Op deze kledingmarkten en ruilfeestjes scoor je de leukste tweedehands kleding

In plaats van je tweedehands kleding uit de kringloop- of vintagewinkel te vissen, kun je ook terecht bij kledingruilfeestjes en bij online en offline kledingmarkten. Ik zet er een aantal voor je op een rij.



Tweedehands kleding is een betaalbaar en duurzaam alternatief voor de goedkope fast fashion. Deze kleding kun je vinden in talloze vintage- en kringloopwinkels. Ook kun je online terecht bij gespecialiseerde webshops en of koop je van particulieren via (ver)koopplatforms.

Daarnaast zijn er diverse evenementen waar je de leukste tweedehands kleding kunt scoren. Zo zijn er kledingruilfeestjes en kun je regelmatig naar kledingmarkten.

Ruilen

De kledingruilfeestjes schieten als paddenstoelen uit de grond en dat is super tof, want kleding ruilen is fantastisch. Je kan namelijk ter plekke zien hoe dat jurkje wat jij niet goed paste maar eigenlijk te leuk was om weg te doen, iemand anders echt veel beter staat zodat je het ineens toch graag afstaat. En je gaat er zelf vandoor met die trui van je vriendin die bij haar lag te verstoffen, maar voor jou voelt als een perfecte nieuwe aankoop. En dan ook nog eens allemaal zo goed als gratis mét de gezelligheid van je vrienden of een groep enthousiaste mensen uit de buurt.

Organiseer het zelf

Organiseer vooral zelf een kledingruil als je weer eens een zak gevuld hebt die naar de textielcontainer dreigt te gaan of als je hoort dat een vriendin haar kast aan het uitmesten is. Hermien heeft handige tips voor hoe je zo’n kledingruil aan kunt pakken. Met alle mogelijkheden die ze geeft, kun je jouw kledingruil eenvoudig aanpassen aan je gezelschap.

Georganiseerde kledingruils

Vooral in de grote steden duiken er ook steeds meer georganiseerde, grotere kledingruilfeesten op. Het aanbod is er groter dan binnen je eigen vriendenkring, waardoor er meer variatie in stijlen en maten is. Soms betaal je wel een kleine bijdrage aan het evenement. Ze komen en gaan en zijn per definitie nogal tijdelijk van aard, dus ik doe alleen een halfslachtige poging om je een overzicht te geven van waar je terecht kan.

Kijk naar de overzichten van evenementen op de Facebookpagina van De Kleretoko of via de Instagrampagina van Kledingruil Op Rij. Zoek anders op Facebook naar je stad + kledingruil om te zoeken of er een evenement gepland is. Hou daarnaast plaatselijke organisaties in de gaten die vaker een kledingruil organiseren. Denk hierbij aan plaatselijke kringloop- of liefdadigheids winkels, de Green Office van jouw hogeschool of universiteit, de evenementen rondom de grotere Fair fashion-festivals en lokale ruilpunten van Krijg de kleertjes.

Hopelijk gaan we wel nog lang genieten van Awearness Kollektif, want zij organiseren regelmatig kledingruils, voornamelijk in regio Rotterdam maar ook daarbuiten. Hou hun evenementen in de gaten of bezoek een van hun swappunten.


Kledingmarkten

Met alleen maar ruilen is het een hele kunst om je garderobe compleet te maken en houden, dus soms is het wel zo fijn om gewoon even te gaan shoppen. Naast alle kringloop- en vintagewinkels, kun je hiervoor ook naar allerlei markten, online en offline.

Offline

Bij offline tweedehands en vintage kledingmarkten kun je eindeloos rondneuzen en unieke kledingstukken vinden. De meeste markten worden regelmatig georganiseerd en de prijzen zijn vaak heel verleidelijk.

Vintage per kilo is elke maand in een andere stad in Nederland of België. Je betaalt de kleding per kilo en de entree is gratis. De eveneens reizende Swan Market biedt meestal ook vintage kleding.

In Amsterdam vind je op het Waterlooplein zowel nieuwe als tweedehands kleding. Hier zie je waar je de tweedehands kleding kunt vinden. In de IJ-hallen in Amsterdam-Noord vind je elke maand de grootste vlooienmarkt van Europa met onder andere heel veel tweedehands kleding. Entree is vijf euro en je kan ook een kraampje boeken om je eigen overschotten te verkopen.

Andere regelmatig georganiseerde tweedehands kledingmarkten zijn de Brussels vintage market en FRIS in Utrecht.

Een vreemde eend in de bijt is Jouw marktkraam. Als bezoeker lijkt het op een kringloopwinkel, maar je koopt hier indirect van particulieren. Verkopers staan hier niet een middagje met hun aanbod, maar huren voor een maand of langer een marktkraam op een van de vele locaties in het land. Vervolgens verkoopt de kleding zichzelf onder toeziend oog van een medewerker.


Online

Op Facebook vind je een aantal online tweedehands kledingmarkten en verkoopgroepen. Het valt eigenlijk min of meer onder de koop- en verkoopplatforms voor tweedehands kleding die ik eerder testte, maar dan zonder tussenkomst van een organiserende website of app. Sommige van deze online kledingmarkten zijn lokaal georiënteerd, waardoor je de kleding kan gaan bekijken voordat je het koopt. Let op dat het wel echt om tweedehands kleding gaat, want het komt voor dat mensen (partijen) nieuwe kleding of accessoires aanbieden.

Populaire, landelijke kledingmarkten zijn onder andere Bohemian marketplace, Vintage marketplace en Kleding aangeboden / gezocht. Voor tweedehands kleding in jouw buurt zoek je op Facebook naar jouw stad + tweedehands kleding. Zoek vooral ook naar merken als je iets heel specifieks zoekt, want er zijn zelfs groepen zoals Dr. Martens verkoop.

Dit denken jullie ervan

  1. Fijne tips, dankjewel! En zelfs een paar in België 😀

    Ik vind het heel fijn dat dit meer en meer opkomt. Bepaalde collega’s op mijn werkplek beginnen nu zelfs hun minder gedragen kledij mee te brengen, zodat de andere collega’s erin kunnen snuisteren. En daarna gaat het in de ruilkast op het werk 🙂

    1. Oh zelfs op het werk, wat tof! Ja, ik merk ook echt dat tweedehands (ook bij mezelf) niet meer zo’n stoffig imago heeft. Goede ontwikkeling 🙂

  2. Zo leuk hoe dit helenaal normaal wordt. Mooi overzicht! Ik vind @kledingruil.op.rij ook een handig overzicht op instagram! En Kleretoko verzamelt de kledingruileventen op Facebook.

    1. Oh dat zijn echt top-tips, dank je wel! Ik ga het er meteen bij zetten.

Comments are closed.