Hoe ik stopte met het gebruik van shampoo

Leuk hoor, al die theorie over no poo, maar je wil natuurlijk gewoon weten wat ik allemaal aan het uitspoken ben. Inmiddels heb ik een hoop dingen geprobeerd en was er zeer wisselend succes. Hier deel ik mijn ervaringen tot nu toe.

De Pachamamaï shampoo bar heb ik zonder voorwaarden ontvangen van Druantia. Zoals toegelicht in de disclaimer deel ik uitsluitend mijn oprechte mening.

Redenen om no poo te gaan

Volgens mij is mijn haar eigenlijk altijd wel gezond geweest. Ik waste het wel meerdere keren per week, maar liet het verder zoveel mogelijk met rust. Ik gebruikte alleen conditioner na een bezoek aan strand en zee, gebruikte verder geen stylingsproducten en heb geen een föhn of stijl- of krultang in mijn bezit. Mijn haar is nooit geverfd en het liefst kamde ik het niet eens.

Mijn hoofdhuid daarentegen is een ander verhaal. Nou ben ik sowieso al gevoelig voor eczeem, maar op mijn hoofd heb ik vrijwel continu last van jeuk en wondjes en vroeger ook roos. Lange tijd dacht ik dat het bij mijn huid hoorde, maar het zou ook zomaar eens kunnen dat ik het met reguliere shampoo al die tijd gewoon veel te agressief behandeld heb. Absoluut een experimentje waard!

Naast een rustigere huid is duurzaamheid een belangrijke tweede reden om no poo te gaan proberen. Eerst ontdekte ik al de voordelen van de shampoo bar en daarna kwam de wens om palmolie te vermijden. Mijn zelfgemaakte shampoo bar op basis van kokosolie is al een stuk duurzamer, omdat ik daarmee veel minder vaak kan wassen en omdat er geen aardolie, palmolie, plastic flessen of zwaarder transport bij komt kijken. Maar de grondstof blijft een exotisch en redelijk bewerkt product, dus dat kan wellicht nog beter.

Tenslotte ben ik gewoon supernieuwsgierig om te kijken hoe ver ik kan gaan. Ik blijf me verbazen over de mogelijkheden en resultaten daarvan, dus wie weet waar ik mee eindig!

Mijn haar en water

Stiekem had ik geen idee toen ik al met wat experimentjes begon, maar het bleek toch wel fijn om te weten wat voor haar je hebt als je no poo gaat. Op zoek naar mijn haartype kwam ik uit op heel licht golvend (2a), laag poreus en normaal elastisch haar. Vocht en proteïne lijken dus aardig in balans te zijn.

Volgens Vitens komt er bij ons water door de kraan met een hardheid van 6,2 ºdH. Dit is zacht en bevat dus niet zoveel calcium en magnesium. Leuk weetje: ons kraanwater komt uit dezelfde bron als dat wat je voor duizend keer duurder als Bar-le-Duc kunt kopen in de winkel. Kraanwater for the win!


Full poo

Zoals vrijwel iedereen heb ik bijna mijn hele leven full poo gebruikt. In het ouderlijk huis stond er een fles glansshampoo van Kruidvat op de rand van het bad. Als puber kreeg ik last van roos en stapte ik over naar Andrélon antiroosshampoo die ik sindsdien ben blijven gebruiken.

De roos kreeg ik aardig onder controle, maar mijn hoofdhuid bleef geïrriteerd. Bij Lush kocht ik de Soak & Float shampoo bar, want daar zouden allemaal ‘natuurlijke’ ingrediënten in zitten die zouden helpen. Later kocht ik ook nog eens een fles Andrélon uit de Natuurlijk Puur-lijn. Beide producten bleken voornamelijk uit SLS of SLES te bestaan en ze hielpen helemaal niet. ‘Natuurlijk’ bleek een nogal holle term. Goede marketing, want ik was er volledig ingetrapt.

Uiteindelijk ben ik nog lang bezig geweest om mijn voorraad Andrélon op te maken. Vooral omdat ik intussen ook ontdekt had dat je met héél weinig shampoo al prima je haar – ik deed stiekem al scalp only zonder dat ik wist dat er een term voor was – kan wassen en omdat ik al een beetje aan het afbouwen was met wassen. Als puber waste ik zo’n beetje om de dag, later elke drie à vier dagen.

Klein voordeeltje aan de Andrélon Natuurlijk Puur bleek dat hij mét sulfaten en zonder siliconen wel mooi kon dienen als clarifing shampoo.


Low poo

Vloeibare low poo shampoos heb ik nooit gebruikt. Lange tijd wist ik niet dat het bestond en tegen de tijd dat ik de voordelen ervan leerde kennen, was ik al verknocht aan de shampoo bar. Dat moet ik Lush dan wel weer nageven!

De ideale vervanger van mijn full poo vloeibare shampoo of shampoo bar leek me dan ook een palmolievrije low poo shampoo bar. Milder voor huid en haar, minder belastende grondstoffen en op vele manieren duurzamer. Maar een tamelijk zeldzaam product.

