Niets nieuws: mijn tweedehands elektronica

Er is weinig slechter voor onze aarde dan alsmaar nieuwe spullen produceren en weer afdanken. Gelukkig biedt de tweedehands markt uitkomst. Blijkbaar hebben we behoorlijk wat tweedehands elektronica op de kop getikt.

Tweedehands

In de introductie van deze serie legde ik al uit waarom we minder spullen zouden moeten kopen. Als we dan toch iets willen om ons leven makkelijker en fijner te maken, is tweedehands de meest duurzame optie.

Om je te inspireren en te laten zien dat tweedehands niet per se minderwaardig is aan nieuw, wil ik je laten zien wat ik zelf zoal aan tweedehands spullen in huis heb. Aangezien vooral elektronica nogal belastend is om te produceren, was ik stiekem best aangenaam verrast om te zien hoeveel we daarvan niet in het nieuw hebben gekocht.

Elektronica

Ik weet nog wel dat ik een keer soep aan het maken was en toen snel naar de Blokker heen en weer ben gescheurd om een staafmixer te kopen. Tientje, geloof ik. Voor het geld hoefde ik het niet te laten. Maar hoeveel van die dingen zouden er niet overal liggen te verstoffen?

Dat het ook anders kan, stond ik toen niet zo blij stil, maar is een paar keer per ongeluk toch gelukt. En daarna opzettelijk nog vaker.

tweedehands

Handmixers, broodroosters en waterkokers zijn ook van die typische apparaten die je voor veel te weinig geld mee naar huis kunt nemen. Maar deze handmixer is een erfstuk – net als de vorige overigens – en de broodrooster deed een vriendin in de aanbieding toen ze haar huis op ging ruimen. De waterkoker is eveneens een tweedehandsje en ook deze had al een tweedehands voorganger. Niet omdat die eerste exemplaren stuk gingen trouwens, maar omdat we betere opties in de schoot geworpen kregen. En ja, ik gebruik het nog echt ook allemaal.

tweedehands

Technisch gezien is het fornuis geen elektronica, maar ik vond het iets teveel een apparaat om tussen de andere spulletjes te zetten. Wel hoop ik dat hij ooit nog vervangen gaat worden door elektronica, want koken op inductie is veel duurzamer dan op gas en ik weet uit ervaring dat dat fantastisch kookt en véél makkelijker schoon te maken is. Het fornuis kocht ik over van een oud-huisgenoot en gebruik ik inmiddels alweer ruim tien jaar.

De combi-oven is niet het meest romantische of nostalgische, maar absoluut het meest praktische erfstuk van mijn omaatje. Ik gebruik hem alweer bijna veertien jaar bijna dagelijks. De vaatwasser mocht ik bij een collega komen ophalen in ruil voor een paar flesjes grappa. Stom dat ik eerst nog even twijfelde af dat niet teveel luxe was, want nu is het onze favoriete huisgenoot!

tweedehands

Strijkijzers blijf ik liever zo ver mogelijk vandaan, maar net nadat mijn lief liet blijken dat hij graag zijn eigen overhemden wil strijken, spotte ik er eentje in de kringloopwinkel. Vlak daarna konden we een betere, wederom tweedehands strijkijzer mét strijkplank krijgen en kon de eerste weer terug naar de kringloop.

tweedehands

De radio kreeg ik van mijn tante toen ze ging samenwonen. Het is een superchic ding wat ik niet zomaar voor mezelf zou kopen, maar waar ik nu wel erg blij mee ben. Blijkbaar zorgen tweedehands cadeaus ervoor dat mijn leven er luxer op geworden is.

tweedehands

De oma van mijn vriend had stijl hoor. Deze koperkleurige lamp is een erfstuk dat goed bij ons interieur past en we ook nog eens heel goed konden gebruiken.

tweedehands

Toen ik voor de zoveelste keer onderuit gezakt op de bank in Instagram verzonken was, zei mijn vriend dat hij geen enkel tweedehands voorwerp ooit zó intensief gebruikt had zien worden. Deze oude iPhone kreeg ik van hem, nadat hij zelf een nieuwe had gekocht en mijn niet eens zo oude Samsung bijna niets meer voor elkaar kreeg.

Dit beestje is inmiddels zo’n vijf jaar oud en heeft een barst in het scherm. Hoewel ik een groot voorstander ben van repareren, is het in dit geval in verhouding tot het apparaatje wel erg duur. Gelukkig zit de barst aan de zijkant en ben ik van plan om hem zo te blijven gebruiken, totdat het echt niet meer te doen is. Ik heb me niet voor niets alvast verdiept in duurzame nieuwe, tweedehands en refurbished telefoons. Het zal je inmiddels niet meer verbazen dat tweedehands daarbij voorlopig bovenaan mijn lijstje staat.

