No poo voor beginners (deel 7): onmisbare tips en tricks

Deze weken maanden duik ik in de wereld van no poo, je haren wassen zonder shampoo. Dat spreekt me aan, maar blijkt ook nogal wat voeten in de aarde te hebben. Tenslotte nog een paar tips en tricks die je echt niet wil missen als je no poo gaat!

Dacht je dat ik onderhand alles wel besproken had wat met no poo te maken heeft? Dan had je het mooi mis! Er zijn nog een paar dingen waarvan je het bestaan echt wil weten. Het zal je ervaring er ongetwijfeld een stuk aangenamer op maken. Lees je mee?

Scritching, massaging and preening

Ik noemde het al even kort bij de sebum only-methode, maar scritching, massaging and preening (SMP) dit komt eigenlijk ook al goed van pas bij water only en bij no poo wanneer je wasbeurten probeert te rekken. Het voorkomt buildup van schilfers en talg. Doe het bijvoorbeeld elke avond of anders tenminste vlak voor het wassen.

Scritching is het krabben van je hoofdhuid. Niet te hard, maar net genoeg om de dode huidcellen een beetje los te woelen. Het masseren van je hoofdhuid helpt daarnaast om de doorbloeding te stimuleren. Preening tenslotte is het verdelen van het talg over je haarlengte. Dit doe je door steeds kleine lokjes haar tussen je vingertoppen te pakken en van de aanzet naar beneden te wrijven.

Borstels en kammen

De boar bristle brush (BBB) is een borstel van zwijnenhaar. Dit dikke, stugge haar heeft de eigenschap om talg op te nemen. Door je haar regelmatig te borstelen helpt het met het verspreiden van talg. Bij de aanzet wordt het hierdoor minder en in de lengtes – die vaak wat droger zijn – wordt het juist wat meer. Zo werkt je talg als natuurlijke bescherming voor je haar en schreeuwt je hoofdhuid mogelijk iets minder snel om een nieuwe wasbeurt.

Bij voorkeur doe je voor elke wasbeurt eerst SPM en borstel je vervolgens een tijdje. Tussen wasbeurten door kun je zo vaak borstelen als je wil.

Er zijn ook plantaardige varianten op de BBB, bijvoorbeeld deze gemaakt van sisal. Ik zal binnenkort uit de doeken doen waarom deze voor mij maar een matig succes bleek.

Wat iets minder maar wel iets helpt met het verspreiding van talg is een borstel met houten pinnen of een grove, houten kam. Zo’n kam werkt soms ook iets fijner met ontklitten dan een borstel. Als je krullen hebt, is een kam waarschijnlijk sowieso geschikter, want met de borstel maak je ze al snel plat. Wel kun je ze dan later weer terug in model brengen met water.

Scalp only

Meestal was je je haar vooral omdat het vet wordt. Het zijn je hoofdhuid en de aanzet van je haar die als eerste vet worden, terwijl je lengtes bij veelvuldig wassen juist vaak vrij droog worden. Oplossing: scalp only.

Bij scalp only was je – je verwacht het niet – alleen je schedel. Hierdoor ontvet je alleen het deel dat ook daadwerkelijk vet is en droog je de lengtes niet verder uit. Bij het uitspoelen, spoel je eventueel vuil in de lengtes er alsnog gewoon uit.

Behalve dat dit beter is voor je haar, heb je minder wasmiddel nodig en dat is altijd duurzamer. Bovendien is het ook heel goed toepasbaar met full poo en low poo.

Drogen

Behandel je haar als zijde, zo luidt het devies. Met een gewone handdoek je haar te drogen door het er doorheen te rollen schijnt niet het allerliefste te zijn voor je haar. Liever gebruik je een zachte katoenen of bamboe handdoek of een t-shirt. Dit voorkomt beschadigingen en zou ook helpen tegen pluis.

Heb je krullen? Checken dan hier hoe je je haar kunt ‘ploppen’ met een t-shirt.

Slapen

Tenslotte een paar iets minder onmisbare tips voor tijdens het slapen. Je kan je haar niet alleen áls zijde behandelen, maar ook nog eens van zijde gebruik maken. Zoals in de vorm van een kussensloop of een hoofddoekje. Hiermee bescherm je je haar tegen beschadiging als je ’s nachts op je kussen ligt te woelen.

Ook kun je je haar invlechten. Als je je krullen in vorm wil houden, kun je de pineapple-methode toepassen door je haar eerst losjes op je hoofd vast te binden en het dan te beschermen met een soort haarnetje.

Lees meer over No poo voor beginners
Deel 1: Wat en waarom?
Deel 2: Ontdek je haartype en wat het nodig heeft
Deel 3: Beginnen met no poo
Deel 4: Soorten poo en no poo
Deel 5: No poo-wasmethoden
Deel 6: No poo-spoelingen, maskers, droogshampoo en styling
Deel 7: Onmisbare tips en tricks

Dit denken jullie ervan

 1. Leuk, deze aanvullende tips! Voor het drogen van m’n haar gebruik ik een hydrofiele doek, zo eentje die je normaalgesproken gebruikt voor baby’s. Die heeft m’n zusje hier ooit achtergelaten van m’n neefjes, en het werkt echt perfect. Neemt heel veel water op, is de perfecte maat om om mijn hoofd te wikkelen, en is niet zwaar aan je hoofd als je ‘m een tijdje laat zitten.

  1. Oh, goede tip! Ik dacht eerst dat een hydrofiele doek een microvezeldoek was, maar het is gewoon katoen. Mijn hamamdoek lijkt me ook wel geschikt, alleen is die wel nogal groot om te laten zitten 🙂

 2. Superfijn, deze tips! Ik begin net met de no-poo methode, dus ze komen zeker goed van pas. Ik ben van plan zo snel mogelijk een BBB te kopen en ik vroeg me af of je misschien verschillende borstels hebt getest. Welke vind jij de beste (of welke heb je altijd gebruikt)?

  1. Oh wat leuk! Het is echt een avontuur hoor, lekker experimenteren 🙂

   Goede vraag! Ik heb een heeel oude BBB, misschien wel ouder dan ikzelf. Hij zag er nogal versleten uit met afgebroken haren, dus ik was bang dat die mijn haar zou beschadigen en wilde een nieuwe kopen. Toen bleek dat de meeste borstels in China gemaakt worden en ze daar de varkensharen soms uit het nog levende dier trekken. Ik kon zo snel geen merk vinden dat betrouwbaar leek (misschien zoek ik later nog verder) en kocht in plaats daarvan een plantaardige borstel van sisal. Die lijkt redelijk goed talg te verspreiden, maar de haren staan veel te dicht bij elkaar waardoor ze mijn haar meer aaien dan dat ze er echt doorheen gaan. Nu gebruik ik alsnog die oude borstel. Die werkt heel goed, hij verspreidt echt je talg naar de punten.

   Ik weet niet of je ergens een BBB kan vinden die tenminste enigszins diervriendelijk geproduceerd is. Of een plantaardige waarbij je erop let dat de haren niet te dicht op elkaar staan. Sommige mensen schijnen ook succes te hebben met een borstel met houten pinnen, maar die heb ik nooit geprobeerd. Ik gebruik wel een grove houten kam om klitten eruit te kammen, maar ik heb niet het idee dat die ook echt talg verspreidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *