No poo voor beginners (deel 6): no poo-spoelingen, maskers, droogshampoo en styling

Deze weken maanden duik ik in de wereld van no poo, je haren wassen zonder shampoo. Dat spreekt me aan, maar blijkt ook nogal wat voeten in de aarde te hebben. Naast no poo-methoden om je haar mee te wassen, bespreek ik dit keer no poo-methoden om je haar mee te verzorgen en behandelen.

In het vorige deel kon je lezen welke no poo-methoden er zijn om je haren mee te wassen. Maar daarnaast zijn er ook talloze no poo-methoden om je haren te verzorgen. Zo kun je je haar extra voeden, hydrateren of stylen, zonder siliconen of andere ingrediënten die je er met een no poo-wasbeurt niet goed meer uit krijgt. Behalve duurzamer en beter voor je huid en haar zijn deze middeltjes meestal ook nog eens spotgoedkoop. Hoera!

Spoelingen

Spoelingen zijn vloeibare middeltjes die je over je natte haar heen giet. Veel spoelingen hebben voornamelijk een hydraterende werking en kun je zowel apart toepassen als na een wasbeurt. Daarnaast zijn er ook spoelingen die zorgen voor versterkte haargroei, helpen tegen een geïrriteerde hoofdhuid en roos of je haar laten glanzen. De meeste middeltjes kun je met water uitspoelen of volledig laten intrekken.

Als je al een tijdje steeds milder bent gaan wassen, kunnen sommige spoelingen zo subtiel reinigen dat je hier eventueel op over kunt stappen. Dit werkt het vaakst bij zure – en uiteraard wateruitspoelbare – middeltjes zoals (appelcider)azijn, thee, honing of Aloë vera-gel.

Conditioning

Onderstaande middeltjes hebben een hydraterende werking en helpen dus bij droog of dof haar. Ontdek hier je haartype om te achterhalen of jouw haar hydratatie kan gebruiken. Per middeltje staat aangegeven hoe je het gebruikt (verdund met water, als papje of als thee) en hoe het uitspoelbaar is (met alleen water of met een was).

Azijn en meeste andere zuren, verdund, wateruitspoelbaar
Amla, als papje of thee, wateruitspoelbaar
Molasse, verdund, wateruitspoelbaar
Kokoswater, onverdund, wateruitspoelbaar
Kokosmelk, onverdund, was nodig
Honing, verdund, wateruitspoelbaar
Ahornsiroop, verdund, wateruitspoelbaar
Aloë vera-gel, wateruitspoelbaar / leave-in

Let op: citroenzuur reageert op licht en kan dan je huid en haar beschadigen, molasse kan je haar juist iets donkerder maken.

Haargroei en glans

Behalve het drinken, kun je bier, thee en koffie ook over je haar gieten. Ze zijn allen wateruitspoelbaar en kunnen eventueel als leave-in gebruikt worden.

Bier, eventueel verdund tegen de geur, geeft glans
Thee geeft glans, helpt bij haargroei, tegen geïrriteerde hoofdhuid en roos
Koffie geeft glans, helpt bij haargroei, verdiept donkere haarkleur

Tegen een geïrriteerde hoofdhuid en roos

Azijn en meeste andere zuren, verdund, wateruitspoelbaar
Honing, verdund, wateruitspoelbaar
Kefir, onverdund, wateruitspoelbaar
Kombucha, onverdund, wateruitspoelbaar
Rozemarijn en tijm, getrokken in kopje heet water daarna gemengd met kopje (appelcider)azijn, wateruitspoelbaar

Maskers

Verwen je haar met een masker om het te hydrateren, voeden of allebei. Maskers zijn vaak oliën, papjes of gelachtige middeltjes die zowel op droog als nat haar kunt aanbrengen. Ze zijn soms met water uit te spoelen, maar hebben meestal – zoals de oliën – een was nodig. Een no poo-was zoals roggemeel, ei, baksoda, zeepnoten of klei zal hiervoor voldoende zijn, hoewel je de was mogelijk een keer extra zal moeten herhalen.

Conditioning

Kokosolie, onverdund, was nodig
Arganolie, onverdund, was nodig
Jojobaolie, onverdund, was nodig
Amandelolie, onverdund, was nodig
Honing, verdund, wateruitspoelbaar
Aloë vera-sap of -gel, eventueel verdund, wateruitspoelbaar / leave-in
Lijnzaadgel, eventueel verdund, wateruitspoelbaar / leave-in
Banaan, geprakt en verdund, was nodig (niet laten drogen)
Avocado, geprakt, was nodig
Yoghurt, onverdund, was nodig

Proteïne

Ei, geklutst met wat water, wateruitspoelbaar, eveneens reinigend
Gelatine, opgelost, wateruitspoelbaar, soms eveneens reinigend
Yoghurt, onverdund, was nodig

Tegen een geïrriteerde hoofdhuid en roos

Kokosolie, onverdund, was nodig
Aloë vera-sap of -gel, eventueel verdund, wateruitspoelbaar / leave-in

Build-up verwijderen

Appelmoes of -sap, onverdund, wateroplosbaar
Tomatenpuree of -sap, onverdund, wateroplosbaar

Bij maskers kun je volop combineren met ingrediënten. Ook kun je ze soms mixen met producten die meteen reinigen.

Verdere verzorging

Scrub

In principe hoef je je hoofdhuid niet te scrubben, maar bij de overgang naar no poo kan je een tijdje last hebben van buildup van schilfers, talg en soms kalk of resten van producten die je geprobeerd hebt. Waarschijnlijk moet je dan op zoek naar een andere wasmethode, maar zolang je niets geschikts kan vinden, kan een scrub tijdelijke verlichting brengen.

Scrubs kun je eenvoudig en goedkoop maken van basterdsuiker, zout of koffiedik. Wees gewaarschuwd dat koffiedik lastig uit te spoelen is en – te veel of te frequent – zout je huid en haar kan uitdrogen.