Precies op het je juiste moment kwamen er twee low poo shampoo bars op mijn pad. Een collega wees me op de mogelijkheden om er zelf een te maken en ik kreeg er eentje van Pachamamaï aangeboden door Iris van webshop Druantia.

Zelfgemaakte shampoo bar met SCS

Dat was leuk! Ik ging aan de slag in de keuken en maakte gewoon zelf een shampoo bar op basis van sodium coco sulfaat (SCS). Om hem zo simpel mogelijk te houden en daarmee de kans op irritaties te verkleinen, deed ik er alleen maar karitéboter en kokosolie bij.

Samen met Amke testte ik de shampoo bar en omdat hij ons zo goed beviel, verkoop ik hem inmiddels ook in mijn webshop. Hij ontvet goed, maar is toch merkbaar milder dan een shampoo met SLS. Dat blijkt wel als je drie keer moet wassen om een masker van kokosolie er weer uit te spoelen, maar het lukt daarnaast ook beter om wasbeurten op te rekken tot elke vier tot acht dagen. Volgens mij dus niet geheel onterecht dat shampoos met SCS ondanks het sulfaat vaak toch onder low poo worden geschaard.


Shampoo bar van Pachamamaï met SCI

Het uitproberen van mijn eigen brouwsel vond ik net even iets spannender, maar de shampoo bar van Pachamamaï heb ik tussendoor even kort en daarna wat langer uitgetest. Sodium cocoyl isethionaat (SCI) zou volgens de theorie nog iets milder zijn dan SCS.

Na de eerste keer wassen kreeg ik enorme roos. O jee! Maar bij de volgende wasbeurt verdween die roos als sneeuw (ha) voor de zon en kwam niet meer terug. De shampoo bar werkt perfect!

Net zoals bij SCS merk ik dat SCI eveneens duidelijk milder is dan SLS. Ik merkte uiteindelijk geen verschil in werking met mijn eigen shampoo bar, maar hij is wel wat steviger, voelt minder olieachtig aan en heeft een geurtje. De shampoo bar bevat meer ingrediënten, dus het lijkt me persoonlijk of je daar nou net wel of niet goed op reageert. Later ontdekte ik dat Lamazuna vergelijkbare palmolievrije low poo shampoo bars verkoopt.Deze zelfgemaakte en Pachamamaï low poo shampoo bars zijn een groot succes voor mijn haar en een goede optie om naar terug te grijpen als de volgende stappen niet goed bevallen. Toch wil ik die volgende stapjes wel verder verkennen, want de wondjes op mijn hoofd zijn ook nu nog niet helemaal verdwenen. Daarnaast wordt mijn haar zo squeaky clean dat ik me afvraag of het niet alsnog te hard reinigt en hoe het zou voelen als je nóg milder gaat wassen. Tenslotte is kokosolie – de basis van de shampoo bars – ook niet bepaald een ingrediënt met een minimale impact.

OH poo

OH poo is zeep. Stukken zeep voor je haar worden meestal ook shampoo bars genoemd, maar werken dus aanzienlijk anders dan de full poo shampoo bars zoals die van Lush of de low poo shampoo bars zoals hierboven beschreven.

Nog voordat ik low poo probeerde en nog dacht dat no poo niet meer betekende dan je haar helemaal niet meer wassen, waagde ik me aan de Aleppozeep. Dit zou beter zijn voor je huid en met zo’n simpel product van uitsluitend verzeepte olijf- en laurierolie leek het me ook wel duurzaam.

Eerst probeerde ik Aleppozeep die ik had opgelost in water, daarna waste ik door het blok rechtstreeks over mijn haar te wrijven. Dat laatste was een stuk fijner, maar het bleek uiteindelijk absoluut geen succes. Zowel met als zonder naspoeling van verschillende concentraties appelciderazijnoplossing bleef het een vieze bedoening.

Mijn haar werd alsmaar vetter en dat kwam echt niet alleen van mijn talg, want ook de punten werden helemaal plakkerig. Alsof de zeep gewoon op mijn haar bleef liggen. Na een aantal keer wassen werd mijn haar bovendien heel stug en bros. Ik stopte ermee, omdat ik bang was dat het anders zou afbreken. Gelukkig bleek later dat er geen onherstelbare schade gedaan was, maar andere haarzepen durf ik nu ook niet meer aan.


Co-wash

Oké, deze telt eigenlijk niet. Ik las ergens dat je je haar met conditioner kon wassen en dat heb ik één keer geprobeerd. Dat deed werkelijk waar he-le-maal niks voor mijn haar. Nou ja, een beetje zachter maken natuurlijk, maar niet ontvetten.

Toen wist ik nog helemaal niet dat er voor Co-wash geen siliconen en wel een reiniger in je conditioner moeten zitten. De conditioner heb ik niet meer en ik vergeet in de supermarkt steeds de ingrediënten op te speuren, maar ik heb een sterk vermoeden dat deze totaal niet geschikt was. Geeft niet, want ik nu ik beter weet wat voor haar ik heb, denk ik dat Co-wash sowieso geen goede optie is voor mij. Te hydraterend.

No poo

Nu begint het pas echt! No poo. Na een hele tijd met mijn zelfgemaakte shampoo bar gewassen te hebben, had ik mijn wasbeurten aardig op kunnen rekken. Nu had ik me ook eindelijk eens goed ingelezen over alles wat met no poo te maken heeft, mijn haartype bestudeerd en de serie No poo voor beginners geschreven.

Als eerste waagde ik me aan ghassoulklei, ook bekend als rhassoulklei. Roggemeel leek me eigenlijk het meest duurzaam, maar vanwege de hoeveelheid proteïne daarin, leek ghassoul me een veiligere optie om mee te beginnen. Vanwege de negatieve lading zou deze Marokkaanse klei vuil aan zich binden. Gek idee om je haren te wassen met klei, maar daardoor ook wel weer zo leuk. ‘Ga je weer prehistorisch wassen?’ kreeg ik te horen als ik weer met een schaaltje modder de badkamer in dook.

Maar wat fantastisch, het werkt perfect! Ik maakte steeds een papje van twee eetlepels klei en wat water, smeerde dat over mijn natte haar en spoelde het dan meteen weer uit. In tegenstelling tot wat ik eerder las, heeft de klei helemaal geen zure naspoeling nodig. Samen met dat het niet eerst gekookt hoeft te worden, verdient het daarmee twee grote bonuspunten, want qua duurzaamheid is het beperken van je gasverbruik door koken of langer onder de douche moeten staan belangrijker dan de keuze van je wasmiddel.

Het gevoel na het wassen is nu wezenlijk anders. Mijn haar voelt schoon en soepel, maar niet helemaal squeaky clean en dat voelt juist wel goed. Het voelt alsof er een heel dun laagje talg over mijn haar zit – van wortel tot punt – zonder dat het plakkerig of vies voelt, als een écht natuurlijke conditioner. Mijn haarpunten – die al minstens een half jaar niet meer bijgeknipt zijn – zijn nog nooit zo zacht geweest, waardoor ik er de hele dag door aan zit te voelen. Ik ben geneigd te denken dat ik voor het eerst mijn haar voel zoals het ‘bedoeld is’ en hoefde er niet eens voor door een overgangsfase met extreem vet haar. Hallelujah!

Maar… ik zou mezelf natuurlijk niet zijn als ik het hierbij zou laten. De ghassoulklei heeft duidelijk een milder effect dan de low poo shampoo bars, maar ontvet nog steeds aardig. En daardoor wordt het ook vanzelf weer vet, misschien wel sneller dan met low poo, omdat mijn haar al grotendeels verzadigd is. Hierdoor merk ik dat ik nog steeds in een cirkel zit van wassen, langzaamaan vetter haar krijgen en opnieuw wassen. Daarnaast vraag ik me af in hoeverre die klei duurzaam en eerlijk verkregen wordt.


Verdere experimentjes

Hoofdhuid

Omdat die jeuk en wondjes alsmaar niet willen verdwijnen, ben ik eens gaan zoeken naar middeltjes die daarbij zouden kunnen helpen. Een masker van kokosolie dat ik eerder eens probeerde leek wel wat verlichting te brengen, maar durf ik nu niet goed meer te gebruiken, omdat ik bang ben dat ik het er niet meer uit krijg en voorlopig wil proberen om van de low poo en zéker van de full poo af te blijven.

In plaats daarvan probeerde ik nog eens een azijnoplossing, een honingoplossing en het water van gekookte havermout. Ja, waarom ook niet joh? Zowel de azijn als honing voelden tijdens het spoelen wel oké, maar nu weet ik wat ze bedoelen met buildup! Mijn haar blijft plakkerig en mijn borstel zit helemaal vol met witte aanslag. De havermelk deed helemaal niks. Geen succes dus.

Spoelingen

De volgende stap na no poo-methoden is voor de meeste mensen een acid only-methode. Azijn leek me geen goede optie, want dat had ik al eens in combinatie met Aleppozeep, een keer na mijn zelfgemaakte shampoo bar en een keer los gebruikt en liet elke keer weer buildup en een vettig gevoel achter.

Thee leek me een wat subtielere optie, maar ook daar kreeg ik weer buildup van. Gelukkig ging dat er met de ghassoulklei elke keer weer goed uit. Nu heb ik alleen niet zoveel zin meer in allerlei spoelingen die niets anders doen dan mijn haar viezer maken. Tijd voor iets anders.

SPM en borstelen

Terwijl ik met ghassoul aan de slag ging, las ik steeds meer over water only en sebum only. Het scritching, massaging and preening (SMP) dat hiervoor noodzakelijk is, blijkt tijdens no poo ook al handig te zijn. Omdat mijn haar niet echt minder snel vet leek te worden met ghassoul, besloot ik het rekken van wasbeurten wat harder te forceren.

