dit keer ging ik een stuk genadelozer door mijn kast en heb ik er aardig wat kledingstukken uitgehaald die nog prima van kwaliteit en soms zelfs ongedragen zijn, maar die ik echt niet (meer) draag. Daarbij zitten ook kledingstukken bij waarvan ik me afvraag waarom ik ze gekocht heb. Ordinaire miskopen dus.

Online kleding verkopen

Bij het Rode Kruis of de kringloop zullen ze er nog wel raad mee weten, maar ik ben eigenlijk wel eens benieuwd naar de verschillende apps waarmee je je kleding kunt verkopen en besluit deze uit te proberen.

Ik begin met een selectie van 21 kledingstukken variërend van feestjurken tot schoenen tot korte broekjes. Het gaat me er met name om dat de kleding een nieuwe eigenaar krijgt, maar om te testen of de apps én de tweedehandsmarkt een beetje werken, besluit ik met redelijke vraagprijzen te beginnen die ik op alle apps gelijk trek.

1. United Wardrobe

United Wardrobe werkt zowel via je computer als met een mobiele app. Omdat mijn foto’s allemaal op mijn computer staan en ik daar ook een stuk makkelijker kan typen dan op mijn telefoon, was dit genoeg reden om met dit platform te beginnen.

kleding verkopen
United Wardrobe, websiteKenmerken:

Website en app
Alleen voor kleding
Gericht op de landelijke markt
Openbare chat bij elk product
Advertentie blijft drie weken online en kan daarna verlengd worden
Vraagprijs is inclusief verzending
Verkoop gaat via United Wardrobe

Voordelen:

Product toevoegen werkt makkelijk
Makkelijk zoeken naar producten
Weinig gedoe met contact en verzending
Veilig doordat de betaling via United Wardrobe gaat

Nadelen:

Altijd verzend- en transactiekosten
Foto’s worden vierkant bijgesneden (wel invloed op uitsnede)
Je kan niet passen
Minder gunstig voor goedkopere producten
Kleine markt?

In tegenstelling tot wat ik gewend was van Marktplaats, kon ik bij United Wardrobe makkelijk en snel al mijn producten online gooien. Naast de foto’s voeg je kenmerken toe zoals de maat, kleur en conditie. Ik stoorde me er wel aan dat alle foto’s vierkant uitgesneden worden. Toen ik foto’s maakte, had ik natuurlijk de hele lengte van de foto gevuld met langwerpige broeken en jurkjes. De uitsnede kun je wel zelf nog verschuiven om je product nog een beetje fatsoenlijk over te laten komen en je kan alsnog de hele foto zien als je erop klikt, maar wat mij betreft hadden ze niet zo wannabe Insta-hip hoeven zijn.

De vraagprijs is meteen inclusief verzendkosten en 10% van de verkoopprijs gaat naar United Wardrobe zelf. Daar staat tegenover dat ook de betaling via hun gaat, waardoor het relatief veilig is om aankopen te doen. Als de koper het product ontvangen en goedgekeurd heeft, krijgt de verkoper het bedrag min de transactiekosten.

Bij United Wardrobe kun je shoppen door het hele land, want de artikelen worden altijd met de post verstuurd. Je hoeft niet te bellen of te mailen en vooral geen afspraken te maken met mensen die niet altijd op komen dagen. Als je het eens bent over een bod, stuurt United Wardrobe de adres- en betaalgegevens door.

Door de verzend- en transactiekosten is United Wardrobe wel minder geschikt voor de goedkopere items. Je moet al zo’n 4 á 5 euro vragen om je onkosten eruit te krijgen, dus als je nog 2.50 euro voor een shirtje wil, moet je iemand zien te vinden die er drie keer zoveel voor neer wil tellen. Dat veel verkopers zowat de nieuwprijs vragen voor hun items, lijkt me overigens ook niet bepaald reëel.

De openbare chat onder elk product zorgt ervoor dat je niet van verschillende mensen dezelfde vragen hoeft te beantwoorden. Die vragen krijg je overigens wel snel, omdat je maar zo weinig informatie bij je foto kwijt kan. Sommige mensen vragen hier ook of je iets met ze wil ruilen.