Droge haarpunten

Heeft je haar drogere punten, maar wil je niet gehele lengte hydrateren? Je kan bovengenoemde oliën ook alleen in de punten van je haar doen. Doe dit (de avond) voor het wassen óf gebruik slechts een paar druppels in je nog natte haar direct na het wassen en laat dit lekker zitten.

Droogshampoo

Droogshampoo kun je gebruiken om een wasbeurt uit te stellen en je vettig ogende haar er wat frisser uit te laten zien. Het spreekt me helemaal niet aan om poeders in mijn haar te smeren, maar doe er vooral je voordeel mee als dit je helpt om over te schakelen naar low of no poo.

Een droogshampoo bestaat uit een poeder dat je talg absorbeert. Dit zijn bijvoorbeeld arrowrootpoeder, allerlei soorten zetmeel (zoals maïzena) en allerlei soorten meel. Omdat de poeders wit tot gelig van kleur zijn, kun je eventueel cacao, koffiepoeder, rode klei of specerijen toevoegen als je een donkerdere haarkleur hebt. Breng de droogshampoo aan met een make-upkwast of strooi het met een zoutvaatje op je haarwortels.

Sommige no poo-goeroes zien droogshampoo als een wasbeurt, omdat het talg absorbeert. Een veelgehoorde opmerking is dat je haar er een dag later nog veel vetter uitziet en je dan dus sowieso niet gaan wassen. Het lijkt dus eerder een noodoplossing dan een manier om een wasbeurt mee te vervangen.

Styling

Haarsprays

Reguliere haarsprays krijg je met no poo-wasmethoden meestal niet meer goed uit je haar. Wil je toch graag een spray gebruiken, probeer dan een eenvoudige home made no poo-variant.

Los twee eetlepels suiker op in 350 ml heet water, laat het afkoelen en doe het in een sprayflacon. Voor de houdbaarheid kun je eventueel een eetlepel alcohol zoals wodka of rum toevoegen. Voor een meer of minder sterke spray kun je meer of minder suiker toevoegen.

Een alternatief is om 2 eetlepels epsomzout, een halve eetlepel zout en een eetlepel Aloë vera-gel óf een paar druppels jojoba- of amandelolie op te lossen in 250 ml heet water. Ook hier kun je eventueel alcohol toevoegen. Het zout geeft meer volume, maar let op of het je haar niet teveel uitdroogt.

Breng de sprays aan op vochtig haar.

Haargel

Haargel is meestal gemaakt van aardolie en er zitten vaak siliconen en ingrediënten op basis van palmolie in. Niet bepaald duurzaam of geschikt met no poo. Gelukkig kun je ook zelf gel maken. Aloë vera-gel kun je behalve als masker ook gebruiken om mee te stylen. Lijnzaadgel kun je maken door een paar eetlepels gebroken lijnzaad te koken in wat water. Hoe langer je het kookt, hoe dikker de gel. Tenslotte kun je ook van gelatine gel maken.

Ontklitsprays

Als je geen spoeling wil gebruiken en toch wat hulp kunt gebruiken met het uitkammen van je klitten, kun je een zelfgemaakte ontklitspray gebruiken. Hiervoor los je wat Aloë vera-gel, lijnzaadgel of een low poo conditioner op in water. Giet het over in een sprayflacon en gebruik het op vochtig haar.

Kleuren

Met rode, bruine of zwarte henna of indigo kun je je haar tijdelijk kleuren. Lichtgekleurd haar kun je goudgele highlights geven met een ‘thee’spoeling van bijvoorbeeld calendula of kamille of een pasta van neutrale henna (cassia).

Je kunt je haar iets lichter maken met citroensap, maar let op dat citroensap met zonlicht reageert en hierbij je huid en haar kan beschadigen. Honing heeft een wat subtieler effect. Dit kun je versterken met behulp van kaneel mits jouw huid hier niet gevoelig voor is. Tomatenpuree zou een groene waas verwijderen van blond of grijs haar.

Commerciële haarverf kun je overigens wel blijven gebruiken in combinatie met no poo wassen. Doordat je het milder en eventueel minder vaak reinigt, blijft de kleur waarschijnlijk zelfs langer zitten.

Lees meer over No poo voor beginners
Deel 1: Wat en waarom?
Deel 2: Ontdek je haartype en wat het nodig heeft
Deel 3: Beginnen met no poo
Deel 4: Soorten poo en no poo
Deel 5: No poo-wasmethoden
Deel 6: No poo-spoelingen, maskers, droogshampoo en styling
Deel 7: Onmisbare tips en tricks

Dit denken jullie ervan

 1. Ik vind dit zo’n leuke serie! Ik ben nog steeds bezig in mijn zoektocht naar een shampoo/no-poo waardoor ik mijn haar minder vaak hoef te wassen. Ik was het nu met Aleppo Zeep en dat werkt onwijs goed. Ik merk overigens ook dat de henna daardoor langer in mijn haar blijft omdat dit volgens mij veel minder agressief is dan ‘gewone’ shampoo. Leuk om over al die huis-tuin-en-keukenmiddeltjes te lezen die je kan gebruiken als haarverzorging 🙂

  1. Ja, kleur blijft zeker langer zitten als je milder wast. Fijn dat Aleppozeep werkt voor jou! Kun je later altijd nog kijken of je iets anders wil proberen 🙂

 2. Er is net een hele nieuwe wereld voor me opengegaan! Zo’n interessante alternatieven! Ik zal deze post vast nog een keer beter moeten lezen om er de dingen uit te pikken die voor mijn haar van toepassing zijn, maar ik ga er zeker eens mee experimenteren! (ik ga beginnen met al jouw no-poo-artikels te lezen, want ik denk dat ik er met deze 6e editie een beetje te direct in gesprongen ben 😉 )

  1. Haha ja, ik schrok me ook wild toen ik ontdekte wat er allemaal bij no poo komt kijken. Begin inderdaad bij het begin, dan is het een beetje beter te volgen en kun je makkelijker een methode kiezen om te proberen. Laat vooral weten als je wat gaat proberen en hoe dat bevalt!

 3. Vakantie, dus mijn no/low poo challenge is on! Ik ben net terug van een reis waarop ik nogal weinig m’n haar kon wassen en het dus al goed “getrained” is. Vandaag dag 7 zonder echt wassen! 3 dagen geleden dacht ik “ik doe eens zot” want mijn haar begon vettig te worden en ik wilde het echt niet wassen ( al mijn “trainen” voor niets) en keek ik dit lijstje eens na: droogshampoo van een theelepel cacaopoeder en alles was opgelost. Mijn mama zei zelfs dat mijn haar er mooier uitzag dan anders!
  Vandaag moet ik wel echt eens beginnen overwegen om het te wassen. Maar ik ben een beetje bang om mijn inspanningen teniet te doen. Ik ben nog altijd niet aan de was-ingrediënten uit dit lijstje geraakt (ik ga volgende week eens op zoek naar klei), dus ik ga toch de gewone blok zeep eens gebruiken (toch al beter dan shampoo in een plastic fles). Benieuwd!

  1. Ja, leuk! Vakantie is een goed moment om te experimenteren, vind ik. Heb je de zeep al geprobeerd? Hou me op de hoogte, ik ben nieuwsgierig 😉

 4. Er staat steeds ‘verdund’ bij allerlei producten, maar hoeveel moet je het dan verdunnen?

 5. Rijstwater is ook een goede optie heb ik gemerkt. Hierover wel goed inlezen, want niet elk haartype vindt dit leuk en 1x per week/ 2 weken is voldoende. Daarna haren wel goed borstelen. Dat is fijner.

  Ik moet zeggen. Heb al veel artikelen hierover gelezen. . Over no poo Enzo. Dit is echt de meest informatieve/ beste. Dank je wel.

  @ Ancha echt uitproberen. .verschilt per persoon. Ik denk dat je met alles wel het beste eerst veel kunt verdunnen dan kan je altijd nog toevoegen. Als je meteen begint met iets vrijwel niet te verdunnen en het valt tegen kan het flink veel werk geven of je haar zelfs verpesten. Veel succes ( mocht je nog bezig zijn 😊 ).

 6. Ik stuit op je blogserie vanuit onze landelijke quarantaine. Hét moment om dit te proberen! Ik ben al eens eerder no poo gegaan maar dat was niet uit te houden – blijkbaar niet de juiste methode voor mij gebruikt. Ik zit nu op dag 9 zonder te wassen en ik word helemaal gek. Mijn vriend zegt dat mijn haar er prachtig uitziet maar hij begrijpt er niets van hahaha! Ik ga aan de slag (in eerste instantie) met azijn en honing, maar zoveel mogelijk met water en borstelen. Ik heb veel aan je tips, ook omdat we vergelijkbare haartypes schijnen te hebben. Dankjewel!

  1. Leuk om te horen! Heb je intussen al iets geprobeerd? Ik ben zelf ook weer (even) gestopt met wassen, nu ruim drie weken. Twee keer heb ik even in bad (zonder zeep) gelegen, verder niks. Volgens mij werkt al dat borstelen voor mij juist averechts. Aan de voorkant ziet het er nog redelijk acceptabel uit. Gelukkig is mijn kruin niet zichtbaar bij conference calls, haha.

 7. Mijn persoonlijke update na 2 maanden water wash only.

  Let erop dat je bij water wash only je haren elke dag moet scritchen en preenen. Borstelen helpt ook, maar niet ter vervanging van scritchen en preenen. Borstelen is extra.

  Scritchen is de hoofdhuid goed masserenmet je vingertoppen. Gebruik niet je nagels.

  Preenen is de olie door je haren naar beneden verdelen doe je haren door je vingers te laten “glijden”.

  Doe je dit niet. .Dan hoopt alle huidolie bovenop je hoofd op een wordt het een vette toelie…

  Borstelen bij water wash only werkt het beste met een borstel met houten pinnen of een boar bristle Brussel.

  Zorg dat je na ELK gebruik je borstel goed schoonmaakt, anders blijft je hoofdhuid olie in je borstel zitten en smeer je de boel alleen maar uit. Dan krijg je ook snel grijze ” pluisjes” in je borstel en die komen dus ook in je haren dan. Schoonmaken kan gewoon met water en zeep.

  Puntjes van je haren bij langer haar regelmatig in de olie zetten, want in het begin heb je nog niet genoeg huidolie om helemaal tot onderaan te verdelen ( haarolie kan goed. . Maar ook olijfolie mag. . Alleen op de puntjes en erg weinig nodig). Als je haarpunten beginnen te ruiken ( beetje rook achtig) weet je dat je punten uitdrogen. . Tijd voor olie! Dan ben je eigenlijk dus net te laat…

  Na verloop van tijd hebben je haarpunten geen extra hulp meer nodig.

  Voordat je je haren wast eerst goed scritchen en preenen. Haar dan met goed warm water uitspoelen ( op de manier Hoe je het met shampoo zou doen). Iets heter dan je normaal zou douchen zodat het vuil goed weg kan.

  Evt naspoelen met koud water voor wat meer glans.

  ( alternatieven zoals appel azijn schijnt na langere tijd niet goed te zijn. . Het stripte mijn hoofdhuid ook waardoor er juist meer huidolie aangemaakt werd .. geen idee of dat bij anderen ook is. ..)

  Het scritchen en preenen wordt na verloop van tijd minder. Je merkt dan aan je haren dat je kunt minderen. Het wordt dan ook heel zacht en glanzend.

  Ik kwam hier na een lange zoektocht achter. Deze manier zorgde er voor dat mijn haar binnen 1 week perfect was. Ik begon met 2x tot 3x per dag scritchen en preenen.

  Mijn haar is nu heel zacht en glanzend. Het groeit snel!

  Inmiddels zit ik op 2 maanden water only en vind het geweldig. Ik zal nooit met producten gebruiken.

  Mijn haren ruiken gewoon prima en worden niet meer vet. Ook niet als je het een 2 weken ( of langer ) niet wast.

  * sauna bezoek stimuleert je hoofdhuid. . Daardoor kan het even minder zijn. ..dan weer goed scritchen en preenen.

  Iets wat goed helpt bij vet haar, maar niet je hoofdhuid stript is het volgende:

  1 theelepel honing op een vol glas water. Goed roeren. De boel in je haren inmasseren en laten intrekken voor een 5 minuten. Goed uitspoelen. Geen zorgen het is niet plakkerig en zorgt voor haargroei .

  * nog een laatste tip.. als je water only doet. Ga NIET met vochtige haren slapen. Combinatie van vochtig haar en de huidolie trekt letterlijk slee stofjes van je kussensloop aan waardoor je alsnog erg vies haar krijgt.

  1. Hallo K 🙂
   ik las jouw bericht met veel interesse. Welke boar bristle Brussel bedoel je? Heb je een foto of link? Ik vind het zo niet op internet….
   Welke zeep gebruik je om de borstel proper te maken? Is dat een neutrale zeep gewoon? Of dreft?
   Moet je bij preenen echt met je vingertoppen naar beneden glijden, of gewoon je handen met open vingers aan je hoofdhuid zetten en zo naar de punten glijden? Ik ben ook begonnen in deze lock-down, ideaal moment lijkt me 🙂 Dus u wast enkel met water? Niets van toevoegingen? Lieve groetjes

 8. Linda, wat een leuke opeenvolging om te lezen. Ik heb echt zin om door te zetten nu. Ik ben gestart omdat ik natuurlijker wil werken. Geen chemische rotzooi in mijn haren of op mijn lijf….. Maar dan moet je je natuurlijk wel ‘proper’ krijgen en er je wil er toch ‘gewassen’ uitzien 🙂 Op dit moment zijn mijn haren erg vettig. Ik ben nu tweede week bezig, ongeveer 13 dagen. Ik ben ineens overgeschakeld van shampoo naar wassen met honing en appelazijn. Haartjes zijn erg glad maar ook heel vettig aan de hoofdhuid. Misschien eens een keer met een drupje dreft wassen dit weekend? Als overschakeling? Of heb ik dat verkeerd begrepen? Moet ik dan ook naspoelen met azijn? Welke verdunning gebruiken jullie bij azijn als naspoeling? In Limburg (België) hebben we best wel hard water: 20°dH. Alvast hartelijk bedankt en ik wens iedereen een goede gezondheid….. lieve groetjes, Sophie

  1. Ha Sophie, leuk dat je het wil proberen! zaten er siliconen in je shampoo? Want dan kan het zijn dat die nog in je haar zitten en dan kun je inderdaad een drupje dreft proberen. Maar als je al lang geen siliconen gebruikt hebt, heeft het denk ik weinig zin. Het is niet raar dat je haar nu heel vet is. Bij mij maakte honing en azijn mijn haar juist nog vetter. Voelt dat bij jouw wel beter na het wassen? Je kan ook eens alleen water of water en azijn proberen om te kijken of dat anders voelt. En vooral heel veel geduld hebben 🙂

 9. Hoi Sophie,

  Dat is zo’n borstel met wilde zwijnen haren. Ik had er nog een liggen die al heel oud was… geen idee waar die ooit vandaan getoverd is… Ik weet dat je ook synthetische vegan opties hebt. Ik had bij een of andere haarstijler /fohn ( die ik verder niet meer gebruik allemaal opzetstukken, daar zat een borstel bij met van die synthetische haren en natuurlijke in 1.

  Ik grijp zelf eerder naar dat opzetstuk, omdat de haren daar iets wijder uit elkaar staan en de combinatie van de soorten haren ( dat werkt net iets fijner met lang haar vind ik), maar wat betreft verdelen van de haarolie werkt het allebei prima. Een houten kam met brede “pinnen” heb ik ook. Dat werkt ook goed. Het hout neemt de olie als het ware op. Deze kam is wat betreft schoonmaken veel makkelijker dan de borstels..

  Bij de kruidvat hebben ze ook van deze borstels. ( van Zenner). Online kapperszaken hebben ze ook. Ik zie nu dat de hema ook iets dergelijks heeft. Dat noemen ze dan een pneumatische haarborstel ( maar met deze versies heb ik zelf dus geen ervaring).

  Het is een beetje afhankelijk van je haartype wat fijn werkt. Bij een kort kapsel of fijner haar werkt een borstel met haren die dicht op elkaar staan prima. Bij lang/ dik haar kun je beter iets pakken waarbij de haren of pinnen wat verder uit elkaar staan ( in kleine bosjes zeg maar) of een variant waar ook plastic pinnen tussen de haren zitten ( bv idee van de zenner exclusive variant).

