No poo voor beginners (deel 6): no poo-spoelingen, maskers, droogshampoo en styling

Deze weken maanden duik ik in de wereld van no poo, je haren wassen zonder shampoo. Dat spreekt me aan, maar blijkt ook nogal wat voeten in de aarde te hebben. Naast no poo-methoden om je haar mee te wassen, bespreek ik dit keer no poo-methoden om je haar mee te verzorgen en behandelen.

In het vorige deel kon je lezen welke no poo-methoden er zijn om je haren mee te wassen. Maar daarnaast zijn er ook talloze no poo-methoden om je haren te verzorgen. Zo kun je je haar extra voeden, hydrateren of stylen, zonder siliconen of andere ingrediënten die je er met een no poo-wasbeurt niet goed meer uit krijgt. Behalve duurzamer en beter voor je huid en haar zijn deze middeltjes meestal ook nog eens spotgoedkoop. Hoera!

Spoelingen

Spoelingen zijn vloeibare middeltjes die je over je natte haar heen giet. Veel spoelingen hebben voornamelijk een hydraterende werking en kun je zowel apart toepassen als na een wasbeurt. Daarnaast zijn er ook spoelingen die zorgen voor versterkte haargroei, helpen tegen een geïrriteerde hoofdhuid en roos of je haar laten glanzen. De meeste middeltjes kun je met water uitspoelen of volledig laten intrekken.

Als je al een tijdje steeds milder bent gaan wassen, kunnen sommige spoelingen zo subtiel reinigen dat je hier eventueel op over kunt stappen. Dit werkt het vaakst bij zure – en uiteraard wateruitspoelbare – middeltjes zoals (appelcider)azijn, thee, honing of Aloë vera-gel.

Conditioning

Onderstaande middeltjes hebben een hydraterende werking en helpen dus bij droog of dof haar. Ontdek hier je haartype om te achterhalen of jouw haar hydratatie kan gebruiken. Per middeltje staat aangegeven hoe je het gebruikt (verdund met water, als papje of als thee) en hoe het uitspoelbaar is (met alleen water of met een was).

Azijn en meeste andere zuren, verdund, wateruitspoelbaar
Amla, als papje of thee, wateruitspoelbaar
Molasse, verdund, wateruitspoelbaar
Kokoswater, onverdund, wateruitspoelbaar
Kokosmelk, onverdund, was nodig
Honing, verdund, wateruitspoelbaar
Ahornsiroop, verdund, wateruitspoelbaar
Aloë vera-gel, wateruitspoelbaar / leave-in

Let op: citroenzuur reageert op licht en kan dan je huid en haar beschadigen, molasse kan je haar juist iets donkerder maken.

Haargroei en glans

Behalve het drinken, kun je bier, thee en koffie ook over je haar gieten. Ze zijn allen wateruitspoelbaar en kunnen eventueel als leave-in gebruikt worden.

Bier, eventueel verdund tegen de geur, geeft glans
Thee geeft glans, helpt bij haargroei, tegen geïrriteerde hoofdhuid en roos
Koffie geeft glans, helpt bij haargroei, verdiept donkere haarkleur

Tegen een geïrriteerde hoofdhuid en roos

Azijn en meeste andere zuren, verdund, wateruitspoelbaar
Honing, verdund, wateruitspoelbaar
Kefir, onverdund, wateruitspoelbaar
Kombucha, onverdund, wateruitspoelbaar
Rozemarijn en tijm, getrokken in kopje heet water daarna gemengd met kopje (appelcider)azijn, wateruitspoelbaar

Maskers

Verwen je haar met een masker om het te hydrateren, voeden of allebei. Maskers zijn vaak oliën, papjes of gelachtige middeltjes die zowel op droog als nat haar kunt aanbrengen. Ze zijn soms met water uit te spoelen, maar hebben meestal – zoals de oliën – een was nodig. Een no poo-was zoals roggemeel, ei, baksoda, zeepnoten of klei zal hiervoor voldoende zijn, hoewel je de was mogelijk een keer extra zal moeten herhalen.

Conditioning

Kokosolie, onverdund, was nodig
Arganolie, onverdund, was nodig
Jojobaolie, onverdund, was nodig
Amandelolie, onverdund, was nodig
Honing, verdund, wateruitspoelbaar
Aloë vera-sap of -gel, eventueel verdund, wateruitspoelbaar / leave-in
Lijnzaadgel, eventueel verdund, wateruitspoelbaar / leave-in
Banaan, geprakt en verdund, was nodig (niet laten drogen)
Avocado, geprakt, was nodig
Yoghurt, onverdund, was nodig

Proteïne

Ei, geklutst met wat water, wateruitspoelbaar, eveneens reinigend
Gelatine, opgelost, wateruitspoelbaar, soms eveneens reinigend
Yoghurt, onverdund, was nodig

Tegen een geïrriteerde hoofdhuid en roos

Kokosolie, onverdund, was nodig
Aloë vera-sap of -gel, eventueel verdund, wateruitspoelbaar / leave-in

Build-up verwijderen

Appelmoes of -sap, onverdund, wateroplosbaar
Tomatenpuree of -sap, onverdund, wateroplosbaar

Bij maskers kun je volop combineren met ingrediënten. Ook kun je ze soms mixen met producten die meteen reinigen.

