No poo voor beginners (deel 3): beginnen met no poo

Deze weken duik ik in de wereld van no poo, je haren wassen zonder shampoo. Dat spreekt me aan, maar blijkt ook nogal wat voeten in de aarde te hebben. Beginnen met no poo, hoe pak je dat aan?

Ah ja, je wil beginnen met experimenteren hè? Of stiekem meelezen over welke gekke toeren ik misschien al wel heb uitgehaald. Ik geef je geen ongelijk!

Eigenlijk heb ik je eerst nog een hele hoop andere dingen uit te leggen. Vooral het enorme arsenaal aan was- en spoelmethodes die je kunt kiezen bijvoorbeeld, en überhaupt het verschil tussen spoelen en wassen. Maar ook onmisbare hulpmiddelen, handige tips, eigenaardige trucs en een stortvloed aan afkortingen en begrippen.

Komt allemaal nog! Maar misschien is het ook wel fijn om alvast te weten wat je te wachten staat, voordat ik je overdonder met informatie. Want als je echt gaat beginnen met no poo, hoe kun je dat dan eigenlijk het beste aanpakken?

Voorbereiden

Bepaal je redenen

Als het goed is heb je al bepaald waaróm je eigenlijk no poo wil gaan. Een combinatie van redenen is natuurlijk ook goed mogelijk. Houd die redenen in gedachten bij het bepalen van wat je wel en niet gaat doen. Past dat wel bij je doel?

Bepaal je haartype en behoefte

Ook heb je al bepaald wat voor haar je hebt en wat voor verzorging dit nodig heeft. Hoe elastisch en poreus is je haar? Heb je extra hydratie, extra proteïne, allebei of geen van beiden nodig? Dit zijn belangrijke kenmerken om mee te nemen in de keuze van je wasmethode.

Bouw je shampoogebruik af

Het is niet per se noodzakelijk, maar je kan jezelf alvast voorbereiden door af te bouwen met je huidige shampoo. Als je je haar vaak en grondig reinigt, produceert je hoofdhuid vaak veel talg om je huid te beschermen. Door minder vaak te wassen, kan die talgproductie langzaam afnemen. Dit kan soms een langzaam proces zijn. Als je gewend bent om dagelijks te wassen, probeer het dan op te rekken tot ongeveer elke vier dagen.

Bepaal de waterhardheid

Niet alle wasmethoden gaan goed samen met erg kalk- en magnesiumrijk water. Dit noemen we hard water. De meeste plekken in Nederland hebben zacht (< 8 ºdH) of normaal water (8 - 12 ºdH), maar in België kan het nogal eens een stuk harder zijn. Kijk hier om een indruk te krijgen van de waterhardheid in jouw Nederlandse gemeente of ga het na bij je waterleverancier. Vaak kun je dit makkelijk online vinden.

Kies je methode

Nu wordt het spannend, want nu moet je gaan kiezen met welke methode je wil beginnen. Hoe doe je dit? Sowieso eerst even wachten op het volgende artikel waarin ik je allerlei opties met bijbehorende voor- en nadelen zal voorschotelen.

Behalve de kenmerken en behoeften van je haren is het belangrijk om rekening te houden met je huid en je de waterhardheid leidingwater. Bij een gevoelige huid wil je sommige methoden namelijk misschien liever vermijden en andere methoden gaan weer niet zo goed samen met hard water.

De ene methode is lekker makkelijk, snel en goedkoop, maar veel methodes vergen een hoop tijd, oefening, geklieder of extra nabehandelingen. Bepaal hoeveel moeite je wil doen en hoeveel tijd en geld het mag kosten. Soms is wat extra tijd en moeite overigens wel een tijdelijke investering die op den duur gunstiger uit kan pakken dan in het begin.

Sommige methoden wijken meer af van je huidige routine dan andere. Wil je in één keer in het diepe of begin je liever eerst met iets wat minder ingrijpend zal zijn?

Aan de slag

Timing

Kies een goed moment om te beginnen. Wil je vrij rigoreus van dagelijks wassen met een normale shampoo naar helemaal niet meer wassen, dan zul je zeker een tijd met een niet zo charmant kapsel rondlopen. Zoiets kun je dus misschien beter proberen tijdens een strandvakantie dan vlak voordat je een belangrijke presentatie moet geven op je werk.

Clarify-en

Als je nu shampoo, conditioner en/of andere producten gebruikt waar siliconen inzitten, is het belangrijk dat je deze eerst verwijdert. Was je haar met een shampoo waar wél een sulfaat in zit, maar zonder siliconen. Bijvoorbeeld Andrélon natuurlijk puur, Lush shampoo bars of zelfs gewoon een beetje Dreft kun je hiervoor gebruiken. Gebruik vanaf nu dus ook geen conditioner meer met siliconen of haarstylingsproducten die je er zonder sulfaten niet meer uitgewassen krijgt.

Wacht na het clarify-en van je haar zo lang mogelijk met je volgende wasbeurt. Het liefst minimaal vier dagen. Je eerstvolgende was wordt er eentje van je gekozen methode!

