Een drieluik over duurzaam eten

Eten is een van de leukste en belangrijkste onderwerpen aller tijden, maar heeft het ook veel nut om je hiermee bezig te houden als je duurzaam wil leven? En zo ja, waar moet je dan allemaal aan denken? Hierover schreef ik een drieluik voor Abott Kinney’s.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Abott Kinney’s.

duurzaam eten

Wat ik leerde over duurzaamheid en eten

Ergens wist ik natuurlijk al jaren dat vlees eten niet zo goed was voor het milieu – laat staan de dieren zelf -, maar de film Cowspiracy maakte het zo’n zes jaar geleden allemaal veel concreter voor mij. Na een lange periode van langzaam steeds minder vlees eten, werd ik ruim vier jaar geleden vegetariër en stapte ik later over naar veganistische zuivel. Ook probeer ik graag allerlei veganistische alternatieven zoals vleesvervangers en taartjes.

Intussen leerde ik uit het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn dat minder vlees en andere dierlijke producten eten ook daadwerkelijk heel zinvol is als het op duurzaamheid aankomt. Daarnaast gaven zij en de waardevolle informatie van Milieu Centraal me veel inzicht in welke keuzes er het meest toe doen als het gaat om bijvoorbeeld verpakkingen, voedselverspilling, koken en lokaal eten.

Nu al deze inzichten en ervaringen een paar jaar hebben kunnen wortelen, leek het me fijn om hier een overzichtsartikel over te schrijven. Ook om misverstanden uit de weg te ruimen, want ik zie zo vaak mensen die zich vol overgave storten op een enkel aspect dat meestal wel zinvol is, maar andere, veel grotere aspecten over het hoofd zien. Dit plan moest ik alleen nog ‘even’ uitwerken.

Drieluik voor Abott Kinney’s

Toen Joost van Abott Kinney’s me vroeg of ik voor ze wilde schrijven, hoefde ik daar dus niet lang over na te denken. De opdracht: “Stel je voor dat je de hele wereldbevolking in één collegezaal zou hebben en je drie colleges zou mogen geven? Welke drie voedselgerelateerde lessen moeten in jouw ogen absoluut behandeld worden?”

Abott Kinney’s ken je misschien van de plantaardige yoghurt en ijs. Ze willen een alternatief bieden voor dierlijke zuivel dat kwalitatief hoogwaardig en vooral lekker is. Hierbij is veel aandacht voor ethiek, duurzaamheid en gezondheid.

Drie keer raden welk onderwerp ik koos. Duurzaamheid natuurlijk. En welke lessen ik wilde behandelen?

Effectief verduurzamen met je vork

In het eerste artikel ga ik in op de impact van plantaardig eten in vergelijking met dierlijk eten. We weten inmiddels allemaal wel dat we beter wat minder vlees kunnen eten, maar we moeten ook al minder autorijden, spullen kopen en stoken, dus wat is nou echt het meest zinvol? In Effectief verduurzamen met je vork laat ik zien hoe plantaardig eten zich verhoudt tot andere manieren om duurzamer te leven.

Waarom lokaal, verpakkingsvrij en biologisch eten niet altijd duurzaam is

In Waarom lokaal, verpakkingsvrij en biologisch eten niet altijd duurzaam is, laat ik zien welke keuzes meer impact hebben dan andere. Intussen probeer ik af te rekenen met een aantal hardnekkige misverstanden over duurzame voedselkeuzes en te aan te geven wanneer deze keuzes wel een positief effect hebben.

Duurzaam voedsel kopen, bereiden en opeten

Nu we gekozen hebben voor plantaardig eten en gelet hebben op aspecten als voedselverspilling en seizoensvoedsel, zijn er nog een paar dingen die veel impact kunnen hebben op de duurzaamheid van jouw eten. In Duurzaam voedsel kopen, bereiden en opeten heb ik het onder andere over autogebruik, supermarktmonopolies, pannendeksels en doggy bags.

Nu hoop ik dat iedereen mijn colleges komt lezen! Als je de verhalen een beetje van mij en vooral van mijn – volgens mij zeer goede – bronnen zou willen aannemen en in de praktijk brengen, hebben we in no time een overwegend plantaardige, duurzame voedseltoekomst.

Dit denken jullie ervan

 1. Hoi Linda, wat een superleuke drieluik! Allemaal heel relevant en helder zo. In het eerste stuk staat de tekst twee keer achter elkaar, dat is een beetje gek. En in het tweede artikel is er 1 alinea met een ander lettertype. Misschien kan dat nog aangepast worden?

  1. Hee Linda, tof dit! Ik heb nu het eerste stuk uit, zal binnenkort verdergaan, maar wat Romee schrijft viel mij ook op. Er is denk ik iets misgegaan met copy-paste! Verder echt een gaaf initiatief dit 🙂

   1. Dank je! Ja inderdaad een ‘drukfout’, heb het doorgegeven 🙂

  2. Ja, I know, heb het doorgegeven, maar is nog niet aangepast. Gelukkig vond je het toch nog helder 😉

 2. Wat een interessant drieluik, ik vind het best allemaal moeilijk om nu te weten hoe je nu eigenlijk eraan kan beginnen, aan dat duurzaam eten, maar jouw info is heel verhelderend! Ik vind het ook wel een opluchting te lezen dat verpakking relatief weinig impact hebben op het milieu, zolang het goed gesorteerd is. Ik doe wel mijn best om verpakking te vermijden waar nodig, maar ik weet dat ik het wel nog veel beter zou kunnen doen.

  1. Fijn! Dat was precies mijn doel. Plastic vermijden is zeker zinvol, maar ik vind het altijd jammer als mensen alleen nog maar daar mee bezig zijn en de rest vergeten. Gelukkig zie ik ook veel dat mensen die met plastic beginnen juist ook steeds meer aandacht krijgen voor andere duurzaamheidsaspecten, dus het is wel een manier om een eerste stap te maken 🙂

 3. Mooi drieluik! Fijn om op een rijtje en goed onderbouwd te zien wat ik me (gelukkig) de afgelopen jaren al grotendeels eigen heb gemaakt. En het blijft prettig dat jij de rationele afwegingen tegen elkaar af blijft zetten (zoals de discussie verpakkingsvrij versus houdbaarheid/voedselverspilling).

  1. Grappig toch om te merken dat het er zo snel bij je ingesleten is? Dat heb ik wel tenminste. Eerst was het even een eye opener en nu voelt het zo logisch dat ik er helemaal niet meer over na hoef te denken 🙂

Comments are closed.