Nu te koop: Zaailingen shampoo bar!

Zojuist deelde ik het recept waarmee ik zelf mijn vegan, palmolievrije en SLS-vrije shampoo bar maak. Omdat ik weet dat niet iedereen zin of tijd heeft om de keuken in te duiken, heb ik een paar extra shampoo bars gemaakt die je nu kan vinden in de webshop.

shampoo bar

Waarom ik zelf shampoo ben gaan maken

Ik ben zelf shampoo gaan maken, omdat ik in eerste instantie nergens shampoo zonder palmolie kon vinden. Er zijn genoeg zepen zonder palmolie, maar deze vind ik niet prettig om als shampoo te gebruiken. Allerlei merken die vloeibare shampoos verkopen, wisten me niet te overtuigen dat hun shampoo vrij is van palmolie.

Terwijl ik begon te experimenteren met zelfgemaakte shampoos, vond ik de shampoo bars van Lamazuna en Pachamamaï. Beiden gebruiken een basis van sodium cocoyl isethionaat, een milde reiniger die van palmolie gemaakt kán worden, maar ook van kokosolie. Hoewel ik van Pachamamaï nog een rapport hoop te mogen inzien, lijkt het erop dat de shampoos van beide merken palmolievrij zijn.

Maar goed, intussen was ik dus al de keuken ingedoken en dat bleek verrassend succesvol!


shampoo bar

Wat zit er in?

De shampoo bar is op basis van sodium coco sulfaat (SCS). Dat is een reiniger die van kokosolie is gemaakt en een stukje milder is dan SLS. Hierdoor is de kans kleiner dat het je hoofdhuid uitdroogt of irriteert.

Verder bevat de shampoo bar alleen maar kokosolie, karitéboter en is er een beetje water gebruikt in de bereiding. Het volledige recept vind je hier.

shampoo bar

De voordelen

De Zaailingen shampoo bar heeft een aantal voordelen:

milder dan SLS en toch goed reinigend
verzorgend door de aanwezige oliën
verpakkingsloos
veganistisch
palmolievrij
vrij van conserveermiddelen
licht, compact en vast – handig voor op reis!

Het grootste voordeel vind ik de werking van SCS. Deze reinigt goed, maar omdat het de huid niet té agressief ontvet, hoef ik mijn haar steeds minder vaak te wassen. De afwezigheid van veel water zorgt er bovendien voor dat er geen plastic fles en conserveermiddelen nodig zijn, de shampoo veel compacter is en het transport veel efficiënter kan.

De enige nadelen die ik tot nu toe ontdekt heb, zijn dat je shampoo bars goed moet laten drogen, zodat hij niet te zacht wordt, en dat de shampoo bar in warme landen wat zachter kan worden. Daarnaast heeft de kokosolie waarschijnlijk geen zeer kleine milieuimpact en blijft het noodzaak om zuinig te zijn in het gebruik daarvan.

shampoo bar

Probeer het ook!

De shampoo bar is uitgebreid getest door Amke en mijzelf en we zijn er beiden erg over te spreken. Hoewel sommige mensen ‘chemische troep’ willen vermijden, werkt deze synthetische reiniger voor ons een stuk beter dan de zeer basische zeep – die stiekem ook synthetisch is – en de juist weer te sterk ontvettende SLS.

Er is maar één manier om erachter te komen of hij ook voor jou geschikt is! Als je nog op zoek bent naar een milde, veganistische en palmolievrije shampoo bar, wil ik je van harte uitnodigen om deze eens te proberen. Maak hem zelf met het recept of koop een van de eerste exemplaren in de webshop.

Meer shampoo bars?

In de webshop staat slechts een gelimiteerd aantal shampoo bars. Als er meer vraag blijkt te zijn, maak ik er later misschien nog wel meer. De eerste kopers zal ik rond de kerstdagen een enquête sturen om te peilen of ze tevreden zijn en of er nog wat te verbeteren valt.

Ben jij misschien een van die eerste kopers? Wellicht zie ik je in de webshop!

Dit denken jullie ervan

  1. Hallo Linda, ik heb de shampoo bar uitgeprobeerd en ben erg tevreden, lekker veel schuim en mijn haar voelde lekker schoon en zacht. Ik ga het zeker proberen om ze met jou recept zelf te maken
    Groetjes Marianne Koch uit tiel.

  2. Ik vind hem heel fijn! Schuimt lekker, je hebt maar heel weinig nodig en krijg er geen roos of haaruitval van, dat had ik wel bij andere shampoobars.

    1. Ai, dat is balen. Kan me voorstellen dat je teleurgesteld bent als het voor de meesten wel goed lijkt te werken. Als het na een paar keer wassen hetzelfde blijft, kun je de shampoo verder gebruiken als douche- of handzeep. Dan heb je er hopelijk toch nog iets aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *