No poo voor beginners (deel 1): wat en waarom?

De komende weken duik ik in de wereld van no poo, je haren wassen zonder shampoo. Dat spreekt me aan, maar blijkt ook nogal wat voeten in de aarde te hebben. Allereerst: wat is het en waarom zou je het doen?

Een paar jaar geleden hoorde ik voor het eerst van no poo. Geen zorgen! Het gaat niet over niet poepen, maar over geen shampoo. Want er blijken een hoop mensen zonder shampoo door het leven te gaan. Als iemand die elke paar dagen haar haren moest wassen, omdat het anders heel erg vet wordt, vond ik dat maar een gek idee. Maar het zette me ook aan het denken. Is het wel normaal dat we zo afhankelijk zijn van die flessen?

Wat ik hoorde over no poo is dat je stopt met shampoo en alleen nog wast met water. Hierdoor moet je eerst door een (helse) fase waarin je simpelweg gewoon vies en vet haar hebt. Dit zou langzaamaan vanzelf beter worden. Voor sommige mensen duurt die fase twee weken, voor anderen een half jaar.

Hoewel ik met interesse wat no poo-verhalen van de zijlijn volgde, bleef het toch een beetje ‘een andere wereld’. Ik had waarschijnlijk onbewust toch nog het idee dat zulke mensen misschien stiekem toch een beetje viezig haar hebben en daar ben ik echt iets te ijdel voor. En al helemaal voor die ontwenningsfase die bij mij ongetwijfeld enorm lang zou duren. Dus probeerde ik eerst maar wat te minderen met mijn normale shampoo en latere shampoo bars. Dat was qua duurzaamheid alvast winst.

Een tijdje deed Sanne van Het Grote Groene Geluk een grote groene onthulling: ze gebruikt al 2,5 jaar geen shampoo meer! Tja, zo komt het toch ineens wat dichter bij huis. Het kan dus echt bij normale mensen van vlees en bloed én Sannes haar ziet er prachtig uit. Mijn vonkje interesse is uitgegroeid tot een groot vuur. Tijd om me er eens serieus in te gaan verdiepen.

First things first: wat is no poo nou precies en waarom zou je eraan beginnen?

no poo

Wat is het?

No poo staat voor no shampoo. Geen shampoo gebruiken is iets wat we helemaal niet gewend zijn. We schrobben ons haar massaal met sterke reinigers en moeten daarna met siliconen en conditioners de boel bij elkaar houden. Het werkt, maar we moeten wel regelmatig blijven wassen en verzorgen.

Bij no poo gaat dat anders. Je stopt met gewone shampoo. Ik dacht dat dat betekende dat je je haar alleen nog wast met water, maar zo eenvoudig is het niet. Je kan je shampoo vervangen voor een mildere shampoo, zeep, eieren, roggemeel, baksoda, appelmoes. Echt, je kan het zo gek niet verzinnen of mensen smeren het in hun haar!

Eigenlijk is alles geoorloofd waarmee je het gebruik van reguliere shampoo kunt vermijden. De methode die je kiest heeft alles te maken met je haartype, je praktische voorkeuren, je kraanwater en met de reden waarom jij van de shampoo af wil. Laten we dat laatste eerst eens onder de loep nemen.

Redenen om no poo te gaan

Gezondere huid en haar

Aan de meeste kapsels zie je weinig raars, maar als je er eens naar gaat vragen blijken erg veel mensen last te hebben van roos, jeuk, droog haar, broos haar, ontembaar haar of veel haaruitval. Die wondjes op mijn hoofd associeerde ik altijd maar met mijn eczeem, maar het blijkt niet bepaald een zeldzaam verschijnsel te zijn. Omdat reguliere shampoo nogal agressief reinigt, kan het je huid en haar beschadigen. No poo gaan heeft in veel gevallen dan ook te maken met de wens om een gezondere huid en haar te krijgen.

Willen weten wat je gebruikt

Heb je wel eens de ingrediënten bekeken van je shampoo? Enig idee wat het allemaal is? Het heeft me behoorlijk wat oefening gekost om een flink aantal soorten ingrediënten te leren ontcijferen en dan nog zit er altijd wel wat tussen dat ik niet begrijp. Nog los van de ingrediënten die we wel begrijpen en liever niet willen gebruiken, kan het niet begrijpen van ingrediënten op zich al een reden zijn om het niet te willen gebruiken. Een pak koekjes met zo’n onbegrijpelijk etiket zou je immers misschien ook liever laten staan.

Daarnaast hebben mensen steeds meer behoefte aan eenvoudigere producten. Geen honderd ingrediënten, maar gewoon één of twee. En dan dus het liefst dingen waarvan je begrijpt wat het is. Of misschien zelfs ook wel kan eten. Dan weet je tenminste zeker dat het geen kwaad kan om op je hoofd te smeren.

Duurzaamheid

Mensen die hun afval proberen te verminderen, zullen de shampooflessen al snel links laten liggen. Er zijn eenvoudig shampoos zonder fles te vinden in de vorm van vaste shampoo. De bijkomende voordelen zijn misschien nog wel groter. Zo bevatten vaste shampoos geen water en zijn ze daardoor veel efficiënter in productie, transport en opslag en hebben ze bovendien geen conserveermiddelen nodig.

Daarnaast zijn reguliere shampoos gemaakt op basis van aardolie en plantaardige oliën waaronder palmolie. De winning van deze oliën is alles behalve duurzaam.

Kosten en gemak

Hoewel shampoo al heel goedkoop verkrijgbaar en makkelijk te gebruiken is, kan no poo uiteindelijk goedkoper en eenvoudiger zijn. Dit kan echter wel enorm verschillen per methode en wat betreft gemak ook net wat je persoonlijke voorkeur heeft.

No poo-beweging

Van Sanne kreeg ik de tip om lid te worden van een grote, internationale No poo & low poo – Facebookgroep. Even later zag ik dat er ook een Nederlandse variant van is. Behalve dat beiden groepen eindeloos veel informatie delen in enorme verzameling aan bestanden, lijken de no poo-mensen haast een soort beweging te vormen. Er worden volop methodes besproken en tips uitgewisseld. Met zoveel leden in die groepen, kun je wel stellen dat no poo lééft. Ga hier zeker een kijkje nemen als je geïnteresseerd bent in no poo!

Met alle no poo-informatie in deze groepen en elders online ging er een wereld voor me open. Zet je schrap voor een flinke dosis aan allerlei termen en afkortingen. Ik zal vaak de Engelse terminologie volgen, zodat je met diezelfde woorden op zoek kan naar extra informatie, mocht je dat willen.

Voordat je meteen aan de slag gaat, zou ik wel aanraden om eerst de volgende blogs te lezen die ik hierover zal delen. Ik heb het uitzoekwerk namelijk al voor je gedaan! En dan kun jij intussen even aan het idee wennen in het geval dit concept nog splinternieuw is voor je. Je hoort snel meer!

Lijkt het jou wat om no poo te gaan? Ben je het al? Of weet je nu al waarom je het juist niet zou doen?

Lees meer over No poo voor beginners
Deel 1: Wat en waarom?
Deel 2: Ontdek je haartype en wat het nodig heeft
Deel 3: Beginnen met no poo
Deel 4: Soorten poo en no poo
Deel 5: No poo-wasmethoden
Deel 6: No poo-spoelingen, maskers, droogshampoo en styling
Deel 7: Onmisbare tips en tricks

Dit denken jullie ervan

 1. Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen 🙂 een vriendin van mij gebruikt ook bijna nooit shampoo al zo’n 10 jaar… gewoon omdat ze vind dat haar haar er slap van word, haha. Ziet er niet vies uit hoor! Ik waste mijn haar eigenlijk ook maar weinig tot ik fietskoerier werd want nu krijg ik van al dat zweten elke dag zo een jeukend hoofd… dus moet ik het echt minstens een keer in de week wassen anders krab ik het helemaal open in m’n slaap… misschien moet ik ook maar eens een andere methode ontdekken! Want ik merk wel dat mijn haar het niet leuk vind al dat wassen (of al dat zweet….?) Ik ben benieuwd wat jij allemaal gaat proberen en hoe het je bevalt, dan ga ik dat ook maar eens proberen 😋

  1. Wow, tien jaar al! Elke keer als ik iets nieuws ontdek, kom ik weer iemand tegen die dat al tien jaar doet, haha. Maar dat geeft wel hoop dat het kan 🙂
   Grappig wat iedereen ‘normaal’ vindt. Jij vindt één keer per week blijkbaar al veel, terwijl er enorm veel mensen zijn die elke dag hun haren wassen. Mijn haar is snel vet, dus ik ben allang blij dat ik het tot elke 5-7 dagen heb weten te rekken. Je bent al best goed bezig dus! Nu ga ik nog wat andere dingen proberen in de hoop dat ik dan nog minder kan wassen, maar mijn huidige shampoo bar is wel een prima optie om eventueel weer naar terug te gaan. Alvast een stuk beter dan de Andrelon die ik elke paar dagen ‘nodig’ had.
   Zweet kun je ook met alleen water wegspoelen. Doe je dat wel eens tussen wasbeurten in? Misschien helpt dat al tegen de jeuk en kun je nog minder vaak wassen.

   1. Die tien jaar is maar een schatting.. ik heb t haar niet gevraagd. Maar al zo lang ik haar ken wast ze niet echt haar haar… Met alleen water spoelen word het helaas niet jeukvrij… Maar nu heb ik je shampoo-bar dus kan ik lekker daarmee wassen =) Vroeger was trouwens mijn haar ook veel sneller vet, toen waste ik het nog vaker. Maar ik kwam er achter dat hoe minder ik waste hoe minder vet haar ik krijg! Dus bij mij werkt het beter om zeker niet vaker dan 1 keer in de week te wassen… Maar dat gaat natuurlijk ook niet van de een op andere dag. Je talg-productie moet denk ik een beetje wennen op het begin. Ik denk dat je ook wel kan wennen aan nooit wassen! Ben benieuwd!

    1. Ja, volgens mij werkt het inderdaad precies zo. Ik waste eerst elke 2 of 3 dagen en heb het nu af kunnen bouwen na elke 5 tot 7, maar dat kost me best veel tijd en moeite. Bij sommige mensen gaat dat veel sneller en makkelijker. Misschien is het dan ook makkelijker om helemaal te stoppen, maar ik heb wel hoop dat uiteindelijk iedereen zou kunnen stoppen als je maar lang genoeg volhoudt 🙂

 2. Hey wat leuk! Sta ik niet meer alleen in m’n “gekke” gedrag. Ik ben van plan binnenkort ook een nieuwe blog hierover te schrijven, over de verschillende dingen die ik dan wel in m’n haar smeer. En inderdaad, je kan het zo gek niet verzinnen of ik heb het wel geprobeerd. Over het algemeen dingen die je kunt eten, haha.

  1. Haha, ik kom je vergezellen in het gekkieclubje 😉 Ik viel bijna van mijn stoel toen ik las wat mensen allemaal uitproberen. Sommige dingen vind ik wel interessant, maar soms schiet het totaal mijn doel voorbij. Het moet me geen halve dagen en uren onder de douche gaan kosten in ieder geval. En door wat in te lezen weet ik ook al een paar dingen die waarschijnlijk toch niet werken, dus dat scheelt weer wat geklungel. Maar wel leuk om een beetje te experimenteren! Ben benieuwd wat bij jou wel en niet werkt 🙂

   1. Ja, kan ik me voorstellen, het moet zonder shampoo niet veel meer werk gaan worden dan met shampoo natuurlijk. Het experimenteren is ook wel weer leuk, soms heb ik iets in huis en denk ik spontaan, hey, daar kan ik m’n haar misschien wel mee spoelen. Soms werkt het goed, soms niet. Maar het frustrerendste is denk ik wel dat sommige dingen de ene keer perfect werken en de volgende keer juist totaal niet. Je moet echt je haar gaan leren lezen, is het vet, is het droog, heeft het vocht nodig, of juist proteïne, etc. Maar voordat ik hier een hele blog ga schrijven, meer volgt binnenkort op m’n eigen site! 😉 Jij heel heel veel succes met jouw experimenten!
    Oh, toch nog één dingetje, ik heb het hele baking soda-gebeuren overgeslagen, omdat ik op meerdere plekken las dat dat geen goed idee is bij een gevoelig huid. Van deo met baking soda krijg ik na een paar dagen ook uitslag. Wees daar dus voorzichtig mee!

    1. Je hebt genoeg te vertellen voor nog minstens drie blogs, volgens mij 😉
     Baking soda ga ik denk ik precies om die redenen overslaan inderdaad. Mijn hoofdhuid is toch al niet zo best, dus dat lijkt me geen goed idee. Hoewel de nieuwsgierigheid soms ook wel de kop op steekt. Hopelijk is het niet nodig!

 3. Ik blijf het ontzettend interessant vinden. Ik was mijn haar al een paar jaar met de co-only methode, om mijn krullen extra verzorging te geven. Het idee van no poo spreekt mij zeker aan, maar ik durf het niet zo goed. Zelfs na 4 jaar co-only wordt mijn haar snel vet en ik ben bang dat mijn krullen hier niet blij van gaan worden.

  1. Yes, co-only komt ook nog aan bod! Er staat zelfs al een linkje klaar naar jouw blog daarover 😉
   Ik neem het hele brede spectrum mee, omdat het per persoon zoveel lijkt te verschillen wat wel en niet goed werkt. Voor jou is co-only misschien wel het meest geschikte eindstation. Maar als het snel vet wordt, is het misschien toch net iets te zwaar. Doe je helemaal geen shampoo tussendoor? Zou je anders eens kunnen proberen, alleen op je hoofdhuid en niet in de lengte. En sowieso deze blogserie blijven volgen natuurlijk, haha. Wie weet ontdek je nog eens wat nieuws wat misschien wel bij je past.

   1. Zo zie je maar dat haar veranderlijk is en het een zoektocht blijft. 🙂 Tof dat er meer edities komen en ik er ook bij sta! Ik ga uiteraard alles lezen, want vind het wel interessant 🙂

 4. Ik heb het denk ik 3 weken geprobeerd, no poo. Maar het werd zo vet en vies, dat ik daarna toch weer terug ben gegaan. Super jammer, want het lijkt me wel echt wat! Ook heb ik shampoobars geprobeerd, maar daarvan werd mijn haar net stro. Voorlopig dus toch gewone shampoo voor mij, in ieder geval tot jouw hele blogreeks hierover online staat 😉

  1. Oeh, drie weken lang alleen met water dan? Dat is best wel hardcore! Die haarzepen werkten voor mij ook niet, maar ik heb misschien nog wel wat voor je in de aanbieding wat nog een poging waard is. Zou het erg leuk vinden als je met me mee wil doen 🙂

   1. Ja, ik was toen toevallig ook ziek van mijn zwangerschap, dus hoefde gelukkig de deur niet uit. Hahaha. Anders had ik het al wel eerder opgegeven.
    Ik dacht, ik doe meteen niks meer, want ik heb geen zin in spoelen met azijn en soda enzo. Gedoe. Ik wil het juist makkelijker!
    Oh, en ik ben zeker geïnteresseerd in je aanbod! Laat maar weten!

    1. Datzelfde idee heb ik ook wel bij baksoda en azijn. Meer werk en ik wil niet langer onder de douche staan, want dan gaat het hele duurzaamheidsaspect verloren. Helemaal niks is wel dapper zeg. Zou ik uiteindelijk wel willen, maar dan toch met iets meer moeite via een paar tussenstapjes. Welke shampoo gebruik je nu?

 5. Oh leuk! Ik probeer al heel lang zonder shampoo en heel af en toe werd het te vet en pakte ik toch de shampoo fles weer. Maar nu ik er even over nadenk is die laatste keer al een paar maanden geleden en voelt mijn haar niet meer echt vet aan of zo, dus misschien dat mijn haar er nu doorheen is. Wel moet ik nog een oplossing bedenken voor het feit dat mijn haar zo statisch is na het borstelen (met borstel van varkenshaar). Ik ben benieuwd naar je volgende posts hierover. 🙂

  Ik ben je toevallig tegengekomen en ik denk dat ik blijf hangen. Leuke blog heb je!

  1. Ah, wat leuk om te horen! Wees welkom 🙂

   Klinkt alsof je al hartstikke no poo bent, joh! Een paar maanden zonder shampoo is echt heeeel lang. Kan ik alleen maar van dromen voorlopig. Spoel je alleen met water of af en toe nog met azijn ofzo? Van dat borstelen krijg ik ook statisch haar inderdaad. Maar het gaat snel weer weg, dus dan vind ik het wel best. Weet niet of er iets is daartegen wat je haar niet meteen weer vies of vet maakt…

   1. Ja, ik voel me ook best no poo Haha. Alleen water. Geen azijn ofzo. Heb het wel ook eens gewassen met baking soda en dat hielp wel tegen vettigheid. Maar ik las al dat dat niet heel goed voor je huid is. Wist ik niet (baking soda als deo werkt bij mij ook prima zolang ik mijn oksels niet net geschoren heb).

    Ik heb ooit ergens gelezen dat statisch haar iets te maken kan hebben met te weinig proteïne ofzo? Maar hoe dat zit weet ik niet. Ik was lid van de fb groep, maar heb net Facebook eraf gegooid dus die kan ik ook niet meer raadplegen.

    1. Af en toe met baking soda is misschien ook niet zo erg. En anders is het altijd nog persoonlijk hoe je erop reageert. Jij bent gewoon een mazzelaar 😉
     Dat van die proteïne had ik nog niet gehoord als verklaring voor statisch haar. Ik dacht net gecheckt te hebben dat ik genoeg proteïne zou moeten hebben, dus dan klopt er iets niet, haha. Luxeprobleem wel hoor!

 6. Ik wil het ook gaan proberen! Maar ben al een hele tijd bezig met mijn voorraad shampoo opmaken… Misschien dat ik het maar gewoon ga weg geven.
  No poo gaan vind ik het ook wel spannend hoor, ik heb zo’n voorgevoel dat het bij mij heel lang gaat duren voordat mijn haar er weer normaal uitziet :O Ik kijk uit naar je volgende blogs over no poo!! Ik ga het zeker proberen 🙂

  1. Jeej, leuk dat je meedoet! Ik had ook veel te veel shampoo en ik gebruikte elke keer maar een drupje. Duurt laaaang hè? Volgens mij had ik nog een volle fles weggegeven en uiteindelijk het laatste restje van de aangebroken fles in het handzeeppompje gegoten 😛

   1. Haha, duurt heel lang ja. Eerst gebruikte ik ook veel meer shampoo dan nu, nu idd maar een drupje. De verslaving wordt dus al minder 😉

 7. Maar.. hoe moet het nu met je shampoo-imperium? Jouw bar bevalt me nog steeds heel goed en hij is nog nauwelijks opgegaan, dus daar blijf ik voorlopig nog even mee doorgaan. Ik ken inderdaad best wat mensen die dit zo doen, al zijn de volhouders voornamelijk mannen. Met gemiddeld korter haar vallen vette strengen toch wat minder op, denk ik.

  1. Oh nee, ik help mijn eigen handeltje om ‘zeep’! Stom, stom, stom.
   Maar ik denk eigenlijk dat die shampoo bar best een goede eerste stap is voor als je met gewone shampoo wil stoppen en toch niet meteen met een vette kop rond wil lopen. En als alles mislukt is ie sowieso prima om op terug te vallen. Hij blijft duizend keer beter dan supermarktshampoo 😉
   Er zijn stiekem toch al meer no poo-ers dan ik dacht! Geeft me wel hoop 😉

 8. Leuk dat je hierover schrijft! Ik heb me gauw aangemeld bij de Facebookgroep haha. Alleen met water wassen lukt mij gek genoeg in het buitenland wel en in Nederland niet, dan blijft het vet. Ik heb het al 2x 2 maanden geprobeerd, maar na die 2 maanden geef ik iedere keer op. Ik kijk uit naar jouw ervaringen!

  1. Oh wow, twee maanden vind ik al behoorlijk lang! Gaf je dan op omdat het alsmaar vet bleef?
   Grappig van dat water. Kan op zich wel kloppen dat kalkrijk water wat minder goed werkt, maar in Nederland is dat kalkgehalte eigenlijk juist vrij laag, dus dan zou ik eerder het omgekeerde verwachten. Mijn haar heeft trouwens meestal wel baat bij zeewater. Misschien dat je haar al wat vet verliest als je veel zwemt ofzo. Ik verzin maar wat 😉

 9. Interessant, ben heel benieuwd naar je verdere blogs hierover! Ik heb zelf ruim een half jaar no poo geprobeerd. Na een tijdje ging het best goed, maar het grote nadeel was dat ik veel te lang mijn hoofdhuid moest masseren onder de douche. En dan ook nog veel borstelen (ik heb lang haar). Gedoe dus! Ik ben uiteindelijk gestopt toen ik van Utrecht naar Brabant verhuisde en het wassen met water niet meer goed leek te werken. Heb de waterhardheid opgezocht en de verschillen waren volgens mij niet zo groot. Dus ik begrijp niet helemaal waar dat nou aan lag. Maar het was ook wel weer een opluchting om m’n haar echt te kunnen wassen. Ik ben sowieso niet teruggegaan naar shampoo, maar naar een shampoobar. Nu die van jou, en dat bevalt goed! Ik heb wel nog altijd last van jeuk en wondjes, al is het minder dan het geweest is. Ik bedenk me wel dat ik net na mijn no poo-avontuur 1x in de week waste en nu 1x in de vier dagen, dus daar is iets mis gegaan…

  1. Oh wat zonde eigenlijk! Ik moet ook opletten dat ik niet weer sneller ga wassen vanwege feestjes enzo, want wasbeurten rekken is nogal een traag proces bij mij. Misschien kun je nu weer opnieuw gaan rekken. Wel fijn dat die shampoo bevalt in ieder geval 😉
   Jij hebt dus ook al van die wondjes. Had je dat ook tijdens no poo? Mijn hoofdhuid masseren doe ik tijdens het beantwoorden van blogcomments, haha. 😛

   1. Ja, eigenlijk best zonde inderdaad! M’n haar had meer volume en voelde ook heel zacht aan. Ik had ook minder wondjes. Waarom ben ik eigenlijk gestopt, zou je denken. Ik denk dat ik vooral het schone gevoel van pas gewassen haar miste, en het gebeurde maar heeeel af en toe dat het na het wassen met water echt schoon voelde. Maar: jouw artikelenserie inspireert me om het project weer nieuw leven in te blazen.;-) Ik was nu 1x in de week met water en 1x met shampoo(bar).

    1. O, je wast nu alweer veel minder! Dat scheelt alweer een hoop. Hoewel het dan ook weer stom is dat je van 1x per week shampoo toch al wondjes krijgt. Fijn dat het wel minder was met no poo. Bij mij wil het nog niet echt verdwijnen, maar ik heb nog een paar troeven achter de hand 😉

 10. Ja, ik geef telkens op omdat het te lang duurt voordat dat vettige haar verdwijnt. En af en toe heb je gewoon een gelegenheid waarbij ik mijn haar los wil dragen, en dan geef ik op. Ik heb het ook al eens van iemand anders gehoord, dat het in het buitenland wel lukt (afgelopen vakantie na 3 dagen al!) en in Nederland niet. Ik vind het maar vreemd (en jammer haha).

  1. Zullen we dan binnenkort gewoon drie dagen naar België gaan? Zijn we er in één keer klaar mee 😉

 11. Heb je net je eigen shampoo gebouwd, ga je er helemaal mee stoppen! Respect hoor! Ik ben nog steeds aan het rekken en rekken, zit nu inmiddels op eens in de 8 dagen wassen. Maar no poo… dat is nog net een brug te ver. Hoewel het er bij Sanne prachtig uitziet. Dus als het bij jou nou ook als een malle werkt, dan ga ik misschien toch overstag ;).

  1. Nou, ik hou die shampoo natuurlijk wel achter de hand om op terug te kunnen vallen hoor. En het blijft een goede oplossing om alvast een beetje af te kicken van de heftigere shampoos. Eens in de 8 dagen is echt al super! Ga maar na hoeveel minder je gebruikt dan iemand die elke dag zijn haar wast met een dikke klodder met water verdunde aard- en palmolie in een plastic fles 😉

 12. Ik ben in 2016 van gewone shampoo overgestapt op zgn. ‘natuurlijke’ shampoo (met nog steeds veel rommel in) en uiteindelijk Weleda, wat geloof ik de meest natuurlijke shampoo is dat er momenteel in omloop is. Eind vorig jaar ben ik overgestapt naar shampoo bars, en ook dat is al een verademing. Ben benieuwd naar het vervolg hier op je blog 🙂

  1. Zo had ik ook eens shampoo van Andrélon uit de Natuurlijk Puur-lijn. Zaten geen siliconen en parabenen in, maar het was gewoon met SLS en dus helemaal niet milder dan ik daarvoor had. Maar shampoo zonder synthetische stoffen bestaat trouwens überhaupt niet hoor. Ook zeep is hartstikke synthetisch en shampoo van Weleda bevat even goed nog allerlei synthetische ingrediënten. Dat wil ook weer niet per se zeggen dat het dan niet goed is, want dat hele ‘synthetisch is slecht en natuurlijk is goed’ is meer een gevoelskwestie dan dat het ergens op gebaseerd is. Was het maar zo eenvoudig!

 13. ik ben al tijden gestopt met mijn haren met zeep (shampoo) te wassen. Niet alleen mijn haar, óók mijn lichaam krijgt geen zeep. Ik douche af en toe (2 á 3 keer per week) heel kort, afspoelen en met koud water eindigen, andere dagen gewoon met een washandje aan de wasbak. Waarom? Omdat er niet 1 shampoo of zeep 100% puur is en omdat het je huid alleen maar uitdroogt. Voor mijn lichaam gebruik ik wel af en toe een vette olie (archan) dat ik van een marokkaanse kennis koop. Dus voor mij geen onnodig plastic afval, geen schadelijke stoffen op mijn lichaam en in het milieu en het scheelt ook nog in kosten. Mijn haar en huid ziet er super gezond uit

  1. Wat goed! Mijn lichaam was ik ook bijna nooit meer met zeep en ik douche ongeveer twee keer per week, maar dan wel ietsje langer en warmer dan jij, gok ik 😉 Mijn huid is er erg blij mee en het scheelt inderdaad grondstoffen, afval en geld. Ik zie alleen maar voordelen 🙂
   Nou ben ik wel heel benieuwd… was je zomaar ineens gestopt met shampoo? Heb je toen een tijdje heel vet haar gehad? En was je nu alleen met water of gebruik je nog wat anders?

 14. begonnen met de challange vanwege simpeler willen leven en niet afhankelijk zijn van een industrie die in het leven schijnt te zijn geroepen om een probleem op te lossen wat door het product zelf gecreëerd wordt. Ik zit nu op de 18e dag van no poo en heb op een enkele uitzondering na mijn haar elke dag met water gewassen. eind van de eerste week voelde het een beetje wax-achtig, toen heb ik begin 2e week een dag last van jeuk gehad en kwamen er een paar dagen dat het niet heel vettig was. (het ziet er overigens niet heel vet uit het is meer het gevoel dat het niet zo fris en zacht is als je het met shampoo hebt gewassen. Nu dus bijna 3 weken in de challange en nog af en toe wel een beetje jeuk. ik borstel het elke dag uit met een kammetje en zie er elke dag talg en pluisje vanaf komen. Ik vraag me af of ik er nog langer door heen moet en het dan vanzelf schoon wordt? of is het handig om het een keer met baking soda te wassen zodat het weer wat zachter/ minder waxig gaat aanvoelen. heeft iemand hier ervaring mee?? als je het rond de 3 weken wast met baking soda, kan je er erna dan tegenaan? of moet ik hier nog even doorheen zetten? x

  1. Hoi Jessie, het is echt onmogelijk om te zeggen hoe lang het voor jou duurt voordat je er doorheen bent. Het is voor iedereen zo anders. Baking soda lijkt me wel vrij heftig om tussendoor mee te wassen, maar het kan voor sommige mensen wel goed werken zijn om heel af en toe dat wassige eruit te spoelen en dan kun je er weer even tegenaan. Dat wassige gevoel heb ik zelf ook en komt volgens mij door kalk in het water. Verdunde azijn of een theespoeling zou daarbij kunnen helpen. Het blijft een kwestie van proberen en vooral veel geduld.

 15. Pingback: Groener leven – No Poo deel 3: wat ik gebruik in plaats van shampoo – Het Grote Groene Geluk

 16. Ik wil het proberen
  Maar dan allen water
  Kan dat?
  Hoe vaak mag je dan met water?
  Nu was ik 1keer met 2 weken

  1. Je mag onbeperkt met water wassen. Wil je 10 keer per dag douchen? Prima gewoon water geen issue. 10x per dag met zeep is zeer slecht voor je huid. Ik doe al jaren alleen met water wassen, maar ja als ik ben wezen mountainbiken en onder de modder zit dan gebruik ik wel shampoo. Ik heb dus altijd shampoo in huis maar doe jaren met een flesje aangezien het uiteindelijk maar paar keer per jaar nodig is om met shampoo te wassen.

 17. Leuk artikel, soms kom ik iets tegen waarover ik dan weer verbaasd ben, dit is er een. Ik ben nu 57 jaar en was mijn haar met alleen maar water sinds ik 14 jaar oud was. In mijn familie zijn er denk ik niet veel die met shampoo wassen. Als mijn jongens (3 stuks) een vriendin kregen waren die verbaasd, geschokt en nog wel erger dan dat als ze hoorden dat wij onze haren gewoon uitspoelden met water. Maar als zo vaak, goed voorbeeld doet goed volgen, de dames zijn ook allemaal no-poo gegaan en hebben prachtig haar. Raar dat ik er zelden bij stil sta dat andere mensen hemel en aarde bewegen om gezond (uitziend) haar te krijgen en dat doen met allerlei chemische middelen.

 18. Dit “Heb je wel eens de ingrediënten bekeken van je shampoo? Enig idee wat het allemaal is? ” is natuurlijk een compleet kul argument. Want weet je dan wel wat er in “mildere shampoo, zeep, eieren, roggemeel, baksoda, appelmoes” zit?
  Eieren bevatten Conalbumine, Ovalbumin, Lysozyme (oeh dat is een enzym dat is eng), lipovitellins en nog veel meer andere stoffen met enge namen. Hier de samenstelling van een appel: chlorogeenzuur (vruchtvlees), catechol, catechine (schil), koffiezuur, 3,4-dihydroxyfenylalanine (DOPA), 3,4-dihydroxybenzeenzuur, p-cresol, 4-methylcatechol, leucocyanidine, p-cumarinezuur, flavonolglycosiden. Whaaaa dat zijn allemaal enge namen.
  Shampoo vervangen door mildere shampoo of zeep, is basically onzin, want zit 99% hetzelfde in.

  Vroeger was er geen shampoo, dus wasten mensen hun haar of niet, of alleen met water of met zouten, echter dat wassen met zouten bleek niet heel erg goed voor het haar en hoofdhuid dus is men later dat gaan vervangen door shampoo die minder slecht zijn voor haar en hoofd huid, dus wat doen we nu shampoo vervangen door soda’s? Wut?????

  Hetzelfde wat voor je haar geld, geld in veel sterkere mate voor je huid. Haar is al een dood product. Je opperhuid in principe ook maar dat is een heel dun laagje bovenop een grotendeels levende huid. Op je haar hoef je geen bacteriën te laten groeien om gezond haar te houden. Op je huid is het zeer belangrijk dat er een goed bacterie cultuur aanwezig is. Bacteriën kunnen niet zo goed tegen zeep en zout en eigenlijk tegen heel veel stofjes waarmee je ze direct in contact brengt. Koolhydraten, eiwitten en vetten daarentegen vinden ze fantastisch en is voedsel, dus als je een flinke bacterie kweek experiment wil was je dan vooral met bakmeel, eieren of vetten. Dat wordt een flinke bacteriecultuur (en dat betekent je gaat stinken).
  No poo zou niet moeten gaan over het vervangen van shampoo door allerlei andere rare dingen. Dat is complete onzin. Gewoon jezelf goed afspoelen met water en als je wilt met een washand/borstel/je handen flink schrobben is voldoende. Dat vermoord namelijk niet die bacteriecultuur.
  Die bacteriecultuur op je huid is cruciaal bij het bestrijden van infecties, schimmels en allerlei zaken die in contact komen met je huid. Als je iedere dag met shampoo douched vermoord je iedere dag je bacteriecultuur. 1x per week shampoo zou veel beter zijn.

  No poo zou moeten gaan over wanneer was je dan wel iets met zeep? Basisregels zijn dan als volgt:
  – standaard wassen doe je zonder zeep (dus je standaard ochtend en/of avond douche zonder zeep)
  – Wanneer iets extra vervuilt is was je wel met zeep
  – Wanneer hygiene belangrijk is was je ook met zeep
  Wat is extra vervuilt?
  – Je hebt eten staan klaar maken en je handen zitten onder het meel, ei, vet, vlees of ander etensproducten
  – Je hebt in de tuin gewerkt en je handen zitten onder de aarde, compost, whatever
  – je bent in de zomer lekker aan het buitenspelen geweest met fierljeppen of zo en in de sloot geflikkerd. Dan douche je met shampoo.
  – etc met alles wat nogal visueel grof aanwezig is en niet in 10 seconden spoelen met water weg is.
  Wanneer is hygiene belangrijk:
  – je bereid voedsel (voor werk of thuis)
  – je hebt een wond(je)
  – je behandelt zieke mensen of dieren (inclusief jezelf)
  – je werkt met menselijke afvalstoffen (luiers, je eigen rommel, je bent loodgieter of schoonmaker)
  – je wil besmettingsoverdracht van de ene ruimte naar de andere ruimte voorkomen (zoals nu met die corona: handen wassen/desinfecteren bij betreden van iedere ruimte)
  – kom maar op met nog wat voorbeelden of situaties er zullen er vast meer zijn.

  Als je smetvrees hebt (oeh ik heb mijn mobiel / toetsenbord / deurknop / kraan aangeraakt nu voelen mijn handen vies) dan was je met water. Als je dan al met zeep gaat wassen dan vermoord je de natuurlijke weerstand van je handen tegen vieze dingen en maak je je juist vatbaarder voor infecties. 200 keer per dag je handen afspoelen met water is geen issue.

  Gevolg van het al jaren volgen van deze regels is dat ik altijd shampoo en zeep in huis heb. maar uiteindelijk slechts enkele keren per jaar met shampoo was. Echter meerdere malen per dag was ik mijn handen met zeep, en nog vaker gewoon met water.

 19. Leuk om de reacties te lezen! Ik merkte na een hele lange periode afbouwen (1,5 jaar, eerst van om de dag naar 1 x per week) dat mijn haar niet meer vet werd. Ik spoel het wel dagelijks even onder de douche, ik gebruik tussendoor appelazijn voor mijn scalp. Ik heb geen schilfers meer. Mijn haar is heerlijk zacht en gevoed. Houd vol!

Comments are closed.