Palmolievrij Challenge: Zelf schoonmaakmiddelen maken (deel 1)

Schoonmaakmiddelen lijken haast wel gegarandeerd palmolie te bevatten. De enige manier om er zeker van te zijn om het te vermijden, is door het zelf te maken. Laat je verrassen door hoe makkelijk het is!

palmolievrije schoonmaakmiddelen

Zelf schoonmaakmiddelen maken (deel 1)

Het slechte nieuws is dat vrijwel alle schoonmaakmiddelen palmoliederivaten bevatten. Ze zitten verscholen achter overkoepelende benamingen als anionogene oppervlakte-actieve stoffen, niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen, tensiden, surfactants, detergents en syndets. Niet vreemd dus dat haast niemand dat weet. Jij nu in ieder geval wel!

Het goede nieuws is dat we al die kant-en-klare schoonmaakmiddelen helemaal niet nodig hebben. We maken ze gewoon zelf! Met een aantal basisingrediënten ben je bovendien een stuk goedkoper uit, weet je precies wat je gebruikt en het is stiekem nog best leuk ook. Tijd voor een schuimparty in je wc!

Dit heb je nodig:

Zeep – zonder palmolie uiteraard, bijvoorbeeld Aleppozeep
Azijn – natuurazijn is minder geconcentreerd dan schoonmaakazijn
Baksoda* – oftewel baking soda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat
Soda* – oftewel kristalsoda of natriumcarbonaat
Etherische oliën – niet benoemd in de recepten maar kunnen naar wens toegevoegd worden

* Let op: soda en baksoda zijn niet geschikt voor aluminium en sommige soorten natuursteen.

Allesreiniger

Rasp een stuk zeep. Dit is de basis voor een grote voorraad allesreiniger en behalve water het enige ingrediënt dat je nodig hebt.

Als je een sopje wil maken, gebruik dan een halve tot een hele theelepel geraspte zeep op 2 liter water. Gebruik niet meer zeep om te voorkomen dat er zeepresten achterblijven. Je kan ook juist veel zeep – bijvoorbeeld zo’n 50 gram olijfzeep per 250 milliliter water – oplossen als je graag vloeibare zeep in huis hebt. Deze kun je dan verder verdunnen als je een sopje maakt of voor onderstaande schoonmaakmiddeltjes gebruiken.

Ben je druk of, net als ik, liever een lui dan moe? Rasp dan een heel stuk zeep en bewaar deze in een pot of bakje. Door alleen droge ingrediënten te bewaren, bederft het niet als je een paar maanden ‘vergeet’ te poetsen, maar ben je wel alvast voorbereid voor als het toch echt een keer nodig is.

Schoonmaakspray

Rasp 10 gram zeep en los dit op in een beetje kokend water. Giet dit in een spuitfles en voeg 2 eetlepels baksoda toe. Vul de fles verder aan met water. Als alles opgelost is, heb je een all round spray waarmee je bijvoorbeeld het aanrecht en de eettafel mee schoonmaakt.

Schuurmiddel

Los een beetje zeep op in kokend water en voeg hiervan een paar druppels toe aan een eetlepel baksoda. Meng dit tot een dik papje en gebruik het zoals het bekende gele goedje.

WC-reiniger, gootsteenontstopper en heavy duty-vuilverwijderaar

Deze is stiekem best een beetje leuk. Strooi wat baksoda uit en giet er azijn overheen. Het gaat bruisen als een malle en maakt hiermee het vuil los. Het heeft overigens geen zin om de ingrediënten voor gebruik alvast te mengen, want dan heeft de werkzame reactie alleen de binnenkant van je fles schoongemaakt. En dan kun je er geen toffe vulkaan meer mee bouwen in je wc!

Dit denken jullie ervan

 1. Haha heerlijk je laatste omschrijving bij de wc-reiniger. Wat is het allemaal toch makkelijk hè? Ik ben nog wat middelen aan het opmaken maar gebruik al wel vaak baking soda, bijvoorbeeld voor het verwijderen van thee-aanslag.

  1. Oeh ja, dat opmaken is hier ook nog laaang niet klaar. Ik dacht dat die laatste fles shampoo al zo lang mee ging, haha.

 2. Handig, zo’n lijstje! Ik wil ook mijn huidige standaard schoonmaakmiddelen opmaken en overstappen op zelfgemaakt schoonmaakmiddel. Soms vraag ik me af waarom in vredesnaam al die andere producten op de markt zijn gekomen, terwijl het zo makkelijk is en veel beter om zelf te maken. Bedankt!

  1. Ja, precies dat! Waarom ingewikkelde stofjes maken uit tropische oliën als je voor een kwartje azijn kan halen? Maar juist daarom is zelf maken zoveel beter: minder grondstoffen, minder verpakkingen, minder transport en stukken goedkoper.

 3. Hoi,

  Een vraagje, ik zie de gewone soda nergens in terug komen terwijl hij wel op het lijstje staat!

  Alvast bedankt!

  1. Ah je hebt gelijk. De inleiding was voor schoonmaakmiddelen in het algemeen, de soda komt pas aan bod in deel 2 van de recepten.

  1. Hetzelfde als hier staat of alleen azijn en dan met de wc-borstel onder de rand schrobben.

Comments are closed.