Zelf maken: Vaatwastabletten (poging 1)

Milieuvriendelijk afwassen is best lastig als je niet weet wat er in je vaatwastabletten zit. Zelf maken dan maar! Maar dan moet het wel werken natuurlijk…

Vaatwastabletten

Sinds ik palmolie probeer te vermijden, kom ik erachter dat veel schoonmaakproducten en cosmetica eenvoudig te vervangen zijn door verschillende combinaties van een paar simpele ingrediënten. Deze zijn biologisch afbreekbaar en richten daardoor niet zoveel schade aan als ze door de gootsteen gespoeld worden.

Eigenlijk heb ik geen idee of vaatwastabletten uit de supermarkt schadelijk zijn voor het milieu, want van de verpakking van supermarkttabletten word ik niets wijzer en dat is meestal geen goed teken. Ik kwam een recept tegen met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes en ik werd er nieuwsgierig naar. In ieder geval weet ik nu wel wat er in deze zelfmaaktabletten gaat.

Als het echt allemaal zo simpel kan met een paar ingrediënten, lijkt het me wel fijn om mijn voorraad schoonmaakmiddelen uit te dunnen tot enkel middeltjes die ik ken. Maar werkt het ook?

Recept voor vaatwasblokjes

Eerst maar eens aan de slag. Ik maakte ⅓ van dit recept van Nudge om het te proberen.

Ingrediënten

6 eetlepels soda
3 eetlepel baksoda
3 eetlepel citroenzuur
1 eetlepel zout
1 eetlepel azijn
20 druppels etherische citroenolie

ingrediënten vaatwastabletten

De vaatwasblokjes maken

De soda, baksoda, citroenzuur en zout heb ik gemengd in een kommetje. Daar langzaam het azijn bij gegoten, waardoor het begint te borrelen. Daarna de citroenolie en voorzichtig geroerd. Het papje heb ik in een ijsblokjesvorm gegoten en enkele dagen laten drogen op de vensterbank.

ingrediënten vaatwastabletten
Droge ingrediënten mengen, dan azijn en citroenolie erbij

ingrediënten vaatwastabletten
In ijsblokjesvorm gieten

ingrediënten vaatwastabletten
Laten drogen

ingrediënten vaatwastabletten
Het resultaat

De test

Het maken was een eitje, zo gepiept. Het drogen duurde wel een tijdje. De eerste vaat heb ik dan ook gedaan – nou ja, laten doen eigenlijk – met een lepel vloeibaar ‘vaatwastablet’, want ik was te nieuwsgierig om een paar dagen te wachten tot de vaatwasser opnieuw gevuld zou zijn.

Het resultaat? Het vaatwastablet werkte prima voor de glazen, ontbijtkommetjes en borden. Door de citroenolie rook het ook nog eens heerlijk. Alleen zag het bestek er niet zo fris uit. Daar liepen allemaal strepen overheen.

De afgelopen weken heb ik nog een paar meer tabletten gebruikt, maar ook met een extra plens azijn wilde het bestek er niet glanzender op worden. De grote lasagneschaaltest werd niet succesvol afgelegd en ook een kom liet nog sporen zien van browniebeslag.

Misschien werken de tabletten wel prima voor de handwas, omdat je dan wat extra schrobkracht hebt. Het lijkt in ieder geval wel prima te ontvetten.

Maar ja, met de hand wassen ga ik natuurlijk niet testen als ik eerst nog op zoek kan naar verbeteringen voor in de vaatwasser! Heb jij de gouden tip voor mij?

Dit denken jullie ervan

  1. Haha ja, ik ben ook benieuwd. Aan de reacties te zien, kan het nog lastig worden :’)

 1. Ik ben er ook al lang mee aan het experimenteren, maar HET recept heb ik ook nog niet gevonden…

  1. Wat heb je allemaal al geprobeerd dan? Hopelijk ontdekken we nog wat…

 2. Wat jammer dat het dan toch niet helemaal werkt. Ik wacht met spanning op jouw ultieme tip want met die smerige vaat hier in huis heb ik wel extra waskracht nodig ;).

  1. O jee, als je die vaat maar niet al die tijd op mijn vervolg laat wachten, haha.

 3. Hee wat leuk! Jammer dat het niet perfect werkt maar misschien als je voorspoelt? 🙂 Tenminste, mijn vaatwasser is zo slecht dat ik wel moet voorspoelen haha.

