Vier boeken over minimalisme en (ont)spullen

De aarde zal er enorm bij gebaat zijn als we massaal aan het minimaliseren gaan en daardoor minder spullen consumeren. Maar wat houdt minimalisme eigenlijk in en wat zijn de voordelen voor jezelf? Vier boeken over minimalisme en (ont)spullen.

Verlangen naar minder – Jelle Derckx

Het allernieuwste boek in het rijtje, maar een ideale om mee te beginnen, want waarom zou je eigenlijk willen minimaliseren? Geen ander dan blogger, acteur en ondernemer Jelle Derckx die zo goed kan vertellen wat minimaliseren je kan opleveren.

Veel boeken over minimalisme zijn geschreven door mensen die om verschillende redenen begonnen met ontspullen en zich gaandeweg gingen realiseren dat ze andere dingen kunnen doen met hun aandacht, tijd en geld. Voor Jelle ging dat proces precies andersom en dat vind ik eigenlijk veel interessanter. Wat zijn je doelen en wat heb je wel of juist niet nodig om die te bereiken?

Jelle stelt zich kwetsbaar op door openhartig te vertellen over zijn bewogen jeugd en jongvolwassen leven, over hoe een boek hem ertoe zette om zijn persoonlijke ontwikkeling centraal te zetten en hoe dat uiteindelijk leidde tot een Verlangen naar minder.

Vooral het eerste deel van het boek leest als een pakkend en soms ontroerend verhaal. Hoewel zijn jeugd er heel anders uitzag dan de mijne, herken ik er veel in. Net als de vragen, twijfels en onzekerheden, maar ook nieuwe inzichten en levenslessen die later in het leven volgen. Gaandeweg worden veel van de inzichten die leergierige Jelle tijdens zijn ontwikkeling opdeed, aangevuld met opdrachten waar hij zelf veel baat bij heeft gehad.

Naar het einde toe, komt hij met concrete tips om je te inspireren om je eigen pad te volgen, met meer focus op wat jij wil in het leven en minder afleiding van dingen die je daar juist van weerhouden. Zo is jouw persoonlijke ontwikkeling de belangrijkste motivator en kan minimalisme daar een ondersteunende rol bij spelen. Als je vervolgens ook nog bewust gaat consumeren met oog voor mens en planeet, kun je net als Jelle een sustainable minimalist worden. Kijk, dát spreekt mij natuurlijk enorm aan.

Verlangen naar minder is inspirerend, helder en eenvoudig te lezen zonder dat het ooit oppervlakkig of belerend wordt. Jelle vertelt zijn verhaal en geeft je goede moed om ermee aan de slag te gaan op een manier die bij je past. Hoe dan ook, blijf groeien!

Nieuwsgierig? Je vindt het boek als paperback, ebook en luisterboek onder andere op Bol.com.
 

Life-changing magic of tidying up – Marie Kondo

Daar waar Verlangen naar minder mij vooral mentaal prikkelde, zorgde Marie Kondo ervoor dat ik mijn handjes meteen wilde laten wapperen. Deze Japanse opruimgoeroe schreef met Life-changing magic of tidying (Opgeruimd!) een superpraktische handleiding over hoe je je spullen kunt minimaliseren.

Het leek me eerst dat zo’n boek bedoeld is voor extreme hoarders, maar ik beloof je dat iedereen er baat bij zal hebben. Door de verhalen over Marie haar jeugd en de Japanse gewoonte om je spullen als wezens te behandelen, wordt het soms een beetje absurdistisch, maar als je haar strakke stappenplan, de specifieke opruimvolgorde en de strenge selectiecriteria strikt opvolgt, zul je ontdekken hoe je serieus en grondig opruimt. Daarnaast komt Marie met een paar waardevolle inzichten over spullen, waardoor ze het kiezen voor ons een stuk makkelijker maakt.

Het idee is dat je door het opruimen alleen nog spullen – maakt niet uit hoeveel – overhoudt waar je gelukkig mee bent, minder de behoefte hebt om nieuwe spullen te kopen en hierdoor ruimte hebt in je huis én in je hoofd om je leven drastisch te veranderen. Dat laatste lijkt me wel een kwestie van hoe ver je überhaupt van jezelf en je dromen verwijderd was, voordat je begon met opruimen, maar over het algemeen ervaren veel mensen een grondige opruimsessie wel als bevrijdend. En als je nog niet goed weet wat je nou eigenlijk wil in het leven, is het een goed begin om gewoon lekker praktisch aan de slag te gaan.

In een eerder artikel schreef ik meer over Life-changing magic of tidying up.

The more of less – Joshua Becker

Omdat ik The more of less (Meer door minder) regelmatig voorbij zag komen, vermoedde ik dat het wel eens het lezen waard zou kunnen zijn. Stiekem verwarde ik Joshua Becker met Joshua Fields Millburn van de blog The Minimalists, maar ook die eerstgenoemde Joshua heeft een blog: Becoming minimalist.

Ook Joshua begint zijn boek met persoonlijke verhalen over hoe hij minimalisme ontdekte. Zijn drijfveer was om meer tijd over te houden voor zijn jonge gezin, maar ontdekte snel meer voordelen. Hij ontwikkelde een andere kijk op de typische Amerikaanse cultuur met grote huizen, dikke auto’s, veel spullen en drukke banen en toenemende consumptie.

Naast tips om te ontspullen trekt Joshua het een stuk breder. Hij heeft het ook over waarom we eigenlijk consumeren en waar je op kunt letten om het te weerstaan, over hoe je kunt ontdekken wat je echt nodig hebt en leert om minder te willen, over minimalisme met kinderen en hoe je anderen kunt helpen met jouw spullen, geld en tijd. Ook gaat het over het zorgen voor je lichaam en over het minimaliseren van bezigheden, afleidingen en – als het nodig is – persoonlijke contacten. Dat alles ter ondersteuning van het najagen van jouw doelen. In het geval van Joshua – een christelijke predikant – zijn die doelen vooral gericht op het helpen van anderen.

Een behoorlijk breed en allesomvattend boek dus, maar vaak ook erg langdradig. Hoewel Joshua steeds zijn inspiratiebronnen eert en zegt dat je minimalisme kan invullen zoals je zelf wil, voel ik toch iets te veel een belerende predikant in hem. Waarschijnlijk komt het deels door het taal- en cultuurverschil, maar Joshua lijkt haast meer bezig met zijn verhaal doen en ons vertellen dat hij overal iedereen helpt dan dat hij zich om de lezer lijkt te bekommeren. Aan de reviews op internet te zien, heeft hij wel degelijk grote positieve invloed op mensen, maar ik voel het niet zo. Hij raakt me niet persoonlijk en herken me niet echt in zijn verhalen.

Dat ik niet erg onder de indruk ben, komt deels misschien ook doordat ik de meeste inzichten al uit andere boeken en blogs had opgedaan. Als je nog weinig weet over minimalisme en niet meer dan één boek wil lezen, is het echter wel een heel compleet en duidelijk overzicht dat je goed op weg kan helpen en makkelijk wegleest.

 

Stuffocation – James Wallman

Eigenlijk heb ik geen idee meer waar ik dit boek opgeduikeld heb en waarom ik het ging lezen, maar ik weet wel dat ik er een hoop van geleerd heb. Stuffocation (Ontspullen) gaat over hoe we nu massaal lijden onder een teveel aan spullen en hoe we ons beter kunnen bezighouden met het opdoen van ervaringen.

Het is geen boek met een stappenplan of opdrachten waarmee je zelf meteen mee aan de slag wil, maar er zit wat meer achtergrond bij over hoe onze maatschappij in elkaar steekt en dat vind ik juist wel interessant, omdat het ook inzicht geeft over je eigen gedrag. Zo heeft hij het over de opkomst van de industriële revolutie, kapitalisme, marketing, schaarste versus overvloed en het meten van welvaart en geluk.

James denkt niet dat het hebben van zo weinig mogelijk spullen ons doel zou moeten zijn, ook moeten we ons niet afzonderen van de maatschappij. Wel moeten we alleen gebruik maken van spullen die ons gemak dienen, terwijl we ons geluk juist zoeken in het opdoen van ervaringen en tijd doorbrengen met geliefden.

Dat dit boek indruk op me gemaakt heeft, blijkt al uit het feit dat het boek me eerder al tot het schrijven van twee artikelen heeft geïnspireerd: eentje over het boek zelf en eentje over mijn gedachtekronkels over marketing die het boek bij mij teweeg bracht.

Ook dit boek vind ik prettig lezen. Het draait niet per se om mij of om James en gaat ook niet hoofdzakelijk over Amerika, maar geeft veel inzicht in waarom de westerse wereld zo geworden is zoals die is en waarom we doen zoals we doen. Wel houdt het boek me nog steeds bezig, want kunnen we niet nog steeds ontzettend doorslaan en elkaar aftroeven met het opdoen van ervaringen?

Ergens in het boek schrijft James dat minimalisten er zo min mogelijk spullen op na willen houden, maar volgens mij zit de crux hem nou juist in dit misverstand: minimalisten willen van alles – spullen, ervaringen, contacten, tijd voor zichzelf en geld – simpelweg precies genoeg.

Meer lezen?

Meer boeken over minimalisme en opruimtips:

Dennis Storm – Weg ermee
Fumio Sasaki – Vaarwel spullen
Francine Jay – The joy of less (Gelukkig met minder)
Joshua Becker – Clutterfree with kids
Joshua Becker – Living with less
Joshua Becker – Simplify
Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus – Minimalism (Minimalisme)
Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus – Everything that remains
Marie Kondo – Spark joy
Tina Favache – Mijn opruimboek

Niet specifiek over minimalisme, maar verwant aan Verlangen door minder over zelfontwikkeling, de essentie zoeken en focussen op wat belangrijk voor je is:

David Allen – Getting things done
Julia Cameron – The artist’s way
Mark Manson – The subtle art of not giving a fuck
Napoleon Hill – Think and grow rich (Denk groot, word rijk)
Vera Helleman – Moeiteloos jezelf zijn

Dit denken jullie ervan

  1. Ik ben door je eerste stukje superbenieuwd naar Joshua Becker, maar jouw tweede deel laat me twijfelen. Ga het toch eens lenen ergens. Door de podcast van Jelle en Happinez ben ik ook wel benieuwd geworden naar het verhaal van Dennis Storm. Hij had een leuke, nuchtere en realistische kijk op duurzamer leven die me wel aansprak, al was ik het niet overal mee eens. Ik ga de bieb in de gaten houden.

    1. Tja, ik was uiteindelijk niet erg onder de indruk van Becker. Maar misschien dat je er onbewust toch meer van meeneemt dan ik me realiseer. Lenen is altijd een goede optie! Deze hebben ze in de (online) bieb. Kun je altijd nog zien of je het uitleest en zelfs als je dat doet kost het weinig moeite, want je bent er zo doorheen.

      Ohh Dennis, ik vrat zowat mijn schoen op toen hij antwoordde op de vraag of hij niet met die vliegreizen in zijn maag zat: ‘oh nee, dat werd gewoon gecompenseerd’. Noooo! Maar verder vind ik zijn blik ook interessant, heel rustig, laat zich door niemand gek maken. Daar kan ik vast nog wel van leren 🙂

  2. Oeh, fijne lijst! Ik heb er een aantal al gelezen, maar heel veel staan er ook nog op mijn wish list. Ik wil graag ‘Verlangen naar minder’ en ‘Stuffocation’ snel eens lezen. Fijn om te lezen dat ze jou zijn bevallen dat stemt mij hoopvol ;).