Het grootste nadeel aan United Wardrobe voor mij is dat het misschien meer gericht is op duurdere merkkleding die ik niet aanbied óf dat er niet zoveel gebruikers actief zijn. Tijdens de eerste dagen verkocht ik direct een item en kreeg ik nog wat vragen, maar daarna was er niets dan doodse stilte. Gelukkig was dat ene item wel de lelijkste joggingbroek, waarvan ik zéker wist dat hij zonder winst in de textielcontainer zou belanden. Er werd 7 euro geboden tegenover de vraagprijs van 10 euro. Daarvan kreeg ik 6.30 euro waarvan ik nog de verzending moest betalen. Geen vetpot, maar elke cent was er eentje meer dan ik had verwacht, waardoor het alsnog een klein succesje was.

Om kleding te verkopen kom ik hier waarschijnlijk niet snel terug. De zoekfuncties werken wel heel goed en doordat je door het hele land kan zoeken, vond ik nog best wel wat leuke schoenen en tasjes die nog op mijn verlanglijstje staan. Ondanks dat ik eigenlijk liever eerst wil kunnen passen, kom ik misschien toch nog wel eens een kijkje nemen als potentiële koper.

2. Letgo

[Update: Letgo lijkt ermee opgehouden te zijn en de app functioneert niet meer.]

De app van Letgo richt zich op de lokale markt. Omdat verzendkosten daarmee omzeild kunnen worden, hoop ik dat vooral de goedkopere van mijn overige 20 kledingstukken meer kans op een nieuwe eigenaar maken.


kleding verkopen
LetgoKenmerken:

Alleen een app
Voor kleding en spullen
Gericht op de lokale markt
Privéchat
Onduidelijk of/wanneer de advertentie verloopt
Vraagprijs is exclusief verzending
Verkoop en contactgegevens regel je zelf

Voordelen:

Product toevoegen werkt makkelijk
Keuze uit verzenden of afhalen
Mogelijkheid tot passen

Nadelen:

Foto’s worden vierkant bijgesneden (geen invloed op uitsnede)
App functioneert slecht
Onvoldoende zoekfilters

Nu moest ik toch aan de app, dus ik had mijn foto’s gekopieerd naar mijn mobiel. De enorme bestanden van mijn spiegelreflexcamera had ik wat verkleind, maar daardoor mocht ik ze niet uploaden in de app. Nadat ik van die foto’s weer een screenshot had gemaakt, kon het weer wel. Misschien proberen ze zo te voorkomen dat je je foto’s bewerkt of zoiets, maar het wordt er niet gebruiksvriendelijker van.

De vierkante fotouitsnede kun je niet zelf bijstellen, maar in de zoekvensters krijg je gelukkig de foto’s te zien zoals ze bedoeld waren. Aan de advertentie voeg je zelf een titel en omschrijving toe, waardoor het ietsje meer werk is om kledingstukken toe te voegen dan bij United Wardrobe.

Om te kijken hoe de app werkt, ging ik weer op zoek naar dezelfde soort schoentjes en tassen. De eerste vondsten waren nog lekker in de buurt, want de app zoekt automatisch naar alles binnen een straal van 1 kilometer. Maar als je verder scrolt zit je zo ineens 40 of 100 kilometer verderop. En helaas, zoeken binnen 3 of 5 kilometer kreeg ik echt niet ingesteld. Ook kun je alleen zoeken op categorieën Huis en tuin of Kleding en niet op specifiekere categorieën zoals pumps of vazen. Dan moet je net het geluk hebben dat de eigenaar van jouw droomschoenen precies dezelfde woorden heeft gebruikt als waar jij op zoekt.

Geïnteresseerden reageren per privéchat. Meestal komt iemand meteen met een bod of verzoek voor een afspraak, dus dat vond ik wel fijn werken. Letgo bemoeit zich verder nergens mee, dus je moet zelf je adres- en betaalgegevens uitwisselen.

Snel na het plaatsen van de advertenties kwam er al iemand langs om twee korte broeken te passen, maar die zaten helaas niet goed. Kort daarna deed iemand een vrij laag bod op een jurkje dat ik stiekem misschien stiekem toch wil houden en meer wilde ze ook niet bieden. Na twee weken stilte kreeg ik nog een bericht van iemand die een andere korte broek wilde passen, maar ook die paste niet goed. Wel fijn dat deze mensen ook echt komen opdagen als je een afspraak maakt.

Ik vind het wel een fijn idee dat niet iemand die broeken gekocht heeft om ze vervolgens alsnog niet te dragen. Wat dat betreft is het lokaal kunnen zoeken en dus ook kunnen langsgaan om te passen wel een groot voordeel. Maar ja, qua verkoop leverde het helemaal niets op en ook als koper word ik er niet enthousiast van.

