Nu te koop: Zaailingen shampoo bar!

Zojuist deelde ik het recept waarmee ik zelf mijn vegan, palmolievrije en SLS-vrije shampoo bar maak. Omdat ik weet dat niet iedereen zin of tijd heeft om de keuken in te duiken, heb ik een paar extra shampoo bars gemaakt die je nu kan vinden in de webshop.

shampoo bar

Waarom ik zelf shampoo ben gaan maken

Ik ben zelf shampoo gaan maken, omdat ik in eerste instantie nergens shampoo zonder palmolie kon vinden. Er zijn genoeg zepen zonder palmolie, maar deze vind ik niet prettig om als shampoo te gebruiken. Allerlei merken die vloeibare shampoos verkopen, wisten me niet te overtuigen dat hun shampoo vrij is van palmolie.

Terwijl ik begon te experimenteren met zelfgemaakte shampoos, vond ik de shampoo bars van Lamazuna en Pachamamaï. Beiden gebruiken een basis van sodium cocoyl isethionaat, een milde reiniger die van palmolie gemaakt kán worden, maar ook van kokosolie. Hoewel ik van Pachamamaï nog een rapport hoop te mogen inzien, lijkt het erop dat de shampoos van beide merken palmolievrij zijn.

Maar goed, intussen was ik dus al de keuken ingedoken en dat bleek verrassend succesvol!


shampoo bar

Wat zit er in?

De shampoo bar is op basis van sodium coco sulfaat (SCS). Dat is een reiniger die van kokosolie is gemaakt en een stukje milder is dan SLS. Hierdoor is de kans kleiner dat het je hoofdhuid uitdroogt of irriteert.

Verder bevat de shampoo bar alleen maar kokosolie, karitéboter en is er een beetje water gebruikt in de bereiding. Het volledige recept vind je hier.

shampoo bar

De voordelen

De Zaailingen shampoo bar heeft een aantal voordelen:

milder dan SLS en toch goed reinigend
verzorgend door de aanwezige oliën
verpakkingsloos
veganistisch
palmolievrij
vrij van conserveermiddelen
licht, compact en vast – handig voor op reis!

Het grootste voordeel vind ik de werking van SCS. Deze reinigt goed, maar omdat het de huid niet té agressief ontvet, hoef ik mijn haar steeds minder vaak te wassen. De afwezigheid van veel water zorgt er bovendien voor dat er geen plastic fles en conserveermiddelen nodig zijn, de shampoo veel compacter is en het transport veel efficiënter kan.

De enige nadelen die ik tot nu toe ontdekt heb, zijn dat je shampoo bars goed moet laten drogen, zodat hij niet te zacht wordt, en dat de shampoo bar in warme landen wat zachter kan worden. Daarnaast heeft de kokosolie waarschijnlijk geen zeer kleine milieuimpact en blijft het noodzaak om zuinig te zijn in het gebruik daarvan.

shampoo bar

Probeer het ook!

De shampoo bar is uitgebreid getest door Amke en mijzelf en we zijn er beiden erg over te spreken. Hoewel sommige mensen ‘chemische troep’ willen vermijden, werkt deze synthetische reiniger voor ons een stuk beter dan de zeer basische zeep – die stiekem ook synthetisch is – en de juist weer te sterk ontvettende SLS.

Er is maar één manier om erachter te komen of hij ook voor jou geschikt is! Als je nog op zoek bent naar een milde, veganistische en palmolievrije shampoo bar, wil ik je van harte uitnodigen om deze eens te proberen. Maak hem zelf met het recept of koop een van de eerste exemplaren in de webshop.

Meer shampoo bars?

In de webshop staat slechts een gelimiteerd aantal shampoo bars. Als er meer vraag blijkt te zijn, maak ik er later misschien nog wel meer. De eerste kopers zal ik rond de kerstdagen een enquête sturen om te peilen of ze tevreden zijn en of er nog wat te verbeteren valt.

Ben jij misschien een van die eerste kopers? Wellicht zie ik je in de webshop!

Dit denken jullie ervan

 1. Hallo Linda, ik heb de shampoo bar uitgeprobeerd en ben erg tevreden, lekker veel schuim en mijn haar voelde lekker schoon en zacht. Ik ga het zeker proberen om ze met jou recept zelf te maken
  Groetjes Marianne Koch uit tiel.

 2. Ik vind hem heel fijn! Schuimt lekker, je hebt maar heel weinig nodig en krijg er geen roos of haaruitval van, dat had ik wel bij andere shampoobars.

