Op zoek naar lekkere vegan ‘kaas’: heel veel voorverpakte smeerkaasjes en zachte kaasjes

Kaas is absoluut een van mijn grootste guilty pleasures en ik merk dat ik stiekem ook helemaal niet echt bereid ben om het op te geven of zelfs ook maar te minderen. Hoogste tijd dus om op zoek te gaan naar waardige vervangers. Dit keer dook ik op de voorverpakte smeerkaasjes en zachte kaasjes.

Kaasproeverij

Het online aanbod van kant en klare veganistische kaas is enorm. Ik was van plan om eens een selectie te gaan bestellen en een proefpanel te verzamelen om alles te gaan keuren. Maar ik was nogal huiverig vanwege mijn ervaring met Wilmersburger en het zou nogal zonde van het eten en het geld zijn als het grootste deel in de prullenbak zou belanden.

Het kwam dus als geroepen dat veganistische webshop Vmarkt een heuse vegan kaasproeverij organiseerde! Voor 25 euro zouden we tenminste 15 soorten kazen te proeven krijgen. Smeerkazen, plakjes kazen en harde kazen. En dan ook nog eens kaasfondue toe. Feest!

Ik sleepte er een niet-veganistische vriendin mee naartoe die mij altijd om kaasfondue vraagt en zich niet af laat schepen met slechte kaas-imitaties. Een medestander in mijn zoektocht voor een serieus goede vegan kaas dus. De lat ligt wederom hoog.

Over de plakjes en blokjes die we proefden, deed ik eerder al verslag. Korte samenvatting: gatverdamme! Gelukkig kregen we ook nog smeerkazen en zachte kaasjes.


Charly’s all is fair

De zachte kaasjes van Charlotte had ik kort voor de proeverij voor het eerst mogen proeven en ik was behoorlijk onder de indruk. Maar waar ik toen waarschijnlijk vooral dolgelukkig was dat er betere veganistische kaas bleek te zijn dan die gore plakjes van Wilmersburger, was ik in tweede instantie toch iets minder onder de indruk. Het smaakt prima, maar het is nog altijd geen kaas.

De Geheitkaas is wat zurig en de kokosolie overheerst wat teveel naar mijn zin. Ook de Rockvoort, die helaas niet echt naar blauwe schimmel smaakt, is me wat te zuur en olieachtig, maar is dankzij de zonnebloempitten wel smaakvol. De Cheddâh was bij velen favoriet en viel ook bij mij het meest in de smaak. Die uitbundige, aangename smaak liet zich overigens lastig omschrijven: via smeerworst en uien kwamen we uit op smeerbare cheese onion-chips.

Fervena

Van Fervena proefden we drie smeersels en een zacht kaasje. De smaak natural is romig en smaakt heel prima! Dat het iets notiger lijkt dan de meeste andere smeersels, is geen toeval want het is op basis van cashewnoten. De kazen van Fervena zijn bovendien gefermenteerd.

De smaken cracked pepper en herbes de provence zijn van precies dezelfde basis als natural, maar dan met toegevoegde peper of kruiden. Deze combineren goed met de smaak van de kaas.

Het zachte kaasje is de snow white vegan brie, compleet met korstje. Ik ben onder de indruk! Hij ziet er uit als een stevige brie, meer zo’n drogere brie dan een heel romige die uitloopt. Hij is lekker zout, maar wel een tikkeltje zurig. Deze brie wint het niet van de camembert van Mr. & Mrs. Watson, maar je kan hem dan wel weer inslaan voor in je eigen koelkast.

Made with luve

Van Made with luve proeven we alleen de smaak bruchetta. De kaas is op basis van lupine. Lupine is een soort boon waarvan ik geen idee heb hoe die precies smaakt. De kaas heeft geen smaak die op iets bonigs wijst. Hij is heel romig, maar het is ook duidelijk dat er weer erg veel kokosvet in zit. Ik vind hem niet lekker.

Margot’s mystery cheese

Bij de proeverij krijgen we lijsten waar alle kazen die we proeven op vermeld staan. Margot’s mystery cheese werd daar per ongeluk mysery cheese genoemd en dat bleek eigenlijk wel treffend. Kokosvet met een korrel, beh.

Simply V

Simply V is op basis van amandelen. Hij is erg vettig en misschien wel té romig. Bij de smaak bonte paprika komt de smaak ook echt alleen van die paprika, dus ik ben eigenlijk wel benieuwd of er bij de natural nog iets te proeven over zou blijven. Prima te eten, maar ook niet echt lekker.

Soyatoo

De cashew cream cheese is heel erg glad en te vettig. Maak je mij niet blij mee.

Soyananda

Soyananda maakt gefermenteerde smeerkaasjes op basis van soja. We proefden de smaak tomaat, maar er zijn ook andere smaken verkrijgbaar. Hij smaakt fris en romig. Niet slecht!

Violife

De creamy original smeerkaas van Violife is weer een gevalletje van kokosvet met zetmeel. Getver! De hot pepper heeft dezelfde samenstelling, maar opvallend genoeg is deze – in tegenstelling tot de smaakjes die aan de plakjes en blokken kaas worden toegevoegd – wél overheersend genoeg om het kokosvet te verbloemen. Hij doet me denken aan die kuipjes smeerkaas met sambalsmaak. Smaakvol, maar dan wel met de plasticstructuur van magere smeerkaas en met dat kokosvet heeft het waarschijnlijk niet minder verzadigd vet dan volvette smeerkaas.

Wilmersburger

Dit geloof je nooit! Ik at Wilmersburger en ik vond het nog lekker ook. Het smeerkaasje genaamd Frischcreme kruiden heeft weinig weg van die smerige plakken kokosvet die ik eerder van dit merk proefde. Er zit wel kokosvet in, maar het eerste ingrediënt is soja en dat bevalt me blijkbaar een stuk beter. Hij is romiger en minder zurig dan Fervena, maar ook iets minder kazig. Het is eigenlijk meer een kruidenboter.


De snow white vegan brie van Fervena

Conclusie

Charly’s cheddâh blijft een favoriet en Wilmersburger kruidenkaas is ook lekker, maar het zijn beiden niet echt een kaasje. De kaasjes van Fervena smaakten me goed. Iets kaziger, maar ook een tikje zurig. De brie vond ik het lekkerst en ik was onder de indruk van het schimmelkorstje. Soyananda tomaat smaakte goed genoeg om me nieuwsgierig te maken naar hun andere smaken.

Blijkbaar is het niet onmogelijk om een smeerkaasje te maken dat ik lekker vind én kokosvet bevat, maar het is wel duidelijk dat dit ingrediënt niet te overheersend moet zijn. Kaasjes op basis van cashewnoten of soja bevallen me over het algemeen beter. Goed om te weten als ik zelf weer de keuken in duik!

De meeste genoemde kaasjes zijn te koop bij Natascha van Vmarkt. Zij bereidt momenteel een crowdfunding voor met als doel om – in Utrecht, vermoed ik – een fysieke winkel op te zetten met heel veel veganistische producten! Houd de website in de gaten als je haar wil steunen.

Dit denken jullie ervan

 1. Ik ben heel blij dat jij dit schrijft, spaart me een hoop geld, want het overgrote deel hoef ik duidelijk niet te proberen. Ik wil kaas niet zozeer uitbannen, maar wel minderen. Daarom ben ik van plan om een lijstje van favorieten op te stellen en de rest af te bouwen naar gelegenheden. Ik heb denk ik echt liever heel af en toe the real thing dan niet lijkende nepperds, iets wat ik vlees helemaal niet ervaar. Daarom gaat vegetarisch eten me wel makkelijk af en wordt dit nog wel een worsteling.

  1. Precies dat heb ik ook. Geen vlees, geen probleem. Maar kaas… De nepkaas haalt het gewoon echt niet bij het echte werk, maar ook de gewone ‘saaie’ Goudse kan ik maar slecht minderen. Zou toch fijn zijn als er nog iets is (receptje wellicht) waarmee ik tenminste de kaas op brood en over het avondeten kan vervangen. Dan heb ik af en toe een heel lekker Frans kaasje ook best verdiend 😛

 2. Wel een erg goede deal al die kaasjes voor €25, want ik heb al veel geld verspild aan slechte vegan kaasjes. Heel handig dus dat je deze allemaal even oplijst, dat spaart me heel waat experimenteergeld 🙂
  Ik ben over het algemeen geen fan van vegan kaas. Ik eet dan liever héél sporadisch eens echte kaas van de zuivelhoeve in ons dorp. Dat lijkt me nog het beste.

  1. Zeker een goede deal, ja! Was ook erg blij dat die proeverij precies op het goede moment voorbij kwam 🙂
   En inderdaad, de meeste vegan kaas vind ik ook niet echt lekker. Goed dat het je lukt om alleen soms kaas te eten!

 3. Die brie ziet er net echt uit! Ik ben er heel erg benieuwd naar. Ik probeer minder zuivel te consumeren, maar het blijft moeilijk. Kaas is mijn grote liefde. Fijn om te lezen dat er toch degelijke alternatieven zijn!

  1. Goed hè? Ik was echt onder de indruk van die brie en hij smaakte ook best goed. Maar ja, wel weer erg prijzig als ik dat dagelijks zou eten. Ik heb in ieder geval wel weer hoop dat er iets te maken is (desnoods zelf) dat prima smaakt om die kaas in ieder geval deels te vervangen. Helemaal mee stoppen zie ik nog niet snel gebeuren, want het is ook mijn grote liefde :’)

Comments are closed.