Het is nogal zonde dat Letgo investeert in dure televisie- en radioreclames, terwijl de app zelf nog helemaal niet goed functioneert en de informatievoorziening niet bepaald optimaal is. Zo kan ik bijvoorbeeld nergens vinden hoe lang mijn advertentie actief blijft en werken de links naar de algemene voorwaarde, FAQ en veiligheidstips op hun eigen website niet eens. De consumentenbond zet bovendien ook nog vraagtekens bij het privacybeleid. Dan begrijp je meteen waarom het een gratis app is.

3. Marktplaats

Oké, eigenlijk zocht ik met die apps juist een alternatief voor Marktplaats, want ik vind het altijd nogal een gedoe om meer dan één item toe te voegen en heb associaties met eindeloos onderhandelen. Maar ja, de markt is waarschijnlijk wel het grootst, dus ik geef het nog een kans.

Ondanks dat de website er nog steeds uitziet als tien jaar geleden, heeft Marktplaats inmiddels ook een hippe app. Ik probeer ze allebei uit door een deel van die 20 kledingstukken via de website en de rest via de app toe te voegen aan dezelfde account.


kleding verkopen
Marktplaats, appKenmerken:

Website en app
Voor kleding en spullen
Gericht op de landelijke markt, maar ook te zoeken op afstand
Contact via e-mail of telefoon, in de app ook een chatfunctie
Advertentie blijft vier weken online en kan daarna 3x verlengd worden
Vraagprijs is exclusief verzending
Verkoop en contactgegevens regel je zelf

Voordelen:

Makkelijk zoeken naar producten
Contact kan met middel naar keuze
Grote markt
Zowel landelijk als lokaal te zoeken

Nadelen:

Via de website is het vrij veel werk om advertenties te plaatsen
Advertenties van bedrijven
De kleine foto’s zijn nóg kleiner in de app

Via de website vond ik het vrij veel werk om de advertenties te plaatsen. Je moet een titel en beschrijving invullen, productcategorie kiezen, foto’s uploaden, maten en kleuren aangeven, aangegeven of het opgehaald of verzonden kan worden, of betaling via PayPal geaccepteerd wordt, of het door de brievenbus past en hoe je het liefst contact wil. Voor een koper wordt het zo wel duidelijk, maar ik vind het vrij veel getyp en geklik. De app is al een stuk beter. Als je bijvoorbeeld een titel invult, probeert hij zelf al te raden tot welke categorie het behoort. Wel is het nog steeds wat meer werk dan bij Letgo en zeker meer dan bij United Wardrobe.

Je kiest zelf of je met geïnteresseerden wil mailen, bellen of chatten en of je de producten wil laten ophalen, verzenden of dat je die keuze overlaat aan de koper.

Bij het zoeken naar producten krijg je bovenaan je zoekresultaten wel altijd een hoop advertenties te zien van grote winkels of louche doorverkopers. Dat is eigenlijk nooit wat je zoekt. Ook worden de foto’s nogal klein weergegeven. In de app zijn ze zelfs zo klein dat je bijna niet kan zien waar je nou eigenlijk naar aan het zoeken bent.

De moeite om advertenties te plaatsen en ongewenste advertenties lijken het toch wel echt waard te zijn. Toch die kracht van de massa hè? Al snel verkocht ik aan twee verschillende personen twee simpele jurkjes, twee korte broeken en deed ik daar een gratis bolero bij. Daarvoor kreeg ik 19 van de gevraagde 30 euro plus een vergoeding voor de verzending. Het onderhandelen heb ik makkelijk gemaakt voor mezelf door met elk aanbod direct akkoord te gaan. Niet verder vertellen hoor!

4. Facebook

Facebook is mijn favoriete kanaal als het gaat om gratis weggeven. Om dingen te verkopen had ik het nog nooit gebruikt, maar omdat het vrij weinig werk is om mijn kleding erop te zetten, wilde ik wel een poging wagen. Ik plaatste foto’s met beschrijvingen in een map in een verkoopgroep van mijn stad en op een algemene marktplaats van mijn wijkje.


kleding verkopen
Facebook, fotoalbumKenmerken:

Website en app (maar niet specifiek ontworpen om producten aan te bieden)
Voor kleding en spullen
Gericht op de lokale markt
Openbare reacties of privéberichten
Advertentie blijft online

Voordelen:

Product toevoegen werkt makkelijk
Vul zoveel informatie toe als je zelf wil
Keuze uit verzenden of afhalen
Mogelijkheid tot passen

Nadelen:

Er wordt niet heel specifiek naar producten gezocht
Kleine markt

In de verkoopgroep zie ik dat er enorm veel aangeboden en veel minder gevraagd of gereageerd wordt. Het aanbod is dus relatief groot en het aantal zoekenden waarschijnlijk behoorlijk klein. De kans dat daar iemand tussen zit die precies zocht wat jij aanbiedt, is niet zo groot. In de groep van de wijk is dat effect alleen nog maar groter.

Op geen enkel kledingstuk kreeg ik een reactie. De voordelen van lokaal zoeken en het kunnen passen wegen niet op tegen de nadelen van de kleine markt en het gebrek aan vindbaarheid.

Facebook is dit keer dus totaal geen succes, maar als ik de overgebleven kleding uiteindelijk alsnog gratis weg doe, kom ik er nog eens terug. De ervaring leert dat als het maar gratis is mensen werkelijk álles willen hebben.

5. Swapp

Swapp is een app uit het rijtje van United Wardrobe en Letgo. Omdat die apps allebei zo hun voor- en nadelen hebben, hoop ik dat deze misschien the best of both worlds weet te combineren.


kleding verkopen
SwappKenmerken:

Alleen een app
Alleen voor kleding
Gericht op de landelijke markt
Openbare chat bij elk product en privéchat
Onduidelijk of/wanneer de advertentie verloopt
Er is geen vraagprijs, maar er wordt geboden/geruild
Verkoop en contactgegevens regel je zelf

Voordelen:

Product toevoegen werkt makkelijk
Makkelijk zoeken naar producten
Weinig gedoe met contact en verzending

Nadelen:

Foto’s worden vierkant bijgesneden (geen invloed op uitsnede)
Kleine markt?

Opvallend aan deze app is dat je geen vraagprijs invult. Het idee is voornamelijk dat je kleding ruilt, maar je kan ook een bod doen. Het idee van bieden zonder vraagprijs vind ik wel interessant, omdat je dan misschien realistischere prijzen krijgt. Van de andere kant krijg je die realistischere prijzen alleen als er serieuze gegadigden zijn.

Het lijkt er helaas op dat de markt zeer klein is. Als ik weer zoek op diezelfde soorten schoenen en tassen, komt er maar heel weinig boven water. Aan de zoekfunctie zal het overigens niet liggen, want deze werkt uitstekend! Je kan zoeken op maat, kleur, afstand en productcategorie. Je kan alleen niet het soort schoenen specificeren, maar met een klein aanbod is dat niet zo’n probleem.

De zoekfunctie is overigens wel vrij essentieel, want als je zoekt zonder eerst je maat in te vullen, wordt het vrij snel een zooitje. Je krijgt namelijk alleen maar foto’s te zien. Daar moet je eerst op klikken, dan flikkert de beschrijving onleesbaar door je scherm en daarna kun je op een labeltje klikken waarmee je de maat en beschrijving opnieuw tevoorschijn haalt. Behoorlijk omslachtig als je op die manier zou willen kijken wat jouw maat is.

En ja hoor, wéér die verdomde vierkante foto’s! Ook hier kun je de uitsnede niet aanpassen en kun je zélfs niet eens de hele foto zien door erop te klikken. Juist omdat de app zo gefocust is op foto’s, is het wel best zuur als je je product niet eens goed kan laten weergeven.

Na het uploaden van één foto, test ik de app eerst verder als koper. Met name door die kleine markt zie ik weinig potentie en laat ik Swapp verder voor wat het is. De zoekfunctie is net niet zo goed als United Wardrobe, de markt is nog kleiner dan bij Letgo en de app werkt niet optimaal. Helaas dus niet the best of both worlds.

Update: The Next Closet

Hij ontbrak in het oorspronkelijke artikel en ik heb het ook niet getest, maar wil hem toch graag even toevoegen: The Next Closet. Via deze website en bijbehorende app kun je tweedehands merkkleding kopen en verkopen. Voor de echte koopjes moet je hier niet zijn, maar als je een liefhebber bent of kwalitatief wat betere kleding zoekt, is het een mooi platform om het milieu en je portemonnee wat te ontlasten.

De zoekfunctie op de website werkt perfect. Je kan zoekwoorden gebruiken of zoeken per categorie en vervolgens nog specificeren op kleur, merk, maat, materiaal, hoe (on)gedragen het is en meer. In de merkenlijst staat bovendien aangegeven welke merken duurzamere keuzes zijn. Leuke bonus: je kan ook rechtstreeks shoppen uit de garderobes van een aantal bekendere Nederlandse modeliefhebbers.

Heb jij ervaring met kopen of verkopen via The Next Closet? Laat het me hieronder weten!

Conclusie

Tegen al mijn verwachtingen in blijkt het oude, vertrouwde Marktplaats met kop en schouders de beste. Het plaatsen van de advertenties is wat meer moeite, maar dat is het blijkbaar toch waard. Ondanks de bijkomende verzendkosten werd juist de relatief goedkope kledingstukken verkocht. Die stopte ik trouwens als een plat brievenbuspakketje in een stevige plastic zak die ik goed dicht tapete en daar plakte ik dan het adres en postzegels op.

United Wardrobe zal ik in gedachten houden als ik op zoek ben naar iets en als Letgo net zoveel werk maakt van hun zoekfilters als van hun reclamecampagnes zou dat in de toekomst misschien nog wel een kans maken.

Hoewel ik sowieso geen groot verkoopsucces had verwacht, vind ik het bij alle websites en apps nog vrij veel gedoe om kleding aan te bieden ten opzichte van de hoeveelheid kledingstukken die ik verkocht heb. Misschien was mijn gevoel trouwens wel optimistischer geweest als ik niet alles in viervoud had geüpload en geschreven, maar ik vind het wel jammer dat het meeste uiteindelijk helemaal niet gekocht zal worden.

Ongetwijfeld speelde mijn slechte timing ook een rol. Die galajurk had ik beter net vóór de eindexamenfeesten online kunnen zetten. En wie zoekt er in mei nou een skibroek? Waarschijnlijk zaten er sowieso minder mensen te zoeken met dat mooie weer. Op deze website was het in ieder geval duidelijk een stuk rustiger.

De duurdere items zet ik misschien over een paar maanden nog eens op Marktplaats, want er moet natuurlijk maar net iemand naar op zoek zijn. De goedkopere items geef ik waarschijnlijk straks alsnog gratis weg via Facebook. Als ik kleding in de textielcontainer gooi, moet ik maar hopen dat het goed terecht komt. Als iemand uit de buurt het op wil halen, heb ik er toch iets meer vertrouwen in dat het echt gedragen gaat worden.

Of ik het de moeite waard vind om het online te zetten, reageren, afspreken en thuisblijven met de kans dat ze niet op komen dagen, laat ik afhangen van de hoeveelheid tijd en zin die ik ervoor kan maken. Soms is het ook gewoon veel lekkerder om alles tegelijk in de textielcontainer te dumpen. Dan kan ik me snel weer richten op die toekomstige, eerlijke, duurzame droomgarderobe.

Koop of verkoop jij wel eens wat online? Wat is dan jouw favoriete platform?

Dit denken jullie ervan

 1. Wat leuk dat je alles zo uitvoerig getest hebt. Ik heb zo ongeveer wel dezelfde ervaringen met die apps en platformen, behalve Swapp, die kende ik nog niet. Facebook werkt bij mij ook helemaal niet, alleen inderdaad als het gratis is wat ik dan weer zo ontzettend jammer vind. Ik vind Marktplaats ook echt een drama, maar helaas werkt het inderdaad vaak toch het beste omdat bijna iedereen het weet te vinden. Hopelijk zullen de andere platformen met de tijd wat succesvoller worden als ze wat meer bekendheid krijgen, want in gebruik en qua functies vind ik die toch vaak prettiger.

  1. Haha nee, Swapp kent blijkbaar bijna niemand nog 😛
   Op zich zie ik ook wel toekomst in die apps. Het is alleen zo jammer dat ze nu allemaal net niet helemaal goed functioneren. Ik hoop dat ze er aan blijven werken!

 2. Wat leuk dat je dit getest hebt! En goed bezig met het opruimen van je kledingkast! Voor mijn opruimactie heb ik toen marktplaats, letgo en een facebookgroep (Amsterdam Yard Sale) gebruikt. Bij mij was het juist de facebookgroep die by far het handigst was en ook het meeste resultaat opleverde. De app heb ik toch al op m’n telefoon staan, en de regels van die betreffende groep waren duidelijk. Op Letgo heb ik ook e.e.a. gezet (zowel kleding als meubels), maar daar kwam – op een enkele reactie na – helemaal niets uit. Wel kwam ik iemand tegen die z’n konijn op Letgo had gezet, hahaha, dat kan natuurlijk ook :).

  1. Ah ja, gedeelde kastruimte he :’)
   Misschien moet je ook gewoon net mazzel hebben dat iemand zoekt wat jij net aanbiedt. Of het ‘niveau’ van de Facebookgroep. Hier wordt zoveel troep aangeboden dat er misschien al niemand meer naar kijkt.
   Arm konijn! Heb je die toen wel meteen opgehaald? 😉

   1. Haha, nee, ik was bang dat hij niet in m’n Tiny House zou passen. Het was nogal een groot konijn 😉

 3. Je hebt er weer flink werk van gemaakt! Ik merkte vooral dat het van de spullen afhing wat goed liep. Letgo werkte voor mij wel goed, ook voor kleine huisraad, al is de app inderdaad bij lange na niet perfect. Het laagdrempelige werkt voor mij wel goed en af en toe paste ik wat aan, zodat advertenties weer bovenaan kwamen.

  1. Ja, oeps, beetje veel werk :’) Grappig dat iedereen andere succesverhalen heeft! Letgo vond ik wel toegankelijk inderdaad. Mensen komen zomaar even bij je langs om wat te passen. Super handig dat dat gewoon kan. Voor hetzelfde geld had het bij mijn twee bezoekers trouwens wel gewoon gepast en had ik zo drie broekjes verkocht waarvan er twee later via Marktplaats over de toonbank gingen. Als ik het zo bekijk, was het bijna een heel ander verhaal geworden 🙂

 4. Wat een leuk artikel! Ik kende er maar twee, haha. Ik breng meestal mijn kleding naar de kringloop of informeer bekende of ze er gelukkig van worden. Ik ben eigenlijk te lui voor dit soort dingen maar wie weet is het wel het proberen waard. Al moet ik zeggen dat ik zoveel heb geminimaliseerd in mijn kledingkast dat er nog weinig over is om te verkopen, haha.

  1. Hihi, mijn kleding was meestal dusdanig versleten dat het alleen nog maar in de textielcontainer kon. En als het wel oké is, is het aan vrienden of kringloop geven inderdaad véél makkelijker. Het verkopen was een experimentje. Ik hoop ook dat het eigenlijk nooit meer nodig is! Maar goed, nu weet je ook waar je terecht kun als je tweedehands pareltjes wil gaan zoeken 🙂

 5. Wat leuk allemaal op een rijtje, ik kende Swap en Letgo ook nog niet. United Wardrobe valt mij altijd een beetje tegen met verkopen. Voor kopen vind ik het wel leuk. Ik heb ook gehoord dat het soms via Instagram ook kan met de #koopjeshoek of een @…verkoopt. Nog niet geprobeerd;-)

  1. Oh, dat is waar ook! Iris Zaagman heeft dat ook via Instagram gedaan. Ik snap Instagram nog niet zo goed 😛
   United Wardrobe leek me inderdaad best prima om te kopen en dat is uiteindelijk toch waar ik naartoe wil 😉

 6. Wow wat een uitgebreid artikel! Heel handig! Ik kende Letgo en Swapp ook nog niet, maar nu ik dit heb gelezen, ga ik het ook niet proberen. Ik gebruik zelf meestal Facebook om kleding te kopen of verkopen, maar dan in de wat grotere groepen, zoals Uitverkoop of Bohemian Marketplace. Dat is dus vaak wel met verzendkosten, maar het werkt wel. Ik heb trouwens nog nooit kleding gekocht via Marktplaats. Leuk dat jij daar zo veel succes had! Moet ik misschien ook maar eens proberen.