Dit komt er op neer dat ik al weken zit te krabben, wrijven, masseren en borstelen, borstelen en nog eens borstelen. Daarnaast draag ik mijn haar na het wassen met ghassoul zo’n vier dagen los en daarna bijna net zo lang in een staart. Het valt me op dat mijn haar na vier of vijf dagen weer vet is, maar vanaf het moment dat ik het eigenlijk zou willen wassen niet nóg vetter wordt.

Dat priegelen en borstelen werkt wel een beetje dubbel.

Het borstelen lijkt inderdaad heel goed te helpen om talg te verspreiden. Als mijn haar na zo’n vijf dagen behoorlijk vet is, kan ik het helemaal plat borstelen, zodat het eruitziet als een soort helm met olie. Als ik mijn haar borstel terwijl ik ondersteboven hang, krijg ik juist enorm veel volume en ziet het er – behalve dat het niet zo soepel naar beneden valt – best nog oké uit.

Dat mijn haar nog steeds opnieuw vet wordt, komt volgens mij misschien ook deels wel juist doordat ik er nu de hele tijd aan zit. Daarnaast is het tijdens het scritchen voor mij veel te verleidelijk om aan die wondjes te zitten, waardoor die er niet bepaald beter van worden. Van de andere kant helpt het wel weer behoorlijk om mijn haar wat spoeler en luchtiger te maken als ik er ‘s avonds lekker met mijn vingers doorheen zit te woelen, waardoor ik de neiging om het te willen wassen beter kan onderdrukken.

Al met al ziet mijn haar er sowieso echt veel minder vies glimmend vettig uit dan lang na een wasbeurt met gewone shampoo en wordt het na die vijf dagen dus niet nog vetter. Het lijkt alsof het vet minder op het haar ligt en – wellicht door het ontbreken van siliconen – wat beter kan intrekken. Eigenlijk is het alleen op mijn achterhoofd niet om aan te zien.


Water only of sebum only?

Sebum only lijkt me eigenlijk best ideaal. Geen shampoo, geen zeep, geen klei of andere poeders en niet eens water. Hoewel het scritchen en borstelen goed helpt, krijg ik nadat ik mijn haar enkele dagen in een staart gedragen heb toch een enorme drang om er iets doorheen te spoelen. Sebum only is dus nog even een stap te ver. Wassen hoeft van mij niet eens zozeer, maar wel spoelen met iets. En omdat al die spoelingen buildup achterlaten, probeer ik maar eens water only.

Maar ondanks dat we zacht kraanwater hebben, krijg ik zelfs dáár nog buildup van! Het water lijkt niet te ontvetten, maar het lijkt wel te helpen met het verder verdelen van talg en het voelt ook wat schoner. Met gedemineraliseerd water is er haast geen buildup meer. Het is wel een gedoe en niet zo duurzaam om het water eerst wat op te warmen en ik vervolgens ondersteboven in een pan moet hangen om het water in te kunnen masseren en het tenslotte over mijn hoofd te gieten. Als ik over een tijdje nog steeds met gedemineraliseerd water wil blijven wassen, ga ik misschien eens op zoek naar een waterontkalker voor de douche.

Inmiddels heb ik een paar keer met alleen water gewassen. Omdat het niet of nauwelijks ontvet, loop ik sindsdien dagelijks met mijn haar in een staart en blijf ik flink borstelen. Dat is even best wel oncharmant, maar omdat ik dat nu toch al een paar weken doe, wil ik even doorzetten om te kijken of ik door die vette overgangsfase heen kan komen en mijn hoofd straks vanzelf minder talg gaat produceren. Het schijnt te kunnen!

Toen ik nog full poo waste moet ik er absoluut niet aan denken om door die afkickfase heen te moeten, maar dankzij een tijdje wassen met low poo en no poo denk ik dat het een stuk draaglijker is geworden en kom ik er hopelijk ook sneller doorheen. Ik ben heel benieuwd of het gaat werken.

Nog even in het kort

Full poo: never no more!
Low poo: eigen shampoo bar en Pachamamaï zijn goede opties om mee te beginnen en eventueel op terug te vallen
Co-wash: waarschijnlijk minder geschikt voor mij en bovendien niet zo duurzaam
OH poo: niet voor mij weggelegd en minder duurzaam door de naspoeling
No poo: ghassoul is mijn nieuwe favoriet! Eventueel later nog andere, nog mildere opties proberen als mijn haar vet blijft
Acid only: azijn, honing en thee geven buildup
Water only: spoelen met demiwater is fijn, maar ontvet niet echt. Hallo overgangsfase!
Sebum only: misschien later?

Uitdagingen: eerst door de vette overgangsfase heen en stoppen met aan de wondjes krabben. Daarna óf op zoek naar een ontkalker voor de douche óf naar een ander supermild no poo-middeltje. Of misschien wel sebum only proberen. In het – helemaal niet zo erge – ergste geval kan ik altijd nog terug naar ghassoulklei of mijn zelfgemaakte shampoo bar.

Tussenstand: beter dan verwacht! En wie weet wat er nog meer in het vat zit? Wordt vervolgd.

Hoe gaat het met jouw experimenten?

Dit denken jullie ervan

 1. Hier gaat het eveneens met ups en downs. Met de komst van de zon besloten om opnieuw een shampoo aan te schaffen, wel in bulk aangekocht. Ik heb ongeveer zes maand een blok van Lamazuna gebruikt. Mijn haar is gewoon te proper na die wasbeurten. Ik heb ook de indruk dat mijn haar uitdroogt van het borstelen, dus die leg ik voorlopig in de kast. Net als jij vind ik wel oplossingen voor mijn haar, maar niet voor mijn hoofdhuid.

  1. Te proper inderdaad. Dat vind ik nu van zulke shampoo ook, terwijl het eerst juist zo mild leek. Niet alleen mijn haar maar ook mijn eisen veranderen blijkbaar.
   Heb je nu een low poo dan of gewoon weer eentje met SLS? Sommige low poo shampoos zijn misschien nog wel milder dan Lamazuna, omdat die vrij veel SCI bevat. Als je nog iets ontdekt voor je hoofdhuid, hoor ik het graag 😉

 2. Wat een leuke serie is dit toch! Grappig genoeg ben ik 3 jaar geleden gestopt met water only, na 4 maanden kon ik mijn vette haren en jeuk niet meer aan. Sinds die tijd ben ik op zoek naar een fijn/duurzaam alternatief, maar pfoeh, wat een ellende.

  De bar van Pachamamaï heb ik nog niet geprobeerd (de verzendkosten zijn even slikken), maar ik zag op de site dat ze ook een speciale notox variant hebben. Misschien dat ik die na dit artikel dan toch maar ga proberen… is er overigens een reden dat jij de Pure hebt geprobeerd en niet de notox? 🙂

  1. O jee, bij sommige mensen lijkt het vette haar inderdaad helemaal niet minder te worden. Bij mij lijkt het nu wel iets minder dan toen ik net met water only begon, maar ik durf nog niet met los haar over straat. Voorlopig vind ik een staart nog wel prima en wil ik het graag eens geprobeerd hebben, maar als het na 4 maanden nog zo is, kan ik me voorstellen dat je het opgeeft. Waarschijnlijk is het niet voor iedereen weggelegd.

   Ik weet het niet meer zeker, maar denk dat ik voor de pure heb gekozen omdat die ‘normaal’ was en ik iets wilde proberen zonder allerlei toevoegingen. Maar nu zie ik dat de notox eigenlijk veel eenvoudiger is qua ingrediënten en zou ik nu denk ik eerder die kiezen. Wel een beetje duur inderdaad, maar zeker als je er minder vaak mee kunt wassen valt het per wasbeurt wel mee. Is Lamazuna misschien iets goedkoper? Die lijkt me vergelijkbaar.

 3. Zo fascinerend he! Ik probeer nu voorlopig gewoon mijn haar zo lang mogelijk niet te wassen (ik zat dit weekend aan 4 dagen -hoezee! – maar mijn lief maakte duidelijk dat het er vanaf dag 3 eigenlijk toch al niet zo fris meer uitzag). Ik ben nu ook mijn shampoo aan het opmaken, maar zoals je zegt gaat dat best traag als je ontdekt hoe weinig shampoo je kan gebruiken. Nu ben ik dus op zoek naar iets om na mijn shampoo te gebruiken. Ik dacht aan Aleppozeep, omdat dat zo eenvoudig te kopen is in de Dille en Kamille, maar na jouw ervaring ben ik aan het twijfelen. Zou je aanraden om misschien meteen die klei te kopen en zo ja, waar kan je die vinden?

  1. Oh, dat is wel confronterend. Ik heb mazzel dat mijn lief het niet eens ziet als mijn haar zo vet is alsof er olie in zit en ook nooit iets ruikt 🙂
   Dat Aleppozeep voor mij niet werkt, wil niet zeggen dat het voor jou ook niks is. Er zijn echt mensen die het met succes gebruiken, als je maar naspoelt met azijn. Als je een ander stuk zeep in huis hebt, kun je het eerst daarmee proberen. Alleen naast dat het voor mij niet werkt, lijkt het me ook niet zo duurzaam doordat je door het naspoelen langer onder de douche staat. Dat gasverbruik is veel schadelijker dan gewone shampoo gebruiken, dus dan schiet het niet echt op.
   Ja, de ghassoulklei ben ik groot fan van! Het is ook ‘veilig’ om te proberen denk ik, want het doet niet veel meer dan alleen vuil en vet aan zich binden. Ik heb de klei gekocht via Aroma-zone, maar dan heb je wel verzendkosten. Bij Druantia is ghassoul veel duurder, zie ik. Misschien kun je proberen of de roze klei ook werkt 😉

 4. Ik durf niet goed proberen wegens de overgangsfase .. Hoe lang duurde die bij jou of was dat afhankelijk van de techniek die je gebruikte? Vooral bij water only had je daar last van zie ik?

  1. Snap ik! Daarom durfde ik ook niet in een keer te stoppen. Bij de overgang van full poo naar low poo en low poo naar ghassoulklei had ik helemaal geen overgangsfase. Ik merkte alleen dat het reinigen steeds iets milder werd en mijn haar zachter. Pas bij water only kwam de overgangsfase, maar naar mijn idee werd mijn haar minder vies dan wanneer ik vroeger een week niet met gewone shampoo had gewassen. Het bleef ongeveer een maand behoorlijk vet en jeukerig. Nu is het nog steeds wat vetter dan ik zou willen, maar ik heb niet meer steeds de drang om het te spoelen en mijn haar blijft niet meer in een staart staan nadat het elastiekje eruit is, haha. Het is nog even afwachten of het nog beter wordt, anders ga ik weer met ghassoul wassen of op zoek naar iets wat nog milder is.
   Helaas is het geen garantie dat voor jou precies hetzelfde zal werken, maar een paar keer wassen met low poo of zeep lijkt me vrij low risk. En je kan altijd zo weer teruggrijpen naar je vertrouwde shampoo.

 5. Ik ben een maand alleen op vakantie, dus een ideale gelegenheid met no poo te experimenteren. Mijn haar oogt dikker, krult sterker en voelt minder droog. Dat laatste is gelijk ook de reden dat ik het experiment uit wilde voeren. Doordat ik meer grijze haren krijg, is de structuur van mijn haar aan het veranderen. Ik zoek nog naar de optimale hydratatie.
  Wat ik mis aan de uitgebreide informatie die er over het onderwerp bestaat, is hoe je omgaat met de geur. Als ik mijn haar goed borstel, ziet het er redelijk uit, maar ik word zelf enigszins onpasselijk van de lucht van talg. Vanavond heb ik een conditioner gebruikt en dat maakt het enigszins beter, maar ik ruik het nog wel. Iemand ideeen?

  1. Vakantie is zeker een goed moment 🙂

   Bedoel je met no poo dat je helemaal gestopt bent met alles? Spoel je alleen nog met water? En waste je hiervoor nog met gewone shampoo? Die geur herken ik niet zo. Toen het op zijn allervetst was, rook ik de talg alleen als ik eerst met mijn vingers aan mijn hoofd zat en daarna aan die vingers rook, maar niet dat ik mijn haar rechtstreeks kon ruiken. Is je haar nu extreem vet? Als dat straks minder wordt, zal de geur ook wel minder worden.

   Ik heb wel eens gehoord van iemand die rozenwater in een sprayflacon over haar haren spuit voor de geur. Of misschien dat je eens een theespoeling kan proberen. Meer spoelingen kun je hier vinden. Spoelen met azijn schijnt ook nog te helpen bij hydratie, maar daar krijg je een andere geur voor terug 😉

 6. Gestopt met alles behalve water, heb wel eenmaal conditioner gebruikt om te hydrateren. Ik dacht dat mijn haarproducten organisch waren, maar dat viel tegen na het lezen van jouw artikelen! Misschien heb ik een bijzonder goed ontwikkeld reukvermogen, maar ik ruik het altijd als mensen hun haar niet gewassen hebben. Ik ga iig met spoelingen aan de slag.
  Na mijn vakantie, als ik weer aan het werk moet, wil ik overstappen op ghassoulwassingen als ik me niet comfortabel voel met no poo.

  1. Wow, klinkt inderdaad alsof je bijzonder goed kan ruiken. Heeft zo zijn voor- en nadelen 😉
   Ik denk niet dat een reguliere conditioner echt helpt bij hydrateren. Meestal zitten er siliconen in die een laagje om je haar leggen, waardoor het zacht aanvoelt. Word je haar niet vanzelf minder droog nu het wat vetter is? Ik ben benieuwd of de spoelingen iets voor je doen. Anders hoop ik dat ghassoul je net zo goed bevalt als ik 🙂

 7. Ha Linda! Ik ben niet zo goed met het herkennen van de stoffen in de ingrediëntenlijst. Ik zie dat bag-again de Pachamamaï shampoobars verkoopt, maar ik vraag me af hoe mild bijvoorbeeld hun ‘eigen’ shampoobar ‘Argan joy’ is? (Vooral omdat de geur me meer aanspreekt, haha). Ik ben op het moment erg tevreden met de Zaailingen shampoo bar 😉 Maar hij is bijna op, dus tijd voor iets nieuws. No poo zal ik waarschijnlijk nooit gaan, maar die klei klinkt nog wel leuk en goed om eens te proberen in de toekomst! (Blijft leuk om deze zoektocht van je te volgen en hoe grondig je alles hebt uitgezocht en beschrijft!)

  1. Die Argan joy is een zeep, dus dan moet je net mazzel hebben dat het voor je werkt en sowieso naspoelen met een azijnoplossing. Bij Bag-again zie ik geen Pachamamaï trouwens, maar die zijn allemaal op basis van SCI en daarmee vergelijkbaar met mijn shampoo bar. Maar het blijft altijd een gokje!

 8. Oh, laat maar! Helemaal niet scherp van mij, die shampoobar Argan Joy heeft het naspoelen met azijn weer nodig. Dat is echt een no go voor mij. Wat ik trouwens wel jammer vind, is dat de shampoos die ik dan wil gebruiken (die van jou en ik ga nu die van Pachamamaï uitproberen) – dat die dan weer verzonden moeten worden: één of twee items naar mijn huisadres; niet zo duurzaam natuurlijk. Maar wie weet wat de toekomst brengt! (Hoe mooi zou het zijn als Werfzeep een low poo shampoo bar zou maken bijvoorbeeld! 🙂 ). Succes met je water only avontuur!

  1. Oh ik ben ook niet scherp, je had het al door, haha. Ben benieuwd wat je van Pachamamaï vind. Ik vond hem in ieder geval wel fijn.

 9. Hoe is het afgelopen? Is de vetheid ooit overgegaan?? En was je nu dus alleen met water?
  Ook vroeg ik me af of je ooit iets van de natuurlijke middeltjes die je noemt zoals citroensap, appelmoes of groene thee had geprobeerd…

  1. Hoi Kitty, natuurlijke middeltjes die ik geprobeerd heb zijn dus die ghassoulklei, honing, azijn, havermelk en thee (zwarte geloof ik). Na dit blog heb ik ook nog eens een ei geprobeerd, maar het deed allemaal niets voor mij of zorgde juist voor buildup. Het spoelen met alleen water heb ik niet zo lang volgehouden. Van kraanwater kreeg ik wat buildup en demiwater was te onpraktisch. Daarna ben ik een tijdje helemaal gestopt met wassen, sebum only dus. Na een maandje werd mijn haar minder vet, maar na twee maanden vond ik het nog altijd net iets te vet om los te durven dragen en was ik er wel klaar mee. Vreemd genoeg werd mijn haar na die fase ineens droog van de klei waar ik eerder zo’n fan van was. Toen ben ik weer teruggegaan naar mijn shampoo bar en dat ging goed. Omdat ik wat verschillende recepten aan het testen was en altijd restjes in huis heb, ben ik een hele tijd shampoo bars blijven gebruiken. Eigenlijk zou ik nu de klei weer eens moeten proberen en ik ben nog steeds nieuwsgierig of ik toch niet eens door die vette periode zou moeten kunnen komen als ik het wat langer volhoud. Dat komt alleen nooit goed uit natuurlijk 😉

 10. Bedankt voor je uitgebreide reactie, Linda! Eerdere jaren probeerde ik wel eens van “gewone” shampoo cold turkey te gaan, maar dat was echt onmogelijk voor mij. Eigenlijk was de overgang naar zachtere shampoo’s toen al een grote stap voor mijn haar. Nu mijn hoofd daar helemaal aan gewend is ben ik aan het begin van mijn vakantie opnieuw gestart met alleen wassen met water, dat ging al een stuk beter, het ziet er prima uit en geen last jeuk ofzo, alleen voelt het nog aan als de vacht van een schaap. Daarom heb ik het nu twee keer gespoeld met pure citroensap en eigenlijk lijkt dat wonderwel te werken. (Schapenvachten werden vroeger ontvet met urine, maar dat ging me toch een beetje te ver, alhoewel het wel ideaal is: goedkoop en je hebt het altijd bij je 🙂 Hopelijk blijft het goed gaan! Daar zou ik wel heel blij mee zijn!! Maar uit jouw verhaal begrijp ik dat een middeltje dat de ene week helpt, de volgende keer juist weer niet voldoet. Dus ik zal blijven zoeken/afstemmen. Nogmaals bedankt

 11. Heel erg bedankt voor deze blog! Heel erg leerzaam 👌🏼Ik ben nu 5 maanden van de full poo af. (het verbaast mezelf dat ik het zo lang volhoud) Eerst over gegaan op no poo. Eerst BS/azijn en ook nog roggemeel en boekweitmeel geprobeerd, maar daar werd m’n haar alleen maar viezer van. Uiteindelijk een stapje terug gegaan naar low poo omdat het voor mij teveel gedoe was en niet heel veel zin had om me te verdiepen in spoelingen en gekke dure kruiden enzo. Haar werd weer sneller vet. Ik heb een variant op de zaailingen shampoobar gemaakt met SCI en sinaasappel. Nu al 4 weken water only omdat ik niet teveel moeite wil (liefst zo weinig mogelijk moeite per dag besteden aan m’n haar) en omdat nogsteeds niet tevreden ben. M’n haar is nogsteeds erg vet maar ik heb het idee dat het niet vetter dan dit wordt. Nog wel steeds veel build-up, weet niet echt hoe ik daar vanaf kom.
  En wat ik me al even afvroeg: als je sebum only doet of je doet water only en wast het maar eens per week. Hoe was je dan je lichaam? Dat gaat dan niet meer onder de douche? Gewoon met washand ed.? Of douche je dan met douchemuts op? 🤔

  1. Ha Rianne, dank je wel voor het delen van je ervaringen! Gek dat je haar met low poo nog steeds zo vettig blijft. Misschien komt het ook door die build up en moet je daar eerst vanaf proberen te komen. Hoe is het nu? Als het nog hetzelfde is, zou ik misschien een shampoo zoeken mét sulfaten maar zonder siliconen (zoals Andrelon natuurlijk puur of mijn shampoo ;)), zodat je het goed schoon krijgt. En dan kun je daarna verder met je zelfgemaakte low poo.
   Als ik douche zonder mijn haar te wassen, zet ik de douchekop altijd op de allerlaagste stand zodat de straal niet boven mijn schouders komt en doe ik mijn haar in een knot bovenop mijn hoofd. Als dat niet kan is een douchemuts misschien wel het meest praktisch, niet per se charmant 😉

 12. Sinds een maand gebruik ik alleen water. In het begin was het natuurlijk vet. Na ongeveer 2 weken na het waterwassen nagespoeld met regenwater. Opgevangen en gefilterd. Nu gebruik ik een wonderdoek voor het nog vette stuk van het haar als het haar droog is. Met name de kruin. Daarmee wrijf ik de plekken en verdeel daarmee het vet. Dat helpt en ontvet echt, en heeft mij door de eerste periode heen geholpen van afkicken van klei, Aleppo en dergelijk. Nu een maand later heel tevreden, en denk (en hoop) dat ik het volhoud. Regenwater is mild, en de wonderdoek maakt het iets droger als het vet blijft. Haar ziet er stevig en gezond uit.

  1. Dank je wel voor het delen! Klinkt als een heel fijn proces bij jou. Is die wonderdoek zo’n microvezeldoek? Bij mij deed dat niet zoveel, maar misschien heb ik het niet lang genoeg volgehouden. Na dit artikel heb ik nog een tijdje sebum only gedaan, maar na twee maanden bleef mijn haar alsmaar (net iets te) vet en ben ik toch weer gaan wassen met klei en low poo. Hopelijk krijgen we komend voorjaar een regenton, dus misschien moet ik dan nog maar eens een poging doen 🙂

 13. Ja de klei is ook fijn altijd. Tussentijd maar weer eens proberen. Af en toe met een ei spoelen helpt goed voor vettigheid ook. Maar het liefst Water Only natuurlijk. Weet nu dat mijn haar af en toe iets extra’s nodig heeft. Bijvoorbeeld ook azijn voor de lengtes. Drogen vaak uit. Bedankt voor je reactie. Dacht dat ik de enige was die een microvezel doekje gebruikte. Ben nu wat langer no poo, en nog niet uitgeleerd. Hihihi.

  1. Klinkt in ieder geval alsof je er plezier in hebt! Dat is wel belangrijk, want het blijft inderdaad een leerproces. Bij mij werkte de klei na een tijdje sebum only ineens helemaal niet meer fijn, terwijl ik eerder zo’n fan was. Ik blijf me verbazen :’)

 14. Ik ben in augustus vorig jaar (2019) helemaal gestopt met shampoo gebruiken. Daarvoor gebruikte ik vanaf de puberteit steeds wisselende shampoo’s, omdat ik erg last kreeg van roos en vet haar en omdat mijn hoofdhuid na een tijdje wende aan een shampoo en de klachten terugkeerden.
  Ik waste ongeveer 3 à 4 keer per week mijn haar en ben in één keer gestopt en overgegaan op alleen water. Inmiddels is het februari en zijn we 7 maanden verder! De eerste twee maanden waren (ik ga eerlijk zijn) echt niet leuk. Ik waste elke dag mijn haar met water om het er zo min mogelijk vettig uit te laten zien. Eind september was echt het dieptepunt (zeg maar na 1,5-2 maanden), maar daarna werd het steeds minder vaak vet en begon ik echt een soort cyclus op te merken. In oktober tot december waste ik steeds minder vaak mijn haar met water en in januari zat ik op één keer per anderhalve week.
  Voor een wasbeurt masseer ik mijn haar met mijn vingertoppen (niet met je nagels) lang en grondig, waarna ik het kam met een grove kam. Vervolgens was ik het met warm/heet water en masseer het onder de stromende douche. Daarna wrijf ik het met een handdoek wat droger en laat het vervolgens in de open lucht opdrogen. Als het nog vochtig maar bijna droog is kam ik een model erin en kan ik er weer een dag of 10 tegenaan.
  In de ‘vette periode’ is het sterk af te raden om aan je haar te zitten trouwens;) Het voelde soms echt een beetje viezig aan bij mij en als ik aan mn haar zat was het meteen vetter als ik ging douchen.
  Kortom, even door de vervelende periode heen en daarna levenslang genieten van het resultaat!

  1. Dank je wel voor het delen van je verhaal! Zat er net aan te denken om het met dat thuisblijven zelf ook weer eens te proberen, hoewel ik stiekem ook hoop dat het niet langer dan twee maanden gaat duren 😉

Comments are closed.