  1. Meh, voorspoelen met warm water is het niet bepaald duurzaam en dan kan ik ook net zo goed met de hand afwassen :/ Met koud water helpt denk ik niet genoeg. Ik ga nog even kijken of ik wat kan tweaken aan de ingrediënten of verhoudingen. Vandaag maar weer eens een supermarkttabletje erin gedaan 😉

 4. Geen tip hier helaas. Maar ik blijf graag op de hoogte van je bevindingen! Als je het ultieme vaatwasblokjes-recept hebt gevonden, ga ik die zeker ook eens maken.

 5. Wat stoer dat je dit aan het uitproberen bent! Ik ben een handafwasser (dit klinkt veel principiëler dan zeggen dat ik geen vaatwasser heb, haha) maar ik wil ook eens proberen om zelf afwasmiddel te maken binnenkort.

  1. Haha, je moet alleen principieel zijn als het uitkomt hoor 😉
   Misschien dat zo’n DIY-tabletje prima functioneert als afwasmiddel, omdat je er dan bij kunt schrobben. Zal het laten weten als ik dat per ongeluk nog eens probeer met de laatste tabletjes van deze batch :’)

 6. Wat jammer dat het nog niet ideaal was! Ik ben zelf op zoek naar een vaatwastablet-recept en dacht er bij jou een gevonden te hebben 🙂 ik zoek nog even verder, als ik wat goeds vindt dan hoor je het van me!

  1. Heel graag! Tot nu toe hoor ik alleen maar van mislukte experimentjes, maar het zou toch moeten kunnen zou je denken…

 7. Ik koop mijn vaatwasserblokjes bij de Ekoplaza van een of ander ecomerk (niet Ecover maar een ander, maar Ecover heeft ook vaatwasserblokjes). Ik ging er eigenlijk vanuit dat die beter waren qua ingrediënten gezien (moet ik ook nog maar eens de verpakking induiken – figuurlijk gesproken). Er zit natuurlijk nog steeds best wat verpakking omheen, dus daar zit je dan wel mee.

  1. Hoi Margo, het lijkt me interessant om eens te kijken of die ingrediënten verschillen van ‘gewone’ vaatwasblokjes en vooral wat het uberhaupt allemaal is. Er staat vaak niet veel meer op zo’n etiket als bijvoorbeeld ‘niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen’ en dat zegt me bijzonder weinig. Staat er bij jou meer op het etiket? Dan ga ik binnenkort eens googlen 🙂

 8. Ik denk dat door het bruisen al veel waskracht verloren gaat. Ik las langzaam paar citroendruppels toevoegen en het azijn in het spoelmiddelbakje.

  1. Ja, volgens mij heb je helemaal gelijk! Daar kwam ik pas achter toen ik daarna recepten ging zoeken voor wasmiddel. De reactie moet eigenlijk in je vaatwasser plaatsvinden en niet daarvoor al. Heb jij het zo al eens geprobeerd? Ik hoorde van doorgewinterde DIY-experts dat ze nooit echt een goed recept hebben kunnen vinden, dus ik had het eigenlijk al een beetje opgegeven 😉

  1. Ah ja, het bruisen zou inderdaad pas in de vaatwasser moeten plaatsvinden in plaats van daarvoor al. Heb jij het al geprobeerd?

 9. Beste lezers, een zuur en base reageren met elkaar. Dat geeft een leuk gebruis, maar bij dat gebruis ontstaat alleen co2, water en zout namelijk sodiumcitraat. Deze stoffen bezitten geen reinigende werking. Het is daarom zinloos om een recept voor schoonmaak te maken waar zowel soda als een zuur inzitten. Tenzij je bruisballen wilt;D
  Soda werkt ontvettend, dus ik zou kijken of dat wat doet in je vaatwasser. Je kan evt ook natrium percarbonaat proberen, bij temp rond 60 graden onstaat er dan waterstofperoxide en dat bleekt thee en koffievlekken. Gebruik alleen schoonmaaksoda, dat is goedkoper en krachtiger in de schoonmaak dan baksoda. Voor huid verzorging en consumptie is baksoda dan weer de juiste keuze.
  Zeep en zuur is ook al zo slechte combo. Door zuur bij zeep te gooien maak je de verzeping ongedaan en onstaat een vies prutje.
  Ik ben ook op zoek naar palmolievrije vaatwas, maar nog niet gevonden. Ik heb het sterke vermoeden dat er wel palmolie zit in mijn AH eco tabletten, maar goed schoonmaken doen ze wel.

Comments are closed.