Verdere verzorging

Scrub

In principe hoef je je hoofdhuid niet te scrubben, maar bij de overgang naar no poo kan je een tijdje last hebben van buildup van schilfers, talg en soms kalk of resten van producten die je geprobeerd hebt. Waarschijnlijk moet je dan op zoek naar een andere wasmethode, maar zolang je niets geschikts kan vinden, kan een scrub tijdelijke verlichting brengen.

Scrubs kun je eenvoudig en goedkoop maken van basterdsuiker, zout of koffiedik. Wees gewaarschuwd dat koffiedik lastig uit te spoelen is en – te veel of te frequent – zout je huid en haar kan uitdrogen.

Droge haarpunten

Heeft je haar drogere punten, maar wil je niet gehele lengte hydrateren? Je kan bovengenoemde oliën ook alleen in de punten van je haar doen. Doe dit (de avond) voor het wassen óf gebruik slechts een paar druppels in je nog natte haar direct na het wassen en laat dit lekker zitten.

Droogshampoo

Droogshampoo kun je gebruiken om een wasbeurt uit te stellen en je vettig ogende haar er wat frisser uit te laten zien. Het spreekt me helemaal niet aan om poeders in mijn haar te smeren, maar doe er vooral je voordeel mee als dit je helpt om over te schakelen naar low of no poo.

Een droogshampoo bestaat uit een poeder dat je talg absorbeert. Dit zijn bijvoorbeeld arrowrootpoeder, allerlei soorten zetmeel (zoals maïzena) en allerlei soorten meel. Omdat de poeders wit tot gelig van kleur zijn, kun je eventueel cacao, koffiepoeder, rode klei of specerijen toevoegen als je een donkerdere haarkleur hebt. Breng de droogshampoo aan met een make-upkwast of strooi het met een zoutvaatje op je haarwortels.

Sommige no poo-goeroes zien droogshampoo als een wasbeurt, omdat het talg absorbeert. Een veelgehoorde opmerking is dat je haar er een dag later nog veel vetter uitziet en je dan dus sowieso niet gaan wassen. Het lijkt dus eerder een noodoplossing dan een manier om een wasbeurt mee te vervangen.

Styling

Haarsprays

Reguliere haarsprays krijg je met no poo-wasmethoden meestal niet meer goed uit je haar. Wil je toch graag een spray gebruiken, probeer dan een eenvoudige home made no poo-variant.

Los twee eetlepels suiker op in 350 ml heet water, laat het afkoelen en doe het in een sprayflacon. Voor de houdbaarheid kun je eventueel een eetlepel alcohol zoals wodka of rum toevoegen. Voor een meer of minder sterke spray kun je meer of minder suiker toevoegen.

Een alternatief is om 2 eetlepels epsomzout, een halve eetlepel zout en een eetlepel Aloë vera-gel óf een paar druppels jojoba- of amandelolie op te lossen in 250 ml heet water. Ook hier kun je eventueel alcohol toevoegen. Het zout geeft meer volume, maar let op of het je haar niet teveel uitdroogt.

Breng de sprays aan op vochtig haar.

Haargel

Haargel is meestal gemaakt van aardolie en er zitten vaak siliconen en ingrediënten op basis van palmolie in. Niet bepaald duurzaam of geschikt met no poo. Gelukkig kun je ook zelf gel maken. Aloë vera-gel kun je behalve als masker ook gebruiken om mee te stylen. Lijnzaadgel kun je maken door een paar eetlepels gebroken lijnzaad te koken in wat water. Hoe langer je het kookt, hoe dikker de gel. Tenslotte kun je ook van gelatine gel maken.

Ontklitsprays

Als je geen spoeling wil gebruiken en toch wat hulp kunt gebruiken met het uitkammen van je klitten, kun je een zelfgemaakte ontklitspray gebruiken. Hiervoor los je wat Aloë vera-gel, lijnzaadgel of een low poo conditioner op in water. Giet het over in een sprayflacon en gebruik het op vochtig haar.

Kleuren

Met rode, bruine of zwarte henna of indigo kun je je haar tijdelijk kleuren. Lichtgekleurd haar kun je goudgele highlights geven met een ‘thee’spoeling van bijvoorbeeld calendula of kamille of een pasta van neutrale henna (cassia).

Je kunt je haar iets lichter maken met citroensap, maar let op dat citroensap met zonlicht reageert en hierbij je huid en haar kan beschadigen. Honing heeft een wat subtieler effect. Dit kun je versterken met behulp van kaneel mits jouw huid hier niet gevoelig voor is. Tomatenpuree zou een groene waas verwijderen van blond of grijs haar.

Commerciële haarverf kun je overigens wel blijven gebruiken in combinatie met no poo wassen. Doordat je het milder en eventueel minder vaak reinigt, blijft de kleur waarschijnlijk zelfs langer zitten.

Lees meer over No poo voor beginners
Deel 1: Wat en waarom?
Deel 2: Ontdek je haartype en wat het nodig heeft
Deel 3: Beginnen met no poo
Deel 4: Soorten poo en no poo
Deel 5: No poo-wasmethoden
Deel 6: No poo-spoelingen, maskers, droogshampoo en styling
Deel 7: Onmisbare tips en tricks

Dit denken jullie ervan

 1. Ik vind dit zo’n leuke serie! Ik ben nog steeds bezig in mijn zoektocht naar een shampoo/no-poo waardoor ik mijn haar minder vaak hoef te wassen. Ik was het nu met Aleppo Zeep en dat werkt onwijs goed. Ik merk overigens ook dat de henna daardoor langer in mijn haar blijft omdat dit volgens mij veel minder agressief is dan ‘gewone’ shampoo. Leuk om over al die huis-tuin-en-keukenmiddeltjes te lezen die je kan gebruiken als haarverzorging 🙂

  1. Ja, kleur blijft zeker langer zitten als je milder wast. Fijn dat Aleppozeep werkt voor jou! Kun je later altijd nog kijken of je iets anders wil proberen 🙂

 2. Er is net een hele nieuwe wereld voor me opengegaan! Zo’n interessante alternatieven! Ik zal deze post vast nog een keer beter moeten lezen om er de dingen uit te pikken die voor mijn haar van toepassing zijn, maar ik ga er zeker eens mee experimenteren! (ik ga beginnen met al jouw no-poo-artikels te lezen, want ik denk dat ik er met deze 6e editie een beetje te direct in gesprongen ben 😉 )

  1. Haha ja, ik schrok me ook wild toen ik ontdekte wat er allemaal bij no poo komt kijken. Begin inderdaad bij het begin, dan is het een beetje beter te volgen en kun je makkelijker een methode kiezen om te proberen. Laat vooral weten als je wat gaat proberen en hoe dat bevalt!

 3. Vakantie, dus mijn no/low poo challenge is on! Ik ben net terug van een reis waarop ik nogal weinig m’n haar kon wassen en het dus al goed “getrained” is. Vandaag dag 7 zonder echt wassen! 3 dagen geleden dacht ik “ik doe eens zot” want mijn haar begon vettig te worden en ik wilde het echt niet wassen ( al mijn “trainen” voor niets) en keek ik dit lijstje eens na: droogshampoo van een theelepel cacaopoeder en alles was opgelost. Mijn mama zei zelfs dat mijn haar er mooier uitzag dan anders!
  Vandaag moet ik wel echt eens beginnen overwegen om het te wassen. Maar ik ben een beetje bang om mijn inspanningen teniet te doen. Ik ben nog altijd niet aan de was-ingrediënten uit dit lijstje geraakt (ik ga volgende week eens op zoek naar klei), dus ik ga toch de gewone blok zeep eens gebruiken (toch al beter dan shampoo in een plastic fles). Benieuwd!

  1. Ja, leuk! Vakantie is een goed moment om te experimenteren, vind ik. Heb je de zeep al geprobeerd? Hou me op de hoogte, ik ben nieuwsgierig 😉

 4. Rijstwater is ook een goede optie heb ik gemerkt. Hierover wel goed inlezen, want niet elk haartype vindt dit leuk en 1x per week/ 2 weken is voldoende. Daarna haren wel goed borstelen. Dat is fijner.

  Ik moet zeggen. Heb al veel artikelen hierover gelezen. . Over no poo Enzo. Dit is echt de meest informatieve/ beste. Dank je wel.

  @ Ancha echt uitproberen. .verschilt per persoon. Ik denk dat je met alles wel het beste eerst veel kunt verdunnen dan kan je altijd nog toevoegen. Als je meteen begint met iets vrijwel niet te verdunnen en het valt tegen kan het flink veel werk geven of je haar zelfs verpesten. Veel succes ( mocht je nog bezig zijn 😊 ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *