Slow Fashion Season + tips om drie maanden geen nieuwe kleding te kopen

Tijdens Slow Fashion Season kopen we drie maanden lang geen nieuwe kleding. Ik vertel je wat ik van deze challenge en sommige kritiek erop vind en geef je tips voor als je zelf mee wil doen.

slow fashion season

Slow Fashion Season

In de zomer van 2018 organiseerde crowdacting platform CollAction voor het eerst de Slow Fashion Summer. Het idee: drie maanden lang geen nieuwe kleding kopen met als doel om veel uitstoot en watergebruik te voorkomen en intussen een statement te maken tegenover de fast fashion-industrie. Er waren 2625 deelnemers, informatieve e-mails en veel interactie in de bijbehorende Facebookgroep.

Slow Fashion Summer is inmiddels omgedoopt tot Slow Fashion Season, want het evenement wordt globaal opgepakt. Voor de editie van 2019 werd ingezet op maar liefst 10 duizend deelnemers en werd dit aantal zelfs ruimschoots overschreden met 14487 deelnemers van over de hele wereld. Inclusief mensen voor wie het nu winter is.

Hermien maakte een mooi lijstje met redenen waarom je mee zou willen doen.

slow fashion season

Mijn ervaring met Slow Fashion Summer 2018

Vorig jaar deed ik mee aan de eerste editie, ondanks dat ik toch al bijna niets nieuws meer kocht. Tijdens de drie maanden kocht ik een paar tweedehands kledingstukken. Niet heel veel meer of minder dan anders, maar ik heb wel het een en andere opgestoken van alle verhalen en tips die gedeeld werden in de Facebookgroep. Ook heb ik veel fanatieker gezocht naar de leukere online en offline tweedehands winkels, waardoor ik nu beter weet wat ik waar kan vinden en hoef ik geen genoegen te nemen met de saaiste kringloopshirtjes.

Van tevoren twijfelde ik nog even over mijn deelname, omdat ik dat ene gedroomde kledingstuk van een fair fashion-merk niet wilde mislopen als dat net tijdens die maanden zou verschijnen, maar ik besloot dat ik met name de beweging wilde steunen. Uiteindelijk kocht ik dan ook alsnog een regenjas van een eerlijk merk die ik al maanden op het oog had en nu eindelijk weer op voorraad was. Heel Slow en bewust was dat, waardoor ik dat juist wel passend vond.

Meer over mijn ervaringen en lessen van vorig jaar lees je hier.

slow fashion season

Mijn visie op Slow Fashion Season

Terwijl de tweede editie zoveel deelnemers trekt, komt er ook steeds meer kritiek om de hoek kijken. Dit komt voornamelijk uit twee hoeken. En daar vind ik wat van.

Als eerste zijn daar de mensen die drie maanden geen nieuwe kleding kopen absoluut een lachertje vinden en de challenge daarmee belachelijk maken. Heel goed als het jou zelf zo goed afgaat zonder nieuwe kleding, maar deze mensen gaan aan een paar dingen voorbij. Ten eerste dat het lang niet voor iedereen zo makkelijk is en voor hen zo’n challenge wel degelijk nuttig kan zijn. Feit is dat een Nederlander jaarlijks gemiddeld 46 kledingstukken koopt, oftwel zo’n 11 tijdens de drie maanden durende challenge. Tussen de deelnemers zitten ongetwijfeld mensen die jouw lage gemiddelde flink omhoog trekken.

Ten tweede vind ik het jammer wanneer mensen die het ‘beter’ doen zich distantiëren van mensen die juist zoveel baat kunnen hebben bij hun ervaringen en tips. Soms is het echt zo simpel als het delen van je favoriete kringloopwinkel of iemand erop wijzen dat ze zich misschien beter uit kunnen schrijven voor nieuwsbrieven. Die betere wereld moeten we uiteindelijk gezamenlijk zien te creëren, dus in plaats van cynisme kun je beter je kans grijpen om je nuttig te maken als ervaringsdeskundige mentor.

Het tweede soort kritiek komt uit de fair fashion-hoek. Het stoppen met kopen van kleding is fantastisch voor het milieu, maar als we de kledingindustrie zelf willen verbeteren, moeten we wel een omslag maken van fast fashion naar fair fashion. Vrees is dat de toch al bewustere deelnemers van de challenge wegblijven bij de kleinere winkels die zich specialiseren in eerlijke merken en voor een groot deel afhankelijk zijn van precies die mensen. Dit terwijl de grote fast fashion-ketens veel minder pijn aan zullen ondervinden aan de relatief weinig klanten die wegblijven.

Ik denk dat hier een heel goed punt gemaakt wordt, want het lijkt me niet de bedoeling dat het de eerlijke merken moeilijk gemaakt wordt. Een oplossing die geopperd wordt is om fair fashion net als tweedehands kleding wel toe te staan tijdens de challenge. Liever zou ik het omdraaien: helemaal geen kleding tijdens de challenge. Niet fair, niet tweedehands.

Het allergrootste probleem is volgens mij namelijk dat we te veel kopen, te vaak kopen en tegen oneerlijke prijzen. Behalve die bewustere deelnemers van de challenge zijn er ook véél die nog helemaal niet zo bewust zijn. Zij zoeken soms op dag één al naar allerlei uitzonderingen en hebben het oprecht moeilijk met het niet kopen. Het toestaan van zowel tweehands als fair kan ervoor zorgen dat deze mensen zich hier op storten en nog steeds te veel en te vaak kopen, terwijl ze beter aan hun mindset kunnen werken.

Het zal niet voor iedereen gelden, maar veel mensen kunnen heel goed een complete koopstop gebruiken. Het heeft bewuste modeliefhebbers als Sara en Hermien in ieder geval een hoop rust en lessen gebracht.

Die koopstop is dan niet het ultieme doel, maar een tijdelijk middel om echt even afstand te kunnen nemen van je koopgedrag. Je leert verleidingen te weerstaan, om niet alles steeds maar te kopen wat je mooi vindt. Tweedehands, fair of fast fashion maakt dan even niet uit, want het gaat om je gedrag. Tijdens die challenge krijg je een beter beeld van wat je echt nodig hebt en gelukkig maakt, zodat je ná die challenge veel bewuster kan gaan kiezen. En als het goed is, kies je dan wel voornamelijk voor tweedehands en fair.

Op basis van mijn ervaringen van vorig jaar heb ik wel het idee dat de nadruk tijdens de challenge ook echt ligt op het minder en bewuster consumeren. Voor mensen die veel fast fashion kopen, zal tweedehands kopen haalbaarder zijn dan meteen helemaal niks meer kopen. Waarschijnlijk krijgen ze intussen dan ook mee dat het wel wat minder kan en komen ze in contact met merken die het waard zijn om wat meer geld voor opzij te leggen.

Ik denk dat de aanpak van Slow Fashion Season op deze manier het breedste publiek aanspreekt en toch een groot verschil kan maken. Daarnaast is iedereen vrij om zijn eigen regels naar eigen inzicht en behoefte aan te passen. Zo kiezen sommigen voor een complete koopstop en maakte ik vorig jaar een uitzondering voor een eerlijk geproduceerde regenjas. Het belangrijkste is dat iedereen op zijn eigen niveau een verschil weet te maken en bewuster leert omgaan met kleding.

slow fashion season

Drie maanden niets nieuws: hoe pak je dat aan?

Oké genoeg, gekletst. Ik hoop van harte dat je meedoet met de challenge. Kun je wel wat hulp gebruiken? Hier mijn tips.

Ga ervoor!

Ik ben zelf iemand die het liefst stiekem met iets begint en dat pas laat merken zodra het goed gaat. Dat is precies wat je niet moet doen. Vertel iedereen over de challenge. Zij zijn nu jouw stok achter de deur, helpen je wellicht om minder in de verleiding te komen en doen misschien zelfs wel met je mee.

Meld jezelf aan bij de Facebookgroep voor veel meer tips, lotgenotencontact, inspiratie, ervaringen en heel veel motivatie om door te gaan. Je staat er niet alleen voor.

Verminder de verleidingen

Je kan maar een bepaald aantal keer per dag weerstand bieden aan dingen die je graag wil, dus als je daar met kleding last van hebt, zul je ervoor moeten zorgen dat je zo min mogelijk in de verleiding gebracht wordt.

Schrijf je uit van nieuwsbrieven
Vermijd de stad (of loop rechtstreeks door naar een terrasje)
Bekijk geen webshops
Ontvolg merken op social media
Ontvolg mensen die jou het gevoel geven dat je bepaalde kleding nodig hebt
Hou je niet teveel bezig met kleding

Winkel in je eigen kast

Uit ervaring merk ik dat ik sneller het idee krijg dat ik nog iets nodig zou hebben als ik me met kleding bezig hou, maar als je veel kleding hebt en toch alsmaar de drang hebt om te blijven kopen, kan het nuttig zijn om eens beter naar de kleding te kijken die je al hebt. Al dan niet met een hierin gespecialiseerde stylist.

Inventariseer wat je hebt, haal liefst alles uit je kast(en)
Wat draag je allemaal graag, weinig of nooit?
Probeer nieuwe combinaties met items die je weinig of nooit draagt
Kijk of je minder geliefde kleding anders kunt stylen of (laten) aanpassen
Haal kledingstukken waar je geen nieuw leven in weet te blazen uit je kast
Verkoop, ruil of doneer deze kleding aan iemand die het nog wil dragen (textielcontainer is plan B)
Kijk naar wat je overhoudt en probeer verschillende combinaties je hier allemaal mee kan verzinnen
Omarm wat je hebt!

Ontdek je stijl

Bovenstaande kastsessie kan je op weg helpen om helderder voor ogen te krijgen wat jouw stijl is, wat je goed staat en waar je je goed in voelt. Zo kun je leren voorkomen om alsmaar miskopen te doen die je geen voldoening geven.

Huur een stylist in
Volg een instagramcursus van stylisten zoals Noor of Marije
Doe een kleuranalyse
Experimenteer met items uit je kast
Lees The curated closet

Weet waarvoor je het doet

Slow Fashion Season is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee, je tijd en aandacht en voor het leren omgaan met je koopdrang. Om te voorkomen dat je na de challenge weer keihard gaat inslaan, is het goed om wat meer te weten te komen over de kledingindustrie. En over opruimen.

Kijk naar The True Cost
Kijk meer documentaires en series over de kledingindustrie, zie hier en hier
Kijk naar documentaires en series over spullen en ontspullen

Verander je mindset

Naarmate de challenge vordert zul je soms weer het idee krijgen dat je iets nodig hebt of je bent met vriendinnen in de stad omdat jullie dat nou eenmaal altijd samen doen. Ga bewust letten op je gedrag, je gedachten en je neigingen. Als je weet waar dit vandaan komt, kun je makkelijker patronen doorbreken.

Op wat voor momenten wil je het vaakst iets kopen?
Hoe voel je je op die momenten?
Maak onderscheid tussen iets echt nodig hebben en willen hebben
Leer mooie dingen waarderen zonder het meteen zelf te willen bezitten
Zou die ene aankoop je gelukkiger maken?
Wanneer heb je genoeg?
Als je nu niet koopt, blijft dit item dan in je hoofd spoken of ben je het snel weer vergeten?
Maak je minder zorgen over hoe je eruit ziet. Weet jij nog wat je collega gisteren aan had?
Kleding is leuk maar niet het belangrijkste in de wereld
Wat je draagt is niet wie jij bent

Echt iets nodig?

Enkele dagen voor een hittegolf kwam ik erachter dat mijn enige korte broek bijna helemaal doorgesleten is en ik dus best wel een nieuwe zou kunnen gebruiken. Maar in plaats van nieuw kopen zijn er nog andere opties.

Repareer je kapotte kleding
Leen een kledingstuk
Ruil een kledingstuk
Maak zelf kleding
Zoek een alternatief (zo had ik ook best genoeg jurkjes om de hittegolf mee te overleven en kun je voor die bruiloft ook wel eens je nette pantalon en die mooie blouse aan in plaats van alweer een nieuw jurkje)

Bewust kopen

Tweedehands aankopen zijn toegestaan tijdens Slow Fashion Season en wat mij betreft is het ook geen ramp als je eens een uitzondering maakt voor een eerlijk geproduceerd kledingstuk, maar de optie ‘kopen’ staat niet voor niets laag in dit lijstje. Laten we ten alle tijden dus vooral eerst heel goed overwegen óf we wel moeten kopen, voordat we überhaupt een bewuste aankoop doen. Koop vervolgens zo gericht mogelijk.

Welk item heb je echt nodig? Speuren tussen andere items brengen je alleen maar in de verleiding om iets te kopen wat je misschien helemaal niet nodig hebt.
Welke kleuren, stijl en pasvorm passen bij je?
Kun je het goed combineren met andere kledingstukken die je al hebt?
Ga je het vaker dragen?

Ga iets leuks doen

Beetje flauw misschien, maar de makkelijkste manier om minder kleding te kopen is door je pijlen op andere dingen te richten. Naast het beperken van je verleidingen kun je actief op zoek naar iets anders om je mee bezig te houden. Misschien kun je zelfs het geld dat je deze maanden bespaart bewust opzij zetten voor iets waar je naar uit kunt kijken.

Ga wandelen
Bak een taart
Begin een moestuin
Leer jezelf breien, zeefdrukken, masseren, Photoshoppen of hout snijden
Lees een boek, bijvoorbeeld over minimalisme
Huur een bootje
Maak een fotoboek
Ontspul je huis en je online data
Ga een weekendje weg
Begin een blog!

Dit denken jullie ervan

  1. Leuk idee, Slow Fashion Season! Hoe doe je daaraan mee? Ik heb wel eens meegedaan aan de Veganchallenge, dan krijg je elke dag of week een mail met tips.
    Maar als dit utsluitend via Facebook kan dan is het voor mij helaas geen optie. Maar wel een mooie bewustwording om dit artikel te lezen in elk geval.
    Mijn grootste winst is te behalen door de helft van mijn kledingkast aan de kringloopwinkel te doneren, en dan heb ik waarschijnlijk nog steeds geen behoefte aan nieuwe kleding maar wel ruimte in mijn kast en hoofd 🙂

    1. De inschrijving is helaas al gesloten, maar ik heb even nagevraagd of je de mails ergens anders kunt teruglezen of alsnog ontvangen. Ik laat het weten als ik daar iets over hoor!
      De helft wegdoen klinkt heel verleidelijk, maar is ook best wel zonde. Ga je dan wel even overal goed doorheen? Kijken of je het niet op een andere manier kan combineren of stylen? Soms staat iets toch ineens leuker dan je dacht. En anders probeer ik het altijd eerst te verkopen of weg te geven aan iemand die het nog wel wil dragen. Bij de kringloopwinkel komt tijdens zoveel binnen dat een groot deel nooit meer door iemand gedragen gaat worden. Wel een goed idee om eens uit mesten en inderdaad die ruimte in je hoofd te maken. Uiteindelijk is die mindset toch het belangrijkste, denk ik.

    2. Yes, het is geregeld. Als het goed is kun je je hier aanmelden voor alle tips en updates via e-mail.

  2. Ik vind dit echt een heel erg mooi initiatief. Wellicht kan het bij velen inderdaad een mindshift teweegbrengen. Zelf heb ik intussen vrij weinig moeite om geen nieuwe kleding te kopen, maar die verandering is er ook niet overnight gekomen. Jezelf informeren over de kledingindustrie en daarna echt bewust nadenken welke items je nodig hebt, waar je die het beste kan kopen en óf je die items ook daadwerkelijk nodig hebt, is ontzettend belangrijk.

    1. Ja dat zeg je goed dat er meestal echt tijd nodig is voor zo’n verandering. Zeker als je uit gewoonte regelmatig kocht en mensen om je heen dat ook ziet doen, moet je echt actief je patronen gaan zien voordat je het kan veranderen. Juist op dit vlak is de challenge denk ik heel goed. Ook omdat er zoveel mensen zijn waarmee je het samen doet.

    1. Dank je! Ik ga liever niet spammen hoor, maar deel vooral waar je wil 😉

  3. Ik heb vorig jaar meegedaan, alleen zo’n challenge is aan de ene kant heel makkelijk en aan de andere kant heel vervelend als je al niet zo’n koopzieke fashionista bent en eigenlijk alleen koopt wat je nodig hebt. Zo was het voor mij absoluut geen uitdaging om niet random te shoppen (want dat doe ik nooit), maar toen ik een regenjas wilde kopen, simpelweg omdat ik die hard nodig had, “mocht” dat niet omdat ik nog in de no-buy periode zat. Dat voelt dan toch wel dubbel, terwijl het geen onduurzame aankoop was.