Lees ook Niets nieuws: waarom we tweedehands moeten (leren) waarderen en bekijk mijn andere tweedehands vondsten:

Niets nieuws: mijn tweedehands meubels
Niets nieuws: mijn tweedehands spullen
Niets nieuws: mijn tweedehands planten
Niets nieuws: mijn tweedehands kleding
Niets nieuws: tweedehands spullen met een tweedehands bestemming

Dit denken jullie ervan

 1. Leuk om te lezen! Ik dacht bij de kop: tweedehands apparatuur heb ik niet veel, maar ik heb wel laatst een tweedehands kruimeldief op de kop getikt, onze staafmixer komt van de moeder van mijn vriend en de wasmachine van zijn oma, terwijl onze waterkoker (dubbel door samenwonen) weer naar mijn ouders is gegaan. Het fornuis en de koelkast hebben we wel nieuw gekocht en vooral met dat laatste schijnt dat op een gegeven moment wel een duurzamere optie te zijn. Verder is er wel veel nieuw gekocht, het meeste is gekocht door mijn vriend voor mijn tijd. Ik hoop vooral dat alles nog heerlijk lang meegaat!

  1. Oh ja, de magnetron is ook eeuwenoud via mijn familie. Verder vind ik minder dagelijkse apparatuur delen ook heel fijn. De boormachine zwerft bijvoorbeeld door de familie, heel fijn!

   1. Precies waarom ik deze serie wilde delen: toen ik er op ging letten, zag ik pas dat ik veel meer tweedehands heb dan ik dacht. En intussen alsmaar denken dat tweedehands minderwaardig is, haha. Koelkast en wasmachine heb ik inderdaad ook juist nieuw gekocht omdat dat bij die apparaten weer wel duurzamer is. Ik vind het ook fijn als mensen hun afdankertjes eerst aan bekenden aanbieden, voordat ze het naar het afvalstation brengen of dat ze vragen of ze iets kunnen lenen, voordat ze iets kopen. Zou echt een wereld van verschil maken als we onszelf dat kunnen aanleren om standaard zo te doen 🙂

 2. Leuk om te lezen weer en steeds meer een beeld te krijgen van hoe je woont 😇 en jij hebt ook zo’n mooie globe 😊 Ik had bij het lezen van de titel eerst de zelfde reactie als Hermien, maar nu ik er rustig over na heb gedacht is het toch nog best wel wat. Wij hebben een vergelijkbare combi-magnetron van de oma van mijn vriend, muziek boxen, versterker en tablet via marktplaats gekocht, ik gebruik de oude laptop van mijn vriend, broodbakmachiene en een juicer komen van familie en twee lampen via de rommelmarkt. En toen we hier net kwamen wonen een tweedehands koelkast, gelukkig is die wel snel vervangen door een nieuwe, grappig dat daarbij nieuw juist weer een slimmere keuze is

 3. Ik ben nu een oude smartphone van het lief aan het gebruiken, nadat mijn Nexus 5X het na anderhalf gewoon ineens begaf. (Rommel!) Het is dat ik geen budget heb of ik had al lang een nieuwe gekocht, dat moet ik toegeven. Het voelt wel fijn om iets te gebruiken dat we anders al lang hadden weggegooid, en eigenlijk doet hij het beter dan mijn Nexus. Oké ik heb niet de nieuwste emoticons, en het geheugen zit rapper vol, maar daar kan ik mee leven. Het enige nadeel is de kwaliteit van de foto’s. Op reis is het wel zo handig dat ik niet nog een extra fototoestel moet meenemen, zeker op citytrip of tijdens een trektocht als elk grammetje extra gewicht telt. Dus ik ben nog zeer hard aan het nadenken over deze kwestie, hoewel ik die opgelost wil zien tegen de citytrip naar Londen, over twee weken al. *pieker pieker*

  1. Vaak zorgt een een krap budget er juist voor dat je heel duurzaam bezig bent 😉 Een goede camera mis ik soms ook wel, maar dan neem ik óf mijn camera mee óf ik laat mijn vriend een foto maken. Voor een ‘nieuw’ toestel zou ik zelf weer tweedehands overwegen. Dat is duurzamer dan nieuw en scheelt een hoop in de prijs, maar je moet wel het geluk hebben dat je iets betrouwbaars kan vinden.

   Leuk, Londen! Ik ben net terug en heb het erg naar mijn zin gehad. Zoveel te zien daar. Ga je met de trein?

Comments are closed.