Palmolievrij Challenge: Zelf schoonmaakmiddelen maken (deel 2)

Schoonmaakmiddelen lijken haast wel gegarandeerd palmolie te bevatten. De enige manier om er zeker van te zijn om het te vermijden, is door het zelf te maken. Laat je verrassen door hoe makkelijk het is!

palmolievrije schoonmaakmiddelen

Zelf schoonmaakmiddelen maken (deel 2)

Het slechte nieuws is dat vrijwel alle schoonmaakmiddelen palmoliederivaten bevatten. Ze zitten verscholen achter overkoepelende benamingen als anionogene oppervlakte-actieve stoffen, niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen, tensiden, surfactants, detergents en syndets. Niet vreemd dus dat haast niemand dat weet. Jij nu in ieder geval wel!

Het goede nieuws is dat we al die kant-en-klare schoonmaakmiddelen helemaal niet nodig hebben. We maken ze gewoon zelf! Met een aantal basisingrediënten ben je bovendien een stuk goedkoper uit, weet je precies wat je gebruikt en het is stiekem nog best leuk ook.

Dit heb je nodig:

Zeep – zonder palmolie uiteraard, bijvoorbeeld Aleppozeep
Azijn – natuurazijn is minder geconcentreerd dan schoonmaakazijn
Baksoda* – oftewel baking soda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat
Soda* – oftewel kristalsoda of natriumcarbonaat
Etherische oliën – niet benoemd in de recepten maar kunnen naar wens toegevoegd worden

* Let op: soda en baksoda zijn niet geschikt voor aluminium en sommige soorten natuursteen.

Afwasmiddel

Breng een halve liter water aan de kook en los hier 10 gram zeep in op. Los vervolgens ook nog 200 gram soda op in het zeepmengsel. Laat het een nacht staan en roer het de volgende dag goed door, voordat je het in een fles giet. Gebruik het afwasmiddel zoals je gewend bent – behalve dus voor items (pannen!) van aluminium -, maar wees niet verrast als het niet schuimt.

Wasmiddel

Rasp 140 gram zeep en meng met 200 gram baksoda en 200 gram soda. Bewaar in een afgesloten pot en gebruik als waspoeder. Poeder blijkt namelijk beter te werken dan vloeibaar wasmiddel. Eén eetlepel per wasbeurt is voldoende.

Wil je graag wasverzachter gebruiken? Doe dan wat azijn in het bakje voor de wasverzachter. Zo wordt het later pas toegevoegd aan je was en reageert het niet onbedoeld met de soda.

Glasreiniger

Als uitsmijter nog even het allermakkelijkste recept ooit. Vul de helft van een spuitfles met azijn en vul aan met water. Hiermee ontkalk je spiegels en tegels. Nu kun jij jezelf met trots in de spiegel kijken met al je palmolievrije schoonmaakmiddeltjes, letterlijk en figuurlijk!

Dit denken jullie ervan

 1. Wasmiddel

  Rasp 140 gram zeep en meng met 200 gram baksoda en 200 gram soda.

  Ik volg dit met interesse en snap iets niet.
  Dit recept is waspoeder, maar hoe kan ik van bv marseille zeep nu raspen en daar poeder van krijgen ?
  Effe uitleggen graag.
  En ik heb maar weinig witte was meestal donker moet dan ook dat zilver/baking soda gebruiken ivm kleur vervagen ?

  Keep up the good work.

  Overigens wil ik een ieder nog wijzen op baking-soda.nl en berivita..nl
  Zij hebben ook diverse zepen die bio zijn hier n links
  https://bakingsoda.nl/product/dudu-osun-zwarte-zeep/#additional_information

  https://www.berivita.com/natuurlijke-vaste-zeep
  Ik heb de producten wel eens gebruikt en voor je haar werkt het prima dus je bent niet alleen maar afhankelijk van aleppo of marseille zeep.

 2. leuk om dit te lezen via mijn spaarrekening sns bank. ga ik doen. Had laatst ook een gesprek met een paar dames die geen shampoo gebruikten maar shampoo zeepstuk. Meteen minder plastiek afval, als iedereen zo gaat denken komen we er wel. Want er zijn veel mogelijkheden om minder plastiek te gebruiken. Ik neem bijv. altijd een zakje mee als ik naar de bakker ga of ecoplaza voor groente en fruit. Pas als het papierenzakje stuk is gaat t naar de krantenbak.

Comments are closed.