  4. Stylen (bijvoorbeeld met leuke gehaakte figuurtjes) klinkt hartstikke leuk! Maar is dan weer zo’n project dat bij mij jarenlang in de kast ligt te verstoffen…
    Ik ben zelf geen duurzame koper, maar wel een duurzame drager. Als iets echt lekker zit dan draag ik het tot het versleten is (dat duurt sowieso al jaren) of niet meer past (paar kilo verschil kan bij een spijkerbroek al vervelend zijn, maar dan past het over een paar jaar wel weer).
    Als er lelijke vlekken in gekomen zijn dan draag ik het voor oud smerig werk, of op de manege.
    En als het echt versleten is, dan draag ik shirts nog jarenlang als nachthemd (al zijn sommige gaten inmiddels bijna groter dan de mouwen, hoe slónzig… maar ben echt aan ze gehecht) en broeken knip ik af.
    Bij de kringloop waar ik werk wordt veel onverkoopbaar textiel nog gebruikt als oude vodden bij het verven of verwerkt tot andere producten.
    Maar uiteindelijk is bewust wel of niet kopen het beste natuurlijk. Vooral mbt de kleding die eigenlijk nooit echt lekker gezeten heeft en dus nog nooit gedragen is…

  5. Wat tof dat je meedoet aan de challenge! Ik heb dit vorig jaar (of het jaar daarvoor) ook gedaan. Ik vond het echt een hele leuke ervaring. Ik leerde er heel veel nieuwe winkels en hotspots door kennen. Wel heb ik mezelf opgesteld dat ik alleen tweedehands én fair mocht kopen, dus alleen geen fast fashion. Dus het is niet alsof ik helemaal niets mocht kopen. Sindsdien koop ik wel bewuster kleding. Goed dat je dit artikel hebt geschreven want ik ben het eigenlijk weer vergeten… ik moet er weer eens induiken. Er zijn nog zoveel mooie merken die ik niet ken!

  6. Ik koop veel minder kleren sinds ik een capsule wardrobe heb. Het enige probleem is dat ik maar blijf bijkomen en dus elk jaar nieuwe kleren nodig heb in een grotere maat *roloog* Anyways, daar wordt aan gewerkt; alleszins ligt de tijd dat ik tijdens de solden compleet loss ging, ver achter mij en koop ik enkel wat ik echt nodig heb!
    Succes met de challenge 🙂

    1. Oh no, dat is balen dat je dan noodgedwongen vaker iets nodig hebt dan je zou willen. Maar dat de behoefte of gewoonte verdwenen is, is al een flinke stap! Heb je intussen al wel een nieuwe (of ‘nieuwe’) broek? 😂
      Ik lees af en toe iets over Slow Fashion Season en nu herinner jij me er ook weer aan, maar anders zou ik totaal vergeten dat ik mee doe, haha. Maar gelukkig koop ik ook niet per ongeluk iets nieuws. Op dag één kocht ik een tweedehands broek en shirt en sindsdien niets meer. Wordt een eitje dit 🙂

  7. Ik heb sinds februari 2019 op wat ondergoed na geen nieuwe kleding gekocht. Het blijkt veel rust te geven niet elke winkel in te duiken. In mijn omgeving vertel ik wel dat ik dit bewust doe en regelmatig krijg ik de reactie dat de werknemers in de fastfashion industrie dan helemaal geen inkomen hebben. Ik koop zelf echt geen fastfashion meer, maar toch blijft zo’n opmerking me bezighouden. Het is niet zo dat elke werknemers dan een andere baan zullen vinden

    1. Die reactie vind ik nogal makkelijk. Als je omgeving echt zo begaan is met de werknemers, moeten ze wel beseffen dat ze met fast fashion ook blijven bijdragen aan de verschrikkelijke omstandigheden waarin die mensen een schamel loontje krijgen, ziek worden, om het leven komen omdat er een fabriek instort of in brand vliegt. Het is inderdaad wel iets van een inkomen, maar je zou ook kunnen bijdragen aan een betere industrie die arbeiders een eerlijk loon geven en het milieu een stuk minder uithollen. Zolang er al zoveel kleding op aarde is, hoef je je echt niet schuldig te voelen dat je dat koopt. En misschien kun je met al het geld dat je bespaart af en toe iets nieuws kopen waarbij het geld ook daadwerkelijk bij de werknemers terecht komt.

  8. Ik vind het niet zo’n uitdaging om drie maanden lang geen nieuwe kleding te kopen. Wel juich ik het milieuaspect van het initiatief toe. Het is dan ook vooral belangrijk om bewust kleding te kopen: bewust kijken waar het vandaan komt en onder welke omstandigheden het wordt gemaakt.

Comments are closed.