  Als ik mijn haren heb gedaan maak ik de borstels eerst goed schoon met mijn handen ( je kan hier evt ook een wattenstaafje o.i.d. voor gebruiken). Als dat klaar is maak ik het schoon met aleppo zeep ( maar ik heb begrepen op internet dat je eigenlijk elke zeep kunt gebruiken, zolang je de zeepresten maar goed afspoelt en de borstel goed laat drogen). Als ik de borstel goed heb ingesopt laat ik het even staan voordat ik het afspoel.. ( bij houten borstels proberen het hout droog te houden, anders kan je verkleuring krijgen. volgens mij veranderd dat niets aan de kwaliteit, maar dan weet je dat in ieder geval 😛 )

  Met het preenen… Hoe leg ik dat goed uit? Ik pak steeds een kleine pluk van mijn haren vast bij de hoofdhuid en laat die tussen mijn vingers naar beneden glijden. Een beetje het idee als je met een stijltang doet, alleen dan gebruik je dus je vingers.. Elke pluk doe ik zo een paar keer. In het begin scritsh en preen ik 2 tot 3 keer per dag, maar je voelt aan je haar wanneer je kunt minderen 🙂 Al moet ik zeggen dat het best een rustgevende/ massage is 🙂 😛

  Het is soms flink lastig en je zal echt nog wel momenten krijgen dat je het helemaal beu bent, maar geloof me… vlecht je haar of maak een iets strakkere staart of een knotje en mensen hebben het echt NIET in de gaten als je haar vetter is… Mensen denken dat er wat product in zit of ze letten er niet eens op. Het is echt de moeite waard om door te zetten 🙂

  De lockdown is inderdaad een hele goede tijd hiervoor haha

  Ik gebruik alleen water inderdaad. NIETS anders ( we hebben hier wel zacht water). Omdat ik lang haar heb gebruik ik nu alleen nog wat olie in de haarpunten om die te helpen tot mijn hele haar gewend is ( anders drogen die dus in het begin sneller uit). Gewone haarolie of olijfolie volstaat ( gebruik maar een druppel of 3, dat is echt meer dan genoeg). Ik heb gisteren ontdekt dat mijn haarpunten cbd olie heel fijn vinden ( maar dat zal echt voor iedereen anders zijn wat het fijnst is). Als ik mijn haar scrits en preen voel ik aan de puntjes of ze wat olie nodig hebben, dan voelt het letterlijk wat droger en rauwer.. Ik was die olie er dan niet uit, het zit alleen in de puntjes dus het valt ook niet op voor anderen 😉

  Als je haren wat langer water wash only gewend zijn, zit je eigen haarolie inmiddels ook goed verdeeld in de puntjes en heb je geen hulptroepen meer nodig 😉

  Kijk even op google of je in je omgeving hard of zacht water hebt. Zacht water is perfect voor water wash only . Bij hard water kun je ( soms) je haren naspoelen met 2 koppen gekookt water met een heel klein beetje citroen ( let op: dit kan je haren wel lichter van kleur maken) OF een heel klein beetje appel-azijn ( 2 eetlepels, anders krijg je als je pech hebt weer sneller vet haar) gebruiken. Dat helpt om de balans in je haren te behouden. Je kunt ook google vinden wat voor water er in je buurt is. Deze optie helpt ook goed tijdens vakanties, omdat je dan ineens heel andere kwaliteit water tot je beschikking hebt. Ik geloof dat je hier ook speciale water ontharders voor kunt kopen, maar dat zou je even moeten googlen.

  Heel veel succes 🙂

 10. @ Sohie en Linda,

  Hou er wel rekening mee dat dreft ook een vrij chemisch huishoudmiddel is… Het zal zeker goed ontvetten…. Maar door je haren helemaal te strippen met een shampoo of dreft of wat dan ook, zal je hoofdhuid zich nog harder willen herstellen en als reactie juist meer haarolie en talg aan gaan maken, daar wordt het nog vetter door…

  Ik merkte dat zelf in de periode dat ik met ‘huis en tuin” middeltjes zoals appelazijn ( misschien vanwege het erg zachte water hier) e.d. ging wassen. Mijn haren deden het zo goed op de natuurlijke shampoo bars, maar ineens was ik helemaal terug bij af, omdat het mijn hoofdhuid zo goed stripte dat de boel juist nog harder ging werken om het maar in balans te krijgen. Het gevolg was weken een extreem vette kop.. Ik kwam in een visuele cirkel. Toen ik dat realiseerde ben ik overgestapt naar water only. Daardoor kon alles in balans komen op natuurlijke manier en nu het allemaal goed.

  Nu heb ik wel gemerkt dat het voor iedereen een zoektocht is. ( gezien ik al een half jaar met een zware hersenschudding zit heb ik heel veel tijd om hierover heel internet af te pluizen.. ) Iedereen heeft ander haar en ander soort water… Dus ik zeg absoluut niet dat iets goed of juist fout is. Mijn reacties zijn slechts wat voor mij goed werkt en ik wil het gewoon graag delen, omdat het ( als het eenmaal goed gaat) echt geweldig is <3

  Linda, dank je wel voor het delen van je hele zoektocht. Je tips hebben er voor gezorgd dat ik verder kon in mijn eigen zoektocht 🙂 Ik heb er echt heel erg veel aan gehad en ik weet zeker dat ik niet de enige ben 🙂 En…. ik heb over dit onderwerp echt al heel erg veel gelezen en jouw informatie was zeker 1 van de betere <3

  1. K., en Linda,
   wat een schatjes zijn jullie!!!! Zo lief dat jullie de tijd nemen om op mijn bericht te reageren. 😉
   Mits ik hard water heb bij ons, ga ik met de naspoeling werken (mini-hoeveelheid azijn) en toch proberen met water te wassen. Ik ga me een BBB borstel aanschaffen….. het lijkt me, naast het preenen en scritchen, best wel zalig om je hoofd en haar zo te verwennen 🙂 Bij de kapper vind ik het ook altijd zo leuk als ze met hun vingertoppen lekker doorkneden 🙂 (ga wel maar 1x per jaar 🙂 lol ). Ik wil jullie oprecht bedanken!!!! Ik houd jullie nog op de hoogte van mijn ‘no-poo’ avontuur….. Lieve groetjes vanuit Limburg, België 😉

   1. Fantastisch, K! Je hebt gelijk dat het voor iedereen heel anders kan werken, maar het is zo waardevol om ervaringen te delen. We kunnen veel van elkaar leren 🙂 Met heel weinig azijn beginnen, lijkt me een goed idee, Sophie. Ik ben benieuwd wat gaat werken voor jou. Ik vond het scritchen ook heerlijk, maar hoewel iedereen het aanbeveelt werkt dat en het borstelen voor mij juist weer averechts. Blijft toch gewoon uitproberen. Zie het inderdaad maar als een avontuur! 😀

 11. Hoi Sophie en Linda,

  Jullie berichten had ik al gelezen en ik heb me de afgelopen dagen lopen breken over hoe het voor jullie ook zou moeten lukken…

  Er MOET een manier zijn dat het lukt. 😃 Misschien is het iets kleins wat het verschil kan maken?