Experimenteer

Ook als je niet helemaal overtuigd bent van je gekozen methode, begin gewoon met experimenteren. Was je haar en kijk eens aan hoe dat gaat. Reinigt het goed? Wordt je haar minder snel of juist sneller weer vet? Wordt het droog of krijg je build up? Probeer niet te snel opnieuw te wassen en hou je methode een aantal wasbeurten vol om het een goede kans te geven. Tenzij je duidelijk een allergische reactie hebt natuurlijk.

Vaak blijkt een wasmethode ook na een aantal wasbeurten nog steeds niet helemaal geschikt voor jou en kun je eens een andere methode proberen. Misschien kun je aan je ervaring afleiden wat een betere methode voor je zou kunnen zijn. Wordt het droog, dan weet je dat je meer hydratatie nodig hebt. Krijg je veel build up, dan zou je wel eens te veel proteïne kunnen gebruiken. Ontdek wat wel en niet voor je werkt. Ook daarvoor is het handig om methodes wat langer uit te proberen en niet te snel met iets anders te beginnen. Met tien verschillende middeltjes binnen een maand kom je er niet goed achter welk effect elk afzonderlijk product heeft.

Wees wel gewaarschuwd. Soms schijnt haar er in het begin juist slechter uit te gaan zien. Als je je haar altijd bedekt hebt met siliconen en conditioners, terwijl het daaronder eigenlijk in slechte conditie was, kan dat nu aan het licht komen. Juist dan is het belangrijk om te achterhalen of je haar vocht of proteïne nodig heeft. Flink beschadigd haar kun je echter nooit meer echt repareren en zal moeten uitgroeien. Zorg er dan tenminste voor dat je je nieuwe haaraangroei niet blijft beschadigen.

Verdere verzorging

Om het talg van je hoofdhuid over de lengte van je steile of golvende haar te verdelen, helpt het om te borstelen, borstelen en borstelen. Alleen bij krullend haar doe je dit waarschijnlijk liever niet om je krul te behouden. Het liefst gebruik je een borstel van natuurlijk haar of geheel van hout, want dit materiaal kan het talg deels opnemen en aan je drogere haarpunten weer afgeven. Door het verspreiden van het talg blijft het niet alleen dicht op je hoofdhuid zitten, waardoor je minder snel geneigd zal zijn om het weer te wassen.

Wellicht ten overvloede, maar wel belangrijk om te weten: zware oliën, conditioners met siliconen en veel andere stylingsproducten kun je zonder reguliere shampoo niet altijd meer goed uitgespoeld krijgen. Oliën kun je soms nog wel gebruiken, maar kijk ook eens naar azijnspoelingen, yoghurt, honing of aloë vera-sap.

Heet föhnen en stylen is eigenlijk sowieso uit den boze, vooral bij hoog poreus en droog haar. Een kleurbehandeling is wel mogelijk in combinatie met no poo. Sterker nog, met een mildere wasmethode heb je goede kans dat de kleur veel langer blijft zitten.

Misschien heb je al eens gehoord dat mensen hun haren wassen met baksoda en azijn. Dit is slechts één van de vele methoden waaruit je kunt kiezen. In het volgende blog ontdek je er nog veel meer. Stay tuned! Intussen kun je vast beginnen met afbouwen en nadenken over een goed moment voor de volgende stap.

Lees meer over No poo voor beginners
Deel 1: Wat en waarom?
Deel 2: Ontdek je haartype en wat het nodig heeft
Deel 3: Beginnen met no poo
Deel 4: Soorten poo en no poo
Deel 5: No poo-wasmethoden
Deel 6: No poo-spoelingen, maskers, droogshampoo en styling
Deel 7: Onmisbare tips en tricks

Dit denken jullie ervan

  1. O jee, haha. Waar ben je bang voor? Je kan juist beginnen met simpele kleine stapjes. Snel meer daarover 😉

 1. Ik gebruik al 2 jaar geen shampo en al het bovenstaande geprobeerd.
  Ik doe mijn haar niet meer los,want het is altijd vet.
  Mijn borstels worden vies na 1x borstelen.
  Ik ga nu maar opzoek naar goede shampo

  1. Wat een doorzetter ben jij! Wel extra rot dat je dan niks hebt kunnen vinden dat werkt. Wat is jouw reden om geen shampoo te willen gebruiken? Vanwege het milieu, huidproblemen of iets anders?

   Misschien kun je inderdaad weer terug naar een milde shampoo en dan proberen om deze zo min mogelijk te gebruiken.

 2. Ik gebruik sinds kort happysoaps. Eigenlijk in eerste instantie omdat mijn collega het aanraden en ik ze heerlijk vind. Nou heerlijke bars + goed voor het milieu is altijd een winst. Maar nu ben ik wel benieuwd of ik (onbewust) ben overgestapt op low poo. Uiteraard is het dan gewoon een extra pluspunt, maar ik ben nog niet heel gelezen op dit gebied, dus misschien weten jullie het! En misschien een goed alternatief voor andere lezers 😃

Comments are closed.