De ‘Groener Doener’-tag

Door middel van de ‘Groener Doener’-tag beantwoordde ik zeven vragen van even zoveel mede-bloggersvragen over groen leven en groen struggelen. Over de mooie kanten, de succesjes, de uitdagingen, de gesprekken en ja, ik mocht ook heerlijk groen dromen! Hoe groen doe jij?

De ‘Groener Doener’-tag

In bloggersland blijkt er zoiets te zijn als een tag. Het is een soort vragenlijst die je op je blog kan beantwoorden en die dan door andere bloggers overgenomen kan worden, vaak met een bepaald thema. Het doet me denken aan van die vriendenboekjes waar je invult wat je lievelingseten is en wat je later wil worden. Leuk om bij anderen te gluren wat ze invullen! En dan stiekem in gedachten bedenken wat ik zelf zou antwoorden…

Op initiatief van Sara maakten zij, Elcke, Hermien, Sytse, Giulia, Natascha en Sanne de ‘Groener Doener’-tag. Zeven vragen met een groen tintje. Kijk, dat zie ik graag! Via de links bij hun namen kun je zien wat ze zelf geantwoord hebben.

In eerste instantie was ik die vragen weer in mijn hoofd aan het mee-beantwoorden, maar aangezien KouweKleren-blogger Hermien – ondanks dit ben ik nog steeds fan hoor – me uitdaagde om de tag ook in te vullen, zal ik mijn gedachtekronkels met jullie delen. Meteen een mooie gelegenheid om de balans weer eens op te maken over hoe duurzaam en nog niet zo duurzaam mijn leven nu is.

Gaat ie!

Afbeelding van Sara Naus

Wat doe jij al veel groener en wat kun je nog veel groener doen?

(Sara – Mevrouw Miauw)

Ik reken elk jaar precies uit wat mijn impact is, dus dat is een goede graadmeter voor hoe groen ik leef en leefde. Mijn leven is er aanzienlijk groener op geworden sinds ik geen vlees meer eet. Hoewel ik nooit zo’n spullenliefhebber ben geweest, bleek ik daar eerst toch best veel impact mee te maken en heb ik dat wel aardig naar beneden weten bij te schroeven.

Wat nog véél groener kan is vooral mijn vlieggedrag. Ik zou me niet eens een groene blogger mogen noemen met zo’n achterlijk grote impact. Het kostte een paar jaar van ontkenning, maar nu heb ik me dan eindelijk voorgenomen om tenminste een jaar niet te vliegen. Daarnaast zou ik wel wat mogen minderen met kaas en valt er bij die spullen nog altijd wel wat winst te boeken.


Wat is toe nu toe jouw beste groene beslissing?

(Elcke – De Groene Zus)

Hmm, eerst dacht ik aan stoppen met vlees eten, eindelijk het lef hebben om te zeggen dat ik niet meer (zo veel) wil vliegen of simpelweg in kaart brengen waar mijn impact nou eigenlijk zit, zodat ik weet waarmee ik het meest effectief aan de slag kan. Maar ik denk dat de beste beslissing vooral was om mezelf er eens toe te zetten om te bedenken wat ik belangrijk vind in het leven en wat ik graag wil bijdragen.

Toen ik dat deed kwam ik tot de conclusie dat ik duurzaamheid, een mooie toekomst voor onze planeet en alles wat daarop leeft, erg belangrijk vind. In mijn studie en werk komen duurzaamheid wel aan bod, maar dan vooral theoretisch. Het was tijd om het in de praktijk te brengen! Om daarover te gaan bloggen was eveneens een excellente beslissing, al zeg ik het zelf. Zeker vanwege het contact met andere groene bloggers leverde dat een berg aan inspiratie, kennis en motivatie op.

Wat vind je de moeilijkste groene stap om te zetten?

(Giulia – Renmeisje)

Stoppen met vliegen! En van de kaas afblijven! En echt mijn plastic afval verminderen lukt ook nog niet zo goed als ik zou willen. Soms kan ik mezelf ook gek maken door over álles te bedenken hoe het nog duurzamer kan, maar daarvoor heb ik nu wel houvast aan die impactcalculator. Als ik me richt op de dingen met een grote impact, kan ik de kleinere dingetjes wat meer loslaten.

Maar wat ik eigenlijk het allerlastigst vind aan ‘groen leven’, is dat ik me soms zo machteloos voel. Dan keer ik elk potje om om de ingrediënten te bekijken, speur ik allerlei kringloopwinkels af en moet ik mijn verre reisjes ‘opgeven’, terwijl intussen de fast fashion-industrie harder groeit dan fair fashion, er meer bossen verdwijnen dan erbij geplant kunnen worden en trekt een maffe wereldleider zich terug uit het Klimaatakkoord. Mijn minuscule druppeltje op de gloeiende plaat. Waar doe ik het dan eigenlijk allemaal voor?

Hoewel het me allemaal lang niet snel genoeg gaat, zijn er gelukkig ook regelmatig goede berichten. Over een hoopvolle wet, toffe circulaire bedrijfjes die als paddenstoelen uit de grond schieten of vrienden die komen vertellen dat ze toch maar met de trein naar Londen waren gegaan. Dit geeft me vertrouwen dat er toch echt een omslag aan de gang is. Sowieso weiger ik om bij voorbaat al op te geven. Ook als het soms zinloos lijkt, wil ik doen wat ik kan.


Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl?

(Sytse – Het groene broertje)

In eerste instantie natuurlijk bloggen! Volgens mij begon ik hier deels mee om overzicht te scheppen voor mezelf, maar ook om informatie te delen die ik tegenkwam. De interactie met lezers geeft me weer extra motivatie om steeds een stapje verder te gaan.

In het dagelijks leven heb ik regelmatig gesprekken over duurzaamheid. De meeste mensen zijn eigenlijk wel geïnteresseerd, maar hebben er nooit heel actief over nagedacht. Als er dan een groen onderwerp aan bod komt, blijkt dat ik vaak net even iets meer weet. Vaak zullen ze er alsnog niet direct iets mee doen, maar ik denk dat er wel wat zaadjes geplant worden. Bij mensen die in de verdediging schieten, probeer ik soms wel te achterhalen waar dat vandaan komt en ze te voeren met kleine brokjes informatie. Of gewoon pronken met mijn vegetarische lunch. Sommige mensen die weten dat ik me bezighoud met duurzaamheid, stellen af en toe vragen of komen spontaan vertellen over de toffe dingen die ze zelf al blijken te doen. Heel leuk is dat!

Intussen heb ik ook al een paar workshops en een lezing mogen geven en word ik af en toe gemaild en gebeld door redacties van informatieve tv-programma’s. Zo’n eer dat die mensen waarde hechten aan wat ik schrijf en te vertellen heb!

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen?

(Sanne – Omdat ik dat wil)

Spullen veroorzaken het grootste deel van onze impact en die spullen halen we natuurlijk vooral in huis. Nou hoef je niet meteen überminimalistisch te gaan wonen, maar koop vooral niet zoveel shit! Laat de Action en Xenos links liggen en wees voorál zuinig met nieuwe apparatuur. Kringloopwinkels en Marktplaats worden je nieuwe beste vrienden. En ruil, deel, repareer, creëer of wees tevreden met minder. Niet alles wat je mooi vindt, hoef je altijd maar te hébben.

Daarnaast heeft wonen in een huis al impact. Voor een groot deel door de bouw, dus een Tiny House van duurzame materialen is groener én goedkoper dan een huis van beton. In een bestaand huis is isolatie het meest effectief om je impact te verkleinen en relatief goedkoop, mede omdat je het weer terugverdient aan stookkosten. Het allergoedkoopste is natuurlijk een warme tweedehands of zelfgemaakte trui en de verwarming een graadje lager of een van deze andere tips om makkelijk energie te besparen.

Het allerleukste vind ik om mijn huis heel letterlijk goedkoop groen te maken. Met planten! In een onderzoekje naar planten kon ik niet zo goed achterhalen hoe duurzaam ze gekweekt worden, maar gelukkig is het veel leuker en goedkoper om zelf aan de slag te gaan. Hoe en wat lees je in mijn blog over stekjes en adoptieplanten


Hoe zorg jij ervoor dat je minder voedsel verspilt?

(Natascha – Plantaardiger)

Door heel veel te eten! Nou ja, ik hou natuurlijk ook wel eens restjes over, maar die neem ik maar al te graag mee als lunch de volgende dag. Voedselverspilling is een dikke no go voor mij en daarom schreef ik er ook al eens een blog over.

Ik heb een grondige hekel aan boodschappen doen, dus ik neem elke keer zoveel mee als ik kan dragen. Dan zorg ik wel dat de bederfelijke dingen eerst opgaan. Eerst de rucola, dan sperzieboontjes en als laatste de pompoen. Halve stukken groenten gebruiken, doe ik niet aan. Hup alles erin, dan blijft er ook niks liggen. Daar krijg je dan weer geen netjes afgepaste porties van, maar als iets eenmaal al bereid is tot een maaltje gaat het hier tien keer sneller op dan een verschrompeld stompje courgette.

Verder ben ik nogal een geordend typje, dus weet ik precies wat er in de koelkast ligt en schuif ik dingen naar voren die het eerst op moeten. Het is heel belangrijk om te weten hoe je dingen het beste kunt bewaren: gekoeld, ongekoeld, ingepakt, in water of juist zo droog mogelijk. De juiste manier kan de houdbaarheid aanzienlijk verlengen! Tenslotte ben ik beste vriendjes met de vriezer.

Wat zou je groen doen met een miljoen?

(Hermien – KouweKleren)

Oh, ik zou heel graag een duurzaam huisje laten bouwen! Een soort Tiny House, maar dan stiekem liever Small of Medium, van duurzame materialen, met heel grote ramen en een tuintje. Of juist een heel oud huis volledig laten upgraden en dan meteen de hele straat meenemen. De hele stad vol zonnepanelen gooien of investeren een toffe groene en sociale bedrijfjes die veel betere ideeën kunnen bedenken dan ik.

Eigenlijk hoop ik dat de allerbeste groene ideeën zonder dat miljoen ook wel van de grond zullen komen. Uiteindelijk wordt groen gewoon de nieuwe norm, krijgt groen steeds meer waarde en hoeven we geen rijke stinkerds meer te zijn om groen, eerlijk en gelukkig te kunnen leven. Dat is mijn echte groene droom!Zo dat waren mijn antwoorden! Wil je de tag ook invullen? Laat het hieronder even weten, want dan kom ik graag lezen. Ik daag in ieder geval Sanne, Claire en Danique uit om ook mee te doen.

Dit denken jullie ervan

 1. Ik was er al bang voor dat ik getagd zou worden toen ik ‘m voorbij zag komen. 😉 Maar ik moet toegeven, het zijn wel echt leuke vragen waar ik best antwoord op zou willen geven. Ik ga dus binnenkort m’n best doen!

 2. Wat leuk dat je de tag hebt overgenomen! Blijft interessant andere antwoorden te lezen, altijd inspirerend!

  1. Vond het een heel leuk initiatief van jullie, dus kon niet achterblijven 😉 Goede gelegenheid om eens te kijken hoe we ervoor staan en zéker heel nuttig om elkaar te inspireren inderdaad!

 3. Ik zou op heel veel willen reageren, maar ik moest vooral zo lachen om ‘heel veel eten’, hahaha. Ik vind mijn impact berekenen trouwens echt lastig. Ik houd bijvoorbeeld wel bij nu hoeveel nieuwe spullen ik koop – schrijf ik binnenkort weer over – maar verder zijn die schattingen zo lastig. Nog tips?

  1. Meestal splitsen we onze maaltijd meteen in tweeën, zodat we er nog eens van kunnen eten, want als ik alles op tafel zet, gaat het helemaal op, haha.

