Waarom ik geen tonijn eet + Drie keer vega(n) tonijnsalade

Al jaren voordat ik vegetariër werd, stopte ik met het eten van tonijn. In dit artikel vertel ik je waarom én geef ik je drie alternatieven voor vegetarische en veganistische tonijnsalade.

Waarom ik geen tonijn eet

Oh, tonijn! Het was echt een van mijn lievelings. Niet zozeer om te knuffelen of te bewonderen, maar om te eten, bedoel ik dan. Ik at het liever dan vlees en het maakte me niet uit in welke vorm: een luxe rosé gebakken tonijnsteak of een goedkoop blikje met onherkenbare schilfers. Lekker zout en stevig. Daar maakte je mij altijd blij mee.

Totdat ik me realiseerde hoe krom het is om tonijn te eten. Lang voordat ik stopte met het eten van vlees en andere vis, besloot ik dat ik mijn geliefde tonijn liever liet zwemmen.

Tonijn wordt ook wel de panda van de zee genoemd, omdat sommige soorten bijna uitgestorven zijn. Het is me nooit echt duidelijk geworden of bepaalde soorten, gevangen met bepaalde vismethoden en voorzien van het MSC-keurmerk misschien wel oké zouden zijn, maar dat deed er niet meer toe toen ik me iets anders realiseerde.

In plaats van panda noem ik de tonijn namelijk liever de tijger van de zee, want – bedreigd of niet – het is een roofdier. Hij staat aan de top van de voedselketen en is daarmee zeer inefficiënt voedsel. Denk aan de tien kilo voer die een koe moet eten om één kilo vlees te produceren. Een roofdier eet een ander dier dat op zijn beurt ook weer een dier of een plant eet. Bij elke stap gaat veel energie verloren, dus als je duurzaam wil eten ben je toch echt op planten of hooguit eventueel planteneters aangewezen. Maar zeker niet op roofdieren.

Bovendien, als we ondanks keurmerken toch net even iets te veel roofdieren weghalen, zullen we daarmee hele ecosystemen uit balans brengen. En aangezien het hele zeeleven al zo lijdt onder overbevissing, wil ik dat risico niet nemen.

Dat alles is nog los van dierenwelzijn. Vissen lijken zo dom en gevoelloos, maar het is inmiddels wel duidelijk dat ze wel degelijk gevoel en stress hebben. Of ze zich er van bewust zijn, doet er misschien niet eens zo toe. Als wadgids heb ik genoeg vissen in mijn handen gehad die duidelijk genoeg lieten blijken dat ze dolgraag verder wilden zwemmen. Wie ben ik dan om ze op te eten?

Maar ja, daar zit je dan met je idealen. Intussen heb ik (het eten van) tonijn echt wel een beetje gemist. Veel meer dan vlees. Een goede vervanger van een echte tonijnsteak heb ik nog niet gevonden, maar de alternatieven voor tonijnsalade duiken steeds vaker de kop op. Hoog tijd om die eens uit te proberen!


Alternatieve tonijn: drie keer vega(n) tonijnsalade

Vorig jaar zag ik voor het eerst een recept voor veganistische tonijnsalade van Sam Greens. Briljant! Ik had er nog nooit over nagedacht dat zoiets überhaupt na te bootsen zou zijn. Later kwam er de Tonynsalade van de Vegetarische Slager op de markt en ontdekte ik via Dophert dat ook kikkererwten het fantastisch doen als neptonijn. Ze zijn alle drie behoorlijk anders, dus kies je favoriet!

Kant en klare Tonynsalade van de Vegetarische Slager

De Tonynsalade van de Vegetatische Slager kun je in steeds meer supermarkten vinden. Lekker handig, zo in je mandje en op je boterham. Makkelijker kun je het niet krijgen. Maar dan heb je wel een heel klein en niet bepaald goedkoop bakje. De tonynsalade is overigens niet veganistisch.

De salade is op basis van soja en is behoorlijk smeuïg. Ik smeerde er wat van op een cracker en werd er behoorlijk blij van! De royaal aanwezige stukjes soja lijken aardig op tonijn en de smaak – die vooral van de sambal, augurk, uitjes en kappertjes komt – is uitstekend. Zelf heb ik liever wat meer bite en wat minder saus, maar als Johma en gemak je ding is, zit je hier helemaal goed mee.

tonijnsalade

Recept op basis van kikkererwten

Bij een lunch die gecaterd was door Dophert at ik een broodje ‘tonijn’. Yum! Toen er nog over was, heb ik er meteen nog eentje naar binnen geduwd. De basis was van kikkererwten en daar vond ik diverse recepten bij. Uiteindelijk gooide ik iets in elkaar wat een mix was van de recepten van de Vegan Challenge, Ikbenirisniet.nl en Wateetjedanwel.nl.

Ingrediënten

480g kikkererwten (groot blik)
2 norivellen
2 eetl olijfolie
2 eetl kappertjes
2 eetl ketchup
Sap van 1 limoen of flinke spuit citroensap
4 eetl mayonaise
Klein uitje, gesnipperd
Zout en peper

Met bovenstaande hoeveelheden krijg je een flinke bak tonijnsalade. Je kan ook een klein blikje kikkererwten gebruiken en de rest min of meer halveren. Komt niet zo nauw!

Het recept is makkelijk te veganizen door Remia Mayolijn of zelfgemaakte mayonaise van kikkererwtenvocht en zonnebloemolie te gebruiken.

Uiteraard kun je het uitje en de kappertjes eventueel weglaten, vervangen of aanvullen met stukjes zilverui, augurk, knoflook, specerijen of kruiden. Ook kun je de ketchup vervangen door extra mayonaise. Net wat je lekker vindt of in huis hebt.

Bereiding

Giet de kikkererwten af. Vang het vocht eventueel op om mayonaise mee te maken. Doe de erwten in een kom en prak ze grof met een vork. Verkruimel de norivellen of snij ze in kleine stukjes. Meng de nori, olijfolie, kappertjes, ketchup, limoensap, mayonaise, ui, zout en peper door de geprakte kikkererwten en voilà, je vega(n) tonijnsalade is klaar.

Oordeel

Wat een feest! Doordat de kikkererwten niet helemaal platgehummust zijn, heeft het een lekkere bite zonder dat het melig is. De nori geeft het geheel een vissig smaakje, de mayo maakt het smeuïg en de andere toevoegingen geven het net even wat meer smaak. Ik at het eerst op een cracker, maar smeerde er vervolgens ook de hele week royaal mijn boterhammen mee en maakte het een week later meteen nog eens.

Na hummus en geroosterde kikkererwten heb ik nu een nieuwe favoriete toepassing van deze geliefde eiwitbommetjes. Bovendien was het ontzettend makkelijk te maken, kun je het makkelijk naar wens aanpassen en kost het ook nog eens bijna niets. Blijvertje!

tonijnsalade

Recept op basis van zonnebloempitten

Tenslotte wilde ik alsnog het recept met zonnebloempitten eens maken, nadat ik eerder al een versie van Amke proefde. Ik gebruikte het recept van Sam Greens en voegde nog wat kappertjes en citroensap toe.

Ingrediënten

1 kopje zonnebloempitten
1 norivel
2 eetl (vegan) mayonaise
1 eetl kappertjes
Spuit citroensap
Zout en peper

Bereiding

Week de zonnebloempitten minstens een uur of een hele nacht. Pureer ze in de blender of met een staafmixer. Verkruimel de nori door de pitten en pureer nog even. Meng de mayonaise, kappertjes, citroensap, zout en peper erdoorheen.

Oordeel

Dit mengsel is duidelijk een stuk steviger dan de twee andere recepten. Iets té naar mijn smaak, dus ik had er nog wat extra mayonaise doorheen geroerd. De vissige smaak komt ook in dit recept weer van de nori. De pitten geven het een bite en extra smaak die niet per se op tonijn lijkt, maar er wel prima bij past. Ook deze tonijnsalade kan goed op een toastje of cracker, maar omdat ik hem nogal zwaar vind zal ik hem niet zo snel dik op brood smeren.

tonijnsalade

Dit laatste recept ga ik onthouden voor de afwisseling en de kant en klare tonynsalade neem ik vast nog wel eens mee voor het gemak, maar de kikkererwten-variant is mijn overduidelijke favoriet die ik nog zeker vaker ga maken. Heb jij al eens vega(n) tonijnsalade geproefd?

Dit denken jullie ervan

 1. DVS heeft ook tonyn zonder dat het salade is zeg maar, in het vriesvak. Als je daar zelf salade van maakt dan kun je er een maken met minder saus. De eerste keer dat ik deze at twijfelde ik serieus even of het geen echte vis was.

  1. Ja, en ik hoorde dat die binnenkort bij de Appie ligt! Ik zoek hem al tijden en wilde hem desnoods online bestellen. Ga ik zeker eens proberen 🙂

 2. Die met kikkererwten lijkt mij ook wel wat, ga ik binnenkort uitproberen! Mijn favoriete vis was altijd zalm, maar tonijn was ik ook zeker niet vies van haha.

  1. Oeh ja zalm was ik ook echt fan van. Heb je die wel eens nagemaakt met wortel? Dat staat nog op mijn to try-lijstje

   1. Nee, zalm heb ik echt nog nooit geprobeerd, heb ook nog nooit een recept opgezocht ofzo haha, moet ik ook een doen! Maar ik heb wel de Tonyn van de Vegetarische Slager (zonder salade zegmaar) gehad toen ik nog vegetarisch at en niet veganistisch, die vond ik best lekker eigenlijk. Maar op het zicht met afval, vind ik zelf maken echt een betere optie!

    1. Ja precies, dat kleine bakje is niet alleen duur maar ook niet echt zuinig qua verpakking.
     Zalm maken mensen van wortel! Had ik echt nooit zelf verzonnen :’)

 3. Ik heb die van DVS een tijd terug in Utrecht bij de Jumbo gekocht, want hier in België kan je hem nog niet krijgen. Ik vond hem ook erg lekker, maar ongelooflijk duur voor zo’n klein potje!
  Dat recept op basis van kikkererwten ga ik een keertje proberen, want het klinkt zó lekker. Het water loopt me in de mond, haha.

 4. Als je een keer toch voor de verleiding zwicht: neem dan tonijn van Fish Tales, gevangen met een lijn in plaats van met een net.

  1. Ja, dat is een goede! Lang geleden eens van gehoord, maar was het weer vergeten. Denk dat ik het wel weet te weerstaan, maar dit hebben we wel hard nodig voor mensen die echt afhankelijk zijn van vis

  1. Weet ik niet precies. Sowieso een paar dagen, lijkt me, maar ik eet altijd alles net zolang totdat het raar smaakt of ruikt of haren krijgt 😉

 5. Ik heb de salade gemaakt met kikkererwten, het is super lekker geworden! Echt een aanrader! Die ga ik voortaan elke week maken. Bedankt voor het recept, liefs.

 6. Pingback: Recipe: Vegan ‘tuna’ salad – When A Teen Goes Green

 7. Pingback: Vegan 'Tuna' Salad Recipe | When A Teen Goes Green

Comments are closed.