  1. Misschien dat specifiekere Facebookgroepen wel beter werken dan groepen waar mensen ook hun tuinstoelen op zetten, haha. Goed om te horen dat het jou daar beter lukt. Ik zal die groepen eens opspeuren, want ik heb nog nooit mooie kleding op Facebook gezien 😀
   Op Marktplaats kun je in ieder geval heel veel vinden. Ik heb nog niet goed gekeken, maar kan me voorstellen dat dat meer mainstream merken zijn dan vintage ofzo. Just guessing 😉

 7. Wat een fijn artikel, dankjewel Linda dat je alle platformen zo hebt uitgediept! Ik gebruik zelf liever geen Marktplaats omdat ik het op de één of andere manier toch een beetje onbetrouwbaar vind. Ik heb er zelf geen negatieve ervaringen mee of iets dergelijks maar toch. Wel grappig dat dat bij jou het beste werkt! Ik heb nu een kraam bij ‘Jouw Marktkraam’ en ben ook benieuwd of dit wat oplevert. Het scheelt in ieder geval gedoe met foto’s maken en pakketjes opsturen!

  1. Hihi, dat gevoel over Marktplaats herken ik wel hoor. Eigenlijk had ik ook helemaal niet verwacht dat dit het beste zou werken, maar goed, het kan ook toeval geweest zijn.

   Jaaa, ik zag dat jij met de kraam begonnen bent. Heel leuk! Als je wat meer te verkopen hebt, lijkt me dat echt ideaal en ook wat leuker om te doen dan die foto’s en pakketjes inderdaad. Ik reken op een blog daarover straks 😉

 8. Hier ervaring met The Next Closet hoor! Niet omdat ik zo’n merkenfreak ben maar kleding van bijvoorbeeld King Louie vind ik leuk en zit lekker.

  Ik heb zowel items gekocht als verkocht via The Next Closet. Laat ik me even richten op de verkopen. Dat zijn een zwarte coltrui van Repeat (te klein geworden), een T-shirt van Armedangels (vanwege het verticale streepje leek ik er een tientonner in) en een vestje van King Louie dat ik gewoon zat was.

  Het op het platform plaatsen, kwaliteitscontrole en uitbetaling gaan nogal langzaam. Verzending moet via een duur postpakket waarvan je de verzendkosten bij de verkoopprijs moet optellen en de app werkt erg slecht (via mijn verouderde Samsung). Daar staat tegenover dat je een behoorlijke prijs krijgt voor je pre-loved items.

  Alles bij elkaar genomen ben ik zeker niet ontevreden over The Next Closet. Ze doen alleen niet alle merken. Deze Slow Fahion Summer ga ik kleren waarvan de verkoop niet kon/niet gelukt is op deze manier maar eens op Marktplaats zetten of gewoon weggeven (via Facebook). Je hebt gelijk: dat laatste lukt altijd.

  1. Dank je wel voor het delen van je ervaringen! Begrijp ik het nou goed dat je je kleding in feite rechtstreeks aan The Next Closet verkoopt? En dat zij het dan weer te koop zetten? Of krijg je pas het geld zodra iets verkocht is?

 9. Via hun DIY service voor meer mainstream merken krijg je je geld pas zodra iets verkocht is. The Next Closet zorgt voor het bewerken van je coverfoto voor op hun site, als je je item verkoopt (wat dus geen garantie is) voor een verzendlabel en de betaling loopt via hun.

  Ze hebben ook een Premium service. Dan kopen ze inderdaad je kleding op. Het moet dan wel gaan om minstens 10 items en high-end designer merken zoals Gucci en Prada enzo. Die heb ik hier niet in de kast 😉 dus bij gebruik van TNC wordt het hier altijd de DIY service.

  1. Ah zo! Dank je wel voor de toelichting. Weet ik wat me te doen staat met mijn high-end fashioncollectie 😉

 10. Hoi! Ik zit inmiddels een maandje op vinted. Persoonlijk Ben ik erg tevreden over deze (ver)koop app. Je kunt hem vergelijken met United wardrobe, maar Dan zonder 10% administratiekosten en de verzendkosten worden ook apart gerekend, dit gebeurt door vinted zelf. Dat wat me vraagt kun je ook krijgen! En er is op ieder artikel een biedknop.
  De artikelen verlopen trouwens ook niet.
  Oh en het is een internationale app. Ik heb gemerkt dat er veel mensen uit frankrijk op zitten. De Markt is dus behoorlijk groot.
  Groetjes!

  1. Dank je wel voor het delen van je ervaring, Carina! Ik heb Vinted een tijd geleden eens getest, maar nog niet toegevoegd aan dit artikel. Toen vond ik het aanbod juist erg klein, dus misschien groeit het snel. Zou fijn zijn! De voordelen die je noemt, maken het wel verleidelijk om het nog eens te proberen 🙂

Comments are closed.