  1. Ai, dat is balen. Kan me voorstellen dat je teleurgesteld bent als het voor de meesten wel goed lijkt te werken. Als het na een paar keer wassen hetzelfde blijft, kun je de shampoo verder gebruiken als douche- of handzeep. Dan heb je er hopelijk toch nog iets aan.

 3. Hoi Linda,

  Ik heb vanochtend je shampoo bar besteld en ik ben erg benieuwd! Als hij goed werkt voor mijn haar (ik heb goede hoop – ik had precies hetzelfde probleem als jij met andere natuurlijke haarzepen, wat een plakboel!) dan ga ik zeker eens proberen ze zelf te maken.

  Heb je een inschatting van hoeveel wasbeurten deze zeep meegaat? Verschilt natuurlijk per persoon, maar hij ziet er zo zacht uit op de foto’s dus ik vroeg het me af 🙂

  Groetjes!
  Jiska

  1. Dank je wel dat je de shampoo wil proberen, Jiska! Mijn voorzichtige schatting is dat hij 50 wasbeurten mee zou moeten gaan, maar ik hoor ook wel van mensen dat ze de 80 keer halen. Ligt er natuurlijk aan hoeveel schuim je in je haar wil en het is heel belangrijk om hem tussen wasbeurten door heel goed te laten drogen, zodat hij niet zacht wordt. Voor het eerste gebruik is hij soms iets zachter en een beetje olieachtig aan de buitenkant, maar na gebruik en goed drogen wordt hij iets harder. Ik hoop dat je hem fijn vindt!

 4. Hi Linda, Ik ben benieuwd of je dit sodium coco sulfaat ook nog ergens anders kan kopen dan op deze franse site!

  Groetjes,

  Leonie

  1. Hoi Leonie. Het is Nederland nergens verkrijgbaar, wel in Duitsland bij DragonSpice en Manske. Die laatste deed al onduidelijk over palmolie en ik kwam er deze week achter dat die van DragonSpice ook palmolie bevat. Aromazone houdt vol van niet, maar bij gebrek aan bewijs durf ik daar niet meer op te vertrouwen.

 5. Hoi Linda, ik heb inmiddels jouw shampoo bar opgemaakt en zelf een aantal bars gemaakt, waarvan de eerste nu net op is. Ik vind het heerlijke shampoo!

  Maar ik heb nog wel een vraagje. Ik merk dat als de bar bijna op is, mijn haar wat stugger aanvoelt en er minder mooi en schoon uitziet na het wassen (ondanks dat de bar nog wel veel schuim geeft). Nu net weer aan een nieuwe bar begonnen en mijn haar is weer glanzend en zacht als voorheen.

  Heb je hier ervaring mee, of enig idee waardoor het kan komen? Mijn eigen vermoeden was dat misschien de kokosolie en shea butter er op het eind een beetje uit gespoeld zijn o.i.d. waardoor de verzorging van het haar wat minder goed gaat. Maar misschien verzin ik maar iets geks haha! 🙂

  1. Leuk om te horen, Jiska! Klinkt helemaal niet zo gek wat je zegt, alleen zouden de oliën er helemaal niet eerder uit moeten spoelen. Het enige wat ik zo kan verzinnen is dat de shampoo niet egaal vermengd is. Je kan proberen om het mengsel nog net wat langer te verwarmen en extra goed roeren wanneer je weer shampoo maakt. Je kan het zelfs in je pannetje laten afkoelen, terwijl je het zo nu en dan doorroert en daarna alsnog in een vormpje duwen of met je handen tot de gewenste vorm kneden.

 6. Pingback: 5 plastic-free ways to wash your hair – When A Teen Goes Green

 7. Hallo,

  Ik ben opzoek gegaan naar een shampoo bar zonder palmolie. Dit was even een zoektocht, want veel bars worden als vegan en milieu bewust aangeprezen, maar dan zit er als nog palmolie in.

  Ik ben in 2019 in Borneo geweest en daar is een belangrijk export product palmolie. Het is vreselijk om te zien. Tijdens een busreis van 6 uur hebben we 4 uur lang langs palmbomen gereden die palmolie produceren. Een heel groot deel van het oerwoud wordt gekapt voor dit product.

  Ik ben zeer blij met dit product en heb het aan meerdere mensen aangeprezen.

  Bedankt voor dit mooie product 🙂

  Groetjes,

  Martje

Comments are closed.