   Als je ook de prijs van je (nieuwe) spullen bijhoudt, kom je al een heel eind, denk ik, want dat is nogal een gevoelig staafdiagrammetje. Vlees is makkelijk voor jou! Bij wonen kun je je stroom-, gas- en waterrekening erbij pakken. Autokilometers vind ik ook lastig, want dan moet ik bedenken met wie het afgelopen jaar meegereden ben. Omdat ik het invullen nogal serieus nam, heb ik m’n agenda erbij gepakt en dat wist ik meestal nog wel bij welk feestje ik een lift kreeg bijvoorbeeld. En dan het totaal royaal naar boven afronden, want ik heb vast wat over het hoofd gezien. Overig voedsel vind ik het allerlastigst, omdat dat zo’n restcategorie is. Ik heb dus steeds maar gewoon het landelijk gemiddelde ingevuld, maar aangezien (vooral alcoholische) dranken verantwoordelijk zijn voor zo’n 70% van die categorie en ik vrijwel geen frisdranken en thee, weinig alcohol en helemaal geen koffie drink, zal het waarschijnlijk iets lager uitvallen. Biologisch of zero waste kopen maakt voor de berekening geen verschil. Je vluchten van het afgelopen jaar kun je je waarschijnlijk nog wel herinneren. De afstand kun je dan berekenen via bijvoorbeeld afstand.org (en dan verdubbelen voor een retour!). Zuivel en eieren schat ik wel in. Ik weet wel ongeveer hoeveel ik koop en dat ik daarvan vrijwel alles zelf eet, omdat mijn vriend niet van kaas houdt (de mafkees). OV vind ik ook lastig inschatten, dus dat reken ik elk jaar met de hand uit aan de hand van mijn OV-reisoverzicht. Is even wat werk, maar nu heb ik onderhand de enkele reis en retourafstanden van heel Nederland in m’n excelletje staan 😉

   Ben wel heel nieuwsgierig naar jouw resultaat! Als kringloopdeskundige, zo goed als vegetariër en weinig-vlieger zit je volgens mij al een heel eind op de goede weg 🙂

 4. Wat tof dat je de tag hebt overgenomen. En wat heb je leuke en fijne antwoorden gegeven. Hoewel ik zelf weinig vlieg (heb jaren niet gevlogen), vind ik het ook lastig om daar iets mee te doen. Dit jaar ga ik (waarschijnlijk) twee keer vliegen. Dat gaat tegen mijn principes in omdat ik eigenlijk als max. één keer per jaar heb afgesproken met mezelf. Daar voel ik me dan ook best wel rot om. En ik moest zo lachen om jouw antwoord: “Door heel veel te eten”. Haha!

  1. Haha, geen grapje hoor!
   Niet vliegen vind ik zoveel lastiger dan bijvoorbeeld geen vlees eten, omdat de voordelen van het vliegen soms zó verleidelijk zijn. Ik kan ook echt wel redenen verzinnen waarom je toch zou vliegen. Het scheelt al dat jij vliegen in ieder geval niet zomaar uit gewoonte bent gaan doen. Als je het niet uit de hand laat lopen, moet je er maar lekker van genieten voor die ene (of twee) keer. Volgend jaar weer met de auto/trein/bus 😉

 5. Wat onwijs leuk geworden. Een tiny house lijkt me ook zo enorm gaaf en vooral bijzonder. Helaas zal ik dan echt moeten minimaliseren en dat is best een dingetje nog..

  1. Een echt Tiny House gaat me wel ver hoor! Qua minimaliseren, maar ook qua ruimte. Ik weet nog wel hoe beu ik mijn studentenkamer op het laatst was. Er moet wel plek zijn voor een klein dansje in de woonkamer en voor heel veel planten!
   Is minimaliseren iets dat je wel wil maar ook lastig vindt?

 6. Ik vind het een superleuk vragenlijstje, misschien dat ik het ook invul al staat mijn duurzaam leven nog echt in z’n kinderschoenen.

  1. Misschien is het dan juist leuk om te doen! Kun je je antwoorden er over een jaar nog eens bij pakken en zien waar het je gebracht heeft 🙂

 7. Mooie woorden allemaal, het is niet zo makkelijk om een goede leefstijl op te bouwen.
  Wij vliegen niet , doen niet mee aan trends en dat soort gekkigheid,maken alleen indien noodzakelijk gebruik van de auto, minimaal vleesgebruik, en kweken alle groenten, bloemen en fruit op eigen tuin met zo weinig mogelijk overproductie . Hebben we meer dan gaat dat naar de mensen om ons heen.
  Gebruiken geen chemische middelen op de tuin en zo weinig mogelijk in het huishouden. Wij letten goed op het niet gebruiken van Nano deeltjes houdende stoffen.
  Zo al met al denken wij best wel goed bezig te zijn en hiermee anderen te inspireren.

  1. Leuk dat je zegt dat het niet zo makkelijk is en vervolgens heel veel dingen noemt die je toch doet. Die dingen maken ook echt veel verschil! Ga zo door, dan weet ik zeker dat je er anderen mee inspireert 🙂

Comments are closed.