    1. Ja, dat zijn echt aanraders! Heb je ook nog tips die er niet tussen staan? Of aanraders uit dat lijstje dat ik onderaan noem? Die heb ik namelijk zelf nog niet gelezen O:)

      1. Ik vind ‘The subtle art of not giving a fuck’ uit je onderste lijstje echt een heel leuk boek en ‘Think and grow rich’ hoor ik zoveel goeds over dat die de volgende is op mijn lijst. De boeken van Joshua Becker vind ik zelf heel fijn lezen. Het is inderdaad wat vanzelfsprekend als je wat meer met minimalisme bezig bent, maar ik vind zijn schrijfstijl wel toegankelijk en prettig. Ik kan ‘Steeds Leuker’ van Jelle Hermus ook echt aanbevelen, als je die nog niet hebt gelezen. Het is meer een lifestyle boek, maar hij is ook veel bezig met minimalisme en zijn algemene benadering van het leven is erg inspirerend.

        1. Oh natuurlijk, the subtle art heb ik wel al gelezen. Vond ik ook wel tof, maar minder geschikt voor dit lijstje. Wel grappig dat hij zelfhulpboeken belachelijk maakt in zijn eigen zelfhulpboek, haha.
          Becker ga ik verder niet meer lezen, denk ik. Jelle Hermus ken ik van zijn blog, maar die artikelen daar zijn niet echt mijn stijl. Te simplistisch en altijd maar zo hyperoptimistisch, ik ben niet zo’n blij ei 😛

          1. Hahaha, ik ben ook niet zo’n blij ei hoor, juist daarom vind ik Jelle’s artikelen en boek zo fijn. Brengt me wat meer in evenwicht ;).

          2. Ah slim, zo kun je het ook zien! Ik had hem wel op mijn lijstje gezet en in de online bieb gezocht, maar daar hebben ze hem (nog) niet. Misschien geef ik het later alsnog een kans. Sowieso wil ik niet teveel zelfhulpboeken achter elkaar lezen. Over jezelf nadenken is nuttig, maar ik wil het leven ook gewoon laten gebeuren. Dan leer ik het met vallen en opstaan ook wel.

  3. Heel lief! Ik denk dat ik het boek gewoon zelf binnenkort bestel. Dan kan ik hem weer doorgeven aan mijn zusje, die vind het ook wel een leuk boek. Maar bedankt voor het aanbieden :D.

  4. Bedankt voor de leestips 🙂 Ik heb het boek Stuffocation net gereserveerd bij de bibliotheek! Verlangen naar minder ben ik ook erg benieuwd naar, die heb ik laatste dagen veel langs zien komen op Instagram. Hopelijk gaat mijn bieb dat boek snel aanschaffen zodat ik die kan lezen na stuffocation 🙂

    1. Ze hebben bijna al die boeken bij de bieb, veel zelfs als ebook 🙂
      En Verlangen naar minder mag je natuurlijk ook van me lenen!

    1. Kreeg je ook zo’n onzettende drang om te gaan opruimen toen je dat boek las? :’)

  5. Mooie lijst, Linda!
    Verlangen naar minder kende ik nog niet, die staat op mijn leeslijst. Dennis Storm ga ik ook eens bestuderen.
    Mijn favorieten zijn
    Stuffocation, idd vanwege de achtergronden vd commercie, zoals in voorbije jaren onderling door industrielen is afgesproken dat spullen niet te lang moeten ‘leven’ etc.
    Ook Vaarwel spullen kan ik iedereen aanraden.
    En Marie Kondo en, en, en 😉
    Heb onlangs Urban Monk uit bieb geleend, met zelfhulp/pers. ontw. In dergelijke boeken zit op hoofdlijnen altijd wel iets dat je oppikt, is mijn ervaring.

    1. Urban Monk zou ik haast alleen al gaan lezen vanwege de titel 😀
      Maar je hebt gelijk, ook als ik minder onder de indruk ben van zulke boeken zitten er toch altijd een paar dingetjes tussen die je oppikt en die je weer helpen bij andere inzichten.

Comments are closed.