Mijn ervaringen bij duurzame loopbaancoach Sustainable talent

Het is hoog tijd voor een carrièreswitch naar ‘iets met duurzaamheid’. Maar wat dan precies en hoe vind ik zo’n baan? Ik schakelde de hulp in van Sustainable talent dat gespecialiseerd is in loopbaancoaching in de duurzame sector.

Zo vind je een duurzame baan

Al jarenlang weet ik dat ik ooit ‘iets met duurzaamheid’ wil gaan doen. Niet alleen voor de lol, maar professioneel. Maar ja, ik had een leuke baan in het klimaatonderzoek met leuke collega’s en genoeg tijd over voor mijn blog, dus ik had er geen haast mee.

Vorig jaar hoorde ik een podcast van Dus wat gaan wij doen? en Vrij Nederland over het verduurzamen van je carrière. Aan het woord was Annick Schmeddes, oprichter van Sustainable talent. Wat zij vertelde, inspireerde me direct tot het schrijven van Tijd voor een carrièreswitch? Zo vind je een duurzame baan.

Kort door de bocht: zoek uit wat je precies wil en belangrijk vindt, kijk of je het bij je huidige werkgever kan uitvoeren, neem je vaardigheden anders mee naar een duurzame werkgever of laat je eventueel bijscholen als je toch iets anders wil gaan doen. Zoek uit welke organisaties bij je passen, zet eventueel een loopbaancoach in en maak gebruik vacaturebanken die gespecialiseerd zijn in de duurzame sector.

Dit artikel was vooral alvast een voorzetje voor mezelf, voor wanneer de tijdelijke contracten definitief zouden ophouden. Maar gezien het aantal lezers en kliks naar de genoemde vacaturesites is dit onderwerp duidelijk iets wat bij meer van jullie speelt.

Sustainable talent

Afgelopen september kwam er dan echt een eind aan mijn contract. Die duurzame carrière moest er nu eindelijk maar eens van komen. Er was alleen een probleem: het is nogal lastig om te zoeken naar ‘iets met duurzaamheid’. Wat wil ik eigenlijk precies? Ik besloot om niet als kip zonder kop te gaan solliciteren, maar de tijd te nemen om dit uit te zoeken.

Via mijn werk kon ik terecht bij een aantal loopbaancoaches (al dan niet met paarden), maar ik had mijn zinnen gezet op Sustainable talent. Want Annick en haar collega’s bieden niet zomaar loopbaancoaching, ze zijn ook nog eens gespecialiseerd in de duurzame sector waardoor ze kennis hebben van de markt en over een relevant netwerk beschikken. Precies wat ik nodig heb! Gelukkig wilde mijn baas de kosten vergoeden, dus onderstaande promo-praatje is uit puur enthousiasme.

Programma’s en introductiewebinar

Sustainable talent biedt verschillende programma’s voor professionals. Zo kun je losse sessies boeken of een strippenkaart nemen voor persoonlijke coaching. Verder zijn er twee groepsprogramma’s die je helpen focussen met wat je precies wil en kan en hoe je jezelf in de markt zet. Deze zijn zowel los te boeken als te combineren in het complete Your Future Proof Career.

Eerst belde ik met Susanne die me iets meer kon vertellen over de verschillende programma’s en me het vertrouwen gaf dat mijn eigen proces voldoende aan bod zou komen in een groepstraject. Zo koos ik uiteindelijk voor Your Future Proof Career bestaande uit twee groepssessies en twee privésessies via Skype.

Twee weken voordat de eerste groepssessie plaatsvond, gaf Sandra een introductiewebinar. Ik verwachtte dat dit voornamelijk een verkooppraatje zou worden van de verschillende programma’s, maar was aangenaam verrast door de inhoud. We gingen meteen aan de bak met het traject wat ook aan bod kwam in de podcast met Annick maar dan uitgebreider en diepgaander. Als je alleen even wat richting en motivatie nodig hebt, kun je hier al goed mee op weg.

Your Future Proof Career

Your Future Proof Career bestaat uit twee groepssessies genaamd Koers & Kompas en Match met de Markt. Na de voorstelronde was het meteen duidelijk dat we in ons groepje van zeven deelnemers weliswaar een vergelijkbare motivatie hebben, maar ook heel verschillende achtergronden en interesses. We bleken dus niet elkaars concurrentie te zijn en konden elkaar juist heel goed verder helpen.

Koers & Kompas en is er op gericht om beter te kunnen definiëren en overbrengen wat je precies wil. We leerden met praktische oefeningen hoe bedrijven in elkaar steken, wat zij nodig hebben en hoe wij met onze kennis, ervaringen en vaardigheden van toegevoegde waarde kunnen zijn. Maar ook andersom: wat wij kunnen en willen bieden en welke bedrijven daar naar op zoek zijn. Aan het eind van de dag had iedereen een duidelijke pitch en een beter idee van wat hij of zij wil.

Voorafgaand aan de privésessie via Skype maakten we een lijstje van organisaties die ons aanspreken. Hiervan onderzochten we hun missie, werkwijze en behoeften om beter in te kunnen schatten in hoeverre zij bij ons passen. In het gesprek kon Annick meer toelichting geven over de organisaties en ze aanvullen met vergelijkbare organisaties die we zelf nog niet op de radar hadden.

Bij Match met de Markt gingen we verder met het bestuderen van de organisaties van ons lijstje. Met welke taken houden ze zich bezig, waar zitten hun pains en gains en hoe kunnen wij bijdragen om de pains te verkleinen en de gains te vergroten. Hiermee konden we ons pitch aanscherpen en helpt het enorm bij het voorbereiden van sollicitatiegesprekken.

Mijn laatste Skype-gesprek moet nog plaatsvinden, maar zal wederom over een aangepast lijstje van organisaties gaan. Dit blijkt een nogal dynamisch lijstje te zijn met nieuwe ontdekkingen, afvallers en organisaties die ik moet onthouden voor wanneer ik meer ervaring heb of zij een meer passende functie voor mij.

Wat ik heb geleerd

Laat ik voorop stellen dat een traject met Sustainable talent geen wondermiddel is. Solliciteren blijft nog steeds moeilijk, je balanceert tussen enthousiasme en frustratie en het kost allemaal een hoop tijd en energie. Uiteindelijk moet je het toch gewoon zelf doen en heb je ook nog een beetje geluk nodig, maar ik vond het hele traject zo behulpzaam dat ik het liever uit eigen zak had betaald dan het had moeten missen.

Focussen op wat ik precies wil, vond ik nogal lastig. Het liefst hou je toch wat meer opties open en met de crisis in mijn achterhoofd had ik nog het idee dat ik me maar zoveel mogelijk moet schikken naar het aanbod in vacatures. Achteraf is het zo logisch, maar was best een eye opener voor me toen ik me realiseerde dat ik kan beginnen bij mijn eigen wensen en kunnen en vervolgens op zoek kan naar een organisatie die daar bij past.

Netwerken associeerde ik altijd met geforceerd jezelf aanprijzen, maar is lang zo ongemakkelijk niet meer als je beter weet wat je wil en vergroot je inzicht in verschillende organisatie en functie enorm. Sterker nog, als je via die weg ergens tussen kan komen, is dat veel fijner dan solliciteren op vacatures.

Het onderlinge delen van onze processen in de groep en het enthousiasme van Annick en haar collega’s bij Sustainable talent hebben me geholpen met motivatie en zelfvertrouwen. Zo stond ik er niet alleen voor, ontdekten we samen allerlei nieuwe mogelijkheden en was er ook erkenning voor de minder leuke kanten van het zoeken naar werk.

Door het hele traject ben ik wat later pas serieus begonnen met solliciteren en focus ik me nog steeds op vrij specifieke functies en organisaties, waardoor het nog niet echt storm loopt. Wel ben ik bij een aantal uitgenodigd voor een gesprek, maar kozen ze tot nu toe steeds toch voor iemand anders. Dat is hoopvol en frustrerend tegelijk. Wel heb ik het idee dat ik beter weet waar ik mee bezig ben, kan ik me vinden in redenaties waarom ik niet hun ideale kandidaat was, zijn mijn netwerkgesprekken alsmaar nuttiger en vind ik steeds meer organisaties die misschien ook wel interessant zijn.

Vanaf nu moet ik het doen met wat laatste aanmoedigingen van Annick en toegang tot haar waardevolle netwerk, maar deze fijne basis had ik niet graag willen missen!

Ook wat voor jou? Op 20 januari 2020 geeft Sustainable talent weer een gratis webinar. De eerstvolgende groepssessie Koers & Kompas volgt op 13 februari en Match met de Markt op 31 maart.

Dit denken jullie ervan

  1. Supergoed dat je nu eerst kijkt naar wat je zelf wilt, je verdient het. Ik hoop van harte dat je vind wat bij je past! Ik herken mezelf hierin wel een klein beetje. Ik studeer een master Environment and Resource Management aan de VU maar ook ik heb nog geen beeld van wat voor baan ik daarna graag wil. Voor mij dus wellicht ook nog interessant dit 🙂

    1. Dank je wel 🙂 Ik had na mijn afstuderen eigenlijk helemaal geen idee wat er was en wat ik wilde, dus doe er zeker je voordeel mee als je wat hulp kan gebruiken!

  2. Mooi artikel, ik ga zelf ook met een traject starten bij Annick. Succes met het vinden van een fijne baan!

    1. Oh wat goed! En spannend 😉 Ik hoop dat jij er ook zoveel baat bij zal hebben. Succes!

Comments are closed.