  Dus ik ben Internet af gaan struinen ( een van m’n hobby’s is informatie op slurpen 😄) en gaan denken over wat ik precies gedaan heb op de momenten dat het op z’n ergst was.

  Zo bedacht ik me dat ik na een sauna bezoek weer terug vet haar kreeg ivm stimulatie van de hoofdhuid door de warmte. Ik ben toen op een vrije dag uren gaan preenen en kammen met mijn vingers ( met iets meer druk.. dus niet aaien zeg maar). Af en toe scritchen, want het moet allemaal in balans komen met behulp de huidolie denk ik, maar niet zo veel. Tussendoor ook wat borstelen. Elke keer maakte ik de borstel schoon en waste ik met zeep mijn handen. Die moesten eerst helemaal droog zijn voordat ik verder ging. Dat zorgde ervoor dat het weer helemaal 100% goed kwam. Daarna was mijn haar zacht glanzend en voelde niet vet aan.

  Mijn man heeft de voeltest gedaan en mijn haren voelde zacht en erg schoon aan zei hij. ( nu ook. Het voelt heerlijk! ).

  Het is en paar uur werk. .Maar daardoor was het weer goed. Dan voelt het hetzelfde aan alsof je met shampoo en conditioner gewassen hebt, maar water only dus. Voordat ik naar de sauna ging was heb ik deze manier niet toegepast.

  Ik heb er verder niet meer bij stil gestaan ( zware hersenschudding sorry)… Maar misschien is dit wel een oplossing voor jullie. ..

  Bij mij voelde ik met deze manier elke zoveel minuten dat mijn haar beter aan ging voelen. Of ik daarna mijn haren gedouched heb kan ik me niet herinneren. .. 😕

  Ik weet wel dat voordat dingen beter worden het eerst erger wordt. Dat is met veel in het leven en zo ook bij dit. . Ik heb dit ook gelezen bij anderen. Een bij mij was dit ook zo.

  Goed koud na spoelen kan een enorm verschil maken? Ik bedacht me vanmiddag dat koud water de haarschubben sluit. . Met goed warm water kan er misschien veel olie uit. . Maar als de haarschubben dan open blijven staan kan er toch nog wat troep opnieuw inkomen? Dus misschien heeft het haar in deze fase gewoon echt flink koud water nodig om vooruit te komen? Net als met ( licht) vochtig haar stiekem veel stof ed. kan aantrekken ( iets wat ik me na weken met nog net niet 100% droog haar gaan slapen op een flanellen hoofdkussen… en dus weer een vet/ vies hoofd.. besefte).

  Verder kwam ik op internet of een of ander Amerikaans forum iets tegen. Iemand die heel graag water only wilde, maar niets lukte. .. zij heeft toen een andere douche kop aangeschaft. Omdat er hardere stralen op haar haren kwam, kreeg ze het ineens wel goed schoon en was het probleem helemaal opgelost. Nou zou ik niet meteen een nieuwe douche kop aan schaffen. .. Maar je kan dit wel uittesten door bv de helft van je douchekop met je ene hand dicht te knijpen. Of door de kop eraf te halen zodat je alleen de slang vast hebt. Die kun je dan evt. Ook nog voor de helft dicht houden met je duim.

  Tip: schroef die kop er af als de kraan dicht is, anders raak je misschien rubbertjes Enzo kwijt die in de douchekop zitten.

  Dit zijn de enige dingen die ik op dit moment kan bedenken/ vinden… Ik hoop dat jullie ( of misschien iemand anders die dit leest) er wat aan heeft.

  Ik hoop echt dat ik jullie kan helpen, want als het eenmaal lukt is het zoooooooooooooo fijn.

  Houden jullie me een beetje op de hoogte of het lukt aan die kant?

  Veel succes. Groetjes Kelly. ( K.)

 12. Hallo dames. We zijn weer bijna een week verder. Mijn haar is nog steeds vettig. Ik doe enkel wassen met water. Spoelde na met spoelwater met twee el appelazijn (wegens hard water) en koud water nadien. Ik was twee keer per week. Maar heb eigenlijk het gevoel dat ik elke dag zou moeten wassen (doe het niet hoor). Ik scritch 1 à 2x per dag en preen 1x per dag. Nadien borstel ik 2x per dag. Moet ik meer preenen? M’n hele haarlengte lijkt best vettig. Is het nog steeds gewoon doorbijten??? Of doe ik toch iets verkeerd? Sorry hoor, even dipje. Wat raad nodig of oppepper? Ik weet het niet. Of zou ik met baksoda starten? Of zou mijn talg dan overreageren? Of naspoelen met groene thee ipv appelazijn? Liefs en bedankt allemaal ( al is het maar voor je tijd om dit te lezen 😁)

  1. Hey Sophie,

   Ik ken je frustratie… Boven jouw berichtje staat nog een reactie over dingen die ik nog had opgezocht/bedacht/gevonden voor jullie. Geen idee of je dat al gezien/ geprobeerd hebt? Sorry alvast voor de vierkante ogen… ( door mijn asperger kan ik soms wat doorslaan in het opslaan/ geven van info… zeker als ik ergens heel enthousiast over ben…dus excuses dat het steeds zoveel tekst is.. ook voor Linda. Als het irritant is gewoon zeggen graag Ja, ik heb het vorig jaar echt alles geprobeerd… ik heb zelfs met mayonaise in mijn haren rondgelopen… dus….

   Rooibos: geeft je haar een wat rodere gloed. Vond mijn rode haar wel heel leuk. Het gaf ook meer glans.
   Kamille: maakt je haren juist weer lichter. Vooral voor blondines een goed effect.
   Groene of zwarte thee: zuivert en zorgt ervoor dat je minder last krijgt van haaruitval. Het stimuleert haargroei. Groene thee helpt ook tegen roos bestrijden zeggen ze.
   Salie/ Rozemarijn: schijnt grijze haren tegen te gaan. Geeft je haren meer pigment.
   Grijzen haren donkerder laten worden: rozemarijn- of saliethee.
   Zwarte thee: maakt je haar sterker en dikker.

   Mijn haren vonden thee in ieder geval een fijne toevoeging. Ik heb het sinds ik water only ben niet meer gedaan eigenlijk, maar ik heb er alleen maar fijne ervaringen mee ( op het eruit vissen van de losse thee na dan.. 😛 Maar daar heb je dus geen last van als je de thee eerst gewoon laat trekken en afkoelen 🙂 Het water koken kan trouwens je water ook meteen wat zachter maken ( schijnt niet altijd te zijn, zal wel aan het soort water liggen) dus dat is dan ook meteen een mooie bijkomstigheid.

   Opbeurende woorden voor je:

   Je kunt dit! 🙂 Je moet echt door het smerige, vieze, gore gedeelte heen. Je kunt dit niet doen zoals met shampoo; hop en alles is schoon… Kom op; positieve mindset.. Dit gaat je zeker lukken 🙂

   GO SOPHIE, GO SOPHIE!

   ( ps. Ik heb hier even thuis met mijn pompommetjes een cheerdansje gedaan… als dat je niet opvrolijkt? )

  2. Er was een stukje van mijn bericht kwijt..

   Baking soda zal het goed zuiveren, maar de kans is wel groot dat het je hoofdhuid weer extra stimuleert. Hoe meer je vecht om de boel te ontvetten, des te meer je hoofdhuid olie aan zal maken.

   Ik heb op bepaalde forums gelezen dat baking soda op langere termijn voor flink wat problemen kan zorgen ( meiden die ineens heel veel haaruitval kregen). Ik weet niet of dit standaard is en ik heb er zelf geen ervaring mee.. maar wilde het toch even melden.

 13. Hallo K.

  oooooh, wat leuk!!! Je hebt instant een smile op m’n gezicht getoverd bij het lezen van je berichtje 🙂 (weer met veel interesse gelezen 🙂 ) Dan zullen we baking soda maar zo laten….. De thee gebruik ik dan ipv appelazijn na het warm uitspoelen/wassen van de haren als naspoeling? Zou de thee ook verdund moeten worden met water(aanlengen)? Kleine verhouding thee? En daarna dan nog koud water gebruiken om haarzakjes toe te krijgen? Sorry voor m’n vele vragen hoor. Ik heb het gevoel dat ik een berg aan het beklimmen ben en niet echt snel vooruit ga, …..stijler hellingspercentage op dit moment 🙂 Maar ik heb nog twee weken lock down dus ik wil verder gaan…. nu kan het!!!! Hoeveel keer preen ik best per dag? Bedankt hè 🙂 Je berichtjes zijn niet te lang, net goed!!!!! Geven inspiratie en moed 🙂 Cheer on you girl!!!! Je doet dat goed 🙂

  1. Wat lief dat je zo uitgebreid met ons mee wil denken, Kelly! Geen zorgen om die lange teksten, daar heb ik zelf een heel blog vol mee geklad en mensen vinden dat nog interessant ook 😉

   Dat uitgebreid preenen en borstelen moet ik toch maar eens gaan proberen, denk ik. Ik was nu ongeveer eens per week met water, maar mijn haar wordt er echt heel vies van en naspoelen met een azijnoplossing of theespoeling werkt ook niet voor mij. Nu wil ik weer een tijdje helemaal zonder wassen. Vorige keer heb ik dat twee maanden volgehouden, maar ben uiteindelijk weer gaan wassen omdat het vettig bleef. Teveel scritchen lijkt averechts te werken, maar ik kan wel wat meer mijn best doen op het preenen en borstelen, want ik ben een beetje lui nu 😉 Wordt vervolgd! Jij ook succes, Sophie. Nu is inderdaad het ideale moment, hou nog even vol!

 14. Hoi hallootjes iedereen. We houden het toch al even vol nu zonder shampoo. En het wordt beter 😁😁😁 ik was uit met rooibosthee of groene thee. Soms doe ik er een druppel etherische olie bij. En ik spoel meestal na met appelazijn. Mijn haren zijn lekker zacht. Ze hebben wel een ietswat vettere look. Maar niet zo’n plakkerig vethoofd ofzo. Ze voelen dikker en voller aan. Ik probeerde 1x een papje van havermout, verschrikkelijk. Leek een schilferhoofd te hebben. Alles kunnen uitborstelen en uitkammen met veel geduld. Geen aanrader 🤣. Ik borstel weinig, lijkt haren op het hoofd vettiger te maken. Regelmatig preenen maar zeker niet dagelijls. Ik ben blij dat il gestart ben met no-poo. Dank je wel 🙏🙏🙏 dikke knuffel van me

  1. Super leuk om te horen! Blij dat je iets gevonden hebt wat voor je werkt. En dank voor de havermoutwaarschuwing, haha.

   Ik borstel ook nog steeds vrij weinig. Wat nu aardig lijkt te werken is zo min mogelijk wassen (ook niet met water), maar in tegenstelling tot een paar jaar geleden doe ik het nu niet steeds vast waardoor het een beetje broeierig wordt. Nu laat ik het juist los en woel ik er regelmatig met mijn vingers doorheen zodat het een beetje luchtig blijft. Na ongeveer twee maanden heb ik weer eens met water gespoeld. Hier wordt het nog steeds een beetje waxy van, maar het lijkt wel minder dan toen ik elke week met water waste. Dat plakkerige kan ik er redelijk goed uit borstelen en dan ziet het er weer schoon uit. Dat blijft een paar dagen voordat het weer wat inzakt. Ik denk dat ik nu gaan proberen om het steeds zo lang mogelijk niet te wassen en dan sporadisch met water spoelen vlak voordat ik me ergens moet vertonen 😉

   We houden vol!

 15. Anderhalf jaar geleden gewoon gestopt met champoo. Toen was ik 65 jaar (met ruim haar!) Mensen zijn op bepaalde manieren geconditioneerd. Het lijkt wel of dat voor ‘haar’ ook van toepassing is. Duizenden keren met champoo gewassen… Ik heb twee maanden door moeten zetten en toen was het klaar. Gebruik verder niets! Heb verder ook geen zin om er aandacht aan te besteden. Ik heb het idee dat mijn haar en hoofdhuid in betere conditie is dan ooit tevoren. Nou…. toen ik klein was, waste mijn moeder onze haren met regenwater. (Wij hadden geen waterleiding). Regelmatig kregen wij complimenten over onze volle, glanzende haren.
  Het enige dat ik af en toe mis is een beetje gel. Vooral als mijn haar lang wordt. Al jullie ‘middeltjes’ vind ik creatief, maar voor mij teveel gedoe.
  Goed bezig iedereen

 16. Hai!
  Ik weet dat dit artikel zo’n 2 jaar oud is. Maar ik ben nieuw in No Poo en dacht een kokosolie masker is wel fijn. Maar na 2x wassen met ei, loop ik nog steeds met een olie hoofd rond. Iemand ideeën?

 17. Ik was mijn haar alleen met water, bijna elke dag en eindig met ijskoud water. Ik ga om de 8 weken/2 maanden naar de kapper en omdat ik absoluut niet wil dat ze met Shampoo mijn haar wassen, was ik het thuis met Baking Soda en appelazijn. Nu weet ik dat dit, qua PH-waarden nogal ” extreme” goedjes zijn en mogelijk daardoor best agressief, en vraag ik me af of na twee maanden niets gebruiken, zo’n wasbeurt niet opeens een grote klap is voor mijn haar?
  Ik geniet dan overigens enorm van het gebruik van azijn, want mijn haren worden opeens zijdezacht. Ik spoel het wel goed uit (las dat dat niet eens hoeft?)!
  Ook vraag ik me af wat ik kan doen om mijn haar iets frisser te laten ruiken gedurende de 2 maanden dat ik het niet was.

  1. Ha Ilse,

   Dat was ooit de reden dat ik sebum-only ging doen… De geur… Door je haar vooral schoon te maken met borstelen merkte ik dat t haar een beetje aangenaam zoetig ging ruiken.

   Ik hoop nu door veeeeeeel te borstelen en met water te wassen, ook de geur toch weer zoetig wordt

 18. Wat een inspirerende ervaringen, ik ga ook opnieuw water only proberen.
  Enkele jaren geleden al geprobeerd, maar toen hadden we zeer hard water en werd mijn haar zeer plakkerig en stro-ig tegelijk… Nu zacht water dus ik hoop dat het deze keer lukt.
  Sindsdien heb ik met mijn haar met van alles gewassen. Baksoda maakte mijn haar heel broos, echt af te raden. Ik waste mijn haar wel eens met ei (koud uitspoelen!) maar daar rook het ook naar. Met kruidenpoeders krijg ik mijn haar goed schoon, maar dit neemt natuurlijk ook de talg weg en beschouw ik dan ook als shampoo. Tussen deze poeders is veel verschil: Rhassoul droogt mijn dunne haren heel erg uit, reetha is iets zachter. Met een shikakai-water papje krijg ik mijn haren goed schoon en worden ze zacht.
  Maskers vind ik heel moeilijk met no poo, mijn haren blijven heel vettig dan. Een neem-masker werkt bij mij wel heel goed, en soms doe ik wat aloe-gel over de punten na het wassen. Henna is ook geweldig voor het haar, behalve dat ik het rossige van echte henna niet echt goed bij mijn gelaat past (zomertype). Soms meng ik de henna met manjista, dit geeft een meer wijnrode kleur.
  Maandag laat ik mijn haar knippen bij de kapster, ik ga het eerst met shikakai wassen en vragen of zij het alleen wil spoelen. Dan probeer ik het opnieuw water only all the way…
  Bedankt voor alle tips iedereen!

 19. Ik kwam dit tegen toen ik voor een collega zocht naar een andere wasmethode dan shampoo… Ca 10 jaar (!!) geleden ben ik al eens op de no poo-trein gestapt, en na een poos zelfs sebum-only gedaan omdat dat het beste werkte… Maar nu, 2 kinderen en veel zwembadbezoeken later ben ik er al lang mee gestopt. Ik ben wel opnieuw geïnspireerd geraakt. Ik vind t zonde om m’n voorraad shampoos weg te gooien, ik ga dus voorlopig over op een very-low-poo-routine, gecombineerd met water only. (Wat kwamen de herinneringen en ervaringen snel terug zeg!) Essentieel hierbij vind ik wel een goede haarborstel om rotzooi uit te borstelen. Ik heb jaren geleden geïnvesteerd in een board bristle borstel van Mason Pearson, er is geen andere die het haalt bij de kwaliteit van deze borstel.

  Bedankt voor de hernieuwde inspiratie! En succes aan iedereen die hiermee bezig